Blogg

Lägg grunden grundligt

28 maj 2020

Det borde vara en självklarhet att grunden är viktigast. Ett bra resultat vilar på en korrekt utförd grundläggning och det gäller överallt och allting. Det finns skäl att tänka efter lite extra!

Slarv är sällan en god idé även om det ibland kan verka frestande med tanken. När man är trött eller saknar kontanta medel är det lätt att börja tänka på lösningar som inte kräver mycket planering eller stora resurser. Eller för den delen ens inblandning av yrkesfolk. Låt oss genast fastställa att detta är en potentiellt farlig form av genväg. Gäller saken byggarbeten eller anläggningar bör det inte ens finnas med på kartan. Om en byggnad inte förtjänar att planeras noga bör den inte byggas. Om du inte ser till att din byggnad får en grundläggning gjord av proffs ska du istället ägna dig åt sandslott.

Vad är det egentligen så viktigt med grundläggning?

Ja, varför är grundläggning så viktigt? Folk smäller upp friggebodar kors och tvärs och inget farligt verkar hända. Där vi bor inträffar oerhört milda jordbävningar som inte ens ruskar om porslinet. Vad kan egentligen gå fel? En lekstuga eller liknande är ett bygge i en helt annan skala än exempelvis en ny villa. Det finns en hel del andra olikheter också. En viktig sak är att när man bygger en villa är det inte bara en platt yta som behövs. Grunden ska också utgöra en mycket platt och mycket jämn yta där exempelvis rör för avlopp och ventilation glatt kommer att sticka upp. Förutom rör kommer det att behövas olika typer av utrustning för vatten och dessutom för alla elinstallationer. En grund som inte är i våg är en katastrof och felet kommer med all sannolikhet bara blir större och större ju högre man bygger. Att åstadkomma detta med stora maskiner är egentligen ganska fantastiskt!

Vem vill du ska ta ansvaret för ditt husbygge?

Med tanke på att konsekvenserna kan bli enorma är det självklart att man vill att rätt personer utför arbetet. Det kan bli kostsamt, om inte annat, med ett lutande hus, och olämpligt på fler sätt än man kan räkna upp. Hur hittar man rätt? En bra början är att leta efter erfarenhet och goda omdömen från tidigare kunder. Det ger viktig information och säger något om företaget. Det är också självklart att förutom kompetens och kapacitet förväntas man ett bemötande som du som kund känner dig helt belåten med och trygg i.

Ett väderskydd gör att det går att bygga året om

27 maj 2020

Håller ni på och bygger ett hus i trä? Då behöver ni kanske skydda fastigheten mot regn och rusk innan alla momenten i bygget är klara. Ett rejält väderskydd gör att ni kan jobba på i lugn och ro.

Skulle man bygga bara då det var vackert väder och sol skulle man inte få mycket gjort. Med hjälp av ett väderskydd kan man bygga, renovera och lägga nytt tak oavsett årstid och väderlek. Tyvärr vill vissa inte lägga ner den extra kostnad som det är att hyra in ett väderskydd från Stockholm. Men då ska man veta att det i undersökningar har visat sig att fukt och mögelskador i byggnader ibland redan har uppstått vid byggtillfället. När man bygger är det jätteviktigt att allt byggmaterial är torrt och en relativt enkel lösning för att säkerställa problemet är att använda sig av ett väderskydd. Skyddet sätts dessutom upp med hjälp av modulställningar så att man enkelt kan röra sig under och fortsätta byggarbetet.

Trevligare arbetsmiljö och minskar arbetsplatsolyckor

Många tänker inte på att väderskydd faktiskt också lönar sig ekonomiskt då det gör att man faktiskt kan jobba i nästan alla väderförhållanden. Olika arbetsmoment som att gjuta, snickra, måla, svetsa och lägga tak och isolera kan utföras när man vill. Lim, betong, puts och färg torkar fast att arbetet kanske utförs mitt i vintern. Arbetet flyter också på och man slipper avbrott och sparar arbetsdagar. Det blir också enklare att utforma en tidsplan och att hålla deadlines. Även den ekonomiska planen brukar hållas. En viktig aspekt är också att arbetsmiljön för hantverkarna blir bättre och risken för olyckor och arbetsolyckor minskar. De ställningar som väderskyddet vilar på och är fastsatt i hjälper också hantverkarna i deras arbete då det gör att de smidigt och enkelt kan röra sig på alla plan runt byggnaden.

Måste sättas upp efter särskilda säkerhetsbestämmelser och av certifierad personal

Det finns speciella företag som hyr ut väderskydd som passar både små och stora fastigheter. Skydden kan även byggas upp så att de exempelvis passar en konsertscen eller dylikt. Väderskydden byggs upp efter särskilda säkerhetsbestämmelser och anpassas till den byggnad som de ska skydda. De som sätter upp skyddet har alltid speciell utbildning inom detta och innan väderskyddet sen tas i bruk ska det besiktigas. Detta för att garantera säkerheten för de som rör sig på och i närheten av bygget.

Vad är ett FTX-aggregat

25 maj 2020

Vad ska man tänka på när man vill installera ett FTX-aggregat. Vad behöver göras för att det ska fungera optimalt? Få reda på detta och lite mer i denna artikeln.

FTX-aggregat ä ett mekaniskt ventilationssystem som kan tillföra låga underhållskostnader till en god värmeekonomi samtidigt som det ger en förstklassig ventilation. FTX är en förkortning för från- och tilluftssystem med värmeväxlare. Med systemet får man in varmluft istället för kalluft och slipper drag och annat obehag. Det är ett ekonomiskt fördelaktigt ventilationssystem samtidigt som det ger en väl fördelad värme i dina utrymmen. Dessutom är det enkelt att underhålla och ger köparen möjlighet att själv välja värmekälla. Inga störande ljud från utsidan kommer in på grund av att man aldrig använder kalluftsintag. Skulle ljudet från luften i kanalerna störa är det lätt avhjälpt genom att sätt in ljuddämpare.

Hur sköter man ett aggregat

Det är viktigt att man aldrig stänger av själva aggregatet när det väl är installerat. Likaså är det viktigt att alltid hålla en god ventilation med tillräckligt hög effekt. Att dra ner och på det kan istället ge onödiga effekter till exempel i form av kondens på fönster. Annat man behöver tänka på är att byta filter regelbundet.Vid varje byte kan man dessutom passa på att kontrollera så att värmeväxlaren roterar som den ska. Ett FTX-aggregat både blåser ut luft och suger in luft samtidigt. Det leds genom kanaler vilket innebär att behovet av undertryck blir mindre och följaktligen fungerar spisfläkten bättre. Har man dessutom en braskamin blir det även mycket lättare att tända den.

Fördelar med FTX

På våren är det många som lider av pollenallergi. Skulle det visa sig att man har behov av ett pollenfilter är det lätt att sätta in och det behöver dessutom bara sättas in på ett ställe. Det gör det hela enkelt när man sedan behöver byta filter. Luftutbytet blir ännu bättre än när man använder sig av självdrag. Detsamma gäller om man jämför med frånluftsventilation. Skulle man behöva öppna ett fönster påverkas inte ventilationen. Ej heller av vindar, drag eller så kallat kallras. Tilluften blir filtrerad vilket är en positiv hälsoaspekt. Avgaser och annat hålls helt enkelt borta från inomhusmiljön. Vidare återvinns värmen från ventilationen även om uppvärmningssystemet skulle vara avstängt. Ett FTX-aggregat är en passiv konstruktion och man behöver sällan byta ut några delar. Investeringskostnaderna är likvärdig med ett frånluftsvärmepump. Det är samtidigt en bra investering för att lägga till en parameter när det gäller att uppnå bättre hälsa.

Världens vackraste golv?

20 maj 2020

Har du turen att äga ett trägolv? Gratulerar till en dyrgrip och ett hållbart golv! Trägolv är snyggare men lite jobb behövs. Knepen för att vårda ett trägolv är många men enkla så läs här!

Golv kommer i många olika material och alla har sina fördelar. Plast och klinker fungerar fint i badrum och övriga våtutrymmen. I övrigt slår trä allt. I alla rum och i alla utföranden. Det finns mängder av olika träslag som fungerar fint som material i golv och det finns också många olika sätt att behandla dem på, med bets eller vax och annat. Många tycker att trä är den ultimata lyxen och det skönaste golvmaterialet och de har rätt. Trä är en förnyelsebar råvara. Trä är en naturprodukt. Rätt behandlat håller ett gediget trägolv i generationer.

Att behandla ett trägolv på rätt sätt

Som alltid när det gäller kärlek betyder ett livslångt åtagande en insats från din sida. Ett trägolv håller sig inte vackert om du inte tar hand om det och det är din skyldighet att se till att golvet mår bra. Trots allt så trampar du ju på det varenda dag! Hur, frågar du dig, sköter man omhändertagandet på bästa sätt?

Till att börja med är det nödvändigt att köpa tassar till dina möbler. Exempelvis stolar och andra möbler som dras över trägolv ger fula märken. Möbeltassar gör att du undviker att lämna ärr - och glöm inte heller att byta tassarna då de också slits. Ytterligare en bra åtgärd är att dammsuga ofta. Förmodligen lever det levande varelser i huset och alla drar de in grus och annat som repar golvet. Dammsuger du ofta minimerar du den sortens åverkan. Sedan kan du torka golvet med ytterst lite vätska och ett milt rengöringsmedel.

Ditt trägolv är förnybart

Det unika med ett trägolv är också det bästa med ett trägolv. När golvet blivit gammalt kommer det ändå att visa ålderstecken. Repor och fläckar. Det är lite ledsamt men inte väldigt sorgligt eftersom det går att åtgärda. Och lösningen heter golvslipning.

Ett äkta trägolv har alltid ett ytlager som kan slipas bort. Tjockleken varierar men genom att kontakta en firma som slipar golv kan du återigen få ett golv som ser helt nylagt ut. Det allra översta lagret slipas bort med specialmaskiner och med andra verktyg tar man kanter och svåråtkomliga ställen. Sedan läggs nytt ytskikt - lack, olja eller vax. Och voila - du har ett perfekt golv igen!

De mest genomgripande problemen i trädfällning

14 maj 2020

Det är härligt med en lummig och uppvuxen trädgård. Men det gröna på din tomt kan behöva tuktas så solen når in. Här kommer några viktiga punkter när det gäller att ta bort träd eller stubbar.

Har du köpt ett hus med buskar, blommor och odlingar? Det är bara att gratulera. Ett hem med egen tomt är värdefullt och gör gott för både kropp och själ. En frukost i det gröna, eller en hörna där du kan avsluta kvällen med grillning är fantastiska kvaliteter. Men precis som insidan ibland behöver en renovering kan utemiljön må bra av en uppdatering. Är det så att du hör till dem som har haft trädgård några år är det lätt att bli hemmablind. Kanske kunde det bli lite ljusare i köket om den där höga björken åtgärdas? Eller är det dags att bygga en altan? Se till att rensa bort rötterna i marken.

Välutbildade trädfällare

Mycket av trädgårdsarbetet kan en glad amatör klara själv. Att sätta lökar, hålla efter rosorna eller vända jorden i grönsakslandet klarar de flesta som har intresse för det. Men när det kommer till att bli av med störande stubbar ska du vända dig till en professionell stubbfräsare, eller om du måste ta ner träd, kontakta en tränad och erfaren arborist. Det här är jobb som måste följa regler för säkerheten och utföras av någon som vet hur man tar hand om avfallet. I tätorter med angränsande tomter och hus är planering och framförhållning självklara. Vilken typ av maskiner får plats? Fungerar det med kranar eller ska människor klättra upp längs stammarna?

Tryggt för hus och människor

Vid nybyggda hus kan det kännas lite öde och många väljer att rulla ut färdiga gräsmattor och plantera häckar och träd direkt. Det är bra och kan kompletteras med stora krukor och om du har råd, större och äldre träd. Men som vi vet, tiden flyger och innan du hinner säga häcksax är det dags att ansa växtligheten. Att skapa rätt förutsättningar från början gör livet lättare. Vilka typer av träd och blommor passar på just din tomt? Klimat, väderstreck och jordens sammansättning har betydelse. Planera tillsammans med en trädgårdsmästare redan från början så får du ut maximalt av trädgården och underhållet blir rimligare. Det gäller förstås också om du har en mer mogen växtlighet runt huset. Det kan vara svårt att veta vilka stammar och blad som ska sparas och hur de ska kompletteras med nytt.

Uthyrning av maskiner

9 maj 2020

Att hyra ut maskiner kan vara en god affärsidé. Många vill inte köpa de riktigt fina maskinerna för enstaka bruk eller så kan lagringsplats tryta. Men hur gör man och vilka hyr maskiner?

De som har en gedigen maskinpark är nog inte ovana vid att ha grannar, släkt och vänner som i tid och otid knackar på dörren för att få låna någon maskin. Är man lite försigkommen så kan man istället för att bli irriterad börja sätta en prislapp på utlåningen och kanske till och med starta ett företag på kuppen. Trots att maskinuthyrning är vanligast till de som använder maskiner mest, nämligen företag som exempelvis byggfirmor, så är det många privatpersoner som gärna vill hyra en riktigt fin maskin med rejäl prestanda de där få gångerna på året som de behövs.

Liten eller stor

Uthyrning sker ofta hos de stora byggmarknaderna eller hos de som specialiserat sig på uthyrning av en speciell sorts maskiner eller alla sorters maskiner. Men om man är ett litet företag så kan man istället ha fördelar som att man finns närmare sina kunder, och det kan vara mycket lockande att gå två kvarter för att hyra en gräsklippare istället för att köra några mil. Kanske har man dessutom möjlighet att lägga till några extra tjänster som att göra service eller reparationer på grannarnas maskiner. Och vips så kanske man får börja bygga till för verksamheten börjar växa ur garaget där den startade.

Företag och privatpersoner

Att privatpersoner ibland kan ha tillfälliga behov är inte så konstigt. Kanske klipper man bara häcken en eller två gånger per säsong och behöver inte en häcksax som samlar damm på hyllan. Men även företag kan ibland vara i behov av att hyra maskiner av olika slag. Det kan bero på en plötslig topp i produktionen eller att ordinarie maskin är på reparation. Handmaskiner och trädgårdsmaskiner kan hyras av såväl privatpersoner som företag, men när det kommer till mer specifika eller större maskiner så är det mer sällan de används privat. Det gäller maskiner som truckar eller grävmaskiner till exempel. Däremot kan det hända att även privatpersoner hyr till exempel golvslipmaskiner, då de ligger på kostnader som man privat sällan kan tjäna in under den korta tid som de används. Betongblandare däremot kan man tjäna in om man hittar någon begagnad och använder dem till en större typ av byggnad som till exempel en villa.

När är det dags att slipa golvet?

1 maj 2020

Varför slipar man golv? Vilka verktyg behöver man för golvslipning och hur går man tillväga? Vilka golv kan man slipa? Vem anlitar man för golvslipning och kan man slipa sina golv själv?

När golvet ser slitet ut på grund av tidens tand eller fläckar, så kan man börja fundera på att lägg in ett nytt golv. Men har man däremot ett golv som är slipningsbart så kan man spara mycket pengar och tid på att slipa golvet istället. Spetor, hål, skarvar som rest sig eller delat sig. Allt går att laga och slipa. Och med en ny snygg behandling så blir golvet som nytt igen. Viktigt är bara att man inte vill slipa om golvet så fort det blir minsta lilla skönhetsfläck, eftersom det finns en begränsning på hur många gånger det går att slipa ett golv. Och hur många gånger ett golv är slipningsbart finns som information när man lägger golvet.

Hur en golvslipning går till

Vid en golvslipning så börjar man med att rengöra golvet ordentligt och att slå ner alla spikar, om det finns några som sticker upp. Om golvet är lackat eller målat, så börjar man med att slipa bort detta innan man lagar eventuella skador. Det är viktigt att golvet är helt rent från såväl smuts, behandling samt slipdamm innan man lappar och lagar. Efter lagningen slipar man golvet till samma nivå tills slipningen är klar. Vid en golvslipning börjar man med ett grövre slippapper och arbetar sig sedan sakta ner till finare papper. I hörnor behöver man använda en mindre handslipmaskin för att binda hela golvet samman. Själva slipmaskinen arbetar man fram med en cirklande rörelse och det är viktigt att man inte stannar på en plats. Ordentlig dammsugning avslutar slipningen och efter det applicerar man valfri behandling som färg, lack, olja eller såpa.

Anlita en golvfirma

Golv som är slipningsbara är gedigna trägolv som plankgolv och parkett. Och det går även att slipa betonggolv och olika stengolv. Det går utmärkt att slipa golv själv men det är en noggrann teknik som kan vara svår innan man får in rätt kläm. Väljer man istället att anlita någon så finns det företag som slipar alla golv eller som inriktat sig på antingen trägolv eller sten och betonggolv. Dammfri golvslipning är ett nytt försäljningsargument och innebär att en dammsugare fästs på golvslipen och därmed undviker man den värsta nedsmutsningen. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.golvläggaresödradalarna.se/

Rörmokare i Uppsala fixar dina rör åt dig

27 apr 2020

Behöver du hjälp med VVS-arbete där hemma i stugan? Eller står du inför en större badrums- eller köksrenovering? Då kan du få proffsig hjälp av erfarna och kunniga rörmokare i Uppsala.

Rörmokare kan det här med rör och vet hur man ska bära sig åt vid eventuellt stopp. Behöver du anlita hjälp så finns bra rörmokare i Uppsala. Att få hjälp med VVS-arbetet är nödvändigt för det krävs god kunskap om hur man ska gå tillväga för att göra ett lyckat jobb. Så det är lika bra att anlita en firma i stället för att försöka sig på arbetet själv. En rörmokare har den kunskap som krävs för att utföra ett bra jobb och kan lämna ett våtrumscertifikat på VVS-arbetet som utförts.

Vid exempelvis en badrumsrenovering krävs det att man följer vissa regler över hur ett våtrum ska se. Om man inte följer de regler som finns kan man få problem med försäkringsbolaget. Det bästa du kan göra för dig och ditt hus är att anlita erfarna yrkesmän som kan VVS så slipper du onödiga överraskningar som vattenläckor. Det är en god investering så du undviker problem i framtiden som kanske blir ännu dyrare för dig.

skaka hand

En rörmokare har bred kunskap

Att anlita en bra rörmokare är en god investering för dig och ditt hus. En rörmokare kan hjälpa dig med allt från en droppande kran till att fixa golvvärme i ditt badrum. Vattenburen golvvärme är populärt att installera och då är rörmokaren till stor hjälp.

Vid krissituationer är det bra att redan känna en rörmokare som kan komma snabbt med en hjälpande hand. Kanske sker en plötslig vattenläcka som du behöver hjälp med. Då känns det tryggt att din rörmokare bara är ett samtal bort. Är du igång och bygger ett nytt hus så är det en bra idé att tidigt i processen skaffa dig en duktig rörmokare som kan komma med bra ideér. Det kan vara sådana ideér du själv inte tänkt på och som kan få dig ännu närmare ditt drömhus.

ROT-avdrag ger dig extra pengar i plånboken

Vid arbeten som rör VVS är det godkänt att använda sig av ROT-avdraget, vilket sparar dig pengar. Oftast hjälper din rörmokare dig med att göra avdraget och det kommer att dyka upp redan på fakturan. En smidig lösning för dig som husägare så slipper du extra jobb med papper som inte är så värst kul att syssla med. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.rörmokareuppsala.com

Hur går en trädbeskärning till?

24 apr 2020

Snart är våren och sommaren här och det är dags att göra fint i trädgården. Är du din egen expert eller tar du hjälp för att lösa saker som att klippa buskar och träd? Eller bör du ta ner hela träd till och med?

När våren och sommaren kommer är det dags att se om sin älskade fristad och trädgård. Att luckra upp jorden i fina rabatter, att klippa ner fjolårets nedvissnade växter som legat som skydd mot frosten. Att se krokusar och snödroppar krypa fram bland de äldre bladen. Vad har du för planer för din trädgård denna sommar. Är marken fin, behöver du fler eller färre buskar och träd? Längtar du efter mer insynsskydd eller kanske skugga? Ska du fälla några träd som blivit för stora så kan du göra det när du vill. Ska du däremot beskära buskar och träd så är det alltid bäst att göra det i slutet av sommaren, vanligtvis juli - augusti - september.

Vad är egentligen en trädbeskärning?

Framförallt brukar man se till att ta bort döda grenar och kanske glesa ut kronan på ett träd. Är träden för stora så kan de beskäras just därför - för att de inte ska vara en säkerhetsrisk - eller för att de ska bli snyggare. Antingen kan du ju göra jobbet själv eller så finns proffs att hyra in. Kolla efter trädfällning bland företagen eller med en plantskola eller liknande. Som alltid finns klara fördelar med att ta hjälp av ett proffs då det går fortare och troligtvis blir snyggare. Det blir ju också gjort på helt rätt sätt. Hur du beskär dina träd beror lite på vilket typ av träd det rör sig om.

Beskärningen steg för steg

God teknik går ut på att beskära grenarna så nära stammen som möjligt - utan att skada den. Börja med att ta bort gamla stumpar som finns kvar från tidigare beskärning. Stumpar ska (på de flesta träd) inte lämnas kvar då det kan riskera angrepp på stammen när vatten söker sig in via stumpen. Friska grenar på ett träd är ofta ganska tunga och därför bör du börja med att kapa grenen någon decimeter från stammen. Såga ett jack underifrån utan att grenen går av och sedan sågar du av grenen ovanifrån. Slutligen sågar du av stumpen så nära stammen du kan - utan att skada den. Och som sagt - vid minsta osäkerhet - kontakta ett trädfällningsföretag som hjälper dig snabbt och smidigt.

Vad betyder dränering?

23 apr 2020

Dränering används inom många områden men vad betyder dränering inom markarbeten? Hur anlägger man en dränering och varför är vattenansamlingar så skadliga för husgrunder och byggnader?

Att dränera betyder att leda bort, leda ifrån, en vätska från ett område till ett annat. Att sätta ett dränage används även inom sjukvården där man sätter ett rör för att tömma ut, eller leda bort, blodansamlingar eller annan vätska som kan samlas vid en skada. Man kan även säga att man är dränerad på energi efter en lång arbetsdag eller att ett land är dränerat på kunnig arbetskraft inom ett visst område. Även där betyder det en tömning eller förflyttning men i detta fall av energi eller kompetens istället för vätska. Men när man i folkmun säger dränering så menar man oftast att leda bort vatten från en huskropp, en väg eller annan byggnation, och det är en funktion som måste finnas men som kan se olika ut.

Varför är vattenansamlingar farliga för ett hus?

En husgrund är utformad för att kunna tåla en viss del väta som uppstår genom regn och snösmältning, men om det blir stora mängder och det blir stående länge så kan grunden och därmed hela konstruktionen av byggnaden, ta allvarlig skada. Byggnaden luckras upp, kan börja murkna och ruttna och mögel kan börja växa. Allt detta innebär att byggnadens grundkonstruktion tappar stabilitet och det kan även verka hälsovådligt på de boende, om det blir långvarigt. Eftersom husets svaga punkter består även av taket och väggarna så finns det system för att skydda dessa och leda bort vattnet. Ett tak ska vara så pass tätt att inget vatten kan komma in och från taket leds regnvattnet och smältvattnet, ned förbi väggen genom hängrännor och stuprör. Detta vatten mynnar på ett par punkter på marken och där är det viktigt att man samlar upp eller leder bort vattnet eftersom det annars blir påfrestande för grunden, och den nedre delen av fasaden.

Hur dränerar man mark?

En dränering runt ett hus gör man för att leda bort såväl tillfälliga vattenansamlingar som en förhöjd grundvattennivån. Man gräver en grop runt huset och börjar med att skydda husgrunden med någon typ av fuktspärr och sedan lägger man ned rör som leder bort från huset. Under, runt och ovan rören brukar man lägga ett grovt grus för att inte jord eller lera direkt ska sätta igen de små hålen i dräneringsrören. Vi rekommederar läsa mer på: https://www.dräneringdalarna.nu

Vad är PVC fönster och varför ska man välja PVC fönster i huset?

21 apr 2020

Vilka är fördelarna med PVC fönster? Är de bra för miljön? Spara tid och energi och lär dig allt det viktigaste du behöver veta om PVC fönster här.

PVC fönster består av ett plastmaterial som heter polyvinylklorid som är förstärkt med ämnen som bland annat gör det värmetåligt och slagtåligt. Fördelarna med PVC fönster är många. De är väderbeständiga då de står emot sol, vind och vatten. De håller även borta korrosion, röta och missfärgning från insekter. De är i princip underhållsfria då de inte behöver målas. Det enda som kan behövas är att fönstren torkas av med en fuktig trasa med jämna mellanrum. Vissa PVC fönster kräver inte ens det utan är självrengörande då vind, dimma och regn spolar bort smutsen som bildats på rutan. PVC fönster är gjorda av ett hållbart material och håller en hög kvalitet jämfört med andra fönster på marknaden. I tester så har PVC fönster vunnit överlägset när det kommer till hållbarhet. De har även en bra isoleringsförmåga då de håller kvar värme och kyla i huset. En annan bra egenskap som PVC fönster besitter är att de stänger ute oljud och buller. Om man bor nära en väg eller skola så är PVC fönster ett självklart val om man vill ha en tyst innemiljö. PVC fönster finns i modern design till väldigt bra priser.

Att laga fönster

Är PVC fönster bra för miljön?

De isolerande egenskaper som PVC fönster har gör att huset inte läcker värme på vintern och håller kvar kall luft på sommaren. På vintern hålls värmen i huset och elkostnaden minskar. På sommaren kan kylan hållas kvar i huset och energikostnad för att kyla ner huset minskar även den. Det här är både bra för miljön och plånboken. Karmarna är tillverkade i material som kan återvinnas.

Vilken säkerhet har PVC fönster?

PVC fönster har egenskaper som gör att det krävs mycket höga temperaturer för att de ska brinna, vilket ger ett bra brandskydd. Då materialet är mycket hållbart så är PVC fönster svåra att krossa och bryta sig in i. Så förutom ett bra brandskydd så skyddar de även bra mot inbrottstjuvar vilket kan vara två viktiga aspekter att ta hänsyn till när man väljer fönster. På PVC fönster finns glaslisterna på insidan vilket gör att man kan tippa det inåt i vädringsläge istället för att ha det öppet vilket gör det svårare för inbrottstjuven.

När krävs en OVK-besiktning?

21 apr 2020

Huvudvärk eller allergisymptom? Att vistas i miljöer med dålig luft är inte nyttigt. Prata med fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen om du vill att ventilationen ska kollas.

Då och då kommer larmen om sjuka hus. Skolbarn och personal mår dåligt och kan inte vistas inomhus. Ibland beror det på att husen är för täta eller är byggda av material som är ohälsosamma. Tyvärr finns det hela bostadsområden som fått renoveras och byggas om för att de uppfördes slarvigt. Så tveka inte om du misstänker att det är problem där du arbetar eller bor. Se till att få saken utredd.

Redan innan en ny byggnad tas i bruk ska den genomgå en obligatorisk ventilationsbesiktning, OVK. Då gås systemen igenom och luftflödet mäts och justeras. Bestämmelserna kom 1991. Om du vill se äldre protokoll, be kommunen plocka fram dem. Egnahem som villor och parhus kontrolleras bara innan inflyttning, men tycker du något verkar konstigt kan du alltid se till att det görs en extra besiktning när som helst. Generellt så upprepas genomgångarna vart tredje år för exempelvis skolor och vårdinrättningar och vart sjätte år för kontor och flerbostadshus.

Använd certifierad kontrollant

För att nivån ska vara hög och jämn krävs att OVK utförs av certifierad tekniker. Då blir också resultaten jämförbara över tid. Vid den första kontrollen konstateras att det inte sprids föroreningar genom ventilationssystemet, att det fungerar som det är tänkt och att information om hur det ska skötas är tillgänglig. Dessutom är det viktigt att alla detaljer uppfyller föreskrifter och regler. Vid senare rutinkontroller får energikonsumtionen en översyn, då kan du alltså få förslag på förbättringar i samband med detta. I bästa fall kan resultatet bli lägre energikostnader för din bostadsrättsföreningen.

Egna mätningar

Självklart kan du själv kontrollera ventilationen där du bor. Så kan du få ett bra argument när du pratar med den som äger huset, eller med styrelsen i brf-föreningen. Förutom det som du och din näsa kan upptäcka gäller dessa fakta: per kvadratmeter ska lägsta flödet av uteluftsflöde vara 0,35 liter per sekund. Som lägst kan det gå ner till 0,10 liter när bostaden är tom. Detta för att spara energi. Uteluftsflödet anger hur stor del av den cirkulerande luften som kommer utifrån. Poängen är ju att inomhusluften ska bytas mot fräsch luft utifrån. Varningstecken som du kan se med blotta ögat är mögel i badrummet eller kondens på insidan av fönstren. Dags att ringa in en besiktningsman?

Hur dyrt är det med golvslipning?

19 apr 2020

Flera olika typer av golv går att slipa. Men varför slipar man golv och vilka golv går att slipa? Vad ska man tänka på och hur mycket kostar det? Och hur behandlar man ett golv efter slipningen?

När man köper ett trägolv idag så kan man se att det på paketet står omslipbart, och olika antal gånger. Att ett golv går att slipa är ett försäljningsargument och mycket positivt för köparen. Det innebär att när ett golv annars blivit fult och kanske otrevligt att gå på, så kan man slipa ytan, behandla golvet och så är det snyggt och funktionellt igen. Att ha ett golv som går att slipa så många gånger som möjligt är alltså god ekonomi för framtiden. Men hur mycket kostar det att slipa ett golv? Det beror på om man kan göra det själv eller om man behöver anlita någon. En golvslipmaskin kan man både köpa och hyra, och kanske har man en själv eller känner någon som har en. Eller så har man ett arbete där man kan låna från jobbet. Det är i så fall det billigaste alternativet, om man också vet hur man gör och kan göra rätt. Annars blir det egna projektet dyrt i längden. För att slipa ett golv kräver att man vet vad man gör och har rätt handlag.

Varför man slipar golv

Såväl betonggolv som många trägolv går att slipa, men det är viktigt att man har rätt verktyg och rätt handlag. Annars kan det sluta med att golvet blir ojämnt och till och med gropigt. En slipning av golv gör man ofta när golvet blivit fult på grund av solblekning, repor, skador och fläckar. Genom att slipa golvet kan man börja om från början och välja vilken behandling, eller färg, som man vill använda till golvet. Eftersom man slipar bort ytan så spelar det ingen roll vilken behandling man använt tidigare. Och vips så har man ett golv som är som nytt igen.

Vad man ska tänka på

Om det är ett trägolv man ska slipa så är det viktiga handlag, handlag och åter handlag. Man ska hela tiden hålla golvslipen igång och även slipa i rätt riktning. Plus förstås att man använder rätt verktyg och tillbehör. Rengör och dammsug noga före slipning och efter slipning. Och behandla helst golvet så fort som möjligt eftersom det är känsligt för fläckar när det är nyslipat.

Så kontrollerar du vattenkvaliteten

19 apr 2020

Har du egen grävd brunn eller funderar du på att skaffa? Du är då skyldig att hålla koll på vattnets kvalitet. Till det kan du så klart anlita experthjälp och det är inte krångligt alls.

Har du en egen brunn på fastigheten, borrad eller grävd, så är du ansvarig för vattenkvaliteten och ska testa denna regelbundet. Det är inte en särskilt svår process men ytterst viktig. Vilka prover som ska tas beror på vilken typ av brunn du har men det finns flera olika leverantörer av vattenprover och de har koll på vad just du bör använda. Har du anlitat en entreprenör och expert på brunnsborrning så har de kunskapen och råden till dig om hur du ska gå till väga. Hur ett bra dricksvatten är sammansatt och vad det ska och får innehålla är reglerat av Livsmedelsverket i Sverige och det finns gränsvärden och dokumentation att ta del av för allt.

Vad innebär vattenanalysen

Om du kontaktar Livsmedelsverket eller den största sammanslutningen för brunnsborrningsföretag i Sverige som heter Geotec så får du all info du behöver om hur du ska ta dina vattenprover och hur vattenanalyserna genomförs. Även ansvariga i din kommun kan hjälpa till med rådgivning i denna typ av frågor. Vanligtvis har kommunerna avtal med laboratorier som testar dricksvatten, vilket kan göra att du får ta del av förmånliga priser. Annars kan du naturligtvis kontakta ett laboratorium direkt själv - det finns enkelt att tillgå online och du får proverna hemskickade i brevlådan. De prover som ska tas mäter både mikrobiologiska och kemiska värden som ingår i normal kontroll av borrad brunn. Dessutom mäts vanligtvis arsenik, uran och bly samt radon i bergborrade brunnar.

Naturligt grundvatten

Du bör kontrollera ditt vatten regelbundet, minst vart tredje år, men genast om du upplever förändringar i smaken, om vattnet luktar konstigt eller om det ändrar färg. Kvalitet och tillgång på vatten förändras ju över tid och kan bero på olika orsaker. Har du barn och speciellt små barn så bör du vara extra noga med att kontrollera ditt vatten då de så klart är mer känsliga än vuxna. Genom alla noggranna kontroller och genom att vårt dricksvatten är klassat som livsmedel är det ett av de allra mest kontrollerade livsmedel vi har i landet idag. Och det är en otrolig lyx att ha denna tillgång - inte minst om du äger en egen brunn. Skulle vattnet innehålla förhöjda värden av radon bör det inte drickas. Läs mer om brunnsborrning på denna sida: https://www.brunnsborrningstockholm.com/

De vanligaste taktyper

16 apr 2020

När man tittar på ett hus så tänker man oftast på formen och färgen på fasaden. Men taket är också en stor del som gör rejäl skillnad beroende på vilket slags tak och takbeklädnad som det har.

Troligen den allra vanligaste taktypen som finns är det brutna taket, eller sadeltak som det också kallas. Går man runt i ett villaområde så är de flesta husen toppade med dessa tak som är som ett stort stycke som man brutit av på mitten. Beroende på hur stora husen är, så får man rum med en vind eller en ovanvåning, trots det spetsiga utseendet. Men ofta är det ganska stor yta som inte har en beboelig takhöjd och huset blir gärna ganska mörk på ovanvåningen. Därför har många hus en eller flera takkupor, som gör att ljus släpps in och boendeytan blir större. Fönster brukar annars endast vara placerade på var sin gavel. Efter sadeltaket finns det flera andra taktyper som hamnar ungefär på samma plats och som ger husen helt andra känslor och utseenden.

Platt eller lutande

De platta taken, eller flackt tak som de kallas, sätter man gärna på funkishus men idag har de platta taken fått en konkurrent i pulpettaken. Ett pulpettak ger en högre väggyta på ena långsidan och samma takyta som ett sadeltak på den andra långsidan. Höjden kan man antingen nyttja till en ovanvåning eller ett loft, eller för mer luft och ökat ljusinsläpp. Moderna hus idag har ofta pulpettaket som ger en lite annorlunda och lättare känsla. Såväl pulpettaket som flackt tak har oftast beklädnad som papptak, men i vissa fall även av plåttak eller så kallade levande tak. Det vill säga en beklädnad av fetbladsväxter. Hus som byggs med flackt tak är lite billigare i byggnation än de med sadeltaken, medan pulpettaken är dyrare. Det beror på hur stor yta, fasad och fönster som husen har.

Mansardtak och valmat tak

Lite lyxigare och mer arbetade tak är mansardtaken och de valmade taken. Men medan man ofta ser mansardtaken på större och pampigare villor så kan de valmade taken hittas även på små fritidshus. Båda taken ger ett extra liv till husen och takbeklädnaden kan vara takpannor av något slag, men även plåttak eller papptak. Dock ser man sällan papptak på större villor utan de läggs oftast på modernare enplansvillor eller fritidshus. Enkelt men snyggt och modernt på sitt sätt för den som så önskar. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.takläggareborlänge.biz

← Äldre inlägg