Blogg

Pannplåt - tjocklek och färg

16 jul 2021

Du kan hitta rätt pannplåt till ditt tak. Här kan du ta reda på faktan du behöver för att göra rätt val. Behöver du 0,6, 0,7 eller 0,75 mm? Vill du ha ett svart, grått, brunt, rött eller grönt tak?

Passar inte takets färg med nya färgen på huset? Eller är det bara slitet? Ett slitet tak kan göra att det finaste huset ser övergivet ut. Förutom utseendet så påverkar skicket på taket hela husets hälsa. Se därför till att husets viktigaste skydd är i gott skick. Neutrala färger som svart och grått är trygga takfärger som passar till allt. Medan brunt och rött är en väldigt klassisk och snygg detalj. På vita hus ser röd eller brun pannplåt väldigt vackert ut. Det bryter av på ett mjukt och värmande sätt. Grön pannplåt på röda hus är klassisk och ger ett hemtrevligt intryck.

Så här lyckas du med din pannplåt

Det är viktigt att välja rätt pannplåt beroende på din hustyp. En inspektion av taket ger dig en uppfattning om vilken pannplåt som passar ditt tak bäst. Professionella takläggare ser till att montera din pannplåt på rätt sätt.

5 saker du kanske inte visste om pannplåt:

  • Tjockleken varierar beroende på plåttyp.
  • Moderna pannplåtar är ofta 0,6 mm. tjocka och 810 mm. breda.
  • Pannplåt är en gammal svensk klassiker sedan början på 1900-talet.
  • Pannplåt blir allt vanligare igen på moderna villor och funkishus.
  • Vissa tillverkare kopierar klassisk pannplåt - en fördel på K-märkta byggnader.

Entreprenadbesiktning som ger garantier

26 jun 2021

Efter en byggentreprenad kan det vara bra att anlita en oberoende besiktningsman för entreprenadbesiktning. Anlita ett externt bolag som har byggnadsteknisk bakgrund för kvalitet.

En byggentreprenad är komplext juridiskt och det finns många krav enligt branschavtal och regler som styr. Det som styr om det rör sig om en entreprenad är själva avtalet som tecknas mellan parter. Så egentligen kan en entreprenad vara den där carporten såväl som en kommersiell fastighet. Eftersom byggnaden ska hålla viss standard och leva upp till vissa krav är det bra att anlita en byggtekniskt kunnig besiktningsman för entreprenadbesiktning. Den besiktningsman som ska utföra besiktningsman ska ha kompetens inom både juridik och byggteknik.

Besiktning i flera steg som ger garantier

Genom att låta göra en entreprenadbesiktning får du vissa garantier som du kan åberopa. I de flesta fall upp till 2 år, varpå det är viktigt att du anlitar ett företag som har rätt ansvarsförsäkringar. En entreprenadbesiktning kan göras i flera steg. Dels vad som kallas en förbesiktning. Där inspekteras delar under ett bygge som sen kan vara svårt att komma åt efter att hela byggnaden är uppförd. Slutbesiktningen är den besiktning som görs när bygget är klar. Då kollar man så att bygget lever upp till funktion och installationer håller måttet enligt krav. Du kan också begära en efterbesiktning för att kontrollera saker ifall du upptäckt några fel. Det kan vara avgörande om du ska reklamera delar av arbetet. Garantibesiktning görs efter att garantitiden gått ut. Då kontrolleras om fel verkligen har uppstått under de två åren.

Välj och vraka bland hustillverkare

5 jun 2021

Vill du ha ett hus som ser ut precis som du vill och ligger precis där du vill? Då kan du bygga ett helt nytt hus efter dina önskemål. Idag finns det en mängd olika hustillverkare att välja bland.

Om du vill bygga ett helt eget hus, finns det en värld av möjligheter där ute. För det första så finns det en stor bredd på hustillverkare i landet. Det kan vara hustillverkare som har specialiserat sig på en viss typ av hus, såsom timmerhus eller putsade stenhus. Även inom deras sortiment kan du sedan hitta ett flertal olika husmodeller. Det brukar även vara möjligt att göra förändringar, till exempel att lägga till eller dra ifrån material, ändra färger eller planlösningar. På det viset blir huset helt unikt för dig.

Bygg hus på ett enkelt sätt

Vad är det enklaste sättet att bygga hus på? Jo, det absolut enklaste sättet är att bygga nyckelfärdigt hus. Då behöver du inte göra något mer än fatta initiala beslut. Därefter är det bara att vänta och låta husbolaget bygga huset, besiktiga det och ge dig nycklarna. Enklare än så kan det inte bli. Husbolaget står för all samordning och alla moment som ska utföras, från markarbeten till takläggning. Det du kan göra under tiden är att börja fundera över hur du vill inreda din trädgård och hur du ska möblera ditt hus. Det kan gå snabbare än vad du kanske tror tills du står där med nycklarna i handen.

Slå på stort med en gång

2 jun 2021

Bygg med ett material som är enkelt och stabilt. Då kommer du få den mest säkra innergården och cykelförråd. Här kommer tips på hur du kan bygga ett vackert hus som håller mycket länge.

Du har bestämt dig för att göra allt rätt den här gången. Nu ska det inte bli något fuskande med enkla träreglar, utan du ska använda dig av starkt material och hård disciplin för att skapa tillbyggnaden i ditt nya hem. Det ska bli en tillbyggnad som består av ett sovrum och ett vardagsrum. Och det kommer bli en tillbyggnad som nästan blir som om du hade byggt huset själv. I hörnet ska det stå en mycket stor kamin, som även den behöver stagas upp för att inte skapa oreda, eller trilla ner i källaren direkt. Så därför behöver du göra en översyn innan du beslutar dig.

När du har bestämt dig

Med hjälp av stålkonstruktioner kan du skapa precis den byggnation som du önskar dig. Det kan vara en bro, en villa, ett fritidshus och allt däremellan. Du kan välja att bygga hela huset med ett bärande skelett, eller så väljer du att endast använda dig av stålkonstruktioner i vatten och avlopp, sprinklers samt värme. Och du kan även använda dig av stålreglar för att ha något att fästa gipset i. Stålkonstruktioner är helt enkelt en bra att ha grej. En roll som du ofta får iklädas när det gäller fastigheter som ligger på lite högre altitud, där snömängden regerar.

När planeringen inte gick riktigt som den skulle

17 maj 2021

Det är lätt att panik uppstår när något har gått fel i planeringen, oavsett vad det handlar om. Ska du bygga hus och har missat att beställa eller hyra en specifik maskin? Läs vidare här.

Man tycker att man planerar och planerar, och att man dessutom har gjort planeringen väldigt bra inför det som komma skall. Men ibland går saker och ting inte riktigt som det var tänkt från början. Man kanske upptäcker att man helt missat att köpa in vissa verktyg eller material som behövs för att kunna genomföra bygget ifråga. Men var bara lugn. Det går att införskaffa det som fattas, även om det kanske tar lite grann av den tid som ni hade planerat att lägga på byggnationen. Det går att lösa, oavsett vad det handlar om för något, stort eller smått.

Hyr stora såväl som små maskiner på en maskinuthyrning

Säg att ni är i behov av en riktigt stor maskin till ert bygge. Den maskinen skulle ha varit införskaffad redan för flera veckor sedan. Ni får inte tag på någon genom vänner eller bekanta. Hur ska ni då göra? Jo, hyr istället in det ni behöver genom en firma som tillhandahåller maskinuthyrning. Hos de allra flesta firmor som erbjuder uthyrning av diverse maskiner finns det mycket att välja på. Stora maskiner såväl som mindre sådana. Behöver ni en blandare för betong till exempel, eller en kran av något slag, så hittar ni det på en firma för maskinuthyrning. Läs mer om maskinuthyrning på denna sajt: https://www.maskinuthyrninggöteborg.nu 

Välj solstolen framför målarpenseln

3 maj 2021

En dag slår det dig som ett ägg i pannan att fasaden ser för hemsk ut. Nästa sekund kommer en suck när du tänker på att semestern ska gå till att måla. Eller ska du kanske anlita någon istället?

Visst är det härligt att bo vid havet i landets västra huvudstad, Göteborg. Men det kommer också med en hel del jobb. För väta, salt och vindar gör att fasaden på ditt hus kommer behöva tas om hand om lite oftare än om du hade bott inåt landet. Äsch, vad gör väl det när du har havsutsikt och nära till allt som storstaden kan erbjuda. Och varför inte smita ifrån det jobbiga arbetet genom att anlita någon för din fasadrenovering i Göteborg? Så kan du tillbringa semestern med att bada och vila upp dig i solstolen. För doften av målarfärg är aldrig så ljuvlig som när du slipper måla själv.

Färgsort och kulör

När du ska måla om din fasad, eller när någon annan ska göra det, så ska du välja vilken färg och kulör som ska användas. Om du får hjälp av en professionell målare så kan du få goda råd och tips av denna. Men det kan ändå vara så att du vill välja en annan kulör än vad du har nu. Och det går alldeles utmärkt att göra. Det enda som kan skilja sig är mängden av underarbete som måste göras, eftersom en annan kulör kan göra att fler strykningar behövs. Annars går det alldeles utmärkt.

Sätt din egen prägel

30 apr 2021

Det är en stor sak att få sitt första egna hem. Planerna har påbörjats redan innan man ens har hittat det perfekta hemmet. Men vad gör det, man får väl drömma lite? Ett hem helt enligt rätt smak.

Äntligen står man med nycklarna till hemmet och, om sanningen ska fram, planeringen är redan gjord. Inflyttningen ska vänta ett tag, för först ska det ändras där. Som tur är får man bo hos en vän så länge. Man vill trots allt vara nära och se renoveringen ta fart, den utvecklas dag för dag. Vem kunde tro att man en dag skulle vara en av de lyckliga som får bo i Stockholm, och dessutom äga sin egen lägenhet där. Lägenheten har stor potential, men den är inte alls som man önskar, det är en del saker som ska ändras innan den blir perfekt. Köket ska renoveras och väggarna ska målas om, sen går tankarna på om man ska ha klinkers i badrummet.

Experternas hjälp med renoveringen

I full fart växer lägenheten fram exakt så som man önskar. Givetvis tack vare duktiga hantverkare, utan dem hade det aldrig gått. En erfaren målerifirma i Stockholm kan både måla och tapetsera. Kanske kan de även sätta upp klinikers. Det bästa av allt när man anlitar hantverkare, det är att man får garanti på jobbet, och försäkring. Utöver det kan man även få hjälp av rot-avdraget. Efter allt deras slit kommer man att ha en lägenhet som håller och passar ens smak en lång tid.

Solceller och elbil är en bra kombo

28 apr 2021

Funderar du på att skaffa solceller eller elbil? Överväg att satsa eller förbereda för bägge samtidigt. Kombinationen har stora fördelar för energilagring och laddning av din elbil.

Även om driftskostnaden blir lägre med en elbil så är det inte gratis. Att ladda på laddstationer brukar gå på någon eller några hundralappar medan om du laddar hemma kan du komma ner i några tior. Men kostar gör det.

För solceller på taket så har man problematiken med att lagra energi till när den behövs. Batterilagring har såklart fördelen att lamporna kan vara på under strömavbrott. Det gäller dock att välja rätt sorts installation för drift.

Batterier är en stor kostnad som även trots skatteavdrag är svåra att räkna hem, att kombinera elbil och solceller kan lösa mycket av problematiken.

Kombinera

Visste du att en bil står still mer än 9/10 av sin livstid? Oftast är det ju på garageuppfarten så varför inte utnyttja bilens batteri till behovet i huset? När solen lyser igen så kan överskottet från solcellerna lagras i bilen igen. En win-win-situation helt enkelt. I södra Sverige så ger solceller bra med energi och här passar det perfekt för att satsa stort.

Här är det viktigt att tänka på att välja rätt laddare för bilen och att införskaffa en elbil som kan både ta emot laddning och dra från batterierna samtidigt. När elektrikern kopplar in solcellerna, passa på att sätta ett lämpligt uttag i garaget så är du förberedd även om elbilen kanske får skjutas på framtiden. Läs mer om elektriker på denna hemsida: elektrikerhelsingborg.com

Välja golv och slipa det

24 apr 2021

Hur arbetar en golvslipare på en ort som Västerås, bland kända företag och vackra omgivningar? Och vilken typ av golv är det som väljs av kunderna i såväl privata hem som på företag?

Är du en av dem som väljer ett golv enbart efter hur det ser ut, hur det känns mot fötterna och med en liten titt på prislappen? Försök i så fall att ta med ännu en variabel i ditt val, nämligen om golvet är slipningsbart eller ej. För om du i stället väljer ett slipningsbart golv kan du få ett golv som alltid är snyggt och som på några år har sparat in de där extra kronorna som det kostar. Ett slipningsbart golv behöver du inte byta om det börjar se slitet ut eller går sönder. Det går i stället att laga och, ja precis, slipa. Därefter kan du välja precis vilken behandling du vill ha.

Råd och utförande av en golvslipare

När du har ett slipningsbart golv och har bestämt dig för en förändring är det dags att boka en golvslipning i Västerås. Men hur arbetar en golvslipare då? Jo, vid bokningen kommer du att få uppge vilken typ av golv du har. Du kan också få ett besök där golvsliparen tar reda på ifall ditt golv behöver lagas och i så fall hur mycket och med vad. Därefter kan du få råd gällande hur ditt golv ska behandlas efter slipningen. Så passa på att ta alla råd från din golvslipare.

Skapa ett vackert uterum på balkongen

20 apr 2021

Tänk vad skönt att få njuta av balkongen utan att höra alla bilarna som åker förbi nedanför. Eller slippa myggorna när man vill njuta av den svenska sommarnatten. Är det ens en möjlighet?

Sven kunde inte förstå varför Majlis tjatade om att de skulle glasa in balkongen. Men när han väl gett med sig och jobbet var klart var han tvungen att medge att hon haft rätt. Här låg han nu i den sköna soffan av rotting de ställt på balkongen. Majlis hade lagt över honom filten de köpt i Italien. Värmeelementet som de satt ut på balkongen jagade bort den kalla höstluften. Det regnade och ljudet när dropparna slog mot glaset var lugnande. Han slöt ögonen och lyssnade. Ett ögonblick senare sov han.

Den perfekta platsen

Gör balkongen till det som du tycker bäst om. Är det en oas där du kan odla året om? Eller bara sitta och njuta medan vinden viner därute? För visst är det lyxigt med ett extra rum man kan använda som nästan vad som helst under kalla månader? Men som på sommaren kan öppnas så att solen kan komma in. Ibland kan man faktiskt få allt man vill ha.

Behöver du inspiration? Ta kontakt med ett företag som gör balkonginglasningar och fråga vad de har för ideer. Med sina många erfarenheter har de nog hört det mesta. Varför inte vara lite extra nyfiken när du är ute på dina promenader. Hur ser det ut i husen du passerar? Läs mer om balkonginglasning på denna sida: balkonginglasningvästerås.se

Ett jobb för den erfarna

20 apr 2021

Älskar du spännande och utmanande arbeten? Då är takläggare något för dig. Från hög höjd får du fysiskt arbeta med kroppen för att lägga taket. Det är en viktig uppgift som måste utföras rätt.

Svindeln man får när man ser andra arbeta från höga höjder. Där står de helt obekymrat och gör det de ska. För många räcker det att stå på en stol för att får svindel. Att arbeta på hög höjd är verkligen inte något för alla. Man måste vara modig och inte lida av höjdskräck, vilket allt för många gör. En del kan känna ett obehag på högre höjd, men trots det klara av det. Ska man däremot arbeta med det så bör man vara helt bekväm med höjderna och kunna stå och arbeta därifrån.

Kontroll av taket

Har man nyligen köpt hus är det viktigt att man även ser över taket. Problem med taket kan bli väldigt kostsamt, förutom att det tar tid. Det första man behöver göra är att kolla efter problem. Finns det problem får man ta hänsyn till hur stora dessa är. Är det bara något litet så kanske det räcker att reparera taket. I annat fall kanske man behöver byta ut hela taket. Det är inte värt att flytta in sina saker i ett hus med ett dåligt tak. Gör en kontroll av taket för att få reda på takets status. Behövs takets bytas finns det duktiga och modiga takläggare som gör det åt dig. Du slipper då själv stå där uppe och byta det. Mer om takläggning hittar du här: takläggaregöteborg.nu

Duktiga målare i Stockholm med omnejd

13 apr 2021

När du ska måla så är det inte bara att slänga på lite färg på ytan. Om du gör det så kan det snabbt flagna eller på annat sätt bli fel och fult. Anlita istället en duktig målare för dina projekt.

För att kunna slå sig fram som målare i Stockholm med omnejd, som Bromma exempelvis, krävs det att du kan ditt yrke väl. Här finns det en stor konkurrens och om du inte arbetar på ett bra sätt så kan du snabbt se dina uppdrag sina. Men för skickliga målare i Bromma finns det alltid jobb att få. Kanske till och med mer jobb än du känner att du har tid och möjlighet till. Vad är det då för jobb som du kan utföra som målare på en ort som Bromma? Svaret är det mesta inom måleri, och på de flesta typer av material dessutom.

Kunnig om hela processen

En målare är inte enbart kunnig gällande själva målandet. Det handlar även om det viktiga grundarbetet, vilken färgtyp som passar för vilket material, vilken nyans som ska användas samt hur du ska måla med rätt teknik och verktyg. För en utomstående kan det verka vara väldigt mycket som ska finnas i kunskapsbanken hos en duktig målare. Och det är det också. Men på grund av en utbildning och vana kan det finnas mycket skickliga målare i alla åldrar. En del kanske har gått vid sidan om sin målande förälder och lärt sig yrket riktigt tidigt.

I brist på sporthall fick fotbollsträningen hållas i parkeringsgaraget

6 apr 2021

Motion är bra för både hjärta och hjärna, men många tycker också att det är roligt. Detta har fått till följd att det på många platser råder brist på sporthallar och motionsanläggningar.

Det har länge varit brist på sporthallar, främst i de lite större städerna, och det senaste årets padeltrend har inte gjort saken bättre. Det har till och med hänt att vissa fotbollsklubbar ibland har behövt hålla barnens träning i parkeringshus. Det är då givetvis bättre att bygga fler och bättre sporthallar. Idag kan man enkelt bygga med hjälp av stål och på så sätt få både en hållbar och stark konstruktion som passar särskilt bra för stora byggnader, som sportanläggningar och padelhallar. Stål är också ett material som låter sig formas hur som helst, vilket gör att byggnaden kan se ut på många olika sätt med varierande funktioner.

Bygg en sporthall enkelt av stålkonstruktioner

I Sverige har vi högkvalitativt stål och det finns flera bra aktörer som arbetar med tillverkning av stålkonstruktioner i Stockholm. Detta gör det enklare att kontrollera hela produktionskedjan både då det gäller funktion, utseende och hållbarhet. Funderar man på att uppföra en sporthall eller annan liknande byggnad kan det vara bra att vända sig till några olika företag och be om ett kostnadsförslag, och därefter jämföra priser både på själva materialet och på byggandet. Att också vända sig till företag som tidigare har uppfört liknande byggnader i regionen kan vara bra, eftersom man då också kan åka och titta på olika referensobjekt.

Äntligen ska fasaden bli målad

29 mar 2021

Sommarhuset i Dalarna ska få ny färg. Du har samlat ihop kompisgänget under några dagar i sommar och de ska hjälpa till att måla. Så kul, och efterlängtat. Men ni behöver en byggställning.

Allt annat är planerat; när ni ska sätta igång, sängplatser för alla, någon som fixar maten och färgen är inhandlad. Instruktionerna har varit; oömma kläder och ett gott humör! Inga problem, det brukar de ha, gott humör alltså.

Det återstår egentligen bara en detalj, och egentligen är det ingen detalj, det handlar om att se till att ni kommer åt överallt. Ni behöver en byggställning. Stegar i all ära, men ärligt talat, det här huset är högt, i synnerhet i gavlarna. Stegar räcker inte. Stegar är inte heller så säkra.

Hyr den byggställning du behöver och få hjälp med montering

Det enda rätta och smarta är att redan nu beställa en byggställning och boka montering. Har du inte monterat byggställningar själv tidigare är det en bra idé att ta hjälp av proffs. Det är säkrare och går fortare. Kompisarna har inte hela sommaren på sig, ska de hjälpa till att bygga ställning också lär inte hela huset bli färdigmålat. Så, inte så mycket att orda om.

Eftersom det handlar om ett tidsbegränsat projekt är det bäst att hyra ställning under tiden. Och eftersom målning går relativt snabbt - välj en ställning på hjul, som går att flytta efterhand. Vill man renovera under längre tid kan det vara aktuellt att faktiskt köpa en egen byggställning. Läs mer om byggställningar här: byggställningdalarna.se

Trädgård att dela med grannarna

23 mar 2021

En alldeles egen innergård där barnen kan leka och man kan umgås med vänner och grannar i den friska luften. Det är vad många drömmer om när man söker efter en lägenhet i innerstaden.

Det finns de som har en dröm om ett eget hus med en trädgård, där man kan vara själv och få styra över sina egna ytor. Men det finns också de som istället vill ha bekvämligheten av en lägenhet. Där får man alltid hjälp av en fastighetsskötare och fastighetsägare för alla reparationer och underhåll. Såväl i lägenheten som på innergården som man delar med alla andra boende. Det är också många som tycker att det är tryggt och extra mysigt att ha den gemensamma yttre ytan där man kan fika och prata med sina grannar. En gemenskap som för många är extra viktig på grund av ensamhet eller ett stort socialt behov.

Med egen design

Innergårdar kan skilja sig markant åt mellan olika fastigheter. På vissa satsar man på en lummig gård med mer grönska än funktion. Andra har barnen i fokus med en stor lekplats och endast mindre grönska samt umgängesytor. Det finns även de som istället har umgänget för de vuxna som mål och därför har allt man kan önska sig i grillar, stolar och bord. Hur man som fastighetsägare beslutar sig för att inreda sin innergård är helt ett eget beslut. Men det kan påverka vilka boende man attraherar. Därför är det ett viktigt val som man har. Mer om innergårdar på denna hemsida: renoverainnergårdarstockholm.se

← Äldre inlägg