Blogg

Varför gör man en brandtätning?

8 apr 2020

Brandskydd är allas angelägenhet. Alla vistas vi dagligen i hemmet och på arbetsplatsen. En riktig planering som genomförts enligt normer ger trygghet. Brandtätning är ett hjälpmedel.

För att en byggnad skall kunna vara tillräckligt säker för människor och djur att vistas i behöver brandsäkring och planering alltid finnas med som punkter på att göra-listan. Allra bäst fungerar lösningar för brandskydd om en fastighet redan på planeringsstadiet utrustas och byggs på rätt sätt. Vanligen fungerar det också så - ett nybygge planeras i det som kallas brandceller - alltså utrymmen som i möjligaste mån är täta. Brand ska helst hindras från att sprida sig mellan olika utrymmen i ett hus. Detta åstadkommer man genom att tänka i termer av brandskydd och det innebär bland annat att försöka undvika att alltför många spridningsvägar finns. Detta är naturligtvis inte alltid möjligt men ambitionen är att de så kallade brandcellerna ska kunna stå emot brand i x antal minuter.

Hur kan brand spridas?

De svaga punkterna i brandcellerna är exempelvis ställen där man dragit rör och kablar och där genomgående balkar finns. Där skapas naturliga vägar för brand att föras vidare in i nästa brandcell och skapa en större brand. I möjligaste mån försöker man konstruera byggnader så att så få av dessa punkter som möjligt skapas, men det går inte att undvika dem helt.

Det är då som arbetet med brandtätning är så viktigt. Brandtätning är alltså helt nödvändigt för att förhindra en spridd brand. Hur utför man då en brandtätning? Vad som sker är att man tätar de mellanrum som finns med olika typer av brandtåliga material. Tanken är att minimera mängden syre som cirkulerar mellan brandceller och därmed ta bort möjligheten för elden att leva vidare. Detta arbete måste givetvis utföras med tillbörlig kunskap om de olika material som finns i den aktuella byggnaden.

Att brandtäta en befintlig byggnad räddar liv

Mycket långt ifrån alla byggnader är försedda med brandtätning. Om ditt hem eller ditt företag saknar den sortens brandskydd är det en oerhört klok åtgärd att snarast se till att installera detta. Det är såklart besvärligare att brandtäta i en äldre byggnad som tidigare saknat detta skydd. Besväret uppvägs mångfaldigt genom det skydd som brandtätning ger. Många äldre bostadshus har el som inte är dragen enligt moderna normer och regler och är därmed i farozonen för bränder. En nydragning av el kombinerat med brandtätning ger dig en betydligt tryggare miljö.

Någon som fixar taket

8 apr 2020

Alla behöver vi ett ordentligt tak över huvudet. När taket på ditt hus ska läggas om behöver du anställa en professionell hantverkare som vet hur det ska gå till. Här kan du läsa mer.

Ni behöver någon som kan få taket gjort på ett snabbt sätt, någon som det går att lita på helt enkelt. Det lönar sig att anställa takläggare som ser till att ni får det resultat som ni önskar er och som håller vad de lovar. En person som arbetar med att lägga tak har stor vana av arbete vid höga höjder, se till att anlita en firma som har gedigen erfarenhet och som ger sina kunder vad de är ute efter. När det kommer till val av tak såsom tegel, utseende och annat så är det i slutändan ni som bor i huset som bestämmer hur det ska se ut. Hantverkarna gör som ni önskar men kan komma med en hel del tips och råd ifall det är så att ni vill det.

En takbyggare med kunskap

En takläggare eller snickare som kan sin sak gör även ett effektivt och snabbt arbete. Inte så snabbt att det inte blir bra i slutändan, men effektiviteten och noggrannheten hos den som lägger taket gör att arbetet till slut blir så bra som det bara går. Det finns väl ingenting som säger att en person som lägger tak långsamt är sämre, men helt ärligt, man vill väl få jobbet gjort så snabbt som det bara går? Ingen vill ha hantverkare hemma längre än nödvändigt. Kunskapen hos en takläggare kommer av utbildning och erfarenhet. En snickare får efter avslutad utbildning alltid gå med som lärling under en tid, innan han eller hon får börja arbeta som snickare på riktigt så att säga.

Helhetsbild

Snickaren som ska bygga ert tak arbetar efter en helhetsbild och kommer att leverera er en helhetslösning från början till slut. Firman kommer ut till bygget och gör en kalkyl över hur mycket som behöver göras och vad det kommer att kosta er efter arbetets slut. Är det någonting som inte känns bra för er del med planeringen av arbetet eller om ni undrar över någonting speciellt så är det bara att fråga, de finns där för att hjälpa er och ge svar på era frågor. Inga frågor är för stora eller för dumma, det är bättre att fråga en gång för mycket än en gång för lite.

Detta ska du tänka på när du målar en fasad

7 apr 2020

Funderar ni på att måla om huset? Det är viktigt att sköta fasaden så att den håller sig frisk. Men olika fasader kräver olika typ av färg och det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst.

En fasad som inte sköts och målas om med jämna mellanrum riskerar att inte hålla särskilt länge. Därför är det viktigt att mellan ommålningarna även tvätta fasaden fri från alger. Då håller färgen längre och man behöver inte måla om lika ofta. Men skulle det ändå behövas är själva underarbetet jätteviktigt och att måla vid rätt tid på året. Maj till juni är de minst fuktiga månaderna på året och lämpar sig därför bäst för fasadmålning. Börja med att täcka alla fönster med plast och alla andra ytor som ska skyddas. Skrapa bort färg som flagnar och börjar lossna och tvätta rent. Använder ni rengöringsmedel för att få bort alger och mögel ska ni se till att också skydda växter. Kontrollera så att allt trä är helt med hjälp av en kniv och byt ut de delar som är ruttna eller fuktskadade.

Ibland måste man grundmåla

Har fasaden aldrig varit målad tidigare ska man börja med att grundmåla den med en primer. Detta gör att täckfärgen sen fäster bättre men skyddar även träet mot fukt. Det allra bästa är att göra detta innan fasaden spikas upp på huset. Då kommer man åt att behandla alla ytor och det går betydligt lättare än att stå på en stege eller byggställning. Även en gammal fasad i väldigt dåligt skick och där färgen har släppt kan vara bra att grundmåla eller i alla fall de partier som inte längre har någon färg.

Olika typer av färg

Då man målar en fasad brukar man använda samma typ av färg som huset var målat med tidigare.Vissa färger kan nämligen inte målas på andra. Har man en gång målat med akrylfärg kan man sen inte byta till exempelvis en slamfärg. Akrylfärg har lång hållbarhet och torkar snabbt. Slamfärg är annars billigt och kan dessutom målas direkt på obehandlat trä. Linoljefärg tar tid på sig att torka men tränger in i träet och åldras vackert. Fråga i färgbutiken eller läs på instruktionerna hur färgen ni valt ska hanteras. Måla sedan uppifrån och ner och täck alla områden med färg. Täckfärgen ska målas två gånger och enklast är att använda både pensel och roller.

Få hjälp med ditt fönsterbyte

6 apr 2020

Är det dags att byta fönster? Är dina fönster gamla och slitna? Kontakta då en hantverkare för att utföra arbetet åt dig. Nya fönster är en investering och kan spara på energiberäkningen.

Ett bra inomhusklimat är otroligt viktigt då vi idag spenderar allt mer tid inomhus. Om dina fönster inte är upp till standard kan detta leda till allvarliga problem som mögel i ditt hem. Detta eftersom det kan leda till fukt om fönstret inte är isolerat på rätt sätt. Mögel är något som är farligt för din och hela familjens hälsa. Dåliga fönster leder också till en högre energiräkning, detta eftersom värmen försvinner ut från huset. Som tur är finns det många kunniga hantverkare inom industrin som kan hjälpa dig med ditt fönsterbyte. Inte enbart har de all den kunskap som krävs, men även det rätta materialet för att utföra arbetet.

Tecken på att du behöver byta fönster

Att ett fönster blir underhållet är självklart viktigt för att det ska hålla i många år framöver. Det finns olika sätt att renovera dina fönster så att de håller längre. På äldre fönster ligger ofta problemet i att kittet har gått i sönder. Detta går att reparera, trots att det kan vara ett svårt jobb. Det kan också hjälpa att olja och måla dina fönster. Däremot kommer det till slut en dag då du måste byta ut dina fönster.

Några tecken på att du behöver ett fönsterbyte:

  • Ditt fönster immar igen
  • Det är fukt och mögel kring fönstret
  • Det drar vid det fönster
  • Det finns tydliga skador

Om du inte är säker på om du behöver ett fönsterbyte är det alltid värt att kontakta en professionell hantverkare. De kan då inspektera dina fönster och erbjuda dig en kostnadsfri offert för vad tjänsten kommer att kosta.

ROT-avdraget gäller för privatpersoner

När du äger ett hus kommer det också med ett stort ansvar, och tar du inte hand om det kommer det sakta, men säkert falla i samman. Det kan vara dyrt med reparationer som fönsterbyte, men det finns ett avdrag som kan hjälpa dig - ROT-avdraget. Detta är ett avdrag som husägare kan använda sig för renoveringar, ombyggnad och tillbyggen. Avdraget är på 30 % och det är på arbetskostnaden. För det mesta kommer ROT-avdraget direkt av på din slutgiltliga räkning, och du behöver själv inte göra något för att ansöka om det. Det krävs däremot att firman använder sig av F-skatt för att det ska gälla.

Hur går bygglovsprocessen till?

6 apr 2020

Det finns en del saker att tänka på innan man kan köra igång ett byggprojekt. Det finns lagar och regler som måste följas för att drömmen ska kunna bli sann. Så läs på innan det är dags att börja.

Det finns lite olika riktlinjer för vad som gäller om man måste söka bygglov eller inte. Om man exempelvis ska bygga om inomhus så behöver man inte ansöka om lov. Men om man däremot ska bygga till huset då är en ansökan om bygglov av största vikt. Om man börjar bygga utan de viktiga pappren kan det bli en riktigt kostsam affär.

En ny fin altan till sommarens grillfester vore väl trevligt? Kanske ideen kommer när festen inte är långt borta i tiden och man inte har tid att vänta på att få bygglov. Ingen fara. 2019 ändrades reglerna för altaner och numera kan man bygga en altan utan att be om bygglov. Men man måste komma ihåg att gå in och läsa den finstilta informationen om höjd och placering mot tomtgränsen och lite annat som är superviktigt att inte missa. Då kan man se fram emot den perfekta grillfesten med vänner, nära och kära.

Om man skulle vilja bygga en egen carport

Man kan tycka att en carport inte är någon direkt byggnad då den inte består av fyra väggar. Men det är den. Ska man bygga något som helst på sin tomt är ändå rekommendationerna att vända sig till en byggfirma för att få tips och råd om man inte själv besitter kunskapen. På så sätt behöver man aldrig oroa sig för dryga böter om man nu skulle missa någon liten paragraf. Varför inte låta firman göra hela jobbet så att man själv bara kan luta sig tillbaka och njuta av den färdiga produkten. Slippa allt slit och tandagnissel, för att inte tala om all tid som man får över till annat kul.

Lite vardagslyx

Varför inte skaffa lite extra lyx i vardagen genom att bygga ett helt nytt uterum. Ett rum som tar in naturen och dofterna på sommaren likaväl som på vintern när snön singlar ner utanför panoramafönstren i det då stängda rummet. Båda årstiderna med den värme som stunden kräver. Och sällskapet väljer man som vanligt alldeles själv, om man nu inte helst bara sitter i sin ensamhet och njuter av en stunds tystnad. Det är bara att ändra efter årstid och skapa sitt alldeles eget vilorum.

Råd för renovering av innergård

28 mar 2020

Hur kan man inreda en innergård och bör man tänka olika beroende på vilken funktion innergården ska ha? Vad ska man tänka på när den nya innergården planeras och vilka utför renoveringen?

När man ska renovera en innergård bör man börja med att fundera över vilka funktioner det är man saknar. Är det en innergård som finns mitt i en stad så kan det bli flera funktioner som slåss om utrymmet. Det kan vara långt till närmsta lekplats och att husets barnfamiljer därför gärna vill ha lekutrymmen för sina barn. Samtidigt kanske det finns de som gärna vill ha en grillhörna att laga sommarens måltider på. Och gärna en myshörna där man kan lapa en smula sol och hänga under ljumma sommarkvällar. Men så finns det även de som saknar något helt annat och som ser just det behovet som absolut viktigast.

Parkering för bilen

Något som det brukar vara brist på i städer är parkering, och därför är det många innergårdar som består av parkeringsplatser. Men det finns också en gyllene medelväg, där man kan dela in gården i olika rum för att få plats med allt man önskar sig. Genom att asfaltera kan man få både parkeringsytor och ytor där barnen kan öva på att cykla eller med kritor rita in en hage att hoppa i. Genom att asfaltera är det även annat man slipper, som ogräsrensning och gräsklippning. Men det är vanligast att man gör en kombination av grönytor och hårdgjorda ytor, för att få både funktion och en lugnande och helande oas.

Hur man planerar en innergård

För renovering och planering av en innergård kan man ta hjälp av en landskapsarkitekt eller en trädgårdsdesigner. De brukar börja med att ta reda på vilka funktioner som man vill få in där, och även hur flödet går över gården. Det vill säga var ingångar och utgångar finns, och hur man tenderar att röra sig på gården, om det finns något soligt hörn och något hörn som är i lä. Det är även viktigt att man talar om vilka växter man önskar sig och kanske även i vilken mängd, och framför allt vilka som kommer att använda gården. Med det i åtanke kan man sedan börja planera innergården, och som ett pussel lägga ut de olika delarna för att kunna få en fungerande, vilsam och lekfull gård för alla husets boende, deras släkt och vänner.

Vad påverkas runt huset vid en dränering?

24 mar 2020

En dränering innebär att marken runt byggnaden grävs upp. Men vad påverkas runt huset vid en dränering? Svaret får du här. 

Många omfattande moment 

En dränering är ett omfattande arbete som innebär att man gräver upp marken runt hela huset. Vanligtvis gör man en bit i taget, till exempel en eller två sidor åt gången för att inte riskera att underminera husgrunden. Dom flesta använder sig av en grävmaskin för att gräva ur runt huset vilket såklart innebär att tomten kommer likna en byggarbetsplats ett tag framöver. 

Både stora och små ting kommer att påverkas runt huset när man genomför en dränering och det är bra att vara förberedd på vad som komma skall. Det kan också vara bra att förbereda för den firma som ska genomföra jobbet så att arbetet kan påbörjas och flyta på så snabbt som möjligt. 

Tomten skadas 

Eftersom man gräver med grävmaskin är det inte konstigt att tomten kommer att skadas. Den tunga belastningen lämnar sina spår och man får räkna med att gräsmattan kommer se annorlunda ut ett tag framöver. 

Det är inte ovanligt att man måste så nytt gräs i området runt dräneringen för att få tillbaka gräsmattan i samma skick som den var i innan. Det kan också bli lerigt om det förekommer mycket nederbörd under tiden för arbetet, vilket också lämnar sina spår på tomten. 

Buskar och rabatter flyttas 

Har man buskar och rabatter längs husväggen kommer givetvis även dessa att påverkas. En expert inom området skulle förmodligen rekommendera att ta bort eventuella rabatter som ligger så nära grunden – både för stunden men också i framtiden. Växtligheten och dess rötter medför att mycket fukt tränger ner mot husgrunden och det är bättre att placera sina blommor en bit ut, eller allra helst i krukor, för att undvika onödig väta mot grunden. 

Vad gäller buskar av större modell kan man oftast få hjälp att gräva upp dessa om man vill behålla dom men dom kan inte stå kvar under arbetets gång. Vill man plantera om dom när dräneringen är färdig så går det alltså bra, förutsatt att dom inte skadats allt för mycket. Även här ska man dock tänka på att inte sätta dom för nära huset när man sätter tillbaka dom, eftersom rötterna transporterar fukt precis som med blommor och annan växtlighet.

Om altan eller annan utbyggnad finns 

På många hus finns broar, altaner eller andra små utbyggnader vilket kan vara ett problem i samband med en dränering. Det bästa alternativet är att montera ned det som går – även om det känns som ett stort projekt. Det är dock viktigt för att man ska komma åt grunden runt hela huset och inte bara delar av den. Har man exempelvis en altan och vet med sig att det börjar bli dags för en dränering är det bra att se över möjligheterna att plocka ner den, även om det innebär att man inte kommer kunna utnyttja den ett tag framöver.

Mer info om dränering här: https://www.dräneringvästerås.nu/

Bra dricksvatten med en egen brunn

18 mar 2020

Bygger ni nytt hus som inte är anlutet till det kommunala vattennätet så var inte orolig, det finns klara fördelar med att ha en egen brunn. Kontakta en duktig entreprenör och ta reda på mer.

Är er nya tomt inte anslutet till det kommunala vattennätet så att ni är i behov av att borra eller gräva egen brunn så var glad för det. Med egen brunn på fastigheten har ni kontroll över vattenkvalitet och kan garanterat känna er trygga med att ert vatten smakar godare än det som transporterats långt via vattenledningar. Det finns riktiga experter på brunnsborrning och när ni anlitar dem får ni veta allt ni bör tänka på och hur det hela ska genomföras på bästa vis. Genom att borra en brunn går ni ner i grundvattnet i berget och där finns det friskaste och finaste vattnet ni kan få.

Erfarenhet lönar sig

Kontakta som alltid ett antal olika företag och jämför offerter. Känn även in vem som är bra att samarbeta med och hör med grannar om de har någon de vill rekommendera. En erfaren brunnsborrare vet var det är bäst att borra och ni sparar därmed tid på att utnyttja deras kunskaper. Brunnsborrning är ett ingrepp i natur och miljö och det är toppen att hitta en leverantör som är noga just med miljötänket och som håller sina anställda uppdaterade med alla de senaste kraven på området. Brunnsborrning kräver certifikat så detta bör ni ha koll på. Samt om ni bor i ett bebyggt område är det väldigt viktigt att finna en leverantör som är extra duktig på försiktig sprängning. Vilket innebär att om det behöver sprängas så garanterar firman att det inte sker med risk för skador på andra byggnader runt omkring.

Borrat bättre än grävt

När ni borrar en brunn istället för att enbart gräva så har ni garanterat ett säkrare och bättre vattenflöde. Vattnet är inte bara godare utan kommer från ett tryggare djup i berget och ligger därmed betydligt mer skyddat från föroreningar och liknande. När er brunn väl är grävd så ska ni se till att mäta vattenkvaliteten åtminstone vart tredje år. Det är enkelt att genomföra proverna och er kommun eller ett laboratorium kan hjälpa er. Skulle ni märka att ert vatten börjar att smaka annorlunda eller lukta konstigt så ska ni naturligtvis se till att mäta det direkt. Håll även koll på eventuella olyckor och utsläpp i närmiljön.

Ny smart elinstallation ger dig nya möjligheter

17 mar 2020

Med dagens teknik kan du få en ny fräsch elinstallation som ger dig ett smart hem och du kan också spara på energiförbrukningen. Med hjälp av en elektriker så kommer snart jobbet vara gjort.

Bor du i ett gammalt hus med en el som skulle behöva en uppdatering? Ja då kan det vara läge att kontakta en elektriker som kan göra jobbet åt dig, för att handskas med el ska du inte göra själv. Väljer du att själv utföra en elinstallation i ditt hem kan det sluta illa både under tiden du utför jobbet men också i framtiden kan det ske olyckor om elen inte är dragen korrekt. Med en elektriker så kommer du känna dig trygg att jobbet blir gjort på ett säkert sätt. Du kan få hjälp med att se över ditt hem och hur den gamla elen kan förbättras eller bytas ut helt och hållet. Med en elektriker så kan du spara in på energi genom att det utförs en energikalkyl och elen anpassas till ditt hem. Du kanske bara vill ha hjälp med en liten del av huset som du vill förnya som till exempel ditt kök eller badrum. En elektriker gör alla typ av jobb åt dig som husägare.

Smarta hem

Vill du ha ett smart hem som du kan styra från var du än befinner dig? Då kan du få hjälp med detta av en elektriker som kommer och installerar det nya systemet. Det smarta systemet är upplagt på det sättet att huset är konstant uppkopplat till ditt wifi som finns i huset. Och med ett uppkopplat hus blir också det ett smart hus och du kan kontrollera hemmet på distans. Det gör det möjligt för dig att från jobbet höja värmen i hemmet så att du kommer hem till ett varmt och skönt hem. Eller om du blir sen från jobbet så kan du tända belysningen i hemmet så det blir upplyst och du skrämmer bort eventuella inbrottstjuvar. En annan fördel med detta smarta system är att det är lättare för en elektriker att felsöka eventuella driftstörningar på distans och det gör att du snabbt får reda på vad felet är.

ROT-avdraget

För att sänka kostnaden för det arbetet som din elektriker utför så kan du ta del av ROT-avdraget som gör att arbetskostnaden blir mindre för dig att betala. De flesta hantverkare har redan med avdraget på fakturan så du slipper tänka på det.

Grundpelaren till ett slitstarkt hem

16 mar 2020

Är du en av många hus- eller villaägare? Har putsen från källarväggen börjat släppa, har väggarna synliga fuktgenomslag eller luktar det bara unket? Då är det hög tid för dränering.

Dränering är förmodligen inget man går runt och tänker på dagligen. Kanske vet man inte ens vad det är. Men det borde man ändå veta, i alla fall om man är husägare eller funderar på att bli det. Dränering syftar på de insatser som görs för att föra bort oönskat grundvatten eller ytvatten från ett område, vanligtvis en byggnad. En bra dränering kan hålla i 30–50 år, vilket kan vara bra att veta om du ska köpa en gammal kåk. Man bör ta för vana att alltid kolla när dränering gjordes senast. När det kommer till byggarbete så behöver man givetvis inte ha stenkoll på allt, men vissa grunder kan vara bra att känna till, exempelvis grunderna i dränering. Då kan man ställa krav och få en bättre dialog med den som utför arbetet.

Fördelarna med en bra dränering

Huvudsyftet med dränering är att föra bort oönskat vatten från byggnaden för att på så vis undvika fuktskador. Fördelarna med en bra dränering är många och enormt viktiga för att undvika stora och onödiga kostnader. En given fördel är exempelvis att det skyddar mot fukt och man därigenom får bättre inomhusklimat. Det ger även minskade uppvärmningskostnader. Och kanske viktigast, det säkerställer att vattnet tas om hand om och inte når källarväggen/sulan. En bra dränering är på så vis grundpelaren till ett slitstarkt hem och bör premieras vid köp eller bygge av hus. En väl utförd dränering håller länge men tillslut måste man, vare sig man vill eller inte, göra om den.

Därför bör man göra om dräneringsarbetet.

Självklart bör man genast kontakta en dräneringsfirma om man märker att det börjar lukta i källaren eller om man upptäcker fuktskador. Men det kan också vara en bra ide att genomföra dräneringen innan problemen börjar uppstå och på så vis undvika onödiga kostnader. En ny dränering är ibland nödvändig trots att man inte märker det. På exempelvis gamla hus kan jobbet vara genomfört utifrån helt andra regler än de som råder idag. Eller så kan det helt enkelt bara vara dags att rensa rören, då dessa ofta blir igentäppta av jord och smuts efter en tid. Hur som helst så kan det vara värt att se över sin dränering på huset och vara på det säkra. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.dräneringsödradalarna.se

Hantverkare med kompetens

11 mar 2020

Plåt är ett tacksamt material som kan användas till mycket. En professionell hantverkare kan göra under med plåt och kan hjälpa dig med allting inom plåt, både till hus och andra byggnader.

Letar ni efter en plåtslagare med stor kompetens som kan hjälpa er med plåten på ert hus? En pålitlig plåtläggare gör sitt jobb på ett sätt som gör att ni känner er nöjda. En person som arbetar med plåt gör många olika saker, företagen som har anställda plåtslagare brukar erbjuda lite olika tjänster inom området. Arbetet innebär i stor sett precis vad det låter som, man slår plåt helt enkelt. Plåtslagaren kan arbeta inom lite olika områden och med olika saker såsom byggnadsplåtslagare, grovplåtslagare och ventilationsplåtslagare. Oavsett vilket man specialiserar sig inom så handlar det om att slå och forma plåt.

Tänka på framtiden

När det sedan kommer till att byta tak till exempel, så väljer många idag att använda sig av ett tak helt i plåt istället för det traditionsenliga teglet. Det är mer tåligt och hållbart material i jämförelse med med tegel, även om det också tål en hel del. Att välja plåt som material till taket ger ett hållbart tak som drastiskt minskar risken för vattenskador till exempel. Om jobbet är utfört på rätt sätt och allting är gjort korrekt så ska det inte kunna komma igenom något vatten alls. Men det krävs expertis och precision för att det ska bli ordentligt gjort. Se till att tänka på framtiden för ert hus och anlita en professionell hantverkare som verkligen ser till att allt blir gjort på rätt sätt.

Vad gör de egentligen?

Om man väljer att arbeta som plåtslagare eller plåtis som det också kallas, får man ett jobb som är väldigt fritt och omväxlande. Man får arbeta mycket praktiskt och använda sig av kroppen på många olika sätt samtidigt som man får njuta av frisk luft och mycket utevistelse. Kort sagt så kan man helt enkelt säga att en plåtslagare jobbar med plåt i alla dess olika former och sedan omformar och bearbetar denna för att den ska passa in just där som den ska sitta. Det kan vara stuprännor till ett hus, ett nytt tak, hängrännor eller fönsterbleck. Allting som är i plåt på ditt hus kan då plåtslagaren komma och hjälpa till med. Oavsett om det behöver bytas ut någonting på huset eller rättas till på något vis, så hjälper de dig med det. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.plåtslagaretäby.se

Vad gör egentligen en plåtslagare?

10 mar 2020

En av de viktigaste rollerna vid ett husbygge har plåtslagaren. Plåtslageriet står för detaljerna som på samma gång pryder och skyddar. Ibland räddar din plåtslagare till och med liv!

Plåtslageriarbetet på en byggnad ger inte bara karaktär utan hjälper också till att hålla tak och fasader skyddade från väder och vind. Nordens skoningslösa klimat kräver en skicklig hantverkare - ett tak ska inte bara klara våra höststormar, det ska också stänga ute vinterkylan och dessemellan hindra regnet från att orsaka förödande vattenskador. Underhållet av husets plåtdetaljer är därför viktigare än man kan tro. Ofta räcker det med att plåtslagaren rengör och målar ytskiktet på den flagnade plåten. På så vis hinner inte mossa och alger få fäste och orsaka onödig skada. Finns det rost avlägsnas den med en borste innan taket får sin behandling med rostskydd. Men ibland har förfallet gått så långt att taket måste lagas eller läggas om. Plåtslagaren gör en bedömning av plåtens skick innan den rätta åtgärden föreslås. En plåtslagare anlitas också när det gäller de livsviktiga säkerhetsdetaljer på ett yttertak, såsom brandstegar, sotningsstegar och skyddsstaket kring själva skorstenen. Monteras säkerhetsplåten på rätt sätt, misspryder den inte sin plats.

Från små detaljer till hela tak

Plåtslagare Bromma utför både enklare renoveringar och helt nya arbeten när det gäller allt från fönsterbleck och hängrännor till kompletta hustak och fasader. Det finns även plåtslagerier som specialiserar sig på historiska byggnader. Varje vinkel och utsmyckning på sådana byggnader är viktiga för helheten och arbetet måste följa stadsantikvariens stränga riktlinjer. När det gäller kulturminnesmärkta byggnader är djupa kunskaper om traditionella hantverksmetoder och material nödvändiga. Det är också av vikt att rätt metod tillämpas på rätt byggnad och att hela processen präglas av byggnadsvård. Inte bara formen måste vara korrekt, utan också färgen! Inomhus tillverkar plåtslagaren spiskåpan till det klassiska köket, eller plåtplattan framför kakelugnen. Koppar, zink och stålplåt används till äldre fastigheter. Till arbeten på nyare hus kan en plåtslagare i Bromma numera erbjuda tåliga material som i princip inte kräver något underhåll alls, som till exempel aluminium eller rostfritt stål.

Samarbete skapar helheten

Många plåtslagerier arbetar liksom andra yrkesgrupper för att minimera företagets påverkan på miljön. Av den anledningen använder en del till exempel en organisk ytbeläggning till plåten och tillämpar överhuvud taget en medveten filosofi kring den egna arbetsmiljön. Eftersom plåtslageriet ofta tillför detaljer i slutfasen av ett byggnadsprojekt är dialogen med de andra hantverkarna viktigt. Ett nära samarbete med exempelvis tegel- eller skifferläggare krävs för ett perfekt helhetsintryck.

Hur fungerar ljudisolering?

10 mar 2020

Om du känner att mycket ljud omkring dig är väldigt störande och skapar problem kan ljudisolering vara ett alternativ för dig. Det finns olika sätt att göra ljudisolering - ta reda på mer här.

Ljudisolering är ett sätt att få en behaglig inomhusmiljö, och görs genom att minska ljudkällor som finns utanför huset eller rummet. Detta görs genom olika sorter av material i golv, tak och väggar. Ett material som används ofta för att minska ljud är mineralull, och det fungerar inte enbart som ljudisolering utan även bullerskydd. Det är dessutom ett bra skydd i väggar och bjälklag mot brand. Vad du behöver för material för att förhindra ljud i din byggnad beror helt på förutsättningarna som din byggnad har. En professionell firma kan hjälpa dig att hitta unika lösningar för dina behov. Ett annat sätt att göra ljudisolering är med hjälp av ett undertak. När det kommer till ljudisolering finns det två olika metoder som används, vilket är luftljudsisolering och stegljudsisolering.

När behöver man ljudisolering?

Sanningen är att alla behöver någon sorts av ljudisolering för att inte bli helt galna. Det är viktigt att ha detta både i hus, skolor, sjukhus, kontor, industrilokaler - ja, alla byggnader där du spenderar tid i. Att hela tiden höra ljud från grannar, trafik eller vinden kan driva vem som helst galen. Det leder till stress, vilket verkligen inte är bra för hälsan. Ljudisolering hjälper till att skapa en mer behaglig och lugn miljö. Om det är i ditt hem kan det hjälpa dig att slappna av efter en lång dag och även att sova bättre. På ett kontor och skolor hjälper det med koncentrationen med ljudisolering.

Få hjälp med ljudisolering

Ljudisolering kan vara svårt att göra själv, speciellt om du har tummen mitt i handen. Det är istället något som du borde lämna åt en professionell firma. Du kan använda sökningar online för mycket - men ibland är det bäst att gå direkt till experterna. De kan hjälpa dig att komma fram till lösningarna för dig. När du först kontaktar en firma kan du också be om en kostnadsfri offert. I många fall kommer firman ut för att göra en inspektion för att kunna ge dig ett offert. För privatpersoner gäller också ROT-avdraget om arbetet sker i ditt egna hus. I äldre hus är det vanligt att hela väggar måste tas ner. Detta eftersom att det ofta inte fanns något skydd alls mot ljud i äldre hus. Läs mer på: https://www.undertak.biz/ljudisolering

Bra att veta inför balkongbygge

5 mar 2020

En balkong är ett uterum som ligger ovan mark. Men varför finns balkonger och vad kan man använda dem till? Hur stor kan en balkong vara för att kunna kallas det och när går den att använda?

Med balkonger är det precis som med allt annat inom byggnation att man bör planera noga innan man utför, för bästa resultat. Fundera över om man verkligen behöver en balkong och sedan över vad den ska användas till, och vilken storlek som behövs för att nå den funktionen. Många balkonger byggs alldeles för smala, så även om de kan vara väldigt långa så går de inte att använda till något vettigt på grund av sin smalhet. Med en balkong får man ett extrarum och en uteplats, allt i ett. Men om man inte får plats med mer än möjligen en stol, så kommer man inte att ha mycket glädje av den. Rätt storlek är alltså a och o, förutom alla säkerhetsregler som hur högt räcket ska vara, exempelvis. Så vad är då en balkong? När heter det balkong och när heter det terrass? Det kan man ju undra, eftersom de båda orden stundom blandas ihop friskt.

Balkong eller terrass

En balkong är en utbyggnad som svävar i luften medan en terrass har mark under sig. I stort sett så är det så som orden ska användas, men ibland kan man säga takbalkong, fast det borde heta takterrass. Hur orden än används så finns det alltså två olika sätt att kunna få frisk luft ovan mark, och båda brukar vara lika användbara och populära. Takterrassen har man möjlighet att göra större än balkongen, men i gengäld kan den vara blåsigare och mera ogästvänlig att använda, om man inte går all in och glasar in den förstås. Det är även ett knep som kan användas när det gäller balkonger, för att förlänga säsongen eller för att förstora boendeytan.

Förankrat eller i luften

När man bygger balkonger kan man antingen separera dem så att de hänger ut från väggen i luften, eller så att de vilar på balkongen under som ett radband från marken till översta våningen. Men hur man än bygger balkonger, är det oerhört viktigt att de är ordentligt förankrade i byggnaden, så att inget otäckt kan hända. Man brukar därför försänka förankringar långt in i byggnaden, för att det inte ska bli en påbyggnad utan vara en del av byggnaden som redan finns.

Ta reda på hur ren inomhusluften är

5 mar 2020

Att gå ut och ta frisk luft är ett koncept som vi känner till sedan barnsben. Men hur är det om man sitter på kontor 40 timmar i veckan? Hur ska man kunna vara säker på att ha frisk luft även då?

OVK står för Obligatorisk Ventilations-Kontroll och som namnet föreslår är det olagligt att inte utföra en OVK-besiktning. Vårt inomhusklimat är viktigt eftersom vi spenderar allt för mycket tid inomhus. Fukt och mögel är problem som uppstår när ventilationen inte är bra. Detta kan leda till många svåra hälsoproblem, däribland allergier och sjukdomar. Besiktningen är till för byggnader där människor spenderar mycket tid, som skolor, kontor och lägenhetshus. Där är det speciellt viktigt att ventilationen är bra. Byggnadens ägare är den som är skyldig att utföra besiktningen. Kommunen har också ansvar att se till att detta blir utfört på korrekt sätt och att det lever upp till kommunens standard. Vid en OVK så kontrolleras ventilationssystemet så att inga föroreningar sprids i byggnaden, och även att ventilationen fungerar korrekt.

Vem kan utföra besiktningen?

Det är inte vem som helst som kan utföra en OVK-besiktning, utan det är enbart en certifierad besiktningsman. När detta är gjort får byggnaden ett certifikat som sedan måste förnyas varje 3-6 år. Byggnader som skolor och sjukhus måste göra besiktningen vart tredje år, medan kontorsbyggnader och lägenhetshus gäller det vart sjätte år. Alla byggnader måste genomgå en kontroll av ventilationen, undantaget är småhus som är byggda för en eller två familjer. Detta eftersom ventilationssystemet måste ha en frånluftsventilation som har en värmeåtervinning. En besiktning av systemet måste ske, men det sker enbart vid installationen av systemet. Det krävs sedan inte återkommande besiktning.

Ett bättre inomhusklimat i Sverige

Det var på 1990 talet som lagen om funktionskontroll av ventilationssystem kom. Detta eftersom man tidigare upptäckt de negativa sidorna med att ha ett dåligt inomhusklimat. Mögel och fukt är inte enbart dåligt för människors hälsa, utan det är även dåligt för byggnaden. Ett hus som får fuktskador blir väldigt dyra att reparera, och fuktskador är en av de mest kostsamma skadorna som man kan få i ett hus. Ibland kan det även vara skador som inte går att reparera. Att kontrollera din byggnad hur ventilationen fungerar är därför viktigt. Det är inte alltid skador som går att se, utan ibland sitter det i väggarna. Så kontroller är inte enbart bra för vår hälsa, utan även för livslängden för din byggnad.

← Äldre inlägg