Blogg

Vad är skillnaden mellan en Auktoriserad Elinstallatör och en elektriker?

13 jan 2020

När strömmen går och inget fungerar, vem ska du ringa då? Vilken slags elektriker behöver du? Kanske vill du utbilda dig till elektriker? Här får du lite snabbfakta.

En auktoriserad elinstallatör har både befogenhet att själv installera el i en byggnad och får lov att ha det totala ansvaret när andra elektriker och installatörer genomför en installation. Det gäller arbeten som utförs med volt upp till 1000V. Volt betecknas med V och är en enhet som mäter elektromotorisk kraft, eller elektrisk spänning. En elektriker har befogenhet att utföra arbete med el men kan aldrig stå för ansvaret i en installation. Det behövs alltid en auktoriserad elektriker för det. En elektriker kan vara anställd på en firma där någon bär ansvaret. Har man en gång utbildat sig till elektriker går det alltid att läsa vidare till full behörighet och när som helst senare i livet bli en Auktoriserad Elinstallatör.

Vad gör en elektriker?

Som elektriker kan man ha olika arbetsuppgifter och det finns flera områden att specialisera sig på. Om man huvudsakligen vill arbeta med installationer av el när det byggs nytt kallas det installationselektriker. Vill man hellre arbeta med service på färdigbyggda stora och små byggnader eller större anläggningar kallas man för serviceelektriker. Lockar det mer att vara verksam inom industri eller fabriker blir benämningen industrielektriker. Det finns även arbete som innefattar mindre spänning såsom larm, tele, data eller olika system för passage. Då kallas man för kommunikationselektriker eller svagströmselektriker. En annan roll är att arbeta som ljussättare vid till exempel olika inspelnings-sammanhang. Då har man en mer konstnärlig roll.

Hur mäts elektricitet?

För att mäta elektricitet, eller el som det kallas i vardagligt tal, använder man något som kallas en voltmeter. Man mäter antalet volt genom att mäta hur hög spänningen det finns mellan polerna. Det kan till exempel vara ett batteri eller annan elektrisk apparat. Med en voltmeter är det lätt att avläsa om det finns någon ström i ett vägguttag eller om det finns potential till ström i en lampa. Polerna brukar benämnas plus och minuspol. Pluspolen har brist på elektroner medan minuspolen har ett överskott. Spänningen Volt mäts i skillnaden i den elektriska laddningen mellan två punkter som finns i samma krets. Ström är ett mått på hur mycket elektrisk laddning som i ett givet ögonblick passerar en punkt i kretsen. En elektron är en liten partikel inne i en atom.

Läs mer om en lokal elektriker i Tyresö här: https://elenkelt.se/elektriker-tyreso/

När är det bäst att måla?

27 nov 2019

De flesta väljer att måla fasaden till sitt hus på sommaren under semestern. Men vädret spelar också roll - så när är det bäst att måla?

Det är ingen slump att vi i Sverige ofta målar om kåken under sommarens semesterdagar. Dels har vi tid att göra det då, men sommaren är i regel också den tid på året då målningen ger bäst resultat. Maj, juni, juli och augusti bjuder ofta på det väder som bäst lämpar sig för ommålning. Du får helt enkelt bäst utdelning ju torrare väder det är. Årets övriga månader är håller i regel för hög luftfuktighet för att du ska få lön för mödan.

För ett bra slutresultat gäller följande:

 • Maj, juni, juli och augusti är målarens bästa månader
 • Torrväder och jämna temperaturer ger bäst resultat
 • Vänta med att måla om det är risk för regn
 • Vänta med målningen om det är risk för dagg
 • När du målar - undvik solheta ytor, låt de delarna av husen hamna i skugga innan du stryker på färgen
 • Om temperaturen ute kan gå under 7 plusgrader någon gång på dygnet är det för kallt för att måla

Man målar vägg med vit färg

Går det att måla senare på hösten?

Ja, men det beror helt på vädret. Temperaturen ute ska alltså inte gå under 7 plusgrader, vare sig på dagen eller natten.

Under en varm höst med tillräckligt torrt väder och uppehållsväder kan du få ett bra resultat. Det viktigaste är att det inte regnar och är för fuktigt i luften. Så följ väderprognoserna noga.

Som regel kan du måla in i september och kanske även oktober om vädret är tillräckligt varmt och torrt. Men november och senare är inte att rekommendera eftersom vädret här i Sverige ofta är för kallt och fuktigt då.

Halvdant semesterväder perfekt målarväder

Alla som ska vila på semestern längtar efter sol och värmebölja. Men för dig som ska måla om huset är det bra om värmen väntar. Optimalt målarväder är halvmulet väder som inte gör ytorna som du vill måla stekheta. Tänk dig en sommardag som bjuder på en temperaturer mellan 20 och 23 grader - det är utmärkt målarväder! Om du har tagit ledigt för att måla om huset och kommer in i en riktig värmebölja, tänk på att du kan utnyttja de ljumma sommarkvällarna. Sommarkvällar ger färgen bra förutsättningar att fungera som bäst!

Om du känner dig osäker på fuktigheten i underlaget kan du låna en fuktmätare av din färghandlare. Ytan du ska måla får inte ha en högre fuktkvot än 16 procent. Är träet fuktigare än så måste du vänta ut torrare väder och göra en ny mätning.

Läs mer om måleri på https://www.målaregöteborg.biz

Vad krävs för att få vara med i elektrikerförbundet?

2 okt 2019

Vad krävs för att få vara med i ett elektrikerförbund? Elektrikerförbundet är en fackförening för elektriker, för elektrikerlärlingar, för pensionerade elektriker och för personer som studerar. Kort och gott: arbetar man med elektricitet så är det till detta fackförbund som man söker sig. Det innebär att även exempelvis hissreparatörer, personer som jobbar med svagström, med datanät, med privata kraftverk, med industriservice och med exempelvis säkerhetslarm är välkomna att ansluta sig.

Elektrikerförbundet – Elektrikerna – har idag ungefär 25.000 medlemmar och av dessa kan man säga att 19.000 är aktiva sådana. Det är ett stort fackförbund, men som fallet är med många andra fackförbund så har man tappat medlemmar under senare år. Detta är något som oroar och från Elektrikernas sida så arbetar man aktivt med att åter locka till sig medlemmar – någots om sker via en kampanj kallad Medlemsresan. Denna kampanj går ut på att informera och på att ta hjälp av alla medlemmar om hur man ska kunna få folk att ansluta sig. Kampanjen har högsta prioritet och alla medlemmar är mer än välkomna att lämna in olika motioner som kan leda till ökade medlemsantal – primärt genom att minska avhopp, genom att få en rakare kommunikation, genom ökad jämställdhet och genom att kunna fånga upp nya grupper. Det finns inga enkla svar, men däremot finns det starka argument till varför man bör överväga att ansluta sig till Elektrikerna.

När du behöver elektriker i Stockholm

Elektrikerna arbetar tillsammans

Som sagt, många fackförbund ser en förändring till det sämre. Fler väljer att hoppa av och fler har också yrken som ligger lite utanför ramarna. Många invaggas även i en falsk säkerhet gällande sin anställning; man kanske tror att man är oersättligt, man kanske tror att allt ska flyta på som vanligt och man ser därför en medlemsavgift som en onödig kostnad. Det kan mycket väl fungera, men vad händer om någonting oväntat inträffar: vad sker om du blir sjuk, vad händer om chefen kräver att du sänker din lön, vad händer om du plötsligt sägs upp eller avskedas? Det är exakt då man brukar inse att man är ganska maktlös som anställd och det är då ett starkt fackförbund är bra att ha med längs vägen.

Att arbeta tillsammans mot gemensamma mål – arbetsmiljö, kollektivavtal, minimilöner. säkra arbetsplatser och så vidare – är en styrka i sig. Man är sällan stark på egen hand – och dessutom kostar en tvist av något slag ofta pengar. Har man ett fackförbund med sig så får man den hjälp man behöver – och inom de stadgar som finns – har rätt till. Detta oavsett om det skulle handla om en olycka på arbetsplatsen, om semesterersättning som inte ä rimlig eller om det handlar om en privat löneförhandling med sin chef.

Hur har dagens villkor arbetats fram?

För en elektriker så lurar alltid faran bakom hörnet. Elektricitet är livsfarligt och här har facket en stor uppgift i att arbeta fram schyssta förhållanden på arbetsplatserna som leder till att riskerna minimeras. Det man kan fråga sig – vid osäkerhet kring anslutning till ett fackförbund – är följande: hur har jag fått allt idag, hur kan det komma sig att jag har en minimilön, hur kan mina arbetsvillkor vara så pass bra och hur kan det vara så att det finns en så pass genomtänkt säkerhet på den arbetsplats jag befinner mig på? Det kommer inte av en slump. Det är frukten av det idoga arbetet som fackförbund lagt ner genom åren. Mycket har blivit bättre, men ännu finns saker att förbättra. Ju fler man är, desto snabbare går det.

Läs mer här om du behöver få tag i en elektriker i Stockholm.

Vad är egentligen ett fönsterbleck?

24 sep 2019

Ett fönster är något som består av flera olika delar som samtliga måste underhållas och vara i gott skick - vad är exempelvis ett fönsterbleck, vad är en fönsterkarm och vad menas med spröjs?

Vid exempelvis en fönsterrenovering så kan man stöta på dessa ord och då måste man också veta exakt vad som menas för att nå ett perfekt resultat. Vi går igenom lite kring detta och fokuserar på fönsterblecket.

Först och främst så är det fördelaktigt att veta vad som gått sönder på ett fönster och vad som man behöver göra för att reparera- eller byta den delen. I många fall så kan en privatperson demolera hela fönstret - eller helt byta det mot ett nytt - då allt som egentligen skulle krävas var att byta ut en enda del. Vad gäller ett fönsterbleck så är det en typisk detalj som normalt tar mer stryk än andra detaljer på fönstret och som därmed också kräver lite mer översyn.

Fönster med utsikt mot grönska och byggnaded

Ett fönsterbleck fyller en stor funktion

Fönsterblecket är den detalj som sitter längst ned på fönstret och som är utskjutande; blecket är ofta tillverkad i plåt eller i aluminium (det är en mer modern lösning) och den fyller en väldigt stor funktion vad gäller fönstrets hållbarhet. Många tror att ett fönsterbleck är mer av en byggnadsdetalj som - tillsammans med det lite mindre utskjutande droppskyddet på ovansidan - ramar in och skapar ett mer estetiskt tilltalande fönster.

Det är förvisso till hälften sant, men den stora funktionen handlar om att avleda vatten och att skydda husets väggar och fönstret från att få fuktskador. Lutningen på fönsterblecket leder bort vatten och om det handlar om ett slitet fönsterbleck, ett felmonterat sådant eller om ett bleck som börjat släppa så kan man nästan garantera att det kommer att synas fuktskador längs väggen. Det kan också kosta ganska mycket pengar att byta komma till bukt med. Gällande exempelvis hus med putsad fasad och fönsterbleck av sämre kvalitet så är så kallad frostsprängning inte ovanligt att se.

Bättre upp är därför att se över skicket på villans fönsterbleck och - vid behov - antingen byta eller reparera dessa.

Byta- eller renovera fönsterbleck?

Att reparera ett fönsterbleck behöver inte vara så avancerat. Det räcker ofta med att täta lite mellan bleck och vägg samt att använda sig av rostbehandling och målarfärg. Men, det finns även ett värde i att byta fönsterbleck på huset. Det säger vi av den enkla anledningen att många äldre hus har sina bleck i ett originalskick och att dessa tagit skada av betten från tidens tand. Det är sällan en god idé att försöka rädda sådana bleck; det innebär en slags konstgjord andning som i långa loppet inte gör någon skillnad. Förr eller senare är det ändå dags att byta och vi skulle verkligen rekommendera att man gör det så fort som möjligt.

Dagens urval av fönsterbleck är större och man får mycket för pengarna. Vi nämnde aluminium som ett nyare material som används och här kan vi även addera stålplåt med ett dubbelsidigt PVC-skikt. Dessa är underhållsfria och behöver bara tvättas av någon gång per år. Nackdelen är att de inte går att måla. Vill du matcha dina fönsterbleck mot husets kulör så är galvaniserad plåt att föredra; detta då det materialet går att måla. Dock så kommer det att kräva mer underhåll.

Valet är fritt och huvudsaken är att det görs - att låta gamla fönsterbleck sitta kvar kan komma att kosta ganska mycket i slutändan. Rådet är att man även passar på att se över hur det ser ut gällande exempelvis altandörrar och andra glaspartier i samma veva.

Badrumsrenovering höjer värdet på bostaden

14 sep 2019

Funderar du på att renovera badrummet? Om det är så att man är i säljtagen och funderar på att sälja sin bostad, är en badrumsrenovering är god idé. Ett fräscht badrum attraherar fler än ett nästan nytt badrum. Så är det. De allra flesta bostadsspekulanter är medvetna om vilka stora kostnader som det innebär att renovera badrum. Man ska ta dit en VVS-montör som kanske ska dra dit nya rör, en målare som kan kakla badrum, en elektriker som drar in elledningar förutom materialet som kan gå på flera tusentals kronor per kvadratmeter.

Man kan återanvända material

Kan man minska kostnaderna? Man kan renovera på andra sätt än att riva ut och kakla med nytt material. Vill man vara miljövänlig och renovera på andra sätt kan man faktiskt måla om sitt badrum. Här ser man en renovering som har rivit ut den tidigare panelen i väggarna och målat om muren som tittade fram efter rivningen. Golvet är däremot nytt, och lagt med värmeslingor där man använder samma varmvatten som går till duschen. På så sätt sparar man på värmen genom att återanvända samma vatten.

Inrett med stora fönster

En ganska stor trend är att placera fönster i badrummet. Vi vill inte enbart ha badrum som badrum utan ser alltmer badrum som är inredda liknande resten av bostaden. Genom att placera fönster i badrummet ser man badrummet som en annan del av bostaden och som går i samma stil. Det är heller inte ovanligt att se en och annan fåtölj placerad i badrummet, med ett litet soffbord. Här rusar man inte iväg, utan kan sitta i godan ro och läsa sin bok, innan man går iväg och gör annat.

Behöver du hantverkare i Stockholm?

Är det så att du behöver hantverkare till badrumsrenoveringen i Stockholm, så kan man börja med att googla "badrumsrenovering Stockholm" så får du några kontaktuppgifter till målare, VVS-montörer och kanske någon elektriker som erbjuder sig att genomföra en badrumsrenovring i Stockholm. Om det inte är i Stockholm som du behöver badrumsrenoveringen kan du istället skriva in din ort i Googles sökruta. På så sätt kommer du i kontakt med hantverkarfirmor som erbjuder sig att renovera badrummet. Sedan är det bara att ta kontakt och begära offert och referenser. Om man sedan jämför dem, är det en bra idé att anlita någon som faktiskt ger garantier på renoveringen. Man vill ju att en sådan ska hålla sig fräsch i många, många år innan det är dags för nästa renovering. Läs mer om badrumsrenoveringar i Stockholm på: https://www.renoverabadrumstockholm.com.

Betong för alla

7 sep 2019

Betong är ett tungt och svårtarbetat material om man inte har stor erfarenhet att arbeta med det. Men slutresultatet är mycket hårt och hållbart över lång tid.

Men dess höga vikt gör att det inte går att använda betong på känsliga på platser som tak och inomhus. Byggnadens konstruktion skulle helt enkelt inte klara den höga vikten.

Ett fullgott alternativ till betong är en lättbetong som kallas för cellbetong. Det är en lättbetong som är mycket tungt och starkt men betydligt lättare än den vanliga betongen. Det väger faktiskt bara 80-90 % jämför med betong. Den har även mycket bra isoleringsegenskaper mot både kyla och ljud. Dess låga vikt gör att den går att använda till både källare, vindar och tak.

Lättarbetat material

Det går med lätthet att pumpa ut cellbetong i stora volymer. Det materialet mycket lättarbetat och enkelt. Det fyller effektivt ut stora hål men kommer också ner i hörn och kanter och ger en tätslutande grund.

Det ger att man kan använda materialet på många arbeten. Det kan handla om väggar, golv, husgrunder, källare och tak. Det fungerar vid byggnationer både inne och ute. 

Vad består cellbetong av?

Det som skiljer betong mot cellbetong är att sten och grus är utbytt mot kulor i cellplast. Annars är det samma innehåll, alltså vatten och cement. Hur man blandar delarna påverkar hur trögflytande betongen blir.

Det ger självfallet att cellbetongen blir oerhört mycket lättare än vanlig betong.

Egenskaper hos cellbetong

Det är ett material som likt betong blir mycket hårt och hållbart utan betongens tyngd. Den har mycket värmeisolerande egenskaper trots sin lätta vikt. Det går alltså utmärkt att ha i väggar och golv. Det går lätt att slipa och efterarbeta materialet efter att det har hårdnat.

Och såklart lägga ett nytt golv över, som till exempel parkett eller klinkers. Skulle man behöva bila grunden går det mycket lättare än vanlig batong.

Man blandar lätt till passande blandning så den blir stabil och formfast. Varje cellkula är behandlad för att erhålla rätt stabilitet och inte flyta upp innan gjutningen är klar.

Dess låga vikt men samtidigt att den har en stark hårdhet gör att det till och med går att gjuta på tak. Slutresultatet är staerkt och tätt vilket gör att man kan forma rännor för regnvattnet för en effektiv avrinning. Materialet är helt mögelfritt och dessutom ett material som inte kommer att ta eld. Det går även lätt att gjuta lutningar i till exempel badrum för avrinnig till golvbrunnar. 

 

Dags för takrenovering?

31 aug 2019

Är det dags att renovera taket? Är det många år sedan taket lades, om det är mer än 30 år sedan man gjorde något med taket, är det mycket viktigt att ge sig upp på taket och inspektera det. Troligen behöver man renovera det. Beroende på vilket material som man har lagt taket med, bör renoveringen se lite olika ut.

Tak med tegelpannor

Har man till exempel ett tak lagt med tegelpannor, kan man omsorgsfullt ta ner pannorna, borsta av dem, kontrollera så att ingen av dem är sprucken. Sedan kan man behöva se över underlaget, tätskiktet och kontrollera takstolarna. Har man sedan sett till det är det bara att lägga tillbaka tegelpannorna efter att man har lagt ett nytt tätskikt, läkten och reparerat takstolarna.

Tak med betongpannor

På samma sätt kan man göra om taket är lagt med betongpannor. Betong- och tegelpannor är material som egentligen inte går sönder, om de inte utsätts för yttre våld. Då kan de spricka. Faller det ner trädgrenar på taket kan de komma med sådan kraft att både teglet och betongen går sönder.

Plåttak kan målas om

Har man i stället lagt taket med plåt så kan man alltid måla om plåten och på så sätt förlänga livslängden på taket. Takläggaren bör du alltid kontrollera tätskikten, läkten och takstolar innan de målar om plåttaket. Man kan även som villaägare gå upp på vinden och se över sitt tak underifrån och leta efter tecken på att det läcker genom taket. I så fall måste man alltid riva upp taket och ersätta med nytt och fräscht material som man renoverar taket med.

Viktigt välja pålitlig takläggare

Det är viktigt att välja en pålitlig takläggare, som gör arbetet noggrant. Som takläggare måste man vara mycket noggrann, då slarv kan innebära omfattande skador på huset. Får man in nederbörd och fukt i huset, kan hela konstruktionen skadas av fukt. Då måste man riva ut allt som har skadats av fukten och bygga med nytt och fräscht material. En pålitlig takläggare brukar alltid få goda referenser från nöjda kunder. Så vill man få tag i en bra takläggare bör man alltid gå efter goda referenser. Läs på så mycket som det går om den takläggare som du funderar på att anlita. Har de goda referenser är det lättare att lita på en sådan takläggare. Läs mer här om du letar efter en takläggare i Stockholm: https://www.takläggarestockholm.net.

Vad är asbest? | Vad används asbest till

19 aug 2019

Att asbest är ett farligt ämne som bör saneras ur byggnader vet de flesta. Vad är egentligen asbest och vad används det till? Här går vi igenom grundläggande fakta.

Asbest är i själva verket inte ett ämne, utan ett samlingsnamn för flera. Hela sex mineraler ingår i asbestfamiljen, uppdelade de tre kategorierna vit, brun och blå asbest. Materialet har många användningsområden och passar bra vid både nybyggen och renoveringar.

Men asbest har ett stort grundläggande problem som har skapat komplikationer. Materialet består av väldigt små fibrer, så små att de inte går att se med det mänskliga ögat. Dessa mikroskopiska fibrer släpps ut i luften när materialet river eller om byggnaden skulle börja brinna. Och sedan stannar de i luften – asbestfibrer är nämligen så tunna att de kan hålla sig kvar i luften i flera dygn innan de landar på marken.

Användningsområden för olika typer av asbest

Krokidolit (blå asbest) användes bland annat till filter, packningar, isoleringar med mera. Denna typ av asbest fungerade utmärkt när det behövdes beständighet mot syra. Krokidolit kan emellanåt finnas i andra produkter, exempel asbestcementprodukter.

Amosit (brun asbest) användes mestadels som isolering, då uppblandat med basiskt magnesiumkarbonat. Denna mix användes huvudsakligen till isolering av rör och ångpannor och liknande.

Antofyllitasbest är beständig mot syra och lut. Antofyllit användes bland annat som fyllnads- och armeringsmaterial i produkter som skulle vara tåligt mot syra och alkaliska ämnen. Vissa plastprodukter, asbestpapp samt cement och isolering var andra användningsområden för denna typ av asbest.

Tremolitasbest och aktinolitasbest kan förekomma som föroreningar exempelvis på talk och dolomit och andra mineraler som används inom industrin.

Numera utsätts man för asbest mycket mer sällan, och då oftast i samband med rivningar och renoveringar. Därför är de som oftast utsätts för asbest personer som renoverar eller river gamla hus.

Men även om man idag är mycket medvetna om farorna med asbest, så produceras det fortfarande tonvis med asbest varje år runt om i världen. Därför finns det även idag en risk att utsättas för asbest om man importerar olika former av byggmaterial.

Varför är det så viktigt med asbestsanering?

Bara namnet på detta fruktade ämne antyder varför det är så viktigt att rensa undan det ordentligt. Ordet härstammar från grekiskans asbestos, vilket betyder oförstörbar eller outsläcklig. En annan ledtråd finns i ordet eternit, som innehåller asbest. Eternit betyder evighet och signalerar materialets enorma tålighet.

Det är mycket viktigt att sanera byggnader som innehåller asbest i byggmaterialet. Anledningen till detta är att lungorna kan ta allvarlig skada om man andas in asbest under långa perioder. Långvarig inandning av asbest kan leda till ett flertal allvarliga problem, bland annat andningssvårigheter. I värsta fall kan det leda till lungcancer. Därför är det viktigt att alltid sanera asbest så fort som möjligt så att man hindrar att det sprider sig i en fastighet, antingen genom luften eller ventilationen. Asbest kan även ”smitta” då det har fastnat på människors kläder.

Vad kostar det att anlita byggare?

19 aug 2019

Behöver du anlihantverkareta en byggfirma eller byggkonsult? Exakt vad det kostar att göra det varierar naturligtvis, och det finns många faktorer som spelar in. En liten betydande faktor är exempelvis det geografiska läget. Byggkonsulter, snickare och elektriker tenderar att ha något högre timlöner i storstäder som Stockholm och Göteborg (särskilt Stockholm) jämfört med mindre orter. Det här pressar naturligtvis upp priserna något för den som ska betala för deras tjänster.

Vad kostar hantverkaren i timmen?

En bra början är att titta på vad olika hantverkare kostar per timme. Behöver du bara snickare, eller behöver du också elektriker? Kanske behöver du ta in en byggkonsult för att säkerställa att projektet verkligen kan utföras utan att det strider mot gällande lagar och bestämmelser?

Vad olika hantverkare eller en byggkonsult kostar i timmen är enkelt att ta reda på, och det räcker oftast med några enkla sökningar på nätet. Om du ska bygga i Stockholm kan du testa sökningar i stil med ”byggkonsult Stockholm pris” och leta dig in på relevanta hemsidor. För enklare snickeriarbeten kan vi i alla fall konstatera att normalpriset ligger någonstans mellan 300 – 500 kronor timmen normalt sett. För mer avancerade arbeten kan det bli ytterligare några hundralappar i timmen.

ROT

Bra att komma ihåg är att ROT-avdraget gäller för många olika typer av tillbyggnads- och renoveringsarbeten. ROT-avdraget innebär, som du säkerligen känner till, att firmans arbetskostnader till viss del subventioneras av offentliga medel.

Exakt hur stor del som finansieras av skattemedel, och vilket maxbelopp som gäller, har varierat från år till år. 2018 är det 30 % med ett tak på 50 000 kronor om året, per person, som gäller. Som alltid gällt måste man äga bostaden som arbetet utförs i. Två personer som äger en bostad tillsammans kan alltså göra två avdrag för arbetena. Man behöver också ha betalat in tillräckligt mycket skatt för att arbetskostnaderna ska kunna kvittas mot detta.

Prisexempel

Priserna som nämns nedan behöver givetvis inte stämma överens med ditt projekt. Se till att ta in flera offerter från olika byggfirmor för att få svar på det kommer att kosta för dig.

 • Kostnaderna för ett altanbygge kan naturligtvis variera kraftigt. En medelstor altan kan till exempel kräva 30 timmars arbete för två snickare. Om de då tar 700 kronor i timmen blir det 21 000 kronor i arbetskostnader. Sedan kan 6 300 kronor dras av med hjälp av ROT. Kvar blir då 14 700 kronor. Lägg därutöver till materialkostnader (kan ligga kring 10 000 kronor) och resekostnader för hantverkarna. Någonstans kring 25 000 kronor är alltså inte en orimlig summa för den nya altanen.

Här kan du läsa mer om en byggkonsult som kan hjälpa dig med

När du vill ha ett unikt hus

17 aug 2019

Vill du bygga ett helt unikt hus som bara du har? Då bör du anlita en arkitekt. Arkitekter anlitas i så gott som i alla husbyggen, det är mycket viktigt att huset ju har en sådan konstruktion att det inte faller ihop när man bygger det. Oftast vill stadsdelsnämnden som ger bygglov att det alltid är en arkitekt som är inblandad när man ska bygga nytt. Om man väljer att bygga ett modulhus, elller ett nyckelfärdigt hus, är arkitekter alltid anlitade för de husen, men skillnaden är den att de arkitektritade husen produceras i massupplaga, om man så säger. Anlitar du en arkitekt och bygger med lösvirke får du ett hus som bara du har och ingen annan. Du får då ett hus som är ritat med hänsyn till naturen kring huset, och med hänsyn till omgivningen.

Få det där drömhuset du alltid drömt om

Att få ett arkitektritat hus innebär att du får det där huset som du alltid drömt om att få bo i. Du bestämmer själv vilka ekonomiska ramar som arkitekten får röra sig inom, och du är med i hela processen när huset ritas, om du vill det vill säga. Annars kan du ge arkitekten fria händer och låta sig överraskas av det hus som hon, eller han ritar åt dig. Då berättar du om hur du önskar det och så ritas huset efter de önskningarna. Har du alltid drömt om en vacker öppen spis eller en traditionsenlig kakelugn, så kan arkitekten se till så att du kan få det. Eller har du alltid velat ha en avdelning med bastu, pool och spa-bad. Är du filmfantast och vill ha din egen hemmabio, så kan du få det, eller en bowlingbana, egen studio för musiken som du vill spela in och så vidare. Allt det kan en arkitekt rita åt dig.

Du har sedan ett lättsålt hus

Och är det sedan så att du vill flytta och sälja huset, har du garanterat ett lättsålt hus. Om du längtar efter att få bo i ett unikt hus, kan du räkna med att även andra har samma dröm som du. Ett arkitektritat hus är mycket värt på bostadsmarknaden. Om du bor i Stockholm, kan du enkelt besöka ett arkitektkontor där och prata med en arkitekt och berätta vad du önskar. Då kan du pulsen på en arkitekt och få veta lite mer konkret vad det innebär att låta en arkitekt rita just ditt hus och vad det kan kosta. Läs mer här.

Behöver du renovera golvet?

8 aug 2019

Funderar du på att fräscha upp ditt gamla golv? Idag finns det många moderna och effektiva metoder för att golvet ska bli som nytt igen. Det är sällan som det krävs ett nytt golv. Är golvet av bra kvalitet går det istället att utföra en grundlig och korrekt golvslipning. Resultatet blir mycket bra och det är betydligt billigare än att köpa ett nytt golv.

Det första du ska göra är att kontakt en golvläggare för en inspektion av ditt golv. Efter detta vet du vad du kan göra, omslipning eller omläggning.

Golven utsett för mycket slitage

Daglig användning och hårt slitage av flyttade möbler, tappade föremål och svåra fläckar gör att golvet ser slitet och tråkigt ut med åren. Små skador och repor är irriterande men det går att åtgärda utan att byta golv. 

Golvslipning

Med moderna metoder slipas det gamla golvet grundligt och slutresultatet blir nästan som ett nytt golv. Dessutom till ett mycket billigare pris än ett nylagt golv. Efter slipning är det viktigt att göra en noggrann ytbehandling. Detta för att golvet ska hålla och att efterbehandlningen ska fästa.

Det vanligaste metoden för efterbehandling är lackning, oljnig eller vaxning. Det är också många som väljer att måla om golvet efteråt. Men det räcker ofta med en snygg skyddande lackning för att golvet ska lbi som nytt.  

Underhåll golvet

Alla golv behöver något form av underhåll med tiden för att inte bli förstörda. Ytan kommer att slitas med åren men ett i övrigt välskött golv går att slipas om många gånger.

Efter en golvslipning kommer golvet att hålla mycket länge. Ett massivt trägolv kan man slipa om upp till 10 gånger utan att förstöra det. Väbehållna parkettgolv kan man slipa om fyra till sex gånger beroende på tjocklek.  

Använd ROT-avdraget på golvarbeten

Självklart kostar golvarbeten en del pengar. Men många använder det popoulära ROT-avdraget. Då betalar privatpersoner endast 70 procent av arbetskostnaden. Det är dessutom mycket enkelt, allt sköts av golvfirman och det nya priset syns på fakturan. Allt pappersarbete görs även det av firman. Det enda kravet är att man är 18 år fyllda och skriven i Sverige. Maxbeloppet är 50 000 kronor per persom och år. Det går alltså att få 100 000 kronor i rabatt om man är två vuxna i hushållet.

Letar du efter en seriös och skicklig golvslipare i Uppsala? Läs mer på denna hemsida och boka en besiktning med passande åtgärder: https://www.golvslipninguppsala.nu.

Årets trender i inredningsfärger

31 jul 2019

Ta hand om gamla hus innebär ett ständigt renoveringsarbete. Om man kan ta det lugnt och inte låter sig irriteras för mycket av skavanker, pågående renoveringsprojekt och att det innebär att man ständigt får arbeta på sitt hus, kommer det äldre huset att bli en mycket charmig villa. De äldre trähus som vi är vana vid i Sverige, ger stor mysfaktor. Äldre trävillor kan ofta ha snickareglädje på verandor och fasad. Har man ett trähus behöver man ta hand om träet på annat sätt än när man har en fasad av puts eller tegel. Då gäller det att man målar eller oljar in träet med jämna mellanrum, ofta så ofta som en gång om året. Hur ofta beror på hur utsatt träet blir av väder och vind. Inomhus är det inte på samma sätt. Där räcker det med ommålning efter 5-10 år, bereonde på hur slitet det blir inomhus.

När du ska välja färg inne

När det är dags att välja inredningsfärg, finns det några tydliga trender som har dominerat under de senaste åren. Dels har färgerna gått mot mer och starkare färger. För 2-3 år sedan såg vi färggranna väggfärger och tapeter, ofta med stora och lekfulla mönster. I år ser vi samma inredningsfärger men mer dämpat, mer rofyllt och en blandning av nyanser. Här presenterar vi några av årets inredningsfärger:

 • Hornbach har flera färger som går i brända färger med brun-beige nyans. Till exempel deras målarfärg "nr 23 Velvet earth" är en av de brända färgerna. Den behagligt brun-beige nyansen passar bra till vita eller svarta möbler, torkade blommor och vackra vaser i vitt.
 • Jotun har solnedgångsfärger i honungsgult, aprikos och rosa som till exempel deras färg "Savanna Sunset 20046". Här är det en varm färg i en ganska ljus nyans som påminner om rosa, utan att vara rosa. Den blir fin mot gröna eller grå möbler och möbler i träfärg.
 • Nordsjö presenterar årets färg som går i mild, rosa färg med lite svart i, som till exempel "Spiced honey". Grundtonen är honungsfärg men drar mot nyans av bärnsten. Passar bra med ockra eller svarta eller vita möbler.
 • Alcro har årets färg som till exempel "Morgonrodnad" som har en rosa färg med gyllene nyans eller inslag från soluppgångsfärger.
 • Becker har utsett sin färg "Sommarminne" och "puderrosa 673" till årets färg. Den går i en nyans av puderrosa, men med en varm ton och passar fint med naturmaterial och torkade växter, eller rosa och möbler.

Läs mer här om du behöver en målare i Täby.

Har du funderat över balkonginglasning?

26 jul 2019

Den som har funderat över att glasa in sin balkong, gör helt rätt. En balkonginglasning skyddar innemiljön både vad gäller buller, avgaser och smuts utifrån. Vill man dessutom förlänga möjligheten att sitta ute på sin balkong under längre tid, både under våren och hösten, är en balkonginglasning lösningen för detta.

Estetiken som förgyller fasaden

En inglasad baklong, om den görs på rätt sätt, förgyller fasaden. Det är ju främst på flerfamiljshus som man bygger balkonger. De absolut flesta balkonger som byggs blir mycket snyggare när de är inglasade än när de inte är det. Det är lätt att konstatera, då det inte alltid är alla boende i flerfamiljshuset som väljer att glasa in sina balkonger. Då kan man bara med hjälp av det visuella se att en inglasad balkong gör fasaden så mycket snyggare än balkongerna utan inglasning. Det som gör balkongerna snyggare är både glaset, som används till inglasningen, och möjligheten att få ett tak över sin balkong. Skulle man konsekvent välja att glasa in alla balkonger på ett flerfamiljshus, skulle man verkligen göra fasaderna mycket snyggare. Men det kräver att det är en duktig hantverkarfirma som gör inglasningarna.

Mer vistelse utomhus på balkongen

Det är en möjlighet att för de boende att få en bättre hälsa då de har möjligheten att vistas mer utomhus och få i sig mer frisk luft än endast när vädret tillåter. När man har en inglasad balkong kan man sitta utomhus i alla väder, kanske inte när temperaturen visar på minus 20, men i de flesta andra väder kan man sitta utomhus, i en inglasad balkong.

Odla bättre på balkongen

Den som är intresserad av att odla på sin balkong. Tomater, gurka, paprika och sallad växer bättre i en inglasad balkong än i den balkong som saknar inglasning. Är man intressrad av att odla rosor, humle, grönsaker och kanske bärbuskar eller fruktträd, går det snabbare att få odlingarna att växa när man odlar dem på en inglasad balkong. Så alla odlingsintresserade bör skaffa sig en inglasad balkong bums. Dessutom sparar den som äger en inglasad balkong alla utemöbler mer. Man slipper ta in och ut balkongmöblerna, de kan gott och väl stå kvar på balkongen året runt, då man inte behöver få snö på möbler, dukar, kuddar, filtar och mattor. Med en inglasad balkong får du ett extra uterum som du kan använda som ett extra rum under årets varmare hälft. Prova på redan idag!

Har du koll på juridiken kring att bygga hus?

18 jul 2019

Att bygga hus innebär inte bara att ha koll på byggritningar och hantverksmetoder. Det har också mycket med juridik att göra. I Plan- och bygglagen samlas de lagar och bestämmelser som gäller kring att bygga hus i Sverige. Bygglov, krav på hållfasthet, krav på tillgänglighet och så vidare är alla exempel på lagar och bestämmelser som reglerar hur du får bygga ditt hus. När du bygger ditt första hus kommer du att bli bekant med en lång rad av lagar och byggregler och det gäller att du verkligen har koll på vad du får och inte får göra för att se till att ditt hus blir byggt enligt reglerna.

Juridisk hjälp när du stöter på problem

Du kommer antagligen även att behöva juridisk konsultation kring ditt husbygge, till exempel om det blir strul med bygglovet, eller om du hamnar i en tvist med en granne. Något oförutsett kanske inträffar under husbygget, som att någon skadar sig eller att du upptäcker att en underleverantör fuskar. Mycket kan hända under ett bygge och när det handlar om juridik så kan det vara bäst att kontakta en advokatbyrå som kan fastighetsrätt. En advokat med djupa kunskaper om fastighetsrätt vet oftast precis vad som ska göras utifrån ett givet läge, vilket kan spara mycket tid och bespara dig oro i onödan.

En advokatbyrå med inriktning på fastighetsrätt

En del advokatbyråer riktar in sig enbart på ett område, som till exempel familjerätt eller fastighetsrätt, men mer vanligt är att advokatbyråer profilerar sig inom en rad fält och har anställda advokater inom alla områden de behöver. Så bara för att en byrå profilerar sig in om en rad områden behöver det inte betyda att de vet mindre om fastighetsrätt än en helt specialiserad byrå; en advokatbyrå som inte har duktiga och specialiserade advokater inom sina profilområden överlever inte länge i branschen.

Fördelar med en större advokatbyrå

Tvärtom kan det vara bättre att vända sig till en större byrå med större resurser och kanske större tyngd i den juridiska och affärsmässiga världen. Inom bygg och anläggning, och över huvud taget inom fastighetsjuridik, handlar de om oftast väldigt stora värden och man vill ha en advokat som för respekt med sig och med en stor organisation i ryggen.

Kontakta en advokatbyrå

Om du vill veta mer rent allmänt om juridiken kring att bygga hus, eller om du har en specifik juridisk fråga kring ditt husbygge, kan du alltid höra av dig till en advokatbyrå med inriktning på fastighetsrätt och be om en kort konsultation. Det kan vara ett sätt att ”prova på” byrån och det är inte ens säkert att du debiteras för en inledande konsultation. Om du tycker att du får bra hjälp och känner förtroende för den advokat du talar med har du någon att vända dig till om du skulle få juridiska problem under bygget av ditt hus.

Märkning av kablar

11 jul 2019

Har man någon gång sett in i kabelskåp eller liknade vet man att dagens bostäder och byggnader har massor med kablar. Någonstans ska ju alla kablar och sladdar ta vägen i vårt digitala och elektroniska samhälle. 

Det är otroligt viktigt att man noga märker alla kablar när man ska dra nya ledningar eller ska utföra service. Det är ett måste med korrekt kabelmärkning för att kunna göra elarbeten, samma gäller för nästa person som ska göra någon form av service.

Tuffa miljöer

Det är inte alltid kablarna går i varma och torra miljöer varför det ställs höga krav på märkningen i sig. Texten måste vara läsbar och märkningen måste såklart sitta kvar under lång tid och inte lossna.

Det finns syrafast och rostfri för de allra tuffaste miljöerna. I andra miljöer ska märkningen tåla grov nedsmutsning och annat slitage. Det spelar ju ingen roll om alla kablar är märkta om det inte går att läsa vad det står. 

Tryckmetoder

Märkningen har på senare år utvecklats mycket. Det är vanligt att hantverkare kommer till gamla byggen där märkningen är obefintlig eller läsbar. Därför används idag ibland märkning med hjälp av gravyr. Det är en mycket beständig och hållbar metod.

När man utför märkning i PE-baserat material blir den mycket hållbar och följsam att arbeta med. Man har gjort många tester av märkningar. Då testas den på kemikaliebeständighet, brännbarhet och åldringsbeständighet.

Halogenfritt vanligare och vanligare

Det är idag vanligt med halogenfri märkning. Det gäller även att använda sig av markning som anpassar sig till olika dimensioner. Viktigt att tänka på är att använda ett UV-skyddat material om det är för utomhusbruk.

Kontakta en expert på märkning av kablar så får du alla hjälp du behöver. Det finns vissa aktörer som erbjuder beställning online. Då fyller man i allt som märkningen ska innehåll, text, färg och material. Sedan leveraras den färdiga märkningen smidigt via posten.

Märkning med krympslang

En populärt sätt att märka kablar är med krympslang. Men det är oftast enklare texter som funkar bäst. Men det går med avancerade maskiner att trycka detaljerade motiv och loggor. Användningsområdena för krympslang är närmast oändliga. Det går att sätta på kablar som tillhör flygplan till små elektroniska leksaker.  

Skyltar

Det är också viktigt att sätta upp skyltar som ska informera om var kabelskåp och andra tekniska installtioner finns. Dessa finns också att få med UV-skydd för utomhusbruk och finns att få i alla färger och storlekar. 

← Äldre inlägg