Blogg

Du får bäst resultat av en målare

24 sep 2017

Vissa renoveringsområden är sådana som tas med lite av klackspark av privatpersoner. Man tar inte uppgiften på tillräckligt stort allvar, man ser att en anlitad yrkesman är att kasta pengarna i sjön och man tror sig kunna göra ett lika bra jobb på egen hand. Ett typiskt sådant område handlar om målare och olika typer av målerier.

Tänk själv och svara ärligt på frågan om hur du resonerar: skulle du måla om i ditt vardagsrum i Stockholm – är det då troligt att du gör det själv eller att du anlitar en målare för uppgiften? Vi skulle uppskatta att åtminstone sju av åtta gör det på egen hand och av dessa skulle vi säga att ungefär två får ett tillfredsställande slutresultat. För: det finns nämligen en anledning till att det finns en yrkesgrupp som går under namnet målare. Det handlar om en yrkeskunskap – precis som då man anlitar en rörmokare eller en snickare – och det handlar om att man får ett perfekt resultat; jämnt struken färg, inga flammor, inga fläckar och inget spill. Tvärtemot hur det brukar se ut då vanliga privatpersoner köper färg, rollers och penslar och ger sig i kast med en interiör förändring.

Vi tänkte räkna upp några vanliga fel som du garanterat gör och som aldrig en yrkesverksam målare skulle göra – dessa punkter kan du använda som en liten mall om du ändå känner att du vill måla på egen hand. Innan dessa punkter sammanfattas så ska vi dock slänga ut ännu en fördel som finns att anlita en professionell målare – i Stockholm eller i någon annan svensk stad: det är billigare i dagsläget. Målare faller nämligen in under Rot-avdragets vingar och konkret å innebär det att du kan få ett målerijobb utfört i ditt hem och få en faktura där 30% av summan är avdragen.

Måla som en målare

I och med att denna frikostiga skatterabatt finns så tycker vi verkligen att många skulle tjäna på att anlita en målare – både rent ekonomiskt och sett till vilken tid det tar samt hur slutresultatet blir. Med detta sagt – här kommer de vanliga fel som en privatperson brukar göra i sambnad med att de målar:

 • Man förbereder inte: Frågar du en målare vad som är viktigast så kommer denne förmodligen att svara att sjäva måleribiten är lättast att genomföra. Det svåra – och jobbiga – är att slipa, tvätta, spackla och putsa. Något som de flesta lekmän slarvar med då man vill komma igång och bli klar så fort som möjligt. Faran med detta är att man får ett sämre resultat – det är det förberedande jobbet som ger det bästa slutresultatet.
 • Man täcker inte. Många slarvar med att täcka golv, tak och exempelvis lister och element då man står inför att måla. Man tänker sig att man är tillräckligt stadig på näven och att man kan använda sig av så mycket färg som situationen kräver. Glöm det. Du kommer att spilla, färg kommer att stänka och du kommer att se fläckar lite varstans. Fuska inte här!
 • Torktiden: En målare vet att man inte kan stressa sig igenom ett jobb – vare sig sett till hur man arbetar eller sett till hur färgen torkar. Står det tolv timmar på bruken – ja, då gäller tolv timmar; inte sju-åtta eller nio.

Dagens plastfönster är bättre rustade för vintern

16 sep 2017

Den stora anledningen till att vi i Sverige inte använder oss av plastfönster i samma utsträckning som i andra länder beror på att dessa dragits med ett sämre rykte. Ett rykte som även ska anses som välgrundat om man ser til vilken kvalitet som plastfönster höll förr. Det som är den avgörande skillnaden mellan dessa modeller och de som finns tillgängliga idag är att man förr importerade dessa från exempelvis Spanien och att de inte på något sätt var anpassade för vårt klimat.

Kort sagt – i Sverige har vi en vinter som skiljer sig betänkligt från en vinter i Spanien och däri låg också problemet. Numera dock så tillverkas plastfönster i Sverige och för svenska hus; något som gör att dagens modeller har lika bra hållbarhet som de traditionella fönstren av trä som fortfarande är det självklara valet för många. Detta gäller hela lander, så oavsett om man ska skaffa nya fönster i Stockholm, eller någon annan del av landet, så är platsfönster ett alternativ som är väl värt att överväga.

Vi tycker att plastfönster – i och med den utveckling vi ovan nämnde – ska övervägas i en större utsträckning och om vi nedan radar upp några fler anledningar till detta så kanske vi kan få dig att se plastfönster ur ett lite nytt sken. Här är fördelar som du får om du väljer plastfönster snarare än trä från furu (som är den trätyp som används i störst omfattning)

 • Minimalt underhåll. Jämför man med träfönster och skötseln som krävs för att hålla sådana i gott skick så skiljer det sig markant åt. Har du verkligen tiden som krävs för att ta loss dina fönster årligen och skrapa, putsa och måla dem? Svaret på denna fråga är i många fall nej och det innebär att man får en sämre livslängd på sina träfönster. Plastfönster behöver enbart tvättas och passar således många betydligt bättre.
 • Plastfönster är väldigt mycket billigare än vad träfönster och då de i dagsläget dessutom har en väldigt lång hållbarhet (med minimal skötsel som vi ovan nämnde) så får man mycket valuta för sina pengar.

Där har vi två klara fördelar med plastfönster. Frågan blir då självklar och lyder – varför väljer inte fler denna lösning? Jo, dels så har vi i Sverige starka band till trä som material och dels så är också trä lite lättare att passa in rent estetisk i många av de hus som finns i vårt land. Visst – plastfönster har blivit snyggare och kommer i fler färger än vad tidigare var fallet; men riktigt lika snygga som träfönster, det är de inte.

Att göra upp en budget för en köksrenovering

30 aug 2017

Om det är dags för en köksrenovering har du säkerligen redan tillräckligt att fundera på. Budgeten för projektet är dock något som är värt att fundera både en och två gånger extra på. Det är här man kan optimera projektet ekonomiskt så gott det går. Genom en tydlig budget ser du vad du kan spara in på, och vad som det kanske läggs lite för mycket pengar på.

Särskilt viktigt är det ju mindre budgeten är. Även hur högt man har satt budgettaket i förhållande till sina ekonomiska resurser är något som kan vara avgörande för hur köksrenoveringen fortlöper. Om ni har satt budgettaket högt är det av desto större vikt att maxsumman inte överskrids.

Hantverkare

Hantverkarnas priser utgör ofta en stor del av den totala kostnaden för en köksrenovering. Visserligen går det att göra stora delar på egen hand, men vissa saker krävs det helt enkelt fackmän för att utföra.

Ett exempel på det är elen. Om du inte råkar vara utbildad elektriker är det inget du bör försöka dig på att göra själv. För det första kan det innebära livsfara, för det andra finns en risk att det blir undermåligt gjort och för det tredje riskerar du att inte få ut några pengar från försäkringsbolaget om olyckan är framme.

När du planerar i budgeten för hantverkare är det viktigt att ha rot-avdraget i åtanke. För att få använda avdraget krävs dock att vissa villkor uppfylls. Till exempel behöver du ha betalat in tillräckligt mycket skatt under året. Du behöver även vara över 18 år gammal och äga bostaden som arbetet utförs i. Om du anlitar flera hantverkare för olika typer av arbeten – kontrollera då på förhand att rot-avdraget också gäller på dessa arbeten.

Materialinköp

Materialinköp är även det en stor utgiftspost i budgeten för en vanlig köksrenovering. Gör ni den här delen av budgeten riktigt noggrant finns möjlighet att se vad ni faktiskt kan unna er och vad ni kanske behöver spara in lite på. Kanske får ni slopa marmorbänken till fördel för ett finare golv? Utan att göra upp en budget först är det svårt att avgöra dessa frågor och en risk att budgeten överskrids är påtagande.

Precis som med hantverkare lönar det sig att göra en gedigen prisundersökning på materialet inför köksrenoveringen. När det gäller hantverkare handlar det främst om att ta in flera offerter från olika firmor. När det handlar om materialinköp kan det löna sig att prisjämföra olika affärers sortiment. Läs mer på http://www.köksrenoveringstockholm.com/.

Trädfällning innebär stora risker

7 aug 2017

Varje år inträffar hemska olyckor och till och med dödsfall på grund av att en trädfällning har gått snett. Att till och med professionella arborister råkar illa ut är ett bevis på att detta är ett farligt område som kräver både god rutin och god planering. Det många gör fel är att man på sin tomt ser hur ett träd börjar ruttna och således måste fällas; något som man kan göra på egen hand och genom att använda en yxa.

Man underskattar alltså vikten- och faran som kommer med en trädfällning och det är det här som leder till de hemska olyckor vi nämnde ovan. Vi ska inte lura oss själva här; träd är tunga och har en enorm fallhastighet. Hugger du ner ett träd och upptäcker att fallet sker mot dig – istället som planerat från dig – så kommer du inte att hinna undan. Det uppstår en fruktansvärd kraft vid en trädfällning och detta är värt att ha i åtanke.

Om vi då ska förklara hur en korrekt trädfällning bör se ut så kan vi här säga att det handlar om ett träd som står på en tomt i ett vanligt kvarter i Stockholm. Detta träd är en björk och man kan se på både grenar och färgen att denna  björk börjat ruttna och att det är dags att fälla denna innan den rasar av sig själv. Det första man ska göra här är att säkra området; i och med att björken står i ett kvarter så är det inte bara dig själv och ditt hus som du ska skydda – nej, du måste även ta hänsyn till dina grannar, deras hus, deras bilar och eventuella förbipasserande på någon närliggande gångväg. Därefter måste du räkna ut lämplig fallrikning och även bestämma dig för vilken metod du ska fälla din björk med.

Det vill säga här; du måste räkna med vinden, du måste beräkna hur stort trädet är, du måste mäta ungefär var det kommer att landa och med vilken kraft och dessutom måste du bestämma om du ska fälla trädet med hjälp av såg, med yxa eller genom att försöka dela upp det styckvis. Låter detta svårt?

Ja, det är det också och det är alla dessa komponenter som föder de svåra olyckor vi nämnde ovan. Det bästa man kan göra är att kontakta experter på att fälla träd – arborister – och detta speciellt om det handlar om en trädfällning som i exemplet ovan.

Ta alltid hjälp av professionella yrkesmän

En trädfällning i en större stad som Stockholm innebär alltid större risker då hänsyn måste ges till så många andra utöver en själv: grannar, förbipasserande, bilar – och att det verkligen måste finnas erfarenhet i och med detta.

Det är skillnad på att fälla ett träd ute i skogen och att fälla ett träd i ett tätbebyggt område och av den anledningen blir det extra viktigt att kontakta en kunnig firma. Underskatta aldrig farorna som kommer med en trädfällning – oavsett storlek eller status på trädet.

Hur kan en målare förändra mitt hus

18 jul 2017

Genom att anlita en professionell målare så säkerställer man att arbetet man vill ha gjort blir ordentligt utfört. Är du exempelvis ägare av en villa och står inför en omfattande renovering så kan det vara en bra idé att anlita en målare. Alltför ofta så glömmer eller struntar folk helt enkelt i den biten och tänker att målandet kan man sköta själva – något som kan komma att straffa sig i slutändan. Tänk själv – du anlitar firmor för allt annat och därefter upptäcker du att färgen på ditt hus plötsligt lossnar, ser flammigt ut eller ser ojämnt ut – detta trots att du gjort allt enligt instruktionerna.

En målare är helt enkelt en sådan som gör att du slipper allt sådant och du kan istället se hur villan ser ut som ny – både in och utvändigt. Att anlita en målare är helt enkelt en investering för en lång tid framöver och påverkar dessutom priset positiv vid en eventuell vidareförsäljning, oavsett om du har en villa eller en bostadsrätt.

 Målare – ett billigt alternativ

Slår man ut priset för en målare så märker man ganska snart att det är relativt billigt i förhållande till det jobb målaren utför. Vi tar huset vi nämnde ovan som exempel igen – anlitar du en målare så kommer du att märka att hen under flertalet timmar lägger en massa energi på allt annat än att lägga ut färg på en yta. Ja, denna yta ska nämligen behandlas först – noggrant med slipning, putsning och spackling innan färgen målas på.

Det är det som skiljer en målare mot en privatperson. Står du själv framför din villa så kommer du garanterat att börja måla betydligt tidigare än vad målaren gör – med ett sämre resultat som följd. Privatpersoner har helt enkelt inte samma rutin och känsla som en professionell utövare av yrket. Drar vi ett litet räkneexempel så kan vi se att målaren som fixat din villa har en betydligt längre hållbarhet på sitt arbete än vad du skulle haft själv. Vad tror du att det skulle kosta att måla om efter bara några år? Nej, man tjänar väldigt mycket på att anlita målaren för huset än att göra det själv och göra om år efter år.

Var hittar jag målare och vem är bäst

Att hitta målare är inte svårt – man kontaktar helt enkelt några firmor i den stad man bor i och kollar sig för om pris, tid för arbete och vilken känsla man får för firman. I större städer som Stockholm och Göteborg finns dessutom massor av målare – något som gör att man verkligen kan se sig omkring innan man tar ett beslut. Det ska ju kännas rätt också och då kan man kosta på sig att kolla upp flera målare istället för att nöja sig med första bästa – detta är en sak som naturligtvis oavsett var man bor.

Takläggare behövs för god kvalitet

8 jul 2017

Då det kommer till ett hud så är det främst två stycken områden som man som husägare inte får fuska med utan där man vid problem bör kontakta extern, professionell hjälp. Det första området handlar här om grunden och det spelar ingen roll om huset i sig är i gott skick – är grunden i dåligt skick så riskerar huset att drabbas av fukt- och mögelskador. Detta är något man som husägare bör vara vaksam med och att genomföra regelbundna kontroller är verkligen ingen dum idé. Det krävs heller inte så mycket för att upptäcka att grunden börjat läcka in vatten från jorden – ofta räcker det med att gå ner i källaren och lukta, hålla utkik efter eventuella fuktfläckar eller att det börjar lossna färg från väggarna. Samtliga här är tecken på att en dränering bör bokas in – något som inte alls är lika dramatisk som det låter.

Ser vi till det andra området så tar vi oss istället upp till husets topp och fokuserar på taket som är det område som – liksom grunden – hela tiden tar emot angrepp från naturen; regn, snö, hagel, stark sol och annan nederbörd. Detta innebär att man då och då måste reparera eller helt byta ut sitt tak och det är vid det sistnämnda som vi rekommenderar att man kallar in professionell hjälp i form av en takläggare.

De mindre reparationerna kan du ofta sköta på egen hand – men vid ett komplett takbyte så krävs det god kunskap, det krävs en massa utrustning och det krävs tid. Som exempel på hur du ska agera då du initierar en kontakt med en takläggare – i jakt på ett bra pris så kan vi komma med några tips. Det man ska veta är att det ofta inte är en takläggare som kostar mest – lejonparten av kostnaden kommer istället att läggas på material och detta är heller inte så dyrt som det en gång var. Vi återkommer till detta senare och fokuserar på hur du kan få tag på en billig takläggare.

Billig takläggare i Stockholm

Här ska du veta att du har en större chans att få tag på en takläggare till ett bättre pris om du bor i en större stad där vi får säga att Stockholm är den som sticker ut allra mest. Vi fokuserar således på Stockholm och här är det ingen chock att du kommer att få ett bättre pris om du kontaktar flera stycken; det vill säga – du ringer flertalet takläggare och tar in offerter som du därefter ställer mot varandra. På så sätt får du alltså fram det bästa priset och om vi tar oss till materialet då? Hur kan detta bli billigare?

I stort sätt så utgår vi från samma princip som då det gäller en takläggare. Du besöker så många byggvaruhus som möjligt, utgår från det som den takläggare du anlitat säger att han behöver och även här har en person boende i Stockholm en fördel. Vi säger detta enbart för att det där finns exempelvis K-Rauta, Woody, Fredells, Bauhaus, Hornbach med mera. Chansen är alltså stor att du hittar exakt det material du behöver till ett bra pris.

Således så kan du komma undan med en ganska liten summa i dagsläget om du ska byta ut ditt tak och – detta är viktigt – dessutom kan du använda rut-avdraget också; något som ytterligare kapar kostnaden för de redan billiga takläggaren. Chansa inte med ditt tak – kalla in ett proffs!

Fungerar PVC-fönster i Sverige?

1 jul 2017

Står man inför det faktum att man ser att fönstren man har på sitt hus har börjat tjäna ut sin rätt – något som man för övrigt kan göra genom att hålla sin hand vid fönstren och känna efter om det drar – så ska man vetat att det är lite av djungel att hitta rätt modell. Det vill säga – utbudet av fönster är betydligt större idag än vad fallet var förr och samtliga modeller har klara för- och nackdelar som man måste väga in i sin beräkning. Det vanligaste fönstret i Sverige är av trä – furu – och detta är också det överlägset snyggaste och det som är lättast att anpassa till de flesta villor och hus vi har i vårt land. Dock – träfönster behöver för den sakens skull inte vara det självklara valet och detta på grund av två anledningar.

Dels så är träfönster väldigt dyra om man jämför med andra modeller och dels så kräver de också extremt mycket underhåll. Årligen så bör man nämligen plocka ned sina träfönster och slipa, putsa och måla om dem – gör man inte det; ja då kommer de också att få en betydligt kortare livslängd. Trä är ett levande material och det kan ”sätta sig” – något som i allra högsta grad kan skapa springor och läckage.

Det vackra med träfönster ska alltså ställas mot både underhåll och mot en hög prislapp och vi anser därför att man inte ska negligera de andra alternativ som finns tillgängliga. Vi tänker här fräsmt på PVC fönster och om vi radar upp några fördelar (och en nackdel) med just dessa nedan så kanske vi kan peka på varför man som husägare ska överväga även PVC fönster i dagsläget.

 • Minimalt underhåll. Där vi nämnde det krävande underhållet man får på köpet genom träfönster så kan vi säga att PVC fönster i stort sett enbart behöver tvättas av. Lämpligen här efter vintern.
 • Den stora fördelen med PVC fönster är att de är mycket billigare än vad träfönster är och detta är något som man verkligen inte ska bortse från.
 • Hållbarhet. Förr var PVC fönster förknippade med dålig kvalitet och det ryktet lever – tyvärr – kvar fortfarande. Det mans ka veta är att dagens PVC fönster är utvecklade även med tanke på vårt klimat – kalla vintrar, varma somrar och varierande regn – och de tillverkas även i många fall i Sverige. Dagens modeller håller under en väldigt lång tid.
 • PVC fönster och det stora minustecknet då man talar om sådana handlar om att de är fulare än vad träfönster är. De är svårare att anpassa rent estetiskt till vår traditionella byggstil där trä ofta är det material vi väljer för våra hus. Här kommer man inte undan och även om PVC fönster numera finns i fler färger och i fler modeller så är trä fortfarande snyggare. Det är ingen stor skillnad, men att den finns där – det kan vi inte förneka.

Läs mer hos Arctic Windows.

Installera garageportar med Rot-avdrag

23 jun 2017

För de flesta typer av installationsjobb så kan det vara värt att veta att dessa ofta går att få för halva priset genom att använda sig av sitt rot-avdrag. Här menar vi då naturligtvis för arbetskostnaden och inte för material och annat som naturligtvis ligger på samma nivå.

Rot-avdaget inkluderar alltså allt som oftast även installationsarbete och om du exempelvis i Malmö ska installera nya garageportar så kommer du således att få detta billigare i dagsläget än vad du kommer att få om du installerar samma garageportar den första januari nästa år. Beror då detta på att försäljaren av dessa dörrar till ditt garage i Malmö plötsligt fått för sig att dubblera sitt pris?

Nej, naturligtvis inte; kostnaden för dessa garageportar kommer att bli likadan – däremot så kommer rot-avdraget att halveras vid årsskiftet om den nya regeringen får igenom sina krav och då mycket tyder på detta så gäller det således att passa på. Det vi menar här är att man bör överväga att genomföra alla projekt som rör installationer, reparationer  och tillbyggnader nu då detta förmånliga avdrag finns kvar snarare än att vänta – och betala mycket mer! – efter nyår.

Det som man kan tipsa om är att göra saker även om de kanske inte behövs i dagsläget men där det finns en uppenbar risk för att det kommer att behövas en reparation eller ett byte – har du exempelvis dåliga garageportar till ditt hus i Malmö som fortfarande fungerar, ja, då kanske du ändå ska passa på att byta dessa nu då det är billigare.

Passa på innan det är för sent

Detsamma gäller om du ska byta ut ett tak i Kiruna eller behöver genomföra ett omfattande el-arbete i Västerås – även om det kanske inte finns något jättebehov idag så kommer det kanske inom en snar framtid att behövas. Och; då får du ju betala mer pengar.

Det här blir naturligtvis en avvägning och vi menar inte att du måste kasta dig in i dyra projekt bara för sakens skull – du kan ju inte kasta bort ett par fullt fungerande dörrar till ditt garage i Malmö enbart för att det blir billigare att installera nya i dagsläget, eller hur? Då blir ju kostnaden i själva verket betydligt högre och det är inte dit vi vill komma.

Däremot om du kanske under en längre tid funderat på att byta ut ditt gamla badrum eller genomföra en köksrenovering – trots att dessa båda rum fortfarande fungerar – för att de ska bli vackrare – ja, då bör du få ändan ur vagnen innan den 31 December och innan rot-avdraget försvinner i sin nuvarande form.

Det gäller således att använda sitt huvud här och kanske lägga lite tid på att göra en ordentlig genomgång av sitt hus, sondera terrängen lite och passa på att fixa det som bör göras innan det är för sent. Om det sedan handlar om att installera nya garageportar eller renovera ett badrum spelar ingen roll och om det sker i Malmö, Lund eller i Kiruna är även det av akademisk betydelse.

Läs mer om garageportar här

Tänk på det praktiska när du ska lägga parkettgolv

20 jun 2017

Du som ska lägga parkettgolv bör tänka på det praktiska noga. Att planeringen är väl genomarbetad är nämligen en förutsättning för att golvet ska bli snyggt när det är väl är lagt. Golvläggning bör inte vara alltför svårt, men en sak som är säker är att lister, trösklar och dörrar kan göra arbetet betydligt svårare.

Att lägga parkettgolv må vara ett projekt som bitvis kan vara tungt och svårt, men när golvet väl är lagt är det få som ångrar sig. Parkettgolv är vackert, naturligt och gör dessutom gott för vår hälsa. Trä är ett material som är lätt att arbeta med, som släpper ut få giftiga gaser (jämför PVC-golv t.ex.) och som reglerar luftfuktigheten på egen hand. Ett torrt och friskt inomhusklimat gör gott för vår hälsa, då det är en typ av miljö som mögel och annat ovälkommet oftast inte trivs i.

Hur är underlaget?

En viktig del i att lägga parkettgolv är att först granska underlaget. Vilken typ av underlag det är kommer nämligen att vara avgörande för hur din golvläggning ska planeras och sedermera utföras. Är det till exempel en betongplatta det är frågan om, är det viktigt att det både är rent och jämnt. Bucklor och gropar behöver tas bort (eller spacklas i) innan en fuktskyddsmatta läggs.

Fuktskyddsmatta

Fuktskyddsmattans främsta uppgift är att förhindra att fukt från betongen tränger in i golvet. Det här är inget som det bör slarvas med då fukt är ett vanligt problem i många svenska hem. Om det inte leder till mögel och därefter effekter på hälsan, kan det åtminstone leda till stora reparationer som är dyra att utföra.

Stegljudsisolering?

Att lägga parkettgolv kräver oftast, förutom en fuktskyddsmatta, även att stegljudsisolering läggs. Parkett kan upplevas som ganska hårt att gå på och det kan låta en del när man gör så. En stegljudsisolering är något som många anser vara ett måste när det handlar om dessa typer av golv.

Praktiska tips när golvet läggs

Om det är din debut i att lägga parkettgolv, finns det ett par saker som är bra att känna till. Till exempel bör man veta de mest grundläggande sakerna, så som att golvläggning alltid påbörjas i ett hörn, antingen från höger eller till vänster. Har man mycket fönster är det bra att lägga golvet i den riktning som ljuset släpps in. På så vis kommer skarvarna inte att synas lika tydligt när det är soligt ute.

Om rummet där du ska lägga parkettgolv är avlångt, är det dock bättre att börja längs den långa väggen, oavsett i vilken riktning solen släpps in. Bäst är det om man börjar arbetet vid en vägg som har en eller flera dörrar.  Observera dock att tipsen i den här texten inte behöver stämma på alla golv. Många golvtillverkare skickar med egna instruktioner till kunderna som ska lägga det.

Naturligtvis kan du även kontakta en golvläggare och ta hjälp med arbetet.

Hur går en bergsprängning till?

26 maj 2017

Bergsprängning är ofta nödvändigt när ett större berg behöver förstöras och görs vanligen med dynamit. Bor du i till exempel i Stockholm eller en annan stad där det byggs mycket, är det sannolikt att du har hört en bergsprängning på senare tid. Just Stockholm är en stad som inte är särskilt platt, varför bergsprängning kan krävas mer där i jämförelse med många andra städer.

Det är givetvis inte alla stenar och berg som man använder bergsprängning för att förstöra. Ett alternativ är till exempel att spräcka stenarna. Det lämpar sig dock endast väl för mindre stenar och berg. Tumregeln är att de inte bör vara större än tio kvadratmeter. Är den större än så, lämpar sig troligen en bergsprängning bäst.

I vilka typer av arbeten är det vanligt att bergsprängning görs?

Det finns många olika typer av arbeten där bergsprängning kan behövas. Som ovan nämnt kan det göras i till exempel Stockholm när ett parkeringshus ska byggas. Det är dock vanligt att sprängning även görs i mindre omfattning, så som en del i arbetet att anlägga en pool. Exempel på arbeten där bergsprängning ofta används är:

 • Vid nybyggnationer och även tillbyggnader i vissa fall
 • Pooler
 • Parkeringshus och garage
 • När en väg ska anläggas
 • Borttagning av berg och stora stenar på tomt

Med det sagt får sprängare ständigt syssla med nya typer av situationer. Ovan var endast några av de exempel där bergsprängning kan behövas.

Vad kostar det?

Bergsprängning kan bli en ganska dyr historia. Ett sprängningsuppdrag innefattar många olika arbetsmoment och både material- såväl som arbetskostnaderna kan bli ganska höga. Priserna skiljer sig givetvis från aktör till aktör, men ett vanligt pris att se är ungefär 600 – 800 kronor per kvadratmeter. Till det tillkommer flera avgifter.

 • Etableringskostnaden blir ofta en betydande del av det totala priset. Kostnaden skiljer sig mellan olika firmor, men landar ofta på någonstans kring 10 000 kronor.
 • Även besiktningen utgör en stor del av det totala priset för en bergsprängning. Hur mycket besiktningen kostar beror i hög grad på förutsättningarna och hur komplexa de är. Vanliga priser för det är mellan 15 000 och 30 000 kronor. Även om besiktningen kan upplevas som en stor kostnad, är det absolut inget som bör snålas in på. En bergsprängning påverkar ofta omgivningen på olika sätt, så det är viktigt att det görs på rätt sätt.
 • Täckning. För ett genomsnittligt arbete brukar täckningskostnaderna hamna någonstans runt 15 000 kronor. Tänk dock på att det beror i hög grad på arbetets omfattning. Vissa menar att firmorna i storstäderna, Stockholm och Göteborg till exempel, ofta är något dyrare än i övriga landet.

Det här ingår i en bergsprängning

Inget sprängningsuppdrag är det andra likt in i minsta detalj. Dock finns det vanliga arbetsmoment som ingår i de flesta sprängningar. Bland annat dessa:

 • Vibrationsmätningar och besiktning
 • Borrning i berg
 • Schakt
 • Själva bergsprängningen
 • Avtäckning av berg
 • Fin- och grovplanering
 • Utlastning av berg
 • Transport av material

De här momenten utförs med hjälp av ett antal maskiner. Vanliga maskiner som används vid ett sprängningsarbete är borrvagnar, grävare och lastbilar.

Lsä mer om bergsprängning här: www.bergsprängningstockholm.se.

Tips för att lacka trägolvet

10 maj 2017

När sliparbetet med ett golv är klart väntar lackeringen. Själva golvslipningen är givetvis viktig för att golvet ska se bra ut, men det är svårt att förneka att även lacken är en stor del av golvets utseende. Vidare kan det påverka golvets livslängd och hållbarhet överlag.

Många anser att trägolv blir vackrare med tiden, precis som många viner. För att trägolvet ska åldras med värdighet krävs det dock att man ser efter det ordentligt. En del i att se efter det är bättra på den skyddande lacken. Förutom det kan en golvslipning behövas med jämna mellanrum. Planerar att man för både en lackering och en golvslipning, bör golvslipningen naturligtvis göras först.

Arbeta noggrant, snarare än mycket

För att få ett bra slutresultat av lackeringen är antalet strykningar med lacken inte det viktigaste. Istället är det viktigaste att ytan slipas och dammas av ordentligt innan nästa lager med lack påförs. Att golvytan är ren är mycket viktigt. Minsta lilla dammkorn kan få ytan att se lite knottrig och/eller ojämn ut. Vid lackering efter en golvslipning gäller det alltså att var noggrann, snarare än att arbeta snabbt. Många tror att det viktigaste är att använda mycket lack och stryka många gånger, men så är alltså inte fallet.

Välj rätt pensel

Att välja rätt pensel är viktigt när ett trägolv ska lackeras. Välj en pensel som både är fyllig och bred och som känns högkvalitativ. Att välja en för billig pensel av ekonomiska skäl kan straffa sig i slutändan. Det rekommenderas alltså att välja den pensel som är av hög kvalitet, även om den är lite dyrare än andra modeller. Kostnaden för en pensel är mycket liten i förhållande till andra kostnader som lackering och golvslipning kan medföra.

Planera lackningen väl

Om du precis har utfört en golvslipning, kanske något mindre planering krävs än om det är en omlackering det är frågan om. Om du ska göra en omlackering, kommer du att behöva tömma rummet på alla möbler och mattor – ja, allt som står på golvet behöver flyttas ut från rummet. Därför är det bra att på förhand se till att ordna en plats i huset där bohaget kan stå. Sedan behöver du vara beredd på att det tar ett antal dagar innan du kan flytta in möblerna och använda rummet som vanligt igen. Vanligtvis är ytan torr efter att det dygn har gått, men det kan vara bra att låta lacken eftertorka i ytterligare några dagar innan du belastar trägolvet igen.

Renovera lägenhetet - tänk på detta

21 apr 2017

Det finns så mycket man kan fixa hemma, allt från att byta ut lite kuddar och gardiner till att renovera sin lägenhet. När det kommer till att renovera lägenhet så ska man tänka igenom det väl. Det kostar en hel del pengar att renovera en lägenhet i stockholm och då ska man verkligen veta vad man vill ha. Ett bra tips för att få inspiration inför en renovering är att kolla på lägenheter som är till salu. Alla dessa är renstädade och fotade ur bra vinkel för att framhäva lägenheternas bästa sida och där kan man samla gott om inspiration. Det viktigaste är att verkligen tänka igenom färger och material. Är det en färg som är inne just nu, eller något du verkligen tror kan passa i längden? Detsamma gäller material. Vissa material kan vara inne eller snygga, men kanske inte är inne om ett år. Att behöva byta ut det då blir onödigt dyrt.

När du renoverar så finns det en uppsjö av valmöjligheter. Du kan renovera hela lägenheten från golv till tak och du kan bara göra om ett rum. Oavsett vad du väljer så är det viktigt att du antingen är väldigt duktig och händig om du ska göra det själv, alternativt väljer ett bra företag som hjälper dig. Det är en hel del du kan göra själv om du är händig, men vissa saker får du som outbildad privatperson inte göra. När det kommer till el och vatten är det alltid bäst att anlita en firma, just för att vara säker på att grundjobbet blir bra och att det är gjort på ett säkert sätt. Det vore ju himla olyckligt om något blir galet och du står ellös eller får en oönskad vattenläcka.

Det bästa är att hitta ett företag som kan sköta hela renoveringen av lägenheten så du slipper pussla ihop när hantverkare, el-montör och vvs-installatör ska vara på plats. Det finns jättemånga företag för att renovera lägenheter i Stockholm, men var noga när du väljer. Det finns alltid företag som inte har fullt utbildad personal och som fuskar med renoveringen. Är priset lite för bra för att vara sant, så levererar de nog inte ett så bra slutresultat.

Det du alltid kan göra är att be om en offert av flera olika företag innan du bestämmer dig för vilka som ska få äran renovera din lägenhet. Likväl som vi jämför mobilen när vi ska köpa en ny, så jämför vi när vi väljer hantverkare och andra installatörer och montörer.

Gör ett klokt val, det är en stor investering att renovera lägenheten. Du gör rätt i att tänka efter ordentligt innan du bestämmer dig.

Mer inspiration finns att hitta här: www.renoveralägenhetstockholm.se.

 

Underskatta inte tiden för en renovering

18 apr 2017

Då privatpersoner och lekmän ska renovera något – oavsett vad – i sina hem så är det ofta en avgörande faktor som spelar in i huruvida projektet blir lyckat eller inte – nämligen planeringen innan- och under tiden. Den gemensamma nämnaren i de misslyckade projekten är ofta nämligen att man gravt underskattat tiden som det egentligen tar och om man ser till hur privatpersoner arbetar så kommer dessutom mycket av renoveringstiden att förläggas till kvällar och helger – man har trots allt ett normalt jobb att sköta. Det som många misslyckas med är alltså att man gör en alltför slarvig beräkning kring hur mycket tid man verkligen kan avsätta samt en överskattning av vad man egentligen klarar av att göra.

Kort sagt – privatpersoner har ofta en förmåga att ta sig vatten över huvudet. Detta är också lätt att förstå – till viss del, ska här tilläggas – ser man på tv hur en snickare klarar av att renovera och där denne får allting att se väldigt enkel ut så är detta något som gör att väldigt många också tror är överförbart till sin egen person. Med katastrofala följder. Det vi menar här är att tiden som ett projekt tar direkt går ut över familjelivet.

Bor man exempelvis i en lägenhet i innerstaden i Stockholm och påbörjar en badrumsrenovering – ja, då kommer familjen också, under en längre tid, att tvingas leva i ett byggkaos. Det här kan fungera om man bor som ensamstående, men då det handlar om en familj så kan denna badrumsrenovering vara den avgörande faktoren i varför en skilsmässa plötsligt blir en realitet. Detta låter hårt och aningen dramatiskt – men tyvärr ligger det inte alltför långt ifrån sanningen.

En badrumsrenovering tar lång tid

Ser man till exempelvis en badrumsrenovering så är detta ett projekt något som tar lång tid även för en professionell person som jobbar under dagtid – för en lekman så kommer tiden att tredubblas och dessutom – som vi sa – till stor del att äga rum under kvällar och helger.

Det handlar om en i grunden god tanke – man vill renovera sitt badrum för att höja sin och familjens levnadsstandard; något som istället blir kontraproduktivt och leder till irritation och uppgivenhet. Det vi menar här är att man måste göra en ärlig planering innan man sätter igång med att renovera och ställa sig några frågor: vad kan jag göra, hur lång tid kommer det att ta och har jag råd med allting?

Tvekar man över något här så är det lika bra att direkt överväga att kalla in professionell hjälp; åtminstone till delar av projektet. Det som ska sägas här – i och med att vi berörde en badrumsrenovering i Stockholm – är att man dessutom inte får göra allting. Du får exempelvis inte dra el- eller vatten utan behörighet och detta gäller naturligtvis inte bara badrum utan samtliga rum där sådant behövs.

Tipset är att man alltid ser över vad man får- och inte får göra samt att man verkligen är ärlig mot sig själv innan man sätter igång. Att renovera ska vara roligt och inte något som gör att en familj faller isär. Vi har alla olika färdigheter och har man inte en fallenhet åt det händiga – se till att betala de som verkligen har det; det tjänar du på i längden.

Artikelserie, del 3: Byggbranschens organisationer

30 mar 2017

Här fortsätter vi med vår användbara genomgång av bergsprängningbygg- och hantverksbranschernas paraplyorganisationer. Här kan du bland annat läsa om bergvärme och isolering med mera.

Bergsprängningsentreprenörernas Förening (BEF)

BEF är ett medlemsföretag som utför sprängningsarbeten. Det kan handla om allt om mindre bergssprängningar på privata tomter till större, offentliga uppdrag. BEF ska du kontakta om du ska anlita en bergsprängarfirma för ett markarbete. Du kan säkerställa om företaget är medlem och därmed har de rätta certifieringarna.

Geotec

Geotec tidigare känt som Svenska Borrentreprenörernas Branschorganisation, ger stöd och utbildning till företag inom byggbranschen som utför borrningar. Installationer av bergvärme, utvinning av gas och andra arbeten som kräver borrningar är de arbeten som organiseras i denna organisation. Geotec kan hjälpa dig om du behöver information om borrningsfirmor eller är i behov av allmänna råd om borrarbeten.

Svenska Värmepumpsföreningen (SVEP)

Här samlas både installatörer av värmepumpar och återförsäljare av pumparna. Här finns både större och mindre företag med specialiteter som luftvärmepumpar, bergvärme, luft och vatten-varme och annat som är relevant för branschen. SVEP kan vara bra att prata med inför en kostsam installation av en värmepump. Är företaget du funderar på att anlita medlem så kan du lita på att de rätta certifieringarna finns. Men begär ändå alltid referensen från installatörerna.

Swedisol

Swedisol är en sammanslagning av fyra olika isoleringsföretag. Men det handlar i detta fall bara om tillverkare av isoleringsföretag. Detta är alltså inte en organisation som organiserar företag som utför isoleringarbeten av olika slag. Kunniga entreprenörer på området kan du istället hitta på Markproffs.se eller Proffsbyggare.se. Hos Swedisol kan du få hjälp om du vill göra exempelvis prisjämförelser på olika isoleringsmaterial.

Tak- och tätskiktsentreprenörerna

Tak- och tätskiktsentreprenörerna organiserar stora och små takläggarfirmor. Mindre nischade företag som arbetar med en typ av tak, som tegel, papp eller plåt samsas med stora breda företag där takarbeten bara är en del av verksamheten. Företag som sysslar med generella byggarbeten med tätskikt kan också vara medlemmar hos tak- och tätskiktsentreprenörerna. Kontakt med denna organisation om du ska lägga om taket på fritidshuset och vill få tag på en proffsig och seriös medlemsföretagare.

Läs mer: del 1 och del 2 av denna artikelserie.

Arbetsmiljön kan vara problematisk för elektiker

20 mar 2017

Stötar, fall från hög höjd, stress och dammiga miljöer är några av de arbetsmiljöproblem som an drabba en elektriker.

Att få ström genom kroppen är en av de vanligaste olyckorna som drabbar elektriker. Vilka skador som stötar leder till beror på ett flertal olika saker. Vilken väg genom kroppen har strömmen tagit, hur länge har strömmen befunnit sig i kroppen och vilken strömstyrka det handlar om. Hjärtstillestånd, kramper och andningssvårigheter är några av de vanligaste skador som man drabbas av när man fått ström genom kroppen. En första hjälpen-låda och en hjärtstartare bör alltid finnas tillgänglig, för olyckan kan drabba den bäste.

Fall en vanlig olycksorsak

Fall från höga höjder är en annan typ av olycka som är vanlig i byggbranschen, och elektriker är en av grupperna som drabbas oftast, på grund av alla elinstallationer som sker i takhöjd. Fall från stegar är särskilt vanligt för elektriker. Därför rekommenderar säkerhetsexperter att man istället för stegar använder bockar, ställningar eller liftar, dessa varianter har betydligt högre säkerhetsnivå. Använder man stege så bör man se till att den är hel och har glidskydd. En säkerhetssele är också ett måste, i varje fall på riktigt höga höjder.

Stress är som sagt ett annat vanligt arbetsmiljöproblem i elektrikerbranschen. Snabbhet och effektivitet premieras idag i den överhettade byggbranschen, och byggtiderna pressas. En stressad elektriker gör enklare fel, vilket lätt leder till olyckor. Se till att planera så att det finns rimlig tid att genomföra alla elinstallationer, ett bra sätt att undvika olycksfall för alla inblandade.

Damm kan vara ett problem

Smutsig, giftigt och skadligt damm är också något som riskerar att drabba elektriker, som ofta arbetar på dammiga byggarbetsplatser. Vad som gör att byggdamm kan vara farligt är höga koncentrationer av kvarts. Det bästa är att ta hand om dammet direkt när det uppstår, om det inte är omöjligt rekommenderas ansiktsskydd med filter.

Asbest är ett annat material som fortfarande kan dyka upp i luften på byggen, även om ämnet är förbjudet sedan länge. Asbest är mineralfibrer som är så små och tunna att de kan tränga ner i luftrören och ut i lungorna, där de kan orsaka stora skador och allvarliga sjukdomar. Asbest hittar man idag mest i äldre byggnader.

Vila upp mellan varven

Svåra arbetsställningar som är påfrestande för kroppen är ett annat vanligt arbetsmiljöproblem för elektriker. Detta beror på att el i de flesta fall dras långt ner på golvet eller högt upp i taket. Att göra elinstallationer med händerna högt ovanför huvudet kan leda till belastningsskador. Att sitta på huk längre stunder leder ofta till värk i axlar, armar och rugg. Det är viktigt för en elektriker att ta korta pauser och vila ordentligt under arbetet. Byte av arbetsuppgifter med kollegor är ett annat bra tips som minskar belastningen.

Vem är ansvarig för arbetsmiljön för elektriker och andra yrkesgrupper på ett bygge? Det är självklart arbetsgivaren som har huvudansvaret, i det ingår att följa säkerhetsföreskrifter och att larma om några fel i arbetsmiljön upptäcks.  Dessutom är arbetsgivaren skyldig att bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

← Äldre inlägg