Blogg

Färg på tillvaron

5 jan 2021

Behöver du en förändring i hemmet och vill måla om? Det kan vara ett roligt, om än krävande projekt. Är det mer yta än du har tid med att fixa själv? Med en målares hjälp får du ett bra resultat.

Ska du måla några rum i ditt hem men inte har tiden som krävs? Med hjälpen från en målare kommer du att få ett fint resultat direkt. Det tar lång tid att måla om, och hur lång tid beror på hur stor yta som ska målas. Det ska dessutom målas minst två lager, det är också en smaksak beroende på hur stark färg man vill ha. För att göra en målning måste man göra en del förarbete. Är det tapet sedan innan behöver denna tas ned för att få ett bra resultat. Är det istället färg kan man oftast bara måla om denna. Är det dock sprickor i färgen kan den behöva slipas ned för att ge ett fint resultat, och detta har målarna koll på.

Målare vet vilken färg

Beroende på var du målar kan det behövas olika typer av färg. Ska du måla inomhus ska du ha inomhusfärg, ska du måla utomhus ska du ha utomhusfärg. Beroende på vad för material det är du ska måla, är det också olika. Detta går att läsa sig till ganska bra, och man kan också få hjälp i färgbutiker. Anlitar man målare har de koll på vad som passar var. Dessa kan hjälpa till att se till att du får rätt färg för ditt projekt. Läs mer om målare på denna sajt: målaredanderyd.se

Effektiv håltagning vid byggen och renoveringar

21 dec 2020

Håltagning kan behövas både vid nybyggnationer, renoveringar och rivningar. Men olika slags material kräver olika tekniker och det gäller att även ha koll på byggkonstruktionen.

Håltagning görs ofta både vid renoveringar och vid nybyggnationer av hus. Det kan vara att man vill öppna upp mellan kök och vardagsrum och få en öppen planlösning genom att ta bort en vägg. Men det kan även vara fasaden som behöver ett nytt hål för att kunna sätta in ett till fönster för att få in mer ljus. Håltagning kan också göras för hisschakt eller för att öppna upp så att man kan montera en trappa mellan olika våningsplan. Vid VVS och elinstallationer behövs även en expert på håltagning för att man ska kunna dra ledningarna.

Boka håltagningen i god tid för att undvika förseningar

Då håltagning är ett så stort ingrepp på en byggnad är det viktigt att det blir rätt redan från början och att det också planeras väl när det ska utföras. Felaktig håltagning leder till merkostnader och förseningar och kan göra att både renovering och byggnation avstannar. I värsta fall kan det leda till försenade inflyttningsdatum och förlorade pengar. Det företag som man väljer att anlita ska helst ha erfarenhet av liknande uppdrag och det kan därför vara bra att även be om referenser i samband med att man får företagets offert. Det är viktigt att sedan skriva ett ordentligt kontrakt där det står exakt vad som ska göras och när arbetet ska vara klart och vad som gäller vid eventuella förseningar.

Hur man skyddar en byggnad mot brand

20 dec 2020

Det värsta som kan hända en byggnad är en brand. Därför har man numera material och rutiner för att säkra en byggnad så mycket det går för att inte bränder ska uppstå eller spridas markant.

För alla byggnader finns det vissa skydd och regler som gäller för att inte brand ska uppstå, eller för att en eventuell brand inte ska spridas. Men om det rör sig om en stor byggnad så brukar det finnas ännu fler åtgärder för brandtätning som man ska vidta. Till exempel så brukar man använda sig av material och ett byggnadssätt som gör att brand stoppas och att inte rök sprids. Det kan vara speciella skivor i väggar, golv och tak. Eller att man sätter dubbla gipsskivor i väggarna.

Eld och rök

Andra åtgärder i stora byggnader är att installera dörrar som är brandtåliga och som inte släpper igenom rök. Det gör att en eventuell brand stoppas och inte får lika snabb framfart som den annars hade fått. Men det finns ännu mer att göra när det gäller hur man stoppar en brands uppkomst och framfart. Inom området finns det isolering, tätning och färg som alla är speciellt framtagna för att stoppa brand. Har man möjlighet så är det därför alltid klokt att använda sig av brandsäkra material. Det kan kosta lite mer men om olyckan skulle vara framme så kan det vara skillnader i stora kostnader. Det kan till och med vara avgörande för om byggnadens innevarande människor ska överleva branden eller inte.

Ta hjälp av ett mångsidigt företag till ert bygge

20 dec 2020

När man ska hyra in hjälp med renovering eller bygge så vill man gärna att företaget ska vara bra på så många olika delar och moment som möjligt. Vad kan man få hjälp med av ett byggföretag?

Behöver ni hjälp av ett riktigt proffsigt byggföretag i Umeå, som kan komma och hjälpa er med ert stundande bygge? Oroa er inte mer över den saken. Efter bara några sökningar på nätet så kommer ni med all säkerhet att finna den rätta byggfirman för just er. En del byggföretag är specialiserade inom specifika områden och tar sig kanske bara an vissa typer av byggen, men de allra flesta brukar vara ganska mångsidiga av sig och kan göra vad ni än behöver vid ert bygge.

Vad behöver ni ha hjälp med?

Ska ni kanske bygga ny altan? Eller handlar det om en totalrenovering av huset och kanske till och med en utbyggnad av det? Oavsett vilket eller vad ni än behöver ha hjälp med av byggarna så kan de ofta lösa det allra mesta för er. Ta hjälp av ett företag som arbetar mångsidigt och som har erfarna byggarbetare. De hjälper er med allting som handlar om bygget, från början av planerandet till färdigt slutresultat. De slutar inte förrän ni är helt nöjda med arbetet. Det bästa är ju att dessa arbetare kommer med allt arbetsmaterial och verktyg när de ska hjälpa er, ni behöver inte tänka någonting på detta. Hur skönt är inte det?

Vackra och hållbara ytor

16 dec 2020

Det bästa badrummet för dig är oftast ett badrum som har både skönhet och funktion som passar dig och din familj. Men hur gör man för att få det perfekta badrummet som håller i många år framöver?

De två rummen i bostaden som står för funktion är kök och badrum. Det är också de två rummen som skapar mest frustration när det inte finns tillräckligt med plats eller funktionerna inte är som de önskas. Därför bör man vid en nybyggnation eller renovering noga tänka igenom vad det är man önskar av sitt kök och badrum. När det kommer till badrummet så är det också det rum som räknas som våtrum. Det är därför oerhört viktigt att få det tätt så inga skador uppstår.

Skaffa rätt funktioner

När man tänker på funktioner i ett badrum så är det förstås toalettstol, handfat och dusch eller badkar som man först och främst tänker på. Men det stannar inte där. För om man tänker efter så är det också andra funktioner som är mycket viktiga. En spegel är mer eller mindre självklar och ett badrum som saknar spegel finns nästan inte. Men det handlar också om möjlighet till förvaring av skönhetsprodukter, hygienartiklar, handdukar med mera. Så det är passande med eleganta badrumsmöbler. Något annat som också faller under funktion på ett sätt är möjligheten att kunna rengöra badrummet. Därför väljer många att sätta kakel och klinker i sina badrum. Det är material som är vackra men även mycket lätta att rengöra.

Förberedelser för att bygga

11 dec 2020

Allt i livet startar med en bra grund. Så är det även när det kommer till byggnationer av hus, vägar, broar och trädgårdar. För att få en bra grund kan man behöva vidta flera åtgärder.

Om man skulle bygga ett hus direkt på marken så skulle det inte bli något hållbart och stadigt hus. Ytskiktet på marken rör sig beroende på regn, snösmältning och liknande. Därför ska man alltid se till att ha ordentligt utförda markarbeten innan man tillför en byggnad på platsen. Utan det förarbetet kommer byggnaden spricka. Den kan sjunka ner i något hörn eller så kan hela byggnaden börja förflytta sig. Inte något som är trevligt för varken de boende eller de runt omkring med andra ord.

Lager på lager

När man ska bygga så börjar man därför alltid med att gräva ut, eller spränga bort om det rör sig om ytlig berggrund. Det är för att man ska komma längre ner i marken där det inte sker lika mycket rörelse som på ytan. Dessutom fyller man i stenkross i olika storlekar för att få en dränerande effekt under huset. Det är en förutsättning för att vatten inte ska bli stående och därmed skada husgrunden. Men det här sättet att förbereda mark på gäller även vid andra tillfällen än när hus ska byggas. Man arbetar på ett liknande sätt i samband med vägbyggen, uppfarter, brofästen och ibland när man anlägger trädgårdar. Det beror på hur marken ser ut och vad som behövs vid tillfället. Läs mer om markarbeten på denna webbsida: https://www.markarbetegöteborg.se 

Viktiga streck och rutor

9 dec 2020

Det man sällan tänker på men som ändå finns där är viktigt. Utan vägmarkeringar återstår bara kaos i trafiken. Det är en konst att måla dem och för många är det även en konst att följa dem.

De företag och de personer som sysslar med vägmarkeringar är sällan några som uppmärksammas eller får utmärkelser som Dagens ros. Kanske borde vi ändå sända dem en tacksamhetens tanke emellanåt. Arbetet de utför är nämligen nödvändigt för att trafiksäkerheten ska kunna upprätthållas.

När yrkesgruppen inte målar linjer kan man finna dem i full färd med att måla rutor. Lika viktigt som det är med markeringar i den rullande trafiken är det med parkeringsrutor som visar vägen för oss när vi ska parkera. Fundera över hur en parkering skulle se ut utan pilar för körriktning och rutor för bilar och mc!

Teknik och kunnande

För att kunna åstadkomma rätt vägmarkeringar på rätt plats behövs inte bara kunskap om material och rätt maskiner. Det behövs också lyhörd kommunikation med den aktuella uppdragsgivaren. Vägmarkeringar på fel ställe eller fel typ av markeringar är inte acceptabelt och därför behövs tydlighet från den som beställt jobbet.

Var använder man markeringar? Förutom det självklara - på vägar och gator - är parkeringsplatser och parkeringshus ställen där vägmarkeringar är nödvändiga. Det är inte heller ovanligt att industrier och andra med stora markområden och mycket leveranser önskar förtydliga färdvägar och liknande. Skolgårdar är också ställen där färgmarkeringar kan bidra till att elever kan utöva olika slags spel och idrott. Läs mer om vägmarkeringar på denna hemsida: https://www.vägmarkeringar.nu

Nytt men gammalt golv

8 dec 2020

När golvet börjar se lite slitet ut så kan det vara dags att renovera det. Men hur kan man renovera ett golv? Vilka golv kan man renovera och vem kan man anlita när man vill renovera sitt golv?

Ett slipningsbart golv är en gåva när man börjar tycka att golvet ser slitet ut. För det innebär att man med enklare medel och till billigare peng kan få ett helt nytt golv. I alla fall till utseendet. Men hur gör man för att fräscha upp sitt gamla trägolv? Jo, med hjälp av golvslipning så kan man ta bort den gamla ytbehandlingen och få en ny och jämn yta som man kan behandla på nytt. Det blir helt enkelt ett golv som ser alldeles nylagt ut, men man slipper riva ut och lägga dyra pengar på golv och läggningen av det.

Hjälp med renovering

De golv som går att slipa om är trägolv och betonggolv, även om det är vanligast att man slipar om trägolv. Eftersom det är mycket att tänka på och man kanske aldrig har kört en golvslipmaskin förut, så kan man kontakta ett företag som arbetar inom området.

Vid en golvslipning kan man också passa på att laga eventuella skador eller springor i golvet. När man sedan slipat ner allt så ser det helt och fint ut. Efter det kan man välja precis vilken ny ytbehandling man än önskar. Kanske samma som innan eller så väljer man något helt annat som en omväxling från tidigare.

Låt inte vädret stoppa bygget

7 dec 2020

Med hjälp av ett väderskydd kan man strunta i vårt nordiska klimat och fortsätta renoveringen även om det regnar och blåser kallt. Ett väderskydd kan dessutom motverka arbetsplatsolyckor.

Ett väderskydd kan göra stor nytta och gör att man inte blir så beroende av vädret under ett bygge. Man slipper avbrott på grund av regn, kyla eller snö och projektet blir färdigt snabbare. Som byggfirma kan detta ha stor betydelse ekonomiskt då man snabbare kan gå vidare till nästa byggprojekt. Ett väderskydd bidrar också till en bättre arbetsmiljö då arbetarna slipper bli blöta eller frysa. Viktigast av allt är dock att det gör bygget till en säkrare plats och motverkar arbetsplatsolyckor.

Bättre att hyra väderskydd

Väderskydd är bra vid byggen och renoveringar av hus men kan även täcka olika gjutningsarbeten såsom husgrunder och broar. Det finns också väderskydd som kan fungera som fältverkstad med omklädningsrum för hantverkare eller som förvaring för byggmaterial.

Väderskydd kan anpassas till de flesta projekt och kan även specialtillverkas så att de passar specifika behov. Då olika projekt ofta kräver olika slags väderskydd kan det vara bra att hyra ett i stället för att köpa. Då slipper man vara låst vid en viss storlek och kan vid varje projekt få det väderskydd som lämpar sig bäst. Genom att hyra slipper man även att tänka på förvaring och underhåll under de perioder då man inte använder väderskyddet. Innan man hyr väderskydd kan det vara bra att be om ett kostnadsförslag från ett par olika företag och jämföra priserna. Läs mer om väderskydd på denna hemsida: https://www.väderskyddsverige.se

Gör din bostad tryggare

1 dec 2020

Många fruktar tanken på en brand som sprids. Även om vi inte varit med om det själv har vi ändå hört om hur snabbt en brand sprider sig. Det finns hjälpmedel för att minska spridningsrisken.

I de flesta hem finner man brandvarnare, dessa ska helst finnas i varje rum. Många har även brandsläckare och brandfilt, vilket är att föredra. Man kan aldrig skydda sig nog mot branden och bör göra det man kan för att skydda sig själv och sin bostad. Många hus i Sverige står idag helt oisolerade mot bränder. Dessutom är de flesta byggda i trä vilket gör att branden sprider sig otroligt fort. Har man då en brandisolering kan man hjälpa till att stoppa branden. Den sprider sig inte alls lika fort och chansen att alla hinner ta sig ut ökar markant.

Har du koll på om ditt hem är isolerat?

Det finns företag som kan hjälpa till och kolla hur det ligger till med din brandisolering. Har du nyligen renoverat och gjort om bland elen i väggarna kan detta behöva ses över. I många fall använder man sig av stenull när man isolerar. Detta är ett väldigt värmetåligt och bra material. Ska du bygga nytt och vill isolera din byggnad bör du kontakta ett företag som kan hjälpa dig med det. De har koll så isoleringen ligger rätt. Fel isolering kan medföra livsfara eftersom det gör att branden sprider sig snabbare. Isoleringen kan rädda liv och chansen att kunna stoppa branden är större.

Brunnsborrning för vatten och värme

27 nov 2020

Har ni ett nybyggt hus där ni behöver installera en brunn? Är brunnen för grund? En brunnsborrning gör att du får en djupare brunn, passa även på att installera bergvärme samtidigt.

Ju djupare brunn man har, desto bättre vattentillgång har man. Man borrar djupt ner i berget för att få rent dricksvatten. Man säkrar röret med ett ännu tjockare rör för att förhindra föroreningar och jord i vattnet. Detta kallas foderrör. Många väljer i samband med brunnsborrning att installera bergvärme. Det är en stor investering att installera bergvärme, men när man ändå ska göra en brunnsborrning kan man göra det samtidigt. Detta är dock en kostnad man tjänar på i längden. Ganska snabbt kommer du se hur elräkningen förminskas. Den kan förminskas upp till halva kostnaden. Dessutom är det ett väldigt miljövänligt sätt. Man använder sig nämligen av moder jords krafter. Förvandlar energier till värme, miljövänligare än så blir det inte.

Ta hjälp med brunnsborrningen

De flesta företag som sysslar med brunnsborrning borrar även efter bergvärme. Det är av denna anledning många väljer att göra dessa samtidigt. De finns massor av företag som arbetar med brunnsborrning i Värmland och det finns massvis av info att hitta på internet. Funderar man på att installera bergvärme bör man ta det samtidigt. När man ändå gör en brunnsborrning finns redan alla verktyg och maskiner på plats. Ring ett företag och prata om era specifika önskemål. Önskar ni endast en brunnsborrning eller vill ni slå på stort och installera bergvärmen samtidigt?

Ta väl hand om och slipa din altan

26 nov 2020

Mjuka sommarfötter mot varmt och härligt, lent trägolv. Känslan av att njuta av den svenska sommaren på hemmaplan är lyx. Att öppna dörren och bara kliva ut i din egen oas av livskvalitet.

Finns det något härligare än ett varmt trägolv som du kan kliva ut på barfota? Enbart iklädd morgonrock och med favoritkoppen i handen med varmt och härligt morgonkaffe. Är du en lyckligt lottad person som faktiskt äger en egen altan med ett eget hus intill? Se till att verkligen stanna upp och njuta av det fina du har. Tyvärr är det inte alla förunnat att äga sitt eget hus och kunna kliva ut på en slipad altan. Svensk sommar, morgonsol och fågelsång. Vi har en underbar livskvalitet i stora delar av vårt avlånga land. Hur bor du? Har du nära grannar eller bor du ute på landet? Vad är livskvalitet för dig?

Att varva ner och njuta av nuet

I en vardag som ibland rusar på för fort är den oas du kan skapa i hemmet din läkande plats. Här kan du slå dig ner i tystnaden och bara njuta av att inte prata eller lyssna. Av att dofta på trädgården, av att avnjuta ditt kaffe i total ensamhet. För dig som hellre njuter kaffet på tu man hand med en älskad så är det så klart helt perfekt att ha två stolar ute på altanen. Ni vill inte få stickor i fötterna när ni tassar ut barfota, så börjar träflisorna resa sig är det hög tid att ta dig tid för en slipning. Antingen gör du det själv eller så hyr du en expert som snabbt slipar din altan och därefter ger träet den omsorg och behandling det behöver.

Trä är ett levande material

Även om trädet en gång sågats ner och blivit till plank - som nu bildar din altan - så är träet ett levande material. Det innebär att plankorna slits av väder och vind. Av sommarens regn och vinterns snö och av värmeväxlingar. Även solens gassande strålar torkar ut träet och kan få det att spricka, skifta i färg eller böja sig. När du väljer en professionell firma till att slipa din altan vet du att det blir både snabbt och snyggt gjort. På bästa möjliga vis slipas de flisor som står upp. Skruvar dras åt och sätts på plats samt att golvet oljas eller ytbehandlas för exakt den känsla och finish du önskar.

Slipa och renovera golv

24 nov 2020

Att slipa om ett trägolv i stället för att lägga in ett nytt är skonsamt både för miljön och för plånboken. Det är också ett enkelt sätt att fräsch upp ett rum och även förändra dess atmosfär.

Trä är ett varmt och levande material som ger ett ombonat intryck. Har man ett trägolv i sin bostad ska man sköta om det efter konstens alla regler så att det håller i många år. Ett trägolv är känsligt för vatten och ska därför rengöras med en lätt fuktad trasa och gärna lite såpa. Man ska absolut inte använda några starka rengöringsmedel, och spiller man en större mängd vätska ska man torka upp så fort som möjligt. Hur känsligt golvet är beror också på vilket träslag det består av och vilken ytbehandling det fått. Ett parkettgolv som har ytbehandlats med olja är väldigt känsligt för spill och får lätt fläckar till skillnad från ett lackat golv som klarar både spill och grusiga skor.

Även ytbehandlingen påverkar golvets utseende

Med tiden så blir alla golv slitna och repiga och även ytbehandlingen måste förnyas. Genom att slipa golvet blir det som nytt igen, och om man vill så kan man även förnya golvets utseende genom att välja en annan efterbehandling än tidigare. En ekparkett kan exempelvis färgas in och få en ljus eller mörk ton. Ett brädgolv kan vitsåpas men också målas med golvfärg i mönster eller täckas helt och hållet i en kulör. Skulle man sedan tröttna på golvet är det bara att slipa om det och välja en ny efterbehandling, men man kan inte slipa om ett golv hur många gånger som helst. En lamellparkett brukar kunna slipas tre gånger medan en parkett i massivt trä klarar fyra till fem omstöpningar. I äldre hus består golven oftast av massivt trä utav väldigt god kvalitet och inte sällan är de då hundra år gamla.

Anlita en golvslipningsfirma

Ska man slipa om sitt golv är det enklast att anlita en firma specialiserad på att slipa och renovera trägolv. De har tillgång till moderna maskiner som under arbetets gång också samlar upp slipdammet - till skillnad från de som man kan hyra om man ska slipa själv. Dessutom går det betydligt snabbare för ett proffs att slipa golven, och ofta hinner de både hinner slipa och efterbehandla på samma dag. Slipar man själv kan det också vara svårt att få ett jämnt resultat; något som sedan påverkar ytbehandlingen och golvets hållbarhet.

Måla som ett proffs

11 nov 2020

Färger påverkar oss mer än vad vi kanske tror. En så enkel sak som att byta färg på en vägg i hemmet kan göra att man plötsligt trivs och att man får en känsla av hemtrevnad och välbefinnande.

Det är ingen hemlighet att det är skillnad på amatörer och proffs inom alla områden. Även inom hantverksyrkena, som snickare, golvläggare och målare. Det innebär inte att en amatör alltid gör ett sämre jobb, men det tar troligen längre tid att få det bra. För förutsättningarna för någon som har en utbildning och som arbetar inom ett område varje dag är ju betydligt bättre.

Därför är det också många som väljer att ta hjälp av en hantverkare istället för att göra vissa saker själv. Det går snabbare och som kund kan man veta att allt är gjort enligt konstens alla regler.

Från grund till yta

Inget är bättre än sin grund. Det gäller alla hantverk. Om inte stommen och grunden på ett hus är bra gjorda så kommer huset må dåligt och kanske till och med ramla omkull. Så är det också när det kommer till målning. Om man inte gör grundarbetet perfekt så kommer färgen inte vara hållbar. Den kommer att flagna, börja bubbla eller så kan det börja mögla, beroende på vilken färg och underlag som det gäller. När en målare anlitas så kan man räkna med att det kommer att göras ett korrekt underarbete. Men även att det kommer vara den rätta färgen som används till målningsarbetet. Lär dig mer om målare på denna hemsida: https://www.målaresolna.biz 

Slipa golvet själv

10 nov 2020

Golv slits ordentligt med åren och behöver ibland lite extra kärlek. Har du ett golv hemma som skulle må bra av en slipning? Vad måste man veta om man är på väg att ge sig i kast med en golvslipning?

Måste man ta in proffshjälp om man ska slipa golvet, eller kan man göra det själv? Om man gör det själv, måste man hyra ett monster till golvslip eller funkar det med en liten nätt handslip?

Ett parkettgolv går ofta bra att slipa 3-4 gånger. Det beror lite på hur mycket man måste slipa varje gång. Hur mycket som behöver slipas ned vid varje sliptillfälle beror i sin tur på två saker. Dels hur slitet golvet är och dels vad man tänker göra med golvet efter slipningen.

Kan man slipa golvet själv?

Ja då, det kan man göra. Sen kommer såklart resultatet att bero på ens skicklighet och ens tålamod, men det går absolut. Först och främst måste man ta reda på om golvet klarar en slipning, så att antalet slipningar inte redan är förbrukade. Om man inte själv har en aning om detta, kan alltid en professionell golvslipare enkelt se det. Även om man tar hjälp med just den biten, kan man fortfarande göra resten själv. När man väl tagit reda på fakta och gjort en noggrann rengöring av golvet är det dags att välja slipmetod. Antingen hyr man en riktig golvslipmaskin eller så använder man en vanlig, liten handslip.

Fördelar och nackdelar

Många förordar att man absolut ska hyra en riktig golvslip. Jobbet kommer att gå mycket fortare då den både är större och mer effektiv. Du slipper även få ont i kroppen av att stå på knä med krökt rygg över den lilla handslipen. Men det kan också vara ganska svårt innan man lärt sig tekniken med en sådan maskin. Det är därmed risk att resultatet ändå inte blir så bra.

Fördelen med en handslip är att den är mycket lättare att manövrera om man inte är så van. Nackdelen är att det tar tid. Mycket tid och tålamod behövs. Om man tänker måla golvet sen, behöver man inte slipa lika mycket. Då räcker det med fästyta. Ska det oljas, behöver det bli så gott som trärent.

Men tänk om du ändå känner att det är för svårt och krångligt, eller tar för mycket tid, att göra det själv? Ja, då kan man ju faktiskt anlita professionell golvslipning istället.

← Äldre inlägg