Att välja rätt värmepump

För att kunna välja rätt värmepump värmepumpartill din bostad krävs det att du har god kunskap om nuvarande värmesystem, om den totala ytan som ska värmas upp och vilken typ av temperaturer den ska klara av. En värmepump som ska installeras i Skåne behöver ofta inte samma kapacitet som en som ska installeras i Västerbotten.

Luft/luft eller luft/vatten

Det första du bör bestämma dig för är om du ska skaffa en luft/luft-värmepump eller en luft/vatten-värmepump. Den enkla förklaringen av dessa båda pumpar är att luft/luft sprider värme via luften och luft/vatten sprider värmen via ett vattenburet värmesystem. Om ett sådant finns installerat i bostaden kan det löna sig att välja en luft/vatten-pump annars rekommenderar vi att du väljer en luft/luftpump. Den är billigare att installera och fungerar i näst intill alla bostäder. Vilken kapacitet på pump du ska välja beror på ytan som ska uppvärmas. Kontakta din värmepumpsleverantör om du har funderingar över vilken kapacitet som passar ditt boende. För extra stora bostäder eller för hus med en planlösning som gör att det är långt avstånd mellan husets bägge ändar kan det vara bra att installera två luftvärmepumpar för att garantera att värmen når husets alla delar.

När du valt vilken typ av pump du vill ha är det dags att bestämma om du vill ha en modell som står på golvet eller en som sitter på väggen. Golvmodellen är något större och fästs på väggen som ett element med stöd mot golvet. En anledning till att välja en golvmodell kan vara att den är lättare att gömma då den inte sitter i ögonhöjd. Väggmodellen fästs på väggen nära taket och har därför fördelen av att lättare kunna sprida värmen runt bostaden. Dock är skillnaden i spridning negligerbar och valet är till syvende och sist ett estetiskt val.

Rening en annan viktig aspekt

En annan sak som kan vara bra att ta med i beräkningen när du väljer värmepump är om du vill att den ska klara av luftrening. Det finns idag en rad olika modeller på marknaden som såväl renar luften och tar bort dålig luft. Detta sker främst med olika typer av filter men det finns även värmepumpar som renar luften med hjälp av jonisering. En effektiv metod som till och med rår på mögelpartiklar. Om den dåliga luften dock bara finns i till exempel en källare eller liknande rekommenderar vi att du köper en separat luftrenare till det rummet och sedan använder en vanlig värmepump i resten av bostaden.

Ett annat mycket stabilt och ofta prisvärt alternativ är att skaffa en värmepump anpassad för bergvärme.

12 Jan 2017