Så bygger du din egna bastu

Är det dags att renovera hemma? Så är det  att äga ett hus, egentligen ska man vara sjukt intresserad av hus för att äga ett. Att äga hus innebär ett stort ansvar, om du inte vill att huset ska förfalla. Sådana husägare finns också. De bor i Hillybilly-land och de flesta grannarna gillar inte huset, såvida de också låter sina hus förfalla. Men har du lagt några miljoner på ditt hus, lär du vara noga med att det inte ska sjunka alltför mycket i värde. Den som bor i hus – om det inte är splitternytt – vet att man behöver se över sitt hus med jämna intervaller. Är det inte tapeter som ska förnyas, vitvaror, eller badrummet, så är det något annat. Det innebär att man går i blåställ på sin fritid.

Ska du bygga en bastu?

För att ge dig inspiration kommer här några råd att tänka på om du bygger en egen bastu. Det är stor idé att bygga din egna bastu när det är så kulet och mulet som det är just nu. För många är bastu en vardagslyx. Använder man inte bastun särskilt ofta är det ganska onödigt att spendera pengar och utrymme på en sådan, men gillar du att basta, är det en sak som höjer värdet på ditt hus. För många är bastun det där som höjer både välbefinnandet och hälsan. Jo, det är nyttigt att basta, bara du inte bastar i alltför stark värme. Lagom är bäst. Och så blir du ju så ren på kuppen. Badar du vinterbad, är bastun nödvändiga för att få dig varm på nytt. Både kalla bad och bastubadande är bra för dig. Det får i gång hjärtverksamheten och blodcirkulationen.

Undvik fukten med rätt ventilation

För att du inte ska bygga in fukt i ditt hus är ventilationen a och o.  En tilluftsventil måste sitta under bastuaggregatet och en frånluftsventil ska finnas diagonalt mot den i taket eller 10-20 centimeter nertill på väggen. Kan man inte ta in uteluft, kan man ta in luft från uppvärmda utrymmen nära bastun. Den varma luften kan också släppas ut den vägen under förutsättning att dessa utrymmen i sin tur är väl ventilerade. 

Så du behöver bygga:

1. En tilluftsventil nertill på väggen in till bastun – så att luft sugs in i bastuutrymmet

2. En frånluftsventil högt uppe på väggen i bastun

Detta för att luften ska sugas in, cirkulera i bastun och sedan sugas ut. Därför bör bastun byggas i en husgavel, eller i ett källarutrymme, eller i en egen byggnad utomhus. När det kommer till storleken på din blivande bastu behöver du beräkna omkring 0,8 kvadratmeter per person. En normalstor familjebastu behöver alltså inte vara större än cirka 2 x 2 x 2 meter. En bra idé är, ifall att du vill ha en fristående bastu, bygga den som en friggebod. För en sådan behöver du inget bygglov såvida du inte bygger för nära grannens hus. Behöver du förvara timret på ett torrt sätt? Då kan du läsa här, hur du gör: www.lagerhallar.nu.

17 Jan 2018