Att bygga uteservering

Att kunna erbjuda mat och dryck utomhus är ett stort plus för en restaurangägare, inte minst i Sverige. Svenskar passar på att sitta ute när det går och som restaurangägare gäller det att kunna göra upplevelsen bekväm med bra bord och stolar, vindskydd och infravärme.

Tillstånd

För att få bygga en uteservering måste man först söka tillstånd hos polisen, i god tid innan den 1:a april då säsongen för uteserveringar börjar. I ansökan måste alla uppgifter om restaurangen, dig som ägare osv finnas med. Du måste även skicka med en ritning på hur du har tänkt dig uteserveringen, samt området du planerar att utnyttja utmärkt på en stadskarta.

När polisen har fått in din ansökan kollar de först med kommunen om de har några synpunkter vad  gäller framkomlighet, gatustädning och sådana saker. Har kommunen inget att invända bör du kunna ha dit tillstånd inom ett par månader från att du skickade in ansökan.

Vindskydd eller staket

Man måste tydligt kunna se var uteserveringen börjar och slutar, uteserveringen måste alltid avgränsas ordentligt. Till det krävs någon form av staket. De flesta uteserveringar använder sig av vindskydd i markistyg eller glas som avgränsare, vilket är en smart lösning. Men kan också använda sig av ett vanligt staket. Ett vindskydd gör dock att uteserveringen blir lite varmare på våren och hösten.

Ett vindskydd i tyg kan fås i många färger och dessutom med tryck, ett bra sätt att göra reklam för restaurangen. Många restaurangägare kombinerar ett lågt vindskydd i tyg med ett högre i glas på exempelvis kortsidorna, för att utöka skyddet mot blåst och samtidigt tillåta förbipasserande och gäster att se in och ut.

Bord och stolar

En uteservering måste vara anlagd direkt på trottoaren. Man får alltså inte bygga någon typ av golv eller trädäck. Dock kan undantag göras om trottoaren är mycket ojämn, men då måste du alltid kolla med kommunen först.

Bord och stolar ska alltså stå direkt på trottoaren och vara placerade så att det går att ta sig fram mellan dem med rullstol. Även entrén till  uteserveringen måste kunna passeras med rullstol.

Skärmtak eller parasoll

Att ha ett skärmtak över uteserveringen är bra om du vill att gästerna ska kunna sitta ute även vid regn, och dessutom kan de användas för att sätta upp infravärme. Ett tak kräver dock bygglov, så tänk på det i god tid. Ett alternativt skydd mot regn och sol är annars parasoller. Vill man ha infravärme utan tak finns det markstående gasol- eller elvärmare som kan placeras ut vid borden. Har man ett tak kan man också sätta upp belysning, något som verkligen höjer trivselfaktorn och gör det möjligt att ha öppet längre när kvällarna börjar bli mörkare.

Pynta slutligen med blommor och andra föremål, men var noga med att tänka på framkomligheten och brandsäkerheten. Vad som funkar och inte lär du dig under din första säsong och kan göra bättre till nästa år. En uteservering kan ta några år att fullända, men det viktigaste är att du kommer igång, så sök tillstånd redan nu! Läs här för mer och bra information

7 Dec 2017