Blogg

Lägga fiskbensparkett - med känsla och teknik

20 feb 2020

Ska du byta golv och är ute efter något tidlöst och klassiskt? Satsa på att lägga fiskbensparkett - ett vackert, hållbart och stilrent golv som tillför både liv och känsla till ditt hem.

Fiskbensmönstrade trägolv har länge varit ett av de allra mest populära golven i Sverige, och det är lätt att förstå varför. Det effektfulla mönstret, den höga kvaliteten och det stilrena uttrycket gör fiskbensparkett till ett mycket hållbart val av golv. Ett golv som är precis lika rätt i framtiden, som det är nu. Men hur lägger man då fiskbensparkett? Och är det verkligen så komplicerat som det ser ut? Både ja och nej. Har man vana av att lägga golv sedan tidigare, behöver det inte vara särskilt svårt. Men med tanke på mönstret och att det kräver en hel del precision, gäller det ändå att hålla i tungan rätt i mun. Noggrannhet med måtten är viktigt, och likaså att få det riktigt rakt från från början. Med det sagt, ska man dock ha i åtanke att långt ifrån alla golv och väggar är precis spikraka. Det gäller alltså att anpassa golvläggningen efter de mått och förutsättningar som finns.

Hur går det till?

En traditionell fiskbensparkett läggs på samma vis idag som det gjorde när det först introducerades i Sverige på 1800-talet. Varje stav läggs för sig, och fästs i underlaget genom att limmas eller spikas. Och på tal om underlaget - en förutsättning för att ditt golv ska bli bra är att just underlaget har fixats till. Noggrann spackling och slipning är ett måste om underlaget är minsta ojämnt, annars riskerar ditt nya fina parkettgolv att slå sig och spricka.

Ta hjälp av en golvläggare

Känner du att golvläggning kanske inte riktigt är din allra starkaste sida, är det naturligtvis bäst att anlita en golvfirma när det är dags att renovera där hemma. Visst kostar det en slant extra, men då kan du också vara säker på att det blir riktigt professionellt gjort och att du får precis det golv du drömmer om. En duktig golvläggare har den erfarenhet och kompetens som krävs för att lägga fiskbensparkett, och har dessutom både tekniken och verktygen för att det ska gå riktigt fort. Hör dig för med olika golvfirmor innan du bestämmer dig för en, begär in några offerter och gå på din magkänsla. Det är det hetaste tipset för att få både bästa resultat och bästa pris.

Är du i behov av en snickare i Stockholm?

20 feb 2020

En snickare kan göra en stor skillnad. Idag, i en tid av gör-det-själv-tänk, så vill många prova att utföra olika projekt utan någon professionell hjälp. Det är bra, men man bör tänka sig för både en- och två gånger innan man sätter igång. En del projekt kan man säkerligen klara av, andra kommer att innebära större svårigheter, fler risker och där resultatet kan komma att både bli undermåligt och direkt farligt. Man ska inte glömma att en snickare erbjuder en professionell tjänst och en yrkeskunskap som gör att man - förhoppningsvis - får exakt det man söker.

Vi skrev förhoppningsvis och vi gjorde det av en anledning. I större städer finns en konkurrens mellan snickare och om du bor i Stockholm så kan du egentligen välja och vraka. Ska du renovera i ditt kök och behöver hjälp så kan du välja att ta in offerter från flera olika snickare och genom detta också se att prisbilden varierar ganska mycket. Det är bra, eller? Nej, det finns problem med detta och vi tänkte rada upp några av de skäl som finns till varför.

Man med verktygsbälte

Varför är en billig snickare en sämre lösning?

Du vill anlita en snickare i Stockholm och du vill naturligtvis ha ett så bra pris som möjligt. Du har tagit in offerter och du har dels ett större segment i mitten där de flesta snickare ligger rent prismässigt - man har räknat på jobbet och hamnat ungefär på samma nivå. Men, du har även några snickare som ligger betydligt mycket högre i sin offert och så har du en snickare som ligger väldigt lågt i sitt pris.

En no-brainer, eller hur - du väljer den billigaste och kommer undan med bästa möjliga pris? Vi skulle avråda dig från detta. Troligt är att denne snickare lockar med ett lågt pris då detta är det enda sättet för honom att få kunder i Stockholm. Han saknar referenser, han kanske saknar riktig utbildning och han kan i och med detta vara en leverantör av en riktig farsot: fuskjobb.

Ska du gå vidare med denna snickare så måste du ha rejält med kött på benen. Kolla referenser, kolla upp betalningshistorik och eventuella anmärkningar hos Kronofogden, se över hos Skatteverket att det finns F-skatt - en förutsättning för att du ska kunna använda Rot-avdraget - och var beredd att besöka arbetsplatsen för att skaffa en ännu bättre bild.

Fuskjobben från snickare ökar i Stockholm

Man måste ställa kostnaden mot den risk som finns i att bli lurad och åka på ett undermåligt jobb. Vi säger inte att en billig snickare i Stockholm per se är sämre - det vi säger är att det krävs en rejäl undersökning innan man skriver ett avtal. Det senare gäller för övrigt även annars och för andra, dyrare snickare. Man måste kolla upp referenser och skaffa sig en bild av vilket företag man står inför att anlita.

Tyvärr har antalet fuskjobb fullkomligt exploderat i Stockholm under det senaste årtiondet och det måste man som kund vara medveten om. Det finns bra snickare - lejonparten är skötsamma och levererar toppjobb! - men man måste göra allt i sin makt för att undvika de sämre. Vårt råd är således att du väljer en snickare vars offert ligger i mellansegmentet. Den billigaste och den dyraste kan du välja bort med gott samvete.

Dags att byta fönster?

18 feb 2020

Börjar det bli dags att byta fönster på ert hus? Det är ett stort jobb och en dyr investering men det är ju just det också, en investering. Läs vidare här om du vill veta mer om fönsterbyte.

Hur ofta som man behöver byta fönster på ett hus beror faktiskt lite på. Det beror på vad det är för slags fönster man har som sitter i huset. Är det fönster som är gjorda av trä eller plast så bör de nog bytas med ungefär trettio års intervaller men om de är gjorda i aluminium så räcker det med vart femtionde år. Oavsett vilka slags fönster som man har där hemma, så behöver man antagligen bara byta ut sina fönster en eller två gånger under sin livstid. Väljer man då fönster som är gjorda i aluminium så räcker det gott och väl med ett byte. Vad är det då som man ska försöka att tänka på, när det gäller val av fönster?

Olika material

Det kanske börjar bli dags för att byta fönster i hela ert hus. För det är ju så man brukar göra, man byter inte bara några fönster utan man ser till att få alla fönster i huset gjorda på samma gång. Det är en kostsam renovering men ack en sådan fin och värd investering. Har man dåliga fönster innan så kanske man genom att byta fönster sparar på värmen till exempel. Nya fönster brukar överlag vara tätare och håller värmen inomhus bättre och kylan utomhus. Ljudinsläpp kan också förbättras genom ett fönsterbyte, om det är väldigt gamla och dåliga fönster som har suttit där innan. Egentligen så är det mer en smaksak vad man väljer att ha för slags fönster i sitt hus, aluminiumfönster eller sådana i trä/plast. Välj det ni tycker bäst om.

Kompetens

De som ni väljer att ha hand om ert fönsterbyte kommer se till att ni är överens och har allt på det klara innan arbetet sätter igång. De finns för er och gör det ni vill ha på bästa sätt. De finns naturligtvis där för er med hjälp och råd inför ert byte av fönster men det är alltid kunden som bestämmer i slutändan. Firmor som utför fönsterbyte besitter kompetens och erfarenhet och har gjort detta många gånger innan. De har den rätta utbildningen för arbetet och kommer se till att allting görs på rätt och säkert sätt. Vi tipsar att kolla in denna sajt: https://www.bytafönster.biz

Förläng utesäsongen med balkonginglasning!

13 feb 2020

Kan ni inte utnyttja er balkong så mycket som ni skulle vilja? Kommer kyla och regn i vägen för långa mysiga kvällar med staden utbredd för era fötter? Balkonginglasning i Uppsala löser det!

Det kan inte hjälpas utan det är bara att konstatera - det svenska klimatet är inte alltid snällt. Vi har ett fantastiskt klimat naturligtvis med årstidsväxlingar ingen vill vara utan. Dock är det så att om man tycker om att sitta på balkongen med en kopp eller ett glas finns det en del hinder att övervinna ibland. Stora delar av året är det helt enkelt för kallt för att vara njutbart. Har ni mer otur än så kan det även vara så att det både regnar eller snöar och blåser. Vädret sätter effektivt stopp för balkonghäng då. Lösningen heter naturligtvis balkonginglasning i Uppsala!

Valfrihet och förlängd utesäsong

En balkonginglasning är en väldigt enkel åtgärd som gör en väldigt stor skillnad.Hur den går till och hur det kommer att se ut beror både på balkongens utformning och på era önskemål. Vissa balkonger behöver glasas in både på alla sidor och kanske även förses med tak för att fungera som uteplats under svalare årstider. Andra kanske det räcker med att glasa in på en sida enbart. Det finns ett antal olika varianter på inglasningar att välja på också. Det går att välja ett system där man viker glasen och det finns varianten med skjutfönster. För er som saknar skydd uppåt finns det också en bra lösning. Så kallad kanalplast är värmeisolerande och filtrerar bort UV-strålning utan att ta bort ljuset. Den är mycket tålig och ett utmärkt sätt att se till att er balkong är fullt funktionsduglig i alla sorters väder. Inte nog med att balkonginglasning i Uppsala räddar era utekvällar, det räddar också utemöbler och annat man kan vilja förvara på balkongen.

En bra leverantör är viktig för en lyckad balkonginglasning

När det är dags att åtgärda och förbättra er balkong är det viktigt att samarbeta med rätt företag. Utan rätt material och montering fungerar inte inglasningen som förväntat och det är därför viktigt att få tag på rätt firma. Börja med att ta kontakt. En seriös firma kommer att göra ett hembesök hos er för att göra en första bedömning. Sedan diskuterar ni fram en bra lösning innan ni får en offert. En kompetent firma med erfarenhet och gott rykte kommer att ge er den efterlängtade utevistelsen.

Vad är Målarettan?

4 feb 2020

Målareförbundet är ett fackförbund som består av nio avdelningar. Avdelningarna är indelade efter regionerna de befinner sig och verkar i. Men vad är Målarettan?

Målarettan är avdelning nummer ett av fackförbundet Målareförbundets nio avdelningar och är verksam i Stockholm, Uppland och på Gotland. Övriga avdelningar är Södra, Väst (Göteborg, Trollhättan och Uddevalla), Halland, Skaraborg, Sjuhärad och Jönköpings län, Norr- och Västerbotten, Svealand, Östra, Gävle-Dala samt Jämtland och Västernorrland. Målarettan består av 3300 medlemmar som tillsammans verkar för att förbättra arbetslivet för de som arbetare med måleri.

Hand pekar på färgpalett

Vad är syftet med ett fackförbund?

Som medlem i facket kan du få experthjälp i många olika sammanhang. Det kan handla om allt från att få ut rätt lön till säkerhetsfrågor och juridisk hjälp.

Du står inte ensam om du råkar ut för eventuella problem eller frågeställningar relaterade till ditt arbete utan har alltid en organisation som ser till ditt bästa bakom dig.

Räcker det inte med kollektivavtal?

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan arbetstagarorganisation och arbetsgivarorganisation eller enskild arbetsgivare som reglerar löner och övriga anställningsvillkor för arbetstagare. Kollektivavtal nås normalt genom kollektiva förhandlingar. En arbetsgivarorganisation eller arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal måste vanligtvis tillämpa detta avtal för alla sina anställda. Med det i åtanke kan man kanske tro att ett medlemskap i facket inte är av särskilt stor vikt, men rent juridiskt finns det stora skillnader.

Är du medlem i Målareförbundet blir du automatiskt bunden av kollektivavtalet och kan själv kräva dina rättigheter enligt detta. Den som inte är medlem kan inte åberopa kollektivavtalet för att kräva den ersättning som följer av det.

Egna medlemsförsäkringar och skydd mot otillåtna lönesänkningar

De försäkringar som är kollektivavtalsreglerade på arbetsplatsen gäller för alla anställda. Därutöver har Målarettan egna medlemsförsäkringar som enbart gäller medlemmar. Om en arbetsgivare vill sänka löner kan denne säga upp de anställda för att sedan erbjuda återanställning mot lägre lön. Den typen av uppsägning kan i undantagsfall prövas inför lagen om anställningsskydd, men om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen kan lönesänkningar strida mot avtalet.

Som medlem får du rättslig hjälp

Ibland uppstår tvister på arbetsplatsen. Är du medlem i facket företräds du av Målareförbundet. Är du inte medlem måste du själv sköta förhandlingar eller skaffa dig ett eget ombud. Du har även rätt att få ditt fall prövat direkt inför Arbetsdomstolen, medan någon som inte är medlem måste börja i tingsrätten. Du kan även få rättshjälp genom facket. Det innebär bland annat att facket står för rättegångskostnader om ditt fall går till domstol, både dina egna och motståndarens om du förlorar.

Vad innebär bygglovsritningar?

3 feb 2020

Ska du bygga ut eller bygga nytt? Anlita en expert för hjälp med dina bygglovsritningar! Då blir det garanterat 100% rätt från början, och du kommer ett steg närmare ditt drömbygge.

Bygglovsritningar är en obligatorisk del av en bygglovsansökan, som i sin tur är ett måste om du ska göra en tillbyggnad eller bygga helt nytt. Bygglov gäller främst vidbygglovsansökan som hus eller stuga, men det kan också behövas om du t.ex. vill sätta upp ett staket eller bygga en altan. Ett tips är därför att alltid ha som regel att kolla upp om bygglov behövs, innan du spikar första brädan eller murar första stenen. Ska du ansöka om bygglov gäller det att de ritningar som skickas in uppfyller alla de specifika krav som efterfrågas. Det ska klart och tydligt framgå hur byggnationen ska se se ut, var den ska placeras, vilken typ av fönster och dörrar som eventuellt ska installeras och vilka mått som är tänkta. Dessutom måste ritningarna vara fackmannamässigt gjorda. Det fungerar alltså inte med en hemmagjord variant, hur duktig man än är på att rita.

Proffshjälp förenklar processen

Att ansöka om bygglov kan ibland visa sig vara en lång och segdragen process. Inte sällan avslås ansökningar på grund av att detaljer saknas eller att ritningarna råkar ha brister. Genom att ta hjälp av en professionell bygglovsexpert undviker du sådana tråkiga missar, och slipper därmed en hel del huvudbry och gråa hårstrån. En bygglovsexpert kan allt om hur en bygglovsansökan går till, vad korrekta ritningar måste innehålla samt vilka krav som ställs för att processen ska gå igenom. Med erfarenhet och kompetens inom såväl byggbranschen som arkitektur, är en bygglovsentreprenör den bästa hjälpen för att få din ansökan godkänd så snabbt och smidigt som möjligt.

Vad kostar en bygglovsansökan?

En färdig bygglovsansökan ska alltid skickas in till den kommun där själva byggnationen så småningom ska uppföras. En avgift för ansökan tas alltid ut, men beroende på vilken kommun du bor i, kan denna avgift variera. Väljer du att ta hjälp av en firma med ritningarna och hela ansökningsprocessen, tillkommer dessutom en kostnad till det företaget. Enklaste sättet att snabbt få reda på vilka avgifter som gäller för din ansökan, är förstås att kolla med den kommun du bor i. Där kan du också få svar på hur processen går till, vad som krävs för ett godkänt bygglov och hur lång tid det brukar ta. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.bygglovsritningar.net/

Erfarna snickare i Uppsala

30 jan 2020

Alla kan vi inte ha det rätta handlaget för att göra händiga saker i hemmet. Det är där man får ta in en snickare till hjälp. Behöver ni en snickare i Uppsala? Läs vidare om snickaryrket här.

Runt om här i vårt avlånga land så finns det snickare, både enskilda och en massa olika firmor, som kan hjälpa till med saker som behöver göras där hemma. Snickare brukar göra det allra mesta, förutom kanske just rörmokarjobb eller liknande, annars brukar de kunna utföra de allra flesta arbeten. Kolla över vilka olika firmor som finns i just er stad eller kommun. Börja sedan med att ta in offerter från olika företag. På så vis kan man se vilka som erbjuder bäst priser för arbetet som ska utföras. Erfarenhet är en viktig sak att titta efter när det gäller val av snickare. Erfarenhet och genuina medarbetare på en firma som tar högre pris slår oftast högre i kurs än ett företag som kanske inte har lika stor erfarenhet men kan erbjuda lägre priser. Priset är inte allt, se till att ha en helhetsbild av snickaren eller firman innan ni bestämmer er.

Olika jobb

Det finns mycket som en snickare kan ta sig för. En del specialiserar sig inom vissa specifika områden medan de allra flesta faktiskt sträcker sitt utbud över ett lite större arbetsområde. En snickare i Uppsala till exempel kan erbjuda både ombyggnationer och nybyggnationer. Många firmor går efter devisen att ingenting är omöjligt. De brukar kunna lösa det allra mesta, även sådant som de inte själva kan bygga eller renovera. De brukar ha bra kontakter med andra firmor om sådant de inte kan utföra själva. På så vis slipper ni som husägare ha samröre med fler än ett företag.

Ute och inne

Oavsett om ni behöver få ett jobb gjort inomhus eller om det är utomhus det gäller, så löser de allra flesta snickare allt det åt er. Ni kanske vill bygga om altanen lagom till nästa sommar? Eller varför inte satsa på att istället bygga ett stort altandäck? Ett soldäck utanför den inbyggda altanen skulle säkert se snyggt ut. Badrummet kanske behöver rivas ned helt och hållet för en totalrenovering. Köket kanske också behöver ett lyft. Det kanske inte är något gjort på köket sedan huset byggdes? Slutligen, oavsett om ni behöver hjälp av snickare inomhus eller utomhus, så finns det firmor över hela Sverige som kan hjälpa er med jobbet. Vi kan tipsa denna firman i Uppsala: https://www.snickareuppsala.nu/

Vad är skillnaden mellan en Auktoriserad Elinstallatör och en elektriker?

13 jan 2020

När strömmen går och inget fungerar, vem ska du ringa då? Vilken slags elektriker behöver du? Kanske vill du utbilda dig till elektriker? Här får du lite snabbfakta.

En auktoriserad elinstallatör har både befogenhet att själv installera el i en byggnad och får lov att ha det totala ansvaret när andra elektriker och installatörer genomför en installation. Det gäller arbeten som utförs med volt upp till 1000V. Volt betecknas med V och är en enhet som mäter elektromotorisk kraft, eller elektrisk spänning. En elektriker har befogenhet att utföra arbete med el men kan aldrig stå för ansvaret i en installation. Det behövs alltid en auktoriserad elektriker för det. En elektriker kan vara anställd på en firma där någon bär ansvaret. Har man en gång utbildat sig till elektriker går det alltid att läsa vidare till full behörighet och när som helst senare i livet bli en Auktoriserad Elinstallatör.

Vad gör en elektriker?

Som elektriker kan man ha olika arbetsuppgifter och det finns flera områden att specialisera sig på. Om man huvudsakligen vill arbeta med installationer av el när det byggs nytt kallas det installationselektriker. Vill man hellre arbeta med service på färdigbyggda stora och små byggnader eller större anläggningar kallas man för serviceelektriker. Lockar det mer att vara verksam inom industri eller fabriker blir benämningen industrielektriker. Det finns även arbete som innefattar mindre spänning såsom larm, tele, data eller olika system för passage. Då kallas man för kommunikationselektriker eller svagströmselektriker. En annan roll är att arbeta som ljussättare vid till exempel olika inspelnings-sammanhang. Då har man en mer konstnärlig roll.

Hur mäts elektricitet?

För att mäta elektricitet, eller el som det kallas i vardagligt tal, använder man något som kallas en voltmeter. Man mäter antalet volt genom att mäta hur hög spänningen det finns mellan polerna. Det kan till exempel vara ett batteri eller annan elektrisk apparat. Med en voltmeter är det lätt att avläsa om det finns någon ström i ett vägguttag eller om det finns potential till ström i en lampa. Polerna brukar benämnas plus och minuspol. Pluspolen har brist på elektroner medan minuspolen har ett överskott. Spänningen Volt mäts i skillnaden i den elektriska laddningen mellan två punkter som finns i samma krets. Ström är ett mått på hur mycket elektrisk laddning som i ett givet ögonblick passerar en punkt i kretsen. En elektron är en liten partikel inne i en atom.

Läs mer om en lokal elektriker i Tyresö här: https://elenkelt.se/elektriker-tyreso/

När är det bäst att måla?

27 nov 2019

De flesta väljer att måla fasaden till sitt hus på sommaren under semestern. Men vädret spelar också roll - så när är det bäst att måla?

Det är ingen slump att vi i Sverige ofta målar om kåken under sommarens semesterdagar. Dels har vi tid att göra det då, men sommaren är i regel också den tid på året då målningen ger bäst resultat. Maj, juni, juli och augusti bjuder ofta på det väder som bäst lämpar sig för ommålning. Du får helt enkelt bäst utdelning ju torrare väder det är. Årets övriga månader är håller i regel för hög luftfuktighet för att du ska få lön för mödan.

För ett bra slutresultat gäller följande:

  • Maj, juni, juli och augusti är målarens bästa månader
  • Torrväder och jämna temperaturer ger bäst resultat
  • Vänta med att måla om det är risk för regn
  • Vänta med målningen om det är risk för dagg
  • När du målar - undvik solheta ytor, låt de delarna av husen hamna i skugga innan du stryker på färgen
  • Om temperaturen ute kan gå under 7 plusgrader någon gång på dygnet är det för kallt för att måla

Man målar vägg med vit färg

Går det att måla senare på hösten?

Ja, men det beror helt på vädret. Temperaturen ute ska alltså inte gå under 7 plusgrader, vare sig på dagen eller natten.

Under en varm höst med tillräckligt torrt väder och uppehållsväder kan du få ett bra resultat. Det viktigaste är att det inte regnar och är för fuktigt i luften. Så följ väderprognoserna noga.

Som regel kan du måla in i september och kanske även oktober om vädret är tillräckligt varmt och torrt. Men november och senare är inte att rekommendera eftersom vädret här i Sverige ofta är för kallt och fuktigt då.

Halvdant semesterväder perfekt målarväder

Alla som ska vila på semestern längtar efter sol och värmebölja. Men för dig som ska måla om huset är det bra om värmen väntar. Optimalt målarväder är halvmulet väder som inte gör ytorna som du vill måla stekheta. Tänk dig en sommardag som bjuder på en temperaturer mellan 20 och 23 grader - det är utmärkt målarväder! Om du har tagit ledigt för att måla om huset och kommer in i en riktig värmebölja, tänk på att du kan utnyttja de ljumma sommarkvällarna. Sommarkvällar ger färgen bra förutsättningar att fungera som bäst!

Om du känner dig osäker på fuktigheten i underlaget kan du låna en fuktmätare av din färghandlare. Ytan du ska måla får inte ha en högre fuktkvot än 16 procent. Är träet fuktigare än så måste du vänta ut torrare väder och göra en ny mätning.

Läs mer om måleri på https://www.målaregöteborg.biz

Vad krävs för att få vara med i elektrikerförbundet?

2 okt 2019

Vad krävs för att få vara med i ett elektrikerförbund? Elektrikerförbundet är en fackförening för elektriker, för elektrikerlärlingar, för pensionerade elektriker och för personer som studerar. Kort och gott: arbetar man med elektricitet så är det till detta fackförbund som man söker sig. Det innebär att även exempelvis hissreparatörer, personer som jobbar med svagström, med datanät, med privata kraftverk, med industriservice och med exempelvis säkerhetslarm är välkomna att ansluta sig.

Elektrikerförbundet – Elektrikerna – har idag ungefär 25.000 medlemmar och av dessa kan man säga att 19.000 är aktiva sådana. Det är ett stort fackförbund, men som fallet är med många andra fackförbund så har man tappat medlemmar under senare år. Detta är något som oroar och från Elektrikernas sida så arbetar man aktivt med att åter locka till sig medlemmar – någots om sker via en kampanj kallad Medlemsresan. Denna kampanj går ut på att informera och på att ta hjälp av alla medlemmar om hur man ska kunna få folk att ansluta sig. Kampanjen har högsta prioritet och alla medlemmar är mer än välkomna att lämna in olika motioner som kan leda till ökade medlemsantal – primärt genom att minska avhopp, genom att få en rakare kommunikation, genom ökad jämställdhet och genom att kunna fånga upp nya grupper. Det finns inga enkla svar, men däremot finns det starka argument till varför man bör överväga att ansluta sig till Elektrikerna.

När du behöver elektriker i Stockholm

Elektrikerna arbetar tillsammans

Som sagt, många fackförbund ser en förändring till det sämre. Fler väljer att hoppa av och fler har också yrken som ligger lite utanför ramarna. Många invaggas även i en falsk säkerhet gällande sin anställning; man kanske tror att man är oersättligt, man kanske tror att allt ska flyta på som vanligt och man ser därför en medlemsavgift som en onödig kostnad. Det kan mycket väl fungera, men vad händer om någonting oväntat inträffar: vad sker om du blir sjuk, vad händer om chefen kräver att du sänker din lön, vad händer om du plötsligt sägs upp eller avskedas? Det är exakt då man brukar inse att man är ganska maktlös som anställd och det är då ett starkt fackförbund är bra att ha med längs vägen.

Att arbeta tillsammans mot gemensamma mål – arbetsmiljö, kollektivavtal, minimilöner. säkra arbetsplatser och så vidare – är en styrka i sig. Man är sällan stark på egen hand – och dessutom kostar en tvist av något slag ofta pengar. Har man ett fackförbund med sig så får man den hjälp man behöver – och inom de stadgar som finns – har rätt till. Detta oavsett om det skulle handla om en olycka på arbetsplatsen, om semesterersättning som inte ä rimlig eller om det handlar om en privat löneförhandling med sin chef.

Hur har dagens villkor arbetats fram?

För en elektriker så lurar alltid faran bakom hörnet. Elektricitet är livsfarligt och här har facket en stor uppgift i att arbeta fram schyssta förhållanden på arbetsplatserna som leder till att riskerna minimeras. Det man kan fråga sig – vid osäkerhet kring anslutning till ett fackförbund – är följande: hur har jag fått allt idag, hur kan det komma sig att jag har en minimilön, hur kan mina arbetsvillkor vara så pass bra och hur kan det vara så att det finns en så pass genomtänkt säkerhet på den arbetsplats jag befinner mig på? Det kommer inte av en slump. Det är frukten av det idoga arbetet som fackförbund lagt ner genom åren. Mycket har blivit bättre, men ännu finns saker att förbättra. Ju fler man är, desto snabbare går det.

Läs mer här om du behöver få tag i en elektriker i Stockholm.

Vad är egentligen ett fönsterbleck?

24 sep 2019

Ett fönster är något som består av flera olika delar som samtliga måste underhållas och vara i gott skick - vad är exempelvis ett fönsterbleck, vad är en fönsterkarm och vad menas med spröjs?

Vid exempelvis en fönsterrenovering så kan man stöta på dessa ord och då måste man också veta exakt vad som menas för att nå ett perfekt resultat. Vi går igenom lite kring detta och fokuserar på fönsterblecket.

Först och främst så är det fördelaktigt att veta vad som gått sönder på ett fönster och vad som man behöver göra för att reparera- eller byta den delen. I många fall så kan en privatperson demolera hela fönstret - eller helt byta det mot ett nytt - då allt som egentligen skulle krävas var att byta ut en enda del. Vad gäller ett fönsterbleck så är det en typisk detalj som normalt tar mer stryk än andra detaljer på fönstret och som därmed också kräver lite mer översyn.

Fönster med utsikt mot grönska och byggnaded

Ett fönsterbleck fyller en stor funktion

Fönsterblecket är den detalj som sitter längst ned på fönstret och som är utskjutande; blecket är ofta tillverkad i plåt eller i aluminium (det är en mer modern lösning) och den fyller en väldigt stor funktion vad gäller fönstrets hållbarhet. Många tror att ett fönsterbleck är mer av en byggnadsdetalj som - tillsammans med det lite mindre utskjutande droppskyddet på ovansidan - ramar in och skapar ett mer estetiskt tilltalande fönster.

Det är förvisso till hälften sant, men den stora funktionen handlar om att avleda vatten och att skydda husets väggar och fönstret från att få fuktskador. Lutningen på fönsterblecket leder bort vatten och om det handlar om ett slitet fönsterbleck, ett felmonterat sådant eller om ett bleck som börjat släppa så kan man nästan garantera att det kommer att synas fuktskador längs väggen. Det kan också kosta ganska mycket pengar att byta komma till bukt med. Gällande exempelvis hus med putsad fasad och fönsterbleck av sämre kvalitet så är så kallad frostsprängning inte ovanligt att se.

Bättre upp är därför att se över skicket på villans fönsterbleck och - vid behov - antingen byta eller reparera dessa.

Byta- eller renovera fönsterbleck?

Att reparera ett fönsterbleck behöver inte vara så avancerat. Det räcker ofta med att täta lite mellan bleck och vägg samt att använda sig av rostbehandling och målarfärg. Men, det finns även ett värde i att byta fönsterbleck på huset. Det säger vi av den enkla anledningen att många äldre hus har sina bleck i ett originalskick och att dessa tagit skada av betten från tidens tand. Det är sällan en god idé att försöka rädda sådana bleck; det innebär en slags konstgjord andning som i långa loppet inte gör någon skillnad. Förr eller senare är det ändå dags att byta och vi skulle verkligen rekommendera att man gör det så fort som möjligt.

Dagens urval av fönsterbleck är större och man får mycket för pengarna. Vi nämnde aluminium som ett nyare material som används och här kan vi även addera stålplåt med ett dubbelsidigt PVC-skikt. Dessa är underhållsfria och behöver bara tvättas av någon gång per år. Nackdelen är att de inte går att måla. Vill du matcha dina fönsterbleck mot husets kulör så är galvaniserad plåt att föredra; detta då det materialet går att måla. Dock så kommer det att kräva mer underhåll.

Valet är fritt och huvudsaken är att det görs - att låta gamla fönsterbleck sitta kvar kan komma att kosta ganska mycket i slutändan. Rådet är att man även passar på att se över hur det ser ut gällande exempelvis altandörrar och andra glaspartier i samma veva.

Badrumsrenovering höjer värdet på bostaden

14 sep 2019

Funderar du på att renovera badrummet? Om det är så att man är i säljtagen och funderar på att sälja sin bostad, är en badrumsrenovering är god idé. Ett fräscht badrum attraherar fler än ett nästan nytt badrum. Så är det. De allra flesta bostadsspekulanter är medvetna om vilka stora kostnader som det innebär att renovera badrum. Man ska ta dit en VVS-montör som kanske ska dra dit nya rör, en målare som kan kakla badrum, en elektriker som drar in elledningar förutom materialet som kan gå på flera tusentals kronor per kvadratmeter.

Man kan återanvända material

Kan man minska kostnaderna? Man kan renovera på andra sätt än att riva ut och kakla med nytt material. Vill man vara miljövänlig och renovera på andra sätt kan man faktiskt måla om sitt badrum. Här ser man en renovering som har rivit ut den tidigare panelen i väggarna och målat om muren som tittade fram efter rivningen. Golvet är däremot nytt, och lagt med värmeslingor där man använder samma varmvatten som går till duschen. På så sätt sparar man på värmen genom att återanvända samma vatten.

Inrett med stora fönster

En ganska stor trend är att placera fönster i badrummet. Vi vill inte enbart ha badrum som badrum utan ser alltmer badrum som är inredda liknande resten av bostaden. Genom att placera fönster i badrummet ser man badrummet som en annan del av bostaden och som går i samma stil. Det är heller inte ovanligt att se en och annan fåtölj placerad i badrummet, med ett litet soffbord. Här rusar man inte iväg, utan kan sitta i godan ro och läsa sin bok, innan man går iväg och gör annat.

Behöver du hantverkare i Stockholm?

Är det så att du behöver hantverkare till badrumsrenoveringen i Stockholm, så kan man börja med att googla "badrumsrenovering Stockholm" så får du några kontaktuppgifter till målare, VVS-montörer och kanske någon elektriker som erbjuder sig att genomföra en badrumsrenovring i Stockholm. Om det inte är i Stockholm som du behöver badrumsrenoveringen kan du istället skriva in din ort i Googles sökruta. På så sätt kommer du i kontakt med hantverkarfirmor som erbjuder sig att renovera badrummet. Sedan är det bara att ta kontakt och begära offert och referenser. Om man sedan jämför dem, är det en bra idé att anlita någon som faktiskt ger garantier på renoveringen. Man vill ju att en sådan ska hålla sig fräsch i många, många år innan det är dags för nästa renovering. Läs mer om badrumsrenoveringar i Stockholm på: https://www.renoverabadrumstockholm.com.

Betong för alla

7 sep 2019

Betong är ett tungt och svårtarbetat material om man inte har stor erfarenhet att arbeta med det. Men slutresultatet är mycket hårt och hållbart över lång tid.

Men dess höga vikt gör att det inte går att använda betong på känsliga på platser som tak och inomhus. Byggnadens konstruktion skulle helt enkelt inte klara den höga vikten.

Ett fullgott alternativ till betong är en lättbetong som kallas för cellbetong. Det är en lättbetong som är mycket tungt och starkt men betydligt lättare än den vanliga betongen. Det väger faktiskt bara 80-90 % jämför med betong. Den har även mycket bra isoleringsegenskaper mot både kyla och ljud. Dess låga vikt gör att den går att använda till både källare, vindar och tak.

Lättarbetat material

Det går med lätthet att pumpa ut cellbetong i stora volymer. Det materialet mycket lättarbetat och enkelt. Det fyller effektivt ut stora hål men kommer också ner i hörn och kanter och ger en tätslutande grund.

Det ger att man kan använda materialet på många arbeten. Det kan handla om väggar, golv, husgrunder, källare och tak. Det fungerar vid byggnationer både inne och ute. 

Vad består cellbetong av?

Det som skiljer betong mot cellbetong är att sten och grus är utbytt mot kulor i cellplast. Annars är det samma innehåll, alltså vatten och cement. Hur man blandar delarna påverkar hur trögflytande betongen blir.

Det ger självfallet att cellbetongen blir oerhört mycket lättare än vanlig betong.

Egenskaper hos cellbetong

Det är ett material som likt betong blir mycket hårt och hållbart utan betongens tyngd. Den har mycket värmeisolerande egenskaper trots sin lätta vikt. Det går alltså utmärkt att ha i väggar och golv. Det går lätt att slipa och efterarbeta materialet efter att det har hårdnat.

Och såklart lägga ett nytt golv över, som till exempel parkett eller klinkers. Skulle man behöva bila grunden går det mycket lättare än vanlig batong.

Man blandar lätt till passande blandning så den blir stabil och formfast. Varje cellkula är behandlad för att erhålla rätt stabilitet och inte flyta upp innan gjutningen är klar.

Dess låga vikt men samtidigt att den har en stark hårdhet gör att det till och med går att gjuta på tak. Slutresultatet är staerkt och tätt vilket gör att man kan forma rännor för regnvattnet för en effektiv avrinning. Materialet är helt mögelfritt och dessutom ett material som inte kommer att ta eld. Det går även lätt att gjuta lutningar i till exempel badrum för avrinnig till golvbrunnar. 

 

Dags för takrenovering?

31 aug 2019

Är det dags att renovera taket? Är det många år sedan taket lades, om det är mer än 30 år sedan man gjorde något med taket, är det mycket viktigt att ge sig upp på taket och inspektera det. Troligen behöver man renovera det. Beroende på vilket material som man har lagt taket med, bör renoveringen se lite olika ut.

Tak med tegelpannor

Har man till exempel ett tak lagt med tegelpannor, kan man omsorgsfullt ta ner pannorna, borsta av dem, kontrollera så att ingen av dem är sprucken. Sedan kan man behöva se över underlaget, tätskiktet och kontrollera takstolarna. Har man sedan sett till det är det bara att lägga tillbaka tegelpannorna efter att man har lagt ett nytt tätskikt, läkten och reparerat takstolarna.

Tak med betongpannor

På samma sätt kan man göra om taket är lagt med betongpannor. Betong- och tegelpannor är material som egentligen inte går sönder, om de inte utsätts för yttre våld. Då kan de spricka. Faller det ner trädgrenar på taket kan de komma med sådan kraft att både teglet och betongen går sönder.

Plåttak kan målas om

Har man i stället lagt taket med plåt så kan man alltid måla om plåten och på så sätt förlänga livslängden på taket. Takläggaren bör du alltid kontrollera tätskikten, läkten och takstolar innan de målar om plåttaket. Man kan även som villaägare gå upp på vinden och se över sitt tak underifrån och leta efter tecken på att det läcker genom taket. I så fall måste man alltid riva upp taket och ersätta med nytt och fräscht material som man renoverar taket med.

Viktigt välja pålitlig takläggare

Det är viktigt att välja en pålitlig takläggare, som gör arbetet noggrant. Som takläggare måste man vara mycket noggrann, då slarv kan innebära omfattande skador på huset. Får man in nederbörd och fukt i huset, kan hela konstruktionen skadas av fukt. Då måste man riva ut allt som har skadats av fukten och bygga med nytt och fräscht material. En pålitlig takläggare brukar alltid få goda referenser från nöjda kunder. Så vill man få tag i en bra takläggare bör man alltid gå efter goda referenser. Läs på så mycket som det går om den takläggare som du funderar på att anlita. Har de goda referenser är det lättare att lita på en sådan takläggare. Läs mer här om du letar efter en takläggare i Stockholm: https://www.takläggarestockholm.net.

Vad är asbest? | Vad används asbest till

19 aug 2019

Att asbest är ett farligt ämne som bör saneras ur byggnader vet de flesta. Vad är egentligen asbest och vad används det till? Här går vi igenom grundläggande fakta.

Asbest är i själva verket inte ett ämne, utan ett samlingsnamn för flera. Hela sex mineraler ingår i asbestfamiljen, uppdelade de tre kategorierna vit, brun och blå asbest. Materialet har många användningsområden och passar bra vid både nybyggen och renoveringar.

Men asbest har ett stort grundläggande problem som har skapat komplikationer. Materialet består av väldigt små fibrer, så små att de inte går att se med det mänskliga ögat. Dessa mikroskopiska fibrer släpps ut i luften när materialet river eller om byggnaden skulle börja brinna. Och sedan stannar de i luften – asbestfibrer är nämligen så tunna att de kan hålla sig kvar i luften i flera dygn innan de landar på marken.

Användningsområden för olika typer av asbest

Krokidolit (blå asbest) användes bland annat till filter, packningar, isoleringar med mera. Denna typ av asbest fungerade utmärkt när det behövdes beständighet mot syra. Krokidolit kan emellanåt finnas i andra produkter, exempel asbestcementprodukter.

Amosit (brun asbest) användes mestadels som isolering, då uppblandat med basiskt magnesiumkarbonat. Denna mix användes huvudsakligen till isolering av rör och ångpannor och liknande.

Antofyllitasbest är beständig mot syra och lut. Antofyllit användes bland annat som fyllnads- och armeringsmaterial i produkter som skulle vara tåligt mot syra och alkaliska ämnen. Vissa plastprodukter, asbestpapp samt cement och isolering var andra användningsområden för denna typ av asbest.

Tremolitasbest och aktinolitasbest kan förekomma som föroreningar exempelvis på talk och dolomit och andra mineraler som används inom industrin.

Numera utsätts man för asbest mycket mer sällan, och då oftast i samband med rivningar och renoveringar. Därför är de som oftast utsätts för asbest personer som renoverar eller river gamla hus.

Men även om man idag är mycket medvetna om farorna med asbest, så produceras det fortfarande tonvis med asbest varje år runt om i världen. Därför finns det även idag en risk att utsättas för asbest om man importerar olika former av byggmaterial.

Varför är det så viktigt med asbestsanering?

Bara namnet på detta fruktade ämne antyder varför det är så viktigt att rensa undan det ordentligt. Ordet härstammar från grekiskans asbestos, vilket betyder oförstörbar eller outsläcklig. En annan ledtråd finns i ordet eternit, som innehåller asbest. Eternit betyder evighet och signalerar materialets enorma tålighet.

Det är mycket viktigt att sanera byggnader som innehåller asbest i byggmaterialet. Anledningen till detta är att lungorna kan ta allvarlig skada om man andas in asbest under långa perioder. Långvarig inandning av asbest kan leda till ett flertal allvarliga problem, bland annat andningssvårigheter. I värsta fall kan det leda till lungcancer. Därför är det viktigt att alltid sanera asbest så fort som möjligt så att man hindrar att det sprider sig i en fastighet, antingen genom luften eller ventilationen. Asbest kan även ”smitta” då det har fastnat på människors kläder.

← Äldre inlägg