Allt detta kan du få med en automation

När man bygger hus, är det så många fler funktioner man kan få med olika elsystem. Numera är det inte bara elektricitet till olika maskiner och hushållsapparater som man kan få med elinstallationer. Numera kan man få riktigt ”intelligenta” hus med till exempel hjälp av automationer i huset. Om du skulle vara orolig över att inte ha stängt av spisen, kaffekokaren eller locktången hemma, har du, om du har installerat ett reglersystem som du kan övervaka på distans, möjlighet att stänga av alla sådana funktioner som du kanske oroar dig över. Att glömma kaffekokaren på är lätt hänt, i synnerhet om man är lite stressad på morgonen. Då kan ett system med reglering på distans hjälpa dig.

Slippa nyckel

Om du har barn, kan det vara skönt att slippa ha en dörr med vanligt lås. En nyckel kan tappas hur lätt som helst, eller så kan man glömma att ta med sig nyckeln när man går hemifrån, alternativt glömmer att låsa dörren när du går hemifrån. Är det så, slipper du allt det bekymret med ett elektriskt lås. Det enda du behöver, då är att komma ihåg koden till dörren. En kod hem till dig kommer du att slå många gånger, vilket gör att du säkert inte kommer att glömma den, även om du kanske glömmer andra koder som du inte använder så ofta. 

Du kan släppa in hantverkare

Har du ett elektriskt dörrlås, har du möjlighet att släppa in hantverkare även när du inte är hemma. Då kan du hålla kontakten med dem över mobil och släppa in dem – förutsatt att du litar på hantverkarna. Har du annan övervakning hemma, är det lättare att se vad de tar för sig i ditt hus. Även kameror kan du reglera från din dator eller mobil, om du så skulle behöva.

Installera larm

Du kan även slå på och av larm i ditt hus, om du har låtit installera ett elektriskt låssystem i ditt hus. Går någon in slår larmet på och du får veta att någon försöker ta sig in i huset. Du kan ringa polisen eller låta larmet gå direkt till ett väktarbolag som ser till att ingen kan ta sig in obemärkt.

Slå på och av maskiner i huset

Om du skulle komma på att du visserligen fyllde på tvättmaskinen hemma, men glömde slå på den är det lätt att göra det, även om du skulle befinna dig på jobbet, på väg till eller från jobbet. Kommer du på att du ska ha gäster hemma, men glömde dammsuga, kan du slå på en automatisk dammsugare hemma och ser till att det inte är en massa skräp på golvet när gästerna komma. Samma sak kan du göra med en automatisk gräsklippare på sommaren.

Här hittar du ett el-företag

Bor du i Stockholm, eller i någon av förorterna Bromma, Täby eller Lidingö, har du nästan 1.500 olika elektriker och företag att välja på. Vad är viktigt då man ska välja en elektriker som kan hjälpa dig med automation, och andra installationer. Det du behöver är en behörig och utbildad elektriker. Det är det viktigaste. Sedan om du behöver någon elektriekr som kan bygga mer än bara dra sladdar bör du söka efter en elektriker med BAS-P och BAS-U certifikat. Sedan behöver du någon som ger dig en sansad offert och utmärkta referenser.

5 Jun 2018