Du får bäst resultat av en målare

Vissa renoveringsområden är sådana som tas med lite av klackspark av privatpersoner. Man tar inte uppgiften på tillräckligt stort allvar, man ser att en anlitad yrkesman är att kasta pengarna i sjön och man tror sig kunna göra ett lika bra jobb på egen hand. Ett typiskt sådant område handlar om målare och olika typer av målerier.

Tänk själv och svara ärligt på frågan om hur du resonerar: skulle du måla om i ditt vardagsrum i Stockholm – är det då troligt att du gör det själv eller att du anlitar en målare för uppgiften? Vi skulle uppskatta att åtminstone sju av åtta gör det på egen hand och av dessa skulle vi säga att ungefär två får ett tillfredsställande slutresultat. För: det finns nämligen en anledning till att det finns en yrkesgrupp som går under namnet målare. Det handlar om en yrkeskunskap – precis som då man anlitar en rörmokare eller en snickare – och det handlar om att man får ett perfekt resultat; jämnt struken färg, inga flammor, inga fläckar och inget spill. Tvärtemot hur det brukar se ut då vanliga privatpersoner köper färg, rollers och penslar och ger sig i kast med en interiör förändring.

Vi tänkte räkna upp några vanliga fel som du garanterat gör och som aldrig en yrkesverksam målare skulle göra – dessa punkter kan du använda som en liten mall om du ändå känner att du vill måla på egen hand. Innan dessa punkter sammanfattas så ska vi dock slänga ut ännu en fördel som finns att anlita en professionell målare – i Stockholm eller i någon annan svensk stad: det är billigare i dagsläget. Målare faller nämligen in under Rot-avdragets vingar och konkret å innebär det att du kan få ett målerijobb utfört i ditt hem och få en faktura där 30% av summan är avdragen.

Måla som en målare

I och med att denna frikostiga skatterabatt finns så tycker vi verkligen att många skulle tjäna på att anlita en målare – både rent ekonomiskt och sett till vilken tid det tar samt hur slutresultatet blir. Med detta sagt – här kommer de vanliga fel som en privatperson brukar göra i sambnad med att de målar:

  • Man förbereder inte: Frågar du en målare vad som är viktigast så kommer denne förmodligen att svara att sjäva måleribiten är lättast att genomföra. Det svåra – och jobbiga – är att slipa, tvätta, spackla och putsa. Något som de flesta lekmän slarvar med då man vill komma igång och bli klar så fort som möjligt. Faran med detta är att man får ett sämre resultat – det är det förberedande jobbet som ger det bästa slutresultatet.
  • Man täcker inte. Många slarvar med att täcka golv, tak och exempelvis lister och element då man står inför att måla. Man tänker sig att man är tillräckligt stadig på näven och att man kan använda sig av så mycket färg som situationen kräver. Glöm det. Du kommer att spilla, färg kommer att stänka och du kommer att se fläckar lite varstans. Fuska inte här!
  • Torktiden: En målare vet att man inte kan stressa sig igenom ett jobb – vare sig sett till hur man arbetar eller sett till hur färgen torkar. Står det tolv timmar på bruken – ja, då gäller tolv timmar; inte sju-åtta eller nio.
24 Sep 2017