Blogg

Prata med kommunen innan du funderar på att riva

15 nov 2017

Regler, avgifter och handläggningstider kan skilja sig väldigt mycket åt olika kommuner emellan. Ska du till exempel utföra en rivning i Stockholm finns en risk att handläggningstiderna är längre än i en kommun där det varken byggs eller rivs särskilt mycket. Ett rivningslov har en del gemensamt med bygglov och det är inte bara att börja med projektet. Bor du i ett detaljplanerat område behöver du riva på ett sätt som stämmer överens med kommunens planer.

Var ute i god tid

Som nämnt ovan kan handläggningstiderna variera en hel del. I vissa kommuner är det mindre strikt med när rivningslov krävs, men i andra krävs det alltid. Ett exempel på en sådan kommun är Stockholm, där du alltid måste rivningslov för rivning om den ska ske i ett planlagt område. Det är inget unikt i sig, men det här gäller också utanför planlagt område om det finns bestämmelser om det i områdesbestämmelserna. I Stockholm finns dessa bestämmelser påfallande ofta. Utanför planlagt område, och utan bestämmelser, ska du också göra en anmälan till Stockholms kommun.

De här reglerna är inte direkt unika, men det finns märkbara skillnader mellan olika kommuner. Innan du börjar med ditt projekt kan du börja med att titta på din kommuns hemsida. Ofta står det där vad du behöver göra, men om du inte förstår eller om du saknar information, brukar det gå bra att helt enkelt skicka ett mejl eller att plocka upp telefonen och ringa till dem.

Gör rätt med avfallet

Efter en rivning blir det av förklarliga skäl en hel del avfall som skall göras av med på rätt sätt. Ofta blir det flera ton som ska forslas iväg till lämplig sopstation. Beroende på vad det är för material ska det hanteras på ett särskilt sätt. Mycket går att återvinna på kommunens stationer, men inte allt.

Något annat som är viktigt att ha i åtanke när du ska utföra en rivning är att vissa delar av avfallet kan innehålla hälsovådliga material. Det kan till exempel vara frågan om asbest eller PCB, som ska hanteras med stor försiktighet.

Vad kostar det att ansöka om rivningslov?

Även det här är något som kan skilja sig ganska mycket åt mellan olika kommuner. I till exempel Stockholm är avgiften på 3 240 kronor för en- och tvåbostadshus. För kolonistugor är avgiften lägre och ligger på 1 080 kronor. Om du inte bor i Stockholm bör du enkelt kunna hitta informationen på din kommuns hemsida.

Vill du veta mer om det konkreta arbetet med rivning? Mer info finns här: http://www.rivningstockholm.nu/.

Tips inför badrumsrenoveringen

12 nov 2017

Dags för en badrumsrenovering? Oavsett var i landet man bor, om det så är i Solna, Jönköping eller Haparanda, är det bra med tips inför ett dylikt projekt. Har man noll erfarenhet av badrumsrenoveringar är tipsen i princip nödvändiga. Har man mycket erfarenhet kan man istället hitta nya saker att lära sig. Här kommer fem snabba tips som du kan applicera på din badrumsrenovering.

1.     Gör grundlig efterforskning på förhand

Innan du ens börjar planera det nya badrummet, kan du jämföra, inspireras och på andra sätt efterforska vad som faktiskt finns på marknaden. Därefter kan du skaffa dig en uppfattning om vad på marknaden som passar din personlighet och ditt hem bäst. Det är givetvis även viktigt att ha funktionerna i åtanke. Krävs till exempel två handfat? Ska ditt badrum ha både badkar och dusch? Eller bara en av dem? Besluten är många och det första steget – att faktiskt utforska det som finns på marknaden – är inget man bör slarva med. Bor man i ett tätbefolkat område, till exempel Solna, kan man lätt ta sig mellan många olika byggvaruhus för att spana in utbudet.

2.     Ta hjälp om du är osäker

Om du är osäker finns det gott om entreprenörer som kan hjälpa dig. Vanligt är att man talar med någon som kan inredning hos badrumsleverantören man planerar att använda sig mest av. Inte sällan gör de ett hembesök för att mäta och komma med förslag om vad som kan passa. Beroende på vad man önskar, kan man anlita entreprenörer som håller i hela projektet.

3.     Tidlöst är ofta bäst

En badrumsrenovering är dyrt och tids- och energikrävande. Således är det inte något man vill göra om alltför regelbundet. Den badrumsrenovering du gör bör hålla i många, många år framöver. När det gäller dylika projekt är det bäst att tänka tidlöst. Försök att till viss del ignorera vad som har trendigt just för tillfället, och välj det som står sig över tiden. Stilen kan istället varieras med enklare detaljer.

4.     Gör det personligt

Under en badrumsrenovering finns många möjligheter att sätta sin personliga prägel på rummet. Bor du till exempel i Solna kanske en snygg plansch med trycket ”Solna” och stadens skyline passar bra? Eller så kanske du tycker särskilt mycket om en viss färg och kan skapa ett genomgående färgtema med just den färgen? När det kommer till att göra ett badrum personligt finns inga rätt eller fel. Gå på magkänslan! Dock bör det här göras när själva grunden för badrummet är lagd. Tänk långsiktigt och gör badrummet personligt med till exempel textilier och detaljer på väggarna – inte med kakel eller annat som är svårt att förändra på senare.

Att tänka på inför ett husköp

2 nov 2017

Ibland kan det vara kärlek vid första ögonkastet när man kommer in i ett hus. En inbjudande, mysig hall, en vacker trappa, ett elegant vardagsrum med stora fönster mot en vacker utsikt. Genast ser man sig om på de andra spekulanterna och drabbas av en känsla av att det måste bli mitt. Ofta ringer mäklaren efter några dagar och frågar om du är intresserad, kanske har budgivningen redan startat.

En andra visning

Begär alltid att få komma och titta på huset igen. Det är lättare att skaffa sig en nykter bild av huset på en andra visning. Kanske har man kunnat studera prospektet bättre och gjort en analys av prisbilden kontra den egna ekonomin. Kanske har man frågor man vill ställa till mäklaren och säljaren. Låt dig inte stressas av att det finns många spekulanter. Som köpare av ett hus har du undersökningsplikt. Ett hus säljs i befintligt skick och det är du som köpare som är ansvarig för att ta reda på hur det står till med huset. En säljare kan informera dig om kända fel och brister men han har inte skyldighet att göra det. Ta gärna in en besiktningsman som får undersöka huset.

Dolda fel i hus

En besiktningsman gör en grundlig okulär besiktning men han kan inte upptäcka allt. Även om han inte upptäcker några fel kan han peka ut riskområden i huset och sannolikhet för dolda fel. Sådana punkter bör du ta på största allvar. Gör en fuktmätning och mät efter radon. Spola ordentligt i alla kranar och toaletter. Kontrollera köksutrustning och radiatorer och be att få se elskåpet. Be en fackman kontrollera ventilationen. Om du senare upptäcker ett fel på huset och vill att det ska klassas som dolt gäller att felet inte ska kunnat upptäckas vid besiktning. Hänsyn tas även till husets skick och ålder. Att ett fel upptäcks i ett sekelgammalt hus räknas inte som osannolikt och du kan få svårt att få felet att klassas som dolt. Läs mer om dolda fel i hus här

Kolla in området

Om besiktningen inte visat några fel och du själv har undersökt huset noga utan att hitta fel eller riskområden bör du också ta en tur i området och prata med grannarna. Genom att hälsa på några grannar får man lätt en känsla för stämningen i ett område och ibland kan man även få några värdefulla tips om huset man är intresserad av. Människor som bott länge i ett område har ofta väldigt bra koll på hela området.

Gå inte för långt

Om du bestämmer dig för att gå med i en budgivning måste du först ha gjort en ordentlig kalkyl på vad du har råd med. Här ska du även väga in det du har upptäckt vid besiktningen ifråga om renoveringsbehov, nya vitvaror etc. Det är lätt att sträcka sig för långt vid en budgivning och det kan man få lida för sen. Sätt ett första tak en bit under smärtgränsen och stanna där. Ta sedan en ordentlig funderare innan ert sista bud och försök se nyktert på situationen. Det finns många vackra hus och det kommer att dyka upp fler tillfällen om det nu skulle vara så att detta glider er ur händerna. Att dra sig ur en skenande budgivning kan bespara dig många sömnlösa nätter.

Hur du skyddar poolen på bästa vis

18 okt 2017

Drömmer du om skaffa pool? Då finns det en hel del att tänka på. Först om främst: hur ser din tomt ut? Det man ska veta är att det finns poolmodeller som fungerar på de flesta tomter och att man kan hitta en som passar – oavsett var i landet man bor.

Detta är alltså nummer ett och om vi här ponerar att du har bestämt dig för en modell och fått denna installerad på din tomt – finns det då något som du måste tänka på? Ja, och det här gäller skötseln av denna.

I och med att vi i Sverige har ett klimat där stekheta sommardagar varvas med iskalla vinternätter så ställer detta höga krav på skötsel och på skydd. För att kunna använda sin pool under en längre tid så krävs det också att man skyddar denna på ett korrekt sätt och det här gör man bäst genom att investera i ett ordentligt pooltak. Ett pooltak är en lösning som omgärdar hela din pool – det handlar alltså inte, som namnet antyder, att din pool enbart får skydd uppifrån. Nej, genom ett pooltak så skyddar du inte bara din pool från regn, snö och annan nederbörd – även kyla och vind stöts bort tack vare att ett pooltak är isolerat och klarar många minusgrader. Det som skiljer sig åt mellan en poolägare i Sverige och en poolägare i exempelvis Kalifornien är således att vi i Sverige måste ha med klimatet i beräkningen på ett helt annat sätt. Skyddar man inte sin pool – ja, då kan man heller inte njuta av den under en längre period.

Lite felaktigt har ett rykte kommit fram om att man inte kan installera en pool i Sverige och detta då de bara spricker, går sönder och måste restaureras. Det stämmer alltså inte – en pool fungerar utmärkt även i Sverige; skillnaden ligger bara i att man måste sköta om den på rätt sätt. Ett pooltak är absolut nödvändigt.

Priset för pooltak varierar

Om man ser till priserna för ett pooltak så är detta något som verkligen varierar modellerna emellan. Det finns exklusiva lösningar och det finns betydligt billigare varianter som inte har samma utseende och samma funktioner. På denna sida kan du få pooltak till bra pris.

Det primära är att man anpassar sitt pooltak efter var man bor i Sverige. En pool i Skåne kanske inte behöver samma skydd och isolering som en pool i Kiruna behöver. Det vill säga; ju kallare man har det under vinterhalvåret – desto bättre skydd behöver man skaffa. Ett pooltak av en lite dyrare modell är därför att föredra ju längre norrut man kommer i landet.

Gällande utseende och funktioner så kan man säga att här får den egna smaken styra; pooltak finns för alla pooltyper och går att få både i mer diskreta utföranden likväl som utstickande sådana. Skydd är prio ett, utseendet och utformningen är en sekundär fråga gällande val av pooltak.

Ska du renovera i köket?

12 okt 2017

Det finns många anledningar till varför man idag ser att fler privatpersoner väljer att renovera sina kök. Dels så har vi det faktum att köket idag är en mer social plats än det var förr. Vi lagar inte längre bara mat i köket – vi umgås med varandra under tiden och det kräver – i många fall – en omfattande köksrenovering. Som del nummer två så kan man se en mer naturlig orsak. Kök – bänkar, vitvaror och golv – tar stryk och det innebär att man med jämna mellanrum måste byta ut dessa, något som alltså innebär en renovering. Den tredje anledningen till att fler renoveringar i köket äger rum kommer av att modet ändras – som med allt annat. En färg och ett kakel som var modernt igår känns hopplöst daterad idag; man byter, man målar om och man förfinar.

Bryter man ner dessa tre anledningar till renoveringar och ser hur man ska gå tillväga vid respektive köksrenovering så kan vi säga följande: den första typen kräver professionell hjälp, den andra gör det ibland och den tredje varianten kan du gott genomföra på egen hand.

Att riva ut ett kök och ersätta detta med ett helt nytt kräver professionell hjälp av den enkla anledningen att du dels –förmodligen – vare sig har tid eller kunskap. Bor du i Stockholm och jobbar heltid så kommer du att ha begränsat med tid – att dåå genomföra en omfattande köksrenovering under kvällar och helger; ja, enligt oss så är det att gapa efter för mycket. Risken är att du tröttnar, att du gör fel och att du inte slutför projektet på ett korrekt sätt.

Dessutom – och det här är väldigt viktigt: du kanske inte får göra allt. Handlar det – som det ofta gör – om att dra ny el vid din köksrenovering; ja, då måste en behörig elektriker anlitas. Även vid vatten – med tanke på riskerna – så bör man anlita en rörmokare.

En mindre köksrenovering kan du göra själv

Kort och gott: ju större ingrepp det handlar om – desto hårdare trycker vi på att du anlitar ett professionellt företag för din köksrenovering; gärna genom så kallad totalentreprenad där samma företag sköter alla beståndsdelar i renoveringen. Du kan naturligtvis använda rot-avdraget och sänka kostnaderna. En köksrenovering – även med professionell hjälp – behöver inte vara så dyr.

Dock: de mindre ingreppen – de kan du gott göra på egen hand. Att exempelvis måla om, slipa golv eller till och med sätta kakel är inte så svårt som det låter. Kom dock ihåg att räkna på att det hela tar längre tid än vad du kanske tror. Du behöver alltså avsätta en hel del sådan och känner du att tid är lite av en bristvara – ja, då är det ingen idé att påbörja projektet. Där är det bättre att ta hjälp, även om det ”bara” handlar om att måla om. Stressade och forcerade renoveringar ger sällan ett bra slutresultat.

Du får bäst resultat av en målare

24 sep 2017

Vissa renoveringsområden är sådana som tas med lite av klackspark av privatpersoner. Man tar inte uppgiften på tillräckligt stort allvar, man ser att en anlitad yrkesman är att kasta pengarna i sjön och man tror sig kunna göra ett lika bra jobb på egen hand. Ett typiskt sådant område handlar om målare och olika typer av målerier.

Tänk själv och svara ärligt på frågan om hur du resonerar: skulle du måla om i ditt vardagsrum i Stockholm – är det då troligt att du gör det själv eller att du anlitar en målare för uppgiften? Vi skulle uppskatta att åtminstone sju av åtta gör det på egen hand och av dessa skulle vi säga att ungefär två får ett tillfredsställande slutresultat. För: det finns nämligen en anledning till att det finns en yrkesgrupp som går under namnet målare. Det handlar om en yrkeskunskap – precis som då man anlitar en rörmokare eller en snickare – och det handlar om att man får ett perfekt resultat; jämnt struken färg, inga flammor, inga fläckar och inget spill. Tvärtemot hur det brukar se ut då vanliga privatpersoner köper färg, rollers och penslar och ger sig i kast med en interiör förändring.

Vi tänkte räkna upp några vanliga fel som du garanterat gör och som aldrig en yrkesverksam målare skulle göra – dessa punkter kan du använda som en liten mall om du ändå känner att du vill måla på egen hand. Innan dessa punkter sammanfattas så ska vi dock slänga ut ännu en fördel som finns att anlita en professionell målare – i Stockholm eller i någon annan svensk stad: det är billigare i dagsläget. Målare faller nämligen in under Rot-avdragets vingar och konkret å innebär det att du kan få ett målerijobb utfört i ditt hem och få en faktura där 30% av summan är avdragen.

Måla som en målare

I och med att denna frikostiga skatterabatt finns så tycker vi verkligen att många skulle tjäna på att anlita en målare – både rent ekonomiskt och sett till vilken tid det tar samt hur slutresultatet blir. Med detta sagt – här kommer de vanliga fel som en privatperson brukar göra i sambnad med att de målar:

 • Man förbereder inte: Frågar du en målare vad som är viktigast så kommer denne förmodligen att svara att sjäva måleribiten är lättast att genomföra. Det svåra – och jobbiga – är att slipa, tvätta, spackla och putsa. Något som de flesta lekmän slarvar med då man vill komma igång och bli klar så fort som möjligt. Faran med detta är att man får ett sämre resultat – det är det förberedande jobbet som ger det bästa slutresultatet.
 • Man täcker inte. Många slarvar med att täcka golv, tak och exempelvis lister och element då man står inför att måla. Man tänker sig att man är tillräckligt stadig på näven och att man kan använda sig av så mycket färg som situationen kräver. Glöm det. Du kommer att spilla, färg kommer att stänka och du kommer att se fläckar lite varstans. Fuska inte här!
 • Torktiden: En målare vet att man inte kan stressa sig igenom ett jobb – vare sig sett till hur man arbetar eller sett till hur färgen torkar. Står det tolv timmar på bruken – ja, då gäller tolv timmar; inte sju-åtta eller nio.

Dagens plastfönster är bättre rustade för vintern

16 sep 2017

Den stora anledningen till att vi i Sverige inte använder oss av plastfönster i samma utsträckning som i andra länder beror på att dessa dragits med ett sämre rykte. Ett rykte som även ska anses som välgrundat om man ser til vilken kvalitet som plastfönster höll förr. Det som är den avgörande skillnaden mellan dessa modeller och de som finns tillgängliga idag är att man förr importerade dessa från exempelvis Spanien och att de inte på något sätt var anpassade för vårt klimat.

Kort sagt – i Sverige har vi en vinter som skiljer sig betänkligt från en vinter i Spanien och däri låg också problemet. Numera dock så tillverkas plastfönster i Sverige och för svenska hus; något som gör att dagens modeller har lika bra hållbarhet som de traditionella fönstren av trä som fortfarande är det självklara valet för många. Detta gäller hela lander, så oavsett om man ska skaffa nya fönster i Stockholm, eller någon annan del av landet, så är platsfönster ett alternativ som är väl värt att överväga.

Vi tycker att plastfönster – i och med den utveckling vi ovan nämnde – ska övervägas i en större utsträckning och om vi nedan radar upp några fler anledningar till detta så kanske vi kan få dig att se plastfönster ur ett lite nytt sken. Här är fördelar som du får om du väljer plastfönster snarare än trä från furu (som är den trätyp som används i störst omfattning)

 • Minimalt underhåll. Jämför man med träfönster och skötseln som krävs för att hålla sådana i gott skick så skiljer det sig markant åt. Har du verkligen tiden som krävs för att ta loss dina fönster årligen och skrapa, putsa och måla dem? Svaret på denna fråga är i många fall nej och det innebär att man får en sämre livslängd på sina träfönster. Plastfönster behöver enbart tvättas och passar således många betydligt bättre.
 • Plastfönster är väldigt mycket billigare än vad träfönster och då de i dagsläget dessutom har en väldigt lång hållbarhet (med minimal skötsel som vi ovan nämnde) så får man mycket valuta för sina pengar.

Där har vi två klara fördelar med plastfönster. Frågan blir då självklar och lyder – varför väljer inte fler denna lösning? Jo, dels så har vi i Sverige starka band till trä som material och dels så är också trä lite lättare att passa in rent estetisk i många av de hus som finns i vårt land. Visst – plastfönster har blivit snyggare och kommer i fler färger än vad tidigare var fallet; men riktigt lika snygga som träfönster, det är de inte.

Att göra upp en budget för en köksrenovering

30 aug 2017

Om det är dags för en köksrenovering har du säkerligen redan tillräckligt att fundera på. Budgeten för projektet är dock något som är värt att fundera både en och två gånger extra på. Det är här man kan optimera projektet ekonomiskt så gott det går. Genom en tydlig budget ser du vad du kan spara in på, och vad som det kanske läggs lite för mycket pengar på.

Särskilt viktigt är det ju mindre budgeten är. Även hur högt man har satt budgettaket i förhållande till sina ekonomiska resurser är något som kan vara avgörande för hur köksrenoveringen fortlöper. Om ni har satt budgettaket högt är det av desto större vikt att maxsumman inte överskrids.

Hantverkare

Hantverkarnas priser utgör ofta en stor del av den totala kostnaden för en köksrenovering. Visserligen går det att göra stora delar på egen hand, men vissa saker krävs det helt enkelt fackmän för att utföra.

Ett exempel på det är elen. Om du inte råkar vara utbildad elektriker är det inget du bör försöka dig på att göra själv. För det första kan det innebära livsfara, för det andra finns en risk att det blir undermåligt gjort och för det tredje riskerar du att inte få ut några pengar från försäkringsbolaget om olyckan är framme.

När du planerar i budgeten för hantverkare är det viktigt att ha rot-avdraget i åtanke. För att få använda avdraget krävs dock att vissa villkor uppfylls. Till exempel behöver du ha betalat in tillräckligt mycket skatt under året. Du behöver även vara över 18 år gammal och äga bostaden som arbetet utförs i. Om du anlitar flera hantverkare för olika typer av arbeten – kontrollera då på förhand att rot-avdraget också gäller på dessa arbeten.

Materialinköp

Materialinköp är även det en stor utgiftspost i budgeten för en vanlig köksrenovering. Gör ni den här delen av budgeten riktigt noggrant finns möjlighet att se vad ni faktiskt kan unna er och vad ni kanske behöver spara in lite på. Kanske får ni slopa marmorbänken till fördel för ett finare golv? Utan att göra upp en budget först är det svårt att avgöra dessa frågor och en risk att budgeten överskrids är påtagande.

Precis som med hantverkare lönar det sig att göra en gedigen prisundersökning på materialet inför köksrenoveringen. När det gäller hantverkare handlar det främst om att ta in flera offerter från olika firmor. När det handlar om materialinköp kan det löna sig att prisjämföra olika affärers sortiment. Läs mer på http://www.köksrenoveringstockholm.com/.

Trädfällning innebär stora risker

7 aug 2017

Varje år inträffar hemska olyckor och till och med dödsfall på grund av att en trädfällning har gått snett. Att till och med professionella arborister råkar illa ut är ett bevis på att detta är ett farligt område som kräver både god rutin och god planering. Det många gör fel är att man på sin tomt ser hur ett träd börjar ruttna och således måste fällas; något som man kan göra på egen hand och genom att använda en yxa.

Man underskattar alltså vikten- och faran som kommer med en trädfällning och det är det här som leder till de hemska olyckor vi nämnde ovan. Vi ska inte lura oss själva här; träd är tunga och har en enorm fallhastighet. Hugger du ner ett träd och upptäcker att fallet sker mot dig – istället som planerat från dig – så kommer du inte att hinna undan. Det uppstår en fruktansvärd kraft vid en trädfällning och detta är värt att ha i åtanke.

Om vi då ska förklara hur en korrekt trädfällning bör se ut så kan vi här säga att det handlar om ett träd som står på en tomt i ett vanligt kvarter i Stockholm. Detta träd är en björk och man kan se på både grenar och färgen att denna  björk börjat ruttna och att det är dags att fälla denna innan den rasar av sig själv. Det första man ska göra här är att säkra området; i och med att björken står i ett kvarter så är det inte bara dig själv och ditt hus som du ska skydda – nej, du måste även ta hänsyn till dina grannar, deras hus, deras bilar och eventuella förbipasserande på någon närliggande gångväg. Därefter måste du räkna ut lämplig fallrikning och även bestämma dig för vilken metod du ska fälla din björk med.

Det vill säga här; du måste räkna med vinden, du måste beräkna hur stort trädet är, du måste mäta ungefär var det kommer att landa och med vilken kraft och dessutom måste du bestämma om du ska fälla trädet med hjälp av såg, med yxa eller genom att försöka dela upp det styckvis. Låter detta svårt?

Ja, det är det också och det är alla dessa komponenter som föder de svåra olyckor vi nämnde ovan. Det bästa man kan göra är att kontakta experter på att fälla träd – arborister – och detta speciellt om det handlar om en trädfällning som i exemplet ovan.

Ta alltid hjälp av professionella yrkesmän

En trädfällning i en större stad som Stockholm innebär alltid större risker då hänsyn måste ges till så många andra utöver en själv: grannar, förbipasserande, bilar – och att det verkligen måste finnas erfarenhet i och med detta.

Det är skillnad på att fälla ett träd ute i skogen och att fälla ett träd i ett tätbebyggt område och av den anledningen blir det extra viktigt att kontakta en kunnig firma. Underskatta aldrig farorna som kommer med en trädfällning – oavsett storlek eller status på trädet.

Hur kan en målare förändra mitt hus

18 jul 2017

Genom att anlita en professionell målare så säkerställer man att arbetet man vill ha gjort blir ordentligt utfört. Är du exempelvis ägare av en villa och står inför en omfattande renovering så kan det vara en bra idé att anlita en målare. Alltför ofta så glömmer eller struntar folk helt enkelt i den biten och tänker att målandet kan man sköta själva – något som kan komma att straffa sig i slutändan. Tänk själv – du anlitar firmor för allt annat och därefter upptäcker du att färgen på ditt hus plötsligt lossnar, ser flammigt ut eller ser ojämnt ut – detta trots att du gjort allt enligt instruktionerna.

En målare är helt enkelt en sådan som gör att du slipper allt sådant och du kan istället se hur villan ser ut som ny – både in och utvändigt. Att anlita en målare är helt enkelt en investering för en lång tid framöver och påverkar dessutom priset positiv vid en eventuell vidareförsäljning, oavsett om du har en villa eller en bostadsrätt.

 Målare – ett billigt alternativ

Slår man ut priset för en målare så märker man ganska snart att det är relativt billigt i förhållande till det jobb målaren utför. Vi tar huset vi nämnde ovan som exempel igen – anlitar du en målare så kommer du att märka att hen under flertalet timmar lägger en massa energi på allt annat än att lägga ut färg på en yta. Ja, denna yta ska nämligen behandlas först – noggrant med slipning, putsning och spackling innan färgen målas på.

Det är det som skiljer en målare mot en privatperson. Står du själv framför din villa så kommer du garanterat att börja måla betydligt tidigare än vad målaren gör – med ett sämre resultat som följd. Privatpersoner har helt enkelt inte samma rutin och känsla som en professionell utövare av yrket. Drar vi ett litet räkneexempel så kan vi se att målaren som fixat din villa har en betydligt längre hållbarhet på sitt arbete än vad du skulle haft själv. Vad tror du att det skulle kosta att måla om efter bara några år? Nej, man tjänar väldigt mycket på att anlita målaren för huset än att göra det själv och göra om år efter år.

Var hittar jag målare och vem är bäst

Att hitta målare är inte svårt – man kontaktar helt enkelt några firmor i den stad man bor i och kollar sig för om pris, tid för arbete och vilken känsla man får för firman. I större städer som Stockholm och Göteborg finns dessutom massor av målare – något som gör att man verkligen kan se sig omkring innan man tar ett beslut. Det ska ju kännas rätt också och då kan man kosta på sig att kolla upp flera målare istället för att nöja sig med första bästa – detta är en sak som naturligtvis oavsett var man bor.

Takläggare behövs för god kvalitet

8 jul 2017

Då det kommer till ett hud så är det främst två stycken områden som man som husägare inte får fuska med utan där man vid problem bör kontakta extern, professionell hjälp. Det första området handlar här om grunden och det spelar ingen roll om huset i sig är i gott skick – är grunden i dåligt skick så riskerar huset att drabbas av fukt- och mögelskador. Detta är något man som husägare bör vara vaksam med och att genomföra regelbundna kontroller är verkligen ingen dum idé. Det krävs heller inte så mycket för att upptäcka att grunden börjat läcka in vatten från jorden – ofta räcker det med att gå ner i källaren och lukta, hålla utkik efter eventuella fuktfläckar eller att det börjar lossna färg från väggarna. Samtliga här är tecken på att en dränering bör bokas in – något som inte alls är lika dramatisk som det låter.

Ser vi till det andra området så tar vi oss istället upp till husets topp och fokuserar på taket som är det område som – liksom grunden – hela tiden tar emot angrepp från naturen; regn, snö, hagel, stark sol och annan nederbörd. Detta innebär att man då och då måste reparera eller helt byta ut sitt tak och det är vid det sistnämnda som vi rekommenderar att man kallar in professionell hjälp i form av en takläggare.

De mindre reparationerna kan du ofta sköta på egen hand – men vid ett komplett takbyte så krävs det god kunskap, det krävs en massa utrustning och det krävs tid. Som exempel på hur du ska agera då du initierar en kontakt med en takläggare – i jakt på ett bra pris så kan vi komma med några tips. Det man ska veta är att det ofta inte är en takläggare som kostar mest – lejonparten av kostnaden kommer istället att läggas på material och detta är heller inte så dyrt som det en gång var. Vi återkommer till detta senare och fokuserar på hur du kan få tag på en billig takläggare.

Billig takläggare i Stockholm

Här ska du veta att du har en större chans att få tag på en takläggare till ett bättre pris om du bor i en större stad där vi får säga att Stockholm är den som sticker ut allra mest. Vi fokuserar således på Stockholm och här är det ingen chock att du kommer att få ett bättre pris om du kontaktar flera stycken; det vill säga – du ringer flertalet takläggare och tar in offerter som du därefter ställer mot varandra. På så sätt får du alltså fram det bästa priset och om vi tar oss till materialet då? Hur kan detta bli billigare?

I stort sätt så utgår vi från samma princip som då det gäller en takläggare. Du besöker så många byggvaruhus som möjligt, utgår från det som den takläggare du anlitat säger att han behöver och även här har en person boende i Stockholm en fördel. Vi säger detta enbart för att det där finns exempelvis K-Rauta, Woody, Fredells, Bauhaus, Hornbach med mera. Chansen är alltså stor att du hittar exakt det material du behöver till ett bra pris.

Således så kan du komma undan med en ganska liten summa i dagsläget om du ska byta ut ditt tak och – detta är viktigt – dessutom kan du använda rut-avdraget också; något som ytterligare kapar kostnaden för de redan billiga takläggaren. Chansa inte med ditt tak – kalla in ett proffs!

Fungerar PVC-fönster i Sverige?

1 jul 2017

Står man inför det faktum att man ser att fönstren man har på sitt hus har börjat tjäna ut sin rätt – något som man för övrigt kan göra genom att hålla sin hand vid fönstren och känna efter om det drar – så ska man vetat att det är lite av djungel att hitta rätt modell. Det vill säga – utbudet av fönster är betydligt större idag än vad fallet var förr och samtliga modeller har klara för- och nackdelar som man måste väga in i sin beräkning. Det vanligaste fönstret i Sverige är av trä – furu – och detta är också det överlägset snyggaste och det som är lättast att anpassa till de flesta villor och hus vi har i vårt land. Dock – träfönster behöver för den sakens skull inte vara det självklara valet och detta på grund av två anledningar.

Dels så är träfönster väldigt dyra om man jämför med andra modeller och dels så kräver de också extremt mycket underhåll. Årligen så bör man nämligen plocka ned sina träfönster och slipa, putsa och måla om dem – gör man inte det; ja då kommer de också att få en betydligt kortare livslängd. Trä är ett levande material och det kan ”sätta sig” – något som i allra högsta grad kan skapa springor och läckage.

Det vackra med träfönster ska alltså ställas mot både underhåll och mot en hög prislapp och vi anser därför att man inte ska negligera de andra alternativ som finns tillgängliga. Vi tänker här fräsmt på PVC fönster och om vi radar upp några fördelar (och en nackdel) med just dessa nedan så kanske vi kan peka på varför man som husägare ska överväga även PVC fönster i dagsläget.

 • Minimalt underhåll. Där vi nämnde det krävande underhållet man får på köpet genom träfönster så kan vi säga att PVC fönster i stort sett enbart behöver tvättas av. Lämpligen här efter vintern.
 • Den stora fördelen med PVC fönster är att de är mycket billigare än vad träfönster är och detta är något som man verkligen inte ska bortse från.
 • Hållbarhet. Förr var PVC fönster förknippade med dålig kvalitet och det ryktet lever – tyvärr – kvar fortfarande. Det mans ka veta är att dagens PVC fönster är utvecklade även med tanke på vårt klimat – kalla vintrar, varma somrar och varierande regn – och de tillverkas även i många fall i Sverige. Dagens modeller håller under en väldigt lång tid.
 • PVC fönster och det stora minustecknet då man talar om sådana handlar om att de är fulare än vad träfönster är. De är svårare att anpassa rent estetiskt till vår traditionella byggstil där trä ofta är det material vi väljer för våra hus. Här kommer man inte undan och även om PVC fönster numera finns i fler färger och i fler modeller så är trä fortfarande snyggare. Det är ingen stor skillnad, men att den finns där – det kan vi inte förneka.

Läs mer hos Arctic Windows.

Installera garageportar med Rot-avdrag

23 jun 2017

För de flesta typer av installationsjobb så kan det vara värt att veta att dessa ofta går att få för halva priset genom att använda sig av sitt rot-avdrag. Här menar vi då naturligtvis för arbetskostnaden och inte för material och annat som naturligtvis ligger på samma nivå.

Rot-avdaget inkluderar alltså allt som oftast även installationsarbete och om du exempelvis i Malmö ska installera nya garageportar så kommer du således att få detta billigare i dagsläget än vad du kommer att få om du installerar samma garageportar den första januari nästa år. Beror då detta på att försäljaren av dessa dörrar till ditt garage i Malmö plötsligt fått för sig att dubblera sitt pris?

Nej, naturligtvis inte; kostnaden för dessa garageportar kommer att bli likadan – däremot så kommer rot-avdraget att halveras vid årsskiftet om den nya regeringen får igenom sina krav och då mycket tyder på detta så gäller det således att passa på. Det vi menar här är att man bör överväga att genomföra alla projekt som rör installationer, reparationer  och tillbyggnader nu då detta förmånliga avdrag finns kvar snarare än att vänta – och betala mycket mer! – efter nyår.

Det som man kan tipsa om är att göra saker även om de kanske inte behövs i dagsläget men där det finns en uppenbar risk för att det kommer att behövas en reparation eller ett byte – har du exempelvis dåliga garageportar till ditt hus i Malmö som fortfarande fungerar, ja, då kanske du ändå ska passa på att byta dessa nu då det är billigare.

Passa på innan det är för sent

Detsamma gäller om du ska byta ut ett tak i Kiruna eller behöver genomföra ett omfattande el-arbete i Västerås – även om det kanske inte finns något jättebehov idag så kommer det kanske inom en snar framtid att behövas. Och; då får du ju betala mer pengar.

Det här blir naturligtvis en avvägning och vi menar inte att du måste kasta dig in i dyra projekt bara för sakens skull – du kan ju inte kasta bort ett par fullt fungerande dörrar till ditt garage i Malmö enbart för att det blir billigare att installera nya i dagsläget, eller hur? Då blir ju kostnaden i själva verket betydligt högre och det är inte dit vi vill komma.

Däremot om du kanske under en längre tid funderat på att byta ut ditt gamla badrum eller genomföra en köksrenovering – trots att dessa båda rum fortfarande fungerar – för att de ska bli vackrare – ja, då bör du få ändan ur vagnen innan den 31 December och innan rot-avdraget försvinner i sin nuvarande form.

Det gäller således att använda sitt huvud här och kanske lägga lite tid på att göra en ordentlig genomgång av sitt hus, sondera terrängen lite och passa på att fixa det som bör göras innan det är för sent. Om det sedan handlar om att installera nya garageportar eller renovera ett badrum spelar ingen roll och om det sker i Malmö, Lund eller i Kiruna är även det av akademisk betydelse.

Läs mer om garageportar här

Tänk på det praktiska när du ska lägga parkettgolv

20 jun 2017

Du som ska lägga parkettgolv bör tänka på det praktiska noga. Att planeringen är väl genomarbetad är nämligen en förutsättning för att golvet ska bli snyggt när det är väl är lagt. Golvläggning bör inte vara alltför svårt, men en sak som är säker är att lister, trösklar och dörrar kan göra arbetet betydligt svårare.

Att lägga parkettgolv må vara ett projekt som bitvis kan vara tungt och svårt, men när golvet väl är lagt är det få som ångrar sig. Parkettgolv är vackert, naturligt och gör dessutom gott för vår hälsa. Trä är ett material som är lätt att arbeta med, som släpper ut få giftiga gaser (jämför PVC-golv t.ex.) och som reglerar luftfuktigheten på egen hand. Ett torrt och friskt inomhusklimat gör gott för vår hälsa, då det är en typ av miljö som mögel och annat ovälkommet oftast inte trivs i.

Hur är underlaget?

En viktig del i att lägga parkettgolv är att först granska underlaget. Vilken typ av underlag det är kommer nämligen att vara avgörande för hur din golvläggning ska planeras och sedermera utföras. Är det till exempel en betongplatta det är frågan om, är det viktigt att det både är rent och jämnt. Bucklor och gropar behöver tas bort (eller spacklas i) innan en fuktskyddsmatta läggs.

Fuktskyddsmatta

Fuktskyddsmattans främsta uppgift är att förhindra att fukt från betongen tränger in i golvet. Det här är inget som det bör slarvas med då fukt är ett vanligt problem i många svenska hem. Om det inte leder till mögel och därefter effekter på hälsan, kan det åtminstone leda till stora reparationer som är dyra att utföra.

Stegljudsisolering?

Att lägga parkettgolv kräver oftast, förutom en fuktskyddsmatta, även att stegljudsisolering läggs. Parkett kan upplevas som ganska hårt att gå på och det kan låta en del när man gör så. En stegljudsisolering är något som många anser vara ett måste när det handlar om dessa typer av golv.

Praktiska tips när golvet läggs

Om det är din debut i att lägga parkettgolv, finns det ett par saker som är bra att känna till. Till exempel bör man veta de mest grundläggande sakerna, så som att golvläggning alltid påbörjas i ett hörn, antingen från höger eller till vänster. Har man mycket fönster är det bra att lägga golvet i den riktning som ljuset släpps in. På så vis kommer skarvarna inte att synas lika tydligt när det är soligt ute.

Om rummet där du ska lägga parkettgolv är avlångt, är det dock bättre att börja längs den långa väggen, oavsett i vilken riktning solen släpps in. Bäst är det om man börjar arbetet vid en vägg som har en eller flera dörrar.  Observera dock att tipsen i den här texten inte behöver stämma på alla golv. Många golvtillverkare skickar med egna instruktioner till kunderna som ska lägga det.

Naturligtvis kan du även kontakta en golvläggare och ta hjälp med arbetet.

Hur går en bergsprängning till?

26 maj 2017

Bergsprängning är ofta nödvändigt när ett större berg behöver förstöras och görs vanligen med dynamit. Bor du i till exempel i Stockholm eller en annan stad där det byggs mycket, är det sannolikt att du har hört en bergsprängning på senare tid. Just Stockholm är en stad som inte är särskilt platt, varför bergsprängning kan krävas mer där i jämförelse med många andra städer.

Det är givetvis inte alla stenar och berg som man använder bergsprängning för att förstöra. Ett alternativ är till exempel att spräcka stenarna. Det lämpar sig dock endast väl för mindre stenar och berg. Tumregeln är att de inte bör vara större än tio kvadratmeter. Är den större än så, lämpar sig troligen en bergsprängning bäst.

I vilka typer av arbeten är det vanligt att bergsprängning görs?

Det finns många olika typer av arbeten där bergsprängning kan behövas. Som ovan nämnt kan det göras i till exempel Stockholm när ett parkeringshus ska byggas. Det är dock vanligt att sprängning även görs i mindre omfattning, så som en del i arbetet att anlägga en pool. Exempel på arbeten där bergsprängning ofta används är:

 • Vid nybyggnationer och även tillbyggnader i vissa fall
 • Pooler
 • Parkeringshus och garage
 • När en väg ska anläggas
 • Borttagning av berg och stora stenar på tomt

Med det sagt får sprängare ständigt syssla med nya typer av situationer. Ovan var endast några av de exempel där bergsprängning kan behövas.

Vad kostar det?

Bergsprängning kan bli en ganska dyr historia. Ett sprängningsuppdrag innefattar många olika arbetsmoment och både material- såväl som arbetskostnaderna kan bli ganska höga. Priserna skiljer sig givetvis från aktör till aktör, men ett vanligt pris att se är ungefär 600 – 800 kronor per kvadratmeter. Till det tillkommer flera avgifter.

 • Etableringskostnaden blir ofta en betydande del av det totala priset. Kostnaden skiljer sig mellan olika firmor, men landar ofta på någonstans kring 10 000 kronor.
 • Även besiktningen utgör en stor del av det totala priset för en bergsprängning. Hur mycket besiktningen kostar beror i hög grad på förutsättningarna och hur komplexa de är. Vanliga priser för det är mellan 15 000 och 30 000 kronor. Även om besiktningen kan upplevas som en stor kostnad, är det absolut inget som bör snålas in på. En bergsprängning påverkar ofta omgivningen på olika sätt, så det är viktigt att det görs på rätt sätt.
 • Täckning. För ett genomsnittligt arbete brukar täckningskostnaderna hamna någonstans runt 15 000 kronor. Tänk dock på att det beror i hög grad på arbetets omfattning. Vissa menar att firmorna i storstäderna, Stockholm och Göteborg till exempel, ofta är något dyrare än i övriga landet.

Det här ingår i en bergsprängning

Inget sprängningsuppdrag är det andra likt in i minsta detalj. Dock finns det vanliga arbetsmoment som ingår i de flesta sprängningar. Bland annat dessa:

 • Vibrationsmätningar och besiktning
 • Borrning i berg
 • Schakt
 • Själva bergsprängningen
 • Avtäckning av berg
 • Fin- och grovplanering
 • Utlastning av berg
 • Transport av material

De här momenten utförs med hjälp av ett antal maskiner. Vanliga maskiner som används vid ett sprängningsarbete är borrvagnar, grävare och lastbilar.

Lsä mer om bergsprängning här: www.bergsprängningstockholm.se.

← Äldre inlägg