Blogg

Målartjänster för oss som är bekväma

20 okt 2020

Alla arbeten är inte till för alla människor. Vissa av oss föredrar att lägga vår tid på annat än husfix och skapar fler jobb för utbildade målare. För att inte tala om resultatet... Frågor på det?

Inte alla av oss har tvingats att lyssna på farbror Alberts målande beskrivningar av hur han ensam målade villan - men tillräckligt många har genomlidit detta trauma. Samtidigt som du nickade och log fick du återigen upp minnesbilden av det hus som en gång varit vackert gulmålat. Idag ser det ut som om någon tröttnat mitt under arbetet och sedan kom hösten.

Ingen är duktig på allt men alla är bra på något. För dig som är en smart person med en självinsikt kan det vara tillräckligt - du inser att du och målarjobb inte är kompatibla. Detta hindrar förstås inte att du med förfäran inser att det har varit dags för länge sedan att själv ta tag i projektet med målning och tapetsering. Vill du följa i farbrors spår?

Intelligenta lösningar för människor utan obegränsad fritid

När vi tänker efter är det ganska knapert med tid för många av oss. Troligen arbetar vi, mer eller mindre mycket. Heltid eller en förklädd deltid. Sen lägger vi på jobbresor. Sen har vi hushållsarbetet med mat, handling, tvätt och städning som inte lär börja sköta sig självt det heller. Obetalt arbete men helt nödvändigt ändå.

Nu ökar vi lite. Barn. Ett, två eller flera? De behöver föräldrar och de har antagligen aktiviteter som de inte kan släppas iväg på själva. Hund, katt, kanin eller häst? Jo, de ska aktiveras och promeneras, somliga av dem. Katten är ett kapitel för sig själv med kattlåderensningar och strategiskt placerade uppstötningar.

Låt proffsen sköta renoveringen

Förutom de uppenbara fördelarna - extra timmar i soffan för oss lata - finns flera andra goda bieffekter. När man ska anlita en målare bidrar man till ekonomin på ett positivt sätt. Människor behöver arbeten och företag behöver kunna leva vidare och leverantörer producera och sälja material såsom lim, penslar, färg och tapeter. Plus alla tusen små tillbehör man vanligen kommer på när man står på en stege med svettig nacke och nerskvätta kläder.

Sist men inte minst måste den ärliga erkänna att det är ganska sällan resultatet blir lika bra när den stolte hemmafixaren varit i farten. Arbetet tar minst den tredubbla tiden och ser inte på långa vägar lika bra ut. Var inte som farbror Albert!

Förebyggande åtgärd eller skadesanering

14 okt 2020

När man väljer att utföra en dränering runt sin husgrund så är det en ganska omfattande åtgärd. Det är viktigt att man gör på helt rätt sätt och innan alltför stora skador har hunnit uppstå.

Om man märker att vatten blir stående mot husgrunden så är det klokt att man utför en dränering innan det uppstått skador. Och om det redan har uppstått synliga skador så är det ännu viktigare att man snabbt hindrar dessa från att bli större. Det man ska hålla utkik efter är ifall vatten blir stående. Men även ifall det syns något på husgrunden som visar att den inte mår så bra. Det kan vara att mögel uppstår men även att färg börjar flaga eller att fasaden visar skador som kan härledas till fukt. Det man först och främst kan göra är att se ifall det är något som har täppts till. Kanske har stupröret vridit sig eller gått av och därmed samlas vattnet på ett annat sätt. Eller så kan dräneringsröret ut från huset ha fyllts med löv, rötter eller annat som gör att det inte finns någonstans för vattnet att ta vägen.

Händelser runt fastigheten

Tillfällen då husets dränering kan påverkas fast det inte är något fel på den finns också. Det kan vara att man gjort någon tillbyggnad, grävt för pool eller annat som kan ha påverkat dräneringsrören ut från huset. Men det kan även påverka ifall grannen byggt på sin tomt och exempelvis höjt sin tomt så att vatten nu rinner från granntomten och in på den egna tomten. Istället för att vattnet tidigare runnit åt andra hållet. Innan man drar igång en stor apparat med att gräva upp runt hela husgrunden och köpa in allt material för dränering, så bör man därför rådfråga ett företag som arbetar inom området. På det sättet kan man få tips och råd samtidigt som man kan göra en bedömning gällande vad som behöver göras.

Flera olika moment

Hur man dränerar runt ett hus beror på många faktorer. Dels spelar det in vilken typ av grund som man har, och om man dessutom har en källare som innebär mer yta under markplan. Men det har också betydelse vilken typ av markförhållanden som man har där husgrunden står. Och även runt omkring där huset är placerat. Om huset står i en nedförsbacke på hårt underlag så måste man lägga extra energi på dräneringen.

Slipa olika slags trägolv

14 okt 2020

Är golvet hemma hos dig väldigt slitet? Då skulle det nog må bra av att slipas om. Men frågan är om alla trägolv kan slipas? Spelar det roll vilket träslag det är? Läs här så får du veta mer!

De vanligaste träslagen på golven i våra hem är ek, ask, bok och lönn. Absolut allra vanligast av dessa är förmodligen ek, och då framförallt i form av ekparkett. När det är parkett, är det oftast europeisk ek som används. Annars är amerikansk ek vanlig när det gäller tiljor. Man kan ofta se skillnad på dessa då den amerikanska eken är lite mer åt det röda hållet, i jämförelse med den europeiska. Oavsett vilket så är ek ett träslag som både är tåligt och hårt och därmed tål att slipas flera gånger om.

Ask och bok

Om man har ett golv i ljust träslag är det allt som oftast ask det handlar om. Har man ett askgolv upplevs det som harmoniskt då detta virke brukar har mycket vackra ådringar, men få kvistar. Liksom eken är det ett tåligt golv och lätt att slipa. Det är även elastiskt och segt, och passar bra som parkett.

Precis som ask är bok ett ljust träslag. Även detta upplevs som harmoniskt med vackra ådringar. Träslaget är hårt, segt och funkar bra att slipa om flera gånger. Något man ska tänka på är att just bok är känsligt för temperaturväxlingar. Därför bör man inte ha detta virke utomhus på till exempel verandan. Inte heller i hallen för den delen. Där öppnas och stängs ytterdörren ofta och varm och kall luft växlar ständigt.

Behövs mer hjälp?

Sist ut att presenteras av de vanligaste golvträslagen är lönn. Lönn är kompakt och även det ett segt träslag. Därför fungerar detta också bra för omslipning. Om asken har få kvistar i virket, så slår den ändå inte lönnen. Lönn är så gott som helt kvistfri.

Om man har fler funderingar kring sitt golv och en eventuell slipning av det, kan man alltid vända sig direkt till en professionell golvslipare. De kan komma ut och kika på hur just ditt golv ser ut och vad som kan göras och om det går att slipas. För även om man kan slipa golv som dessa flera gånger, så finns det ändå en gräns. Detta kan en golvslipare se på ditt golv. Skulle det vara kört, kan de ofta hjälpa till med ett nytt golv istället.

Hur mycket fukt är det i marken?

5 okt 2020

Är det verkligen viktigt att ta reda på hur marken är runt ett hus man just har köpt? Vad innebär det att ett hus är fuktskadat? Funderar du på hur du kan undvika mögel och fukt i ditt nya hus?

Tänk dig att du köpt ett alldeles eget hus. Det sjunger i hela kroppen av glädje och du kan knappt bärga dig tills du flyttat in. Drömmen har blivit sann efter åratal av letande och ännu fler år av sparande. Men efter alla turer och våndor är allt äntligen klart. Ingenting kan störa lyckan. Eller?

Finns det något som skulle kunna störa glädjen? Mardrömmen skulle väl vara om det första som hände var att man upptäckte att det finns tendenser till att huset skulle kunna angripas av fuktskador eller mögelangrepp. Har man köpt ett gammalt hus är det väl värt att dränera. Ju förr desto bättre. Såvida det inte helt nyligen är gjort.

Mota Olle i grind

Att ställa tillrätta en fuktskada eller få bort mögel ur en byggnad kan bli riktigt kostsamt och ta lång tid. Är det riktigt illa måste allt som finns i huset först tömmas och sedan magasineras. Därefter installeras det pumpar som står och går under lång tid. De bör gå minst sex månader efter att fukten försvunnit för att man ska vara riktigt säker på att allt är torrt och inget lämnats åt slumpen.

Men finns det då inget annat sätt att komma undan problematiken och vad är det egentligen som orsakar fuktskador? Det är allmänt vedertaget att en dränering är det bästa du kan göra för att hålla fuktskador borta. Hellre då göra det innan fuktangrepp sätter in än efter att det är ett faktum.

Tjänster och service

Tänker du utföra en dränering i Göteborg kan du välja att göra det själv eller anlita experter som gör det åt dig. Bara att googla så kommer det fram alternativ. Det är rätt enkelt att ta in en firma som gör jobbet jämfört med att gräva själv och kanske behöva hyra in en maskin för grävandet. Men allt är möjligt.

Gräva för hand ger starka muskler och kanske en öm rygg medan gräva med maskin kan vara en rolig erfarenhet. Men det är mer än gräva man ska göra. Byta rör och gå igenom fasaden så den inte släpper igenom vatten in i huset. Det är bäst att ett så viktigt jobb blir bra gjort.

Sköt om träden för grannsämjans skull

30 sep 2020

Det som kan vara vackert för den ene kan vara mycket irriterande för den andre. Så kan det vara ifall en granne har ett träd som skymmer solen, fäller mängder av löv eller har rötter som skadar.

När man planterar ett träd så finns det vissa regler som man ska följa inom tättbebyggt område. Det är regler som reglerar att man inte har grenar som sticker ut över vägen och tar i bilarna som kör förbi. Grenar som sticker över på grannens tomt och kanske vilar sig på grannens hustak. Rötter som skadar asfaltering, stensättning, husgrund eller annat hos grannen eller på kommunens mark. Men det kan även vara att man har ett träd som är så pass högt att det skymmer grannens utsikt eller solens strålar på grannens altan. I alla dessa fall kan man själv för grannsämjans skull fråga grannen ifall det finns något med trädet som de ser som störande eller problemartat. Det är ofta en god idé att själv ta tag i sådant som man ser istället för att skapa irritation. Eller ännu värre att grannen kontaktar kommunen och gör en anmälan.

Minimera störande moment

Vissa delar av husägande får man stå ut med som granne. Det gäller att det kan vara kalas hos grannen samtidigt som man själv vill läsa en bok i solstolen, grannen grillar när man själv går på diet eller löv som blåser in i trädgården från grannens träd. Är man en god granne så kan man ändå försöka minimera alla moment som kan skapa irritation hos dem som bor vid sidan om. I alla fall när det gäller sådant som grenar eller löv som blåser in på grannens tomt. Om grannen inte själv har träd. Genom att kapa grenar och själv vara noga med räfsning så kan man se till att spridningen minskas. Och man visar även sina grannar att man bryr sig om grannsämjan.

Fälla och plantera annat

Det är inte ovanligt att träd är feldimensionerade för den trädgård som de är planterade i. Om man upptäcker det, eller något annat som stör, så finns det två olika sätt att finna en lösning. Antingen kan man helt enkelt beskära trädet rejält. Något som ofta inte ser så bra ut. Och dessutom är det något man måste fortsätta att göra. Eller så fäller man trädet och planterar ett annat träd istället. Något som passar i storlek. Läs mer om trädfällning på denna sida: https://www.trädfällningigöteborg.se

Ett tåligt och lättstädat golv

11 sep 2020

Industrier finns inom ett flertal olika områden men gällande inredningsdetaljer som golv är de ganska lika. Vilka olika golv finns det på industrier? Vad ska man tänka på vid golvläggning?

Vid alla typer av golvläggning är det viktigaste att man väljer ett golv som passar för den funktionen som finns i rummet. Golv kan exempelvis bli utsatt för väta, kemiska medel, tunga maskiner eller ett hårt slitage av något slag. Vissa golv kan också få tåla rejäl nedsmutsning eller tuffa temperaturer inom antingen kyla eller hetta. Och är det dessutom ett golv på en arbetsplats så är det ännu mer viktigt att det fungerar varje dag och under lång tid. Men det kan även hända att det blir vissa krockar när det gäller olika funktionaliteter. Ett golv som ska vara tåligt och lättstädat kanske även behöver vara halkfritt. Det är därför extra viktigt att man noga tänker igenom alla arbetsuppgifter som ska utföras och vad det medför. Både för personalen och för alla moment.

Välja passande ytskikt

Det allra vanligaste golvet som man använder sig av inom industri är ett enkelt gjutet betonggolv. Man får en enhetlig yta som är lätt att spåra avlopp i och som tål tyngd bra. För att enklare kunna rengöra och slippa fläckar, så kan man måla golvet. Nackdelen är då att man kan få ett halt golv, men det kan enkelt undvikas genom att man skapar en ojämn yta i gjutningen. Ett annat golv som är vanligt är klinkergolv. Det är ett golv som gärna används i lokaler där man inte använder sig av någon slags fordon, som bobcat eller truckar. Ett annars tåligt och lättstädat golv. Behöver man mer dämpning så finns det olika gummimattor som kan användas på hela eller delar av golvytor.

Prio nummer ett

Eftersom ett industrigolv är en arbetsmiljö för företagets personal så kan man göra miljön mer säker genom att tänka klokt. Ofta finns det stråk där personalen brukar gå över golv och det blir lite grann som stigar. Genom att lägga ett halkfritt och mjukare material på dessa gångstråk så kan man spara på sjukskrivningar på grund av slitage eller olyckor. Det är även mycket viktigt att man ser till att personalen använder sig av korrekta skor och övrig utrustning. Ett annat säkerhetstänk är att man noga planerar ytskiktet nära riskytor där eld eller kemikalier kan ha en möjlighet att nå golvytan.

Fatta beslut om åtgärder för gamla hus

3 sep 2020

Ibland kan man se potentialen i en äldre byggnad trots att den är mycket sliten. Men vad ska man tänka på när man gör en renovering? Varför renoverar man när man istället kan bygga ett nytt hus?

Om man har ett äldre hus som behöver fräschas upp så kan det vara klokt att göra en checklista. Innan man fattar beslutet om att göra en totalrenovering så bör man fundera noggrant. Man bör ta reda på allt som behöver bytas ut, om det så endast är ytskiktet. Men det kan även vara så att el, vatten och avlopp bör installeras om. Eller att delar av konstruktionen är i ett icke önskvärt skick och behöver byggas om. Är man osäker själv så kan man anlita en besiktningsman som kan ge svar på frågorna. Kanske kan man även där få en indikation över vad det kommer kosta att åtgärda. Det kanske till och med är billigare att riva huset och bygga nytt. Skillnaden i priser kan även bero på hur mycket man är villig och kan göra själv. Kanske går vissa delar att rädda om man bara lägger den extra tiden istället för att köpa nytt.

Spara fina detaljer

Många bestämmer sig för att renovera istället för att bygga nytt. Ofta kan det bero på att huset har gamla fina detaljer som man vill spara. Det kan vara så kallad snickarglädje som består av utsmyckningar på fasaden eller liknande. Men det kan även vara gamla plankgolv eller stora munblåsta fönster. Detaljer som inte längre görs och som därmed svider i hjärtat att göra sig av med. Det kan innebära att det blir dyrare med en renovering än att bygga nytt, men man kan ändå i slutändan tycka att det är värt det. Ett hus som är varsamt och noggrant renoverat kan till och med ha ett högre försäljningsvärde än ett nytt.

Ålder eller olycka

Ett hus som behöver en helrenovering behöver inte vara gammalt. Det kan även vara någon typ av skada som gjort att huset behöver vissa åtgärder. Vanliga orsaker är träd som fallit över huset, stormskador, vattenskador eller brand. Beroende på hur allvarlig skadan är väljer man ifall det går att åtgärda eller ej. I de fallen brukar även försäkringsbolaget ha sin åsikt. Det går snabbare att helt enkelt jämna ett hus med marken och bygga nytt. Att försiktigt göra punktinsatser är besvärligare och mer tidskrävande. Det blir därför ett gemensamt beslut.

Trä går att slipa om och om igen

26 aug 2020

Har du ett hem med vackra och nyslipade trägolv? Eller har du snarare gamla trötta trägolv som behöver omvårdnad? Drar du dig för att ta itu med problemet? Känns det bökigt och dammigt?

Du kanske har hört talas om dammfri golvslipning, eller har du inte? De finns företag som erbjuder och rent av specialiserar sig på just dammfri golvslipning. Det innebär att du slipper städa efter att de har varit hemma hos dig. Och du behöver inte alls skydda möbler och inredning från damm i samma utsträckning.

Så har du gamla trötta trägolv? Är det parkettgolv som fortfarande har flera omgångar kvar att ta av? Eller är det rent av äkta fint trägolv med breda vackra plank? Höj hela känslan i bostaden genom att slipa dem och ge dem extra kärlek. För vad är väl vackrare än att kliva in i ett hem där solljuset faller över ett vackert trägolv? Vinden fläktar i vackra vita linnegardiner och luften doftar nystädat och fräscht.

Slipa och behandla dina golv

Genom att ge dina trägolv extra kärlek så får de längre livslängd och de ger hela hemmet en annan glow. Tänk dig en vacker 1700-talslägenhet där de gamla trägolven har blivit väl omhändertagna. Slipade och behandlade precis som de förtjänar. I sådana golv finns en historia, i sådana golv finns en speciell lyster.

När du väljer att utföra en dammfri golvslipning använder experterna en utrustning som i princip är en dammsugare som kopplas på golvslipmaskinen. Så allt trädamm som slipas loss från golvet hamnar direkt i dammsugarens insug och aldrig kommer ut i luften i hemmet. Givetvis också tusentals gånger bättre för dig som är allergiker och extra känslig mot damm.

Parkettgolv och trägolv med behandling

När du har anlitat en firma som utfört ett fantastiskt jobb med dammfri golvslipning så vill du förstås behandla golvet på ett passande sätt för att behålla det vackert och hållbart så länge som möjligt. Hur ditt golv ska behandlas för längsta möjliga hållbarhet får du råd om från din golvläggare. Kanske är det hårdvax, betsning, olja eller lack som passar bäst utifrån era unika behov. Kanske vill ni skapa en färgeffekt genom att blanda i pigment i olja eller lack. Vad som passar bäst för just ditt golv vet din golvfirma så fort de har kunnat besiktiga det och även förhört sig om er livsstil. Ta väl hand om era vackra trägolv och de ger er skönhet tillbaka. Läs mer om dammfri golvslipning på denna sida: https://www.dammfrigolvslipningstockholm.se/

Rätt sida strecket

5 aug 2020

Alltsedan grottmålningarnas tid har människan ritat symboler. Berättelser, instruktioner eller information. Många är internationella och självklara för de flesta människor.

Ta det här med övergångsställen till exempel. De ser väldigt lika ut över hela världen. Ett naturligt inslag i en stadsmiljö med gator, torg och kvarter. På många håll kallas de zebra-korsningar, eftersom linjerna ofta är vita mot en asfalterad eller mörk gata. Vi är så vana vid dem att vi tänker inte på det. Vid de bevakade övergångarna finns ljussignaler som hjälper fotgängare och trafikanter att uppmärksamma varandra. Lite svårare blir det om du besöker Storbritannien där det är vänstertrafik. Då blir det uppenbart att vårt beteende är automatisk. Därför står det skrivet i vägen att du ska ha fokus på trafiken från vänster. En trevlig gest för gäster och turister.

Bra att veta

Det cirkulerar ibland illustrationer på nätet som blir virala. Någon har uppmärksammat en bild eller instruktion som är kul. Ofta är de överraskande och stämmer inte med hur vi själva lever. Ett exempel är skyltar på kinesiska toaletter som instruerar om att man ska sitta på ringen och inte ställa sig på huk med fötterna på den. Ja, du läste rätt. Det här är ett tecken på att det fortfarande är stor skillnad på storstad och landsbygd i den delen av världen. Man har väldigt olika livsstil helt enkelt. Under våren 2020 togs det i nästan alla världens länder fram många skyltar om social distansering i köer och i butiker. Några klistrades fast på golvet, andra på väggar eller vid kassorna. Det hade nog ingen kunnat anat i förväg.

Lek och allvar

Några situationer där det är viktigt med linjemålning och markeringar är vid byggen. I samband med en förändring måste det framgå hur vi kan röra oss på området. Det måste vara enkelt att hitta alternativa vägar när kända stråk stängs av eller förändras permanent. Annars skulle det kunna bli kaos. Även parkeringsplatser, både inne i parkeringshus och ute i det fria behöver vara tydliga för att det ska fungera bra. Var kör man in? Var är utfarten? Där går det att vara mer kreativ med färger och former än vad många tror. Detsamma gäller för lekplatser, där det finns många bra markmaterial som livar upp och gör det attraktivt att besöka en trygg zon. Självklart går det att fräsa bort de gamla markeringarna och använda nya och miljövänliga material istället. Läs mer om linjemålning på denna webbsida: https://www.linjemålning.com

Sover du dåligt om nätterna?

31 jul 2020

Orolig över att något ska hända din fastighet och dina anställda? Har du koll på brandsäkerheten på ditt företag? Vilka åtgärder har du vidtagit för att lokalerna ska vara brandsäkra?

Om du som företagare och fastighetsägare har minsta lilla oro eller tanke kring att brandsäkerheten är dålig - då bör du agera direkt. En sådan oro är sällan obefogad. Har ni brandfarlig utrustning eller produkter med mycket el? Lugna dina nerver och sov gott. Kontakta en firma med superkrafter inom brandskydd. Det finns åtgärder att utföra, mer eller mindre omfattande. Kanske är det så att din lokal borde brandskyddsmålas. En sådan åtgärd sparar tid om olyckan är framme. Tid som sparar liv och resurser då brandmännen får bättre förutsättningar att jobba samt mer tid. Låt dem göra en besiktning, komma med förslag på åtgärder samt genomföra en brandskyddsmålning i lokalen.

Hur ser det ut egentligen?

Att brandskyddsmåla dina lokaler invändigt innebär ingen större förändring. Naturligtvis innebär det ett lyft rent estetiskt. Ny fräsch färg på väggarna kan göra under. Du väljer själv vilken kulör du vill ha och vilken känsla som ska finnas i rummet. Färgerna är brandskyddsklassade i olika grader som anger ungefär hur länge brandskyddet håller i antal minuter - 30, 60, 90 och så vidare. När olyckan väl är framme kommer den speciella brandskyddsfärgen att svälla och bli till ett skum. Detta skum hindrar värmen och elden att komma in till det bakomliggande materialet som ofta är en stål eller träkonstruktion. På så vis tar det längre tid innan branden är fullt utvecklad och brandmännen har mer tid till att släcka elden och hjälpa människor ut.

Var kan det användas?

Vanligast är att brandskyddsmåla offentliga lokaler som har höga krav på brandskydd såsom industrier, sjukhus, äldreboenden, bibliotek med flera. Även du som privatperson kan såklart välja att brandskyddsmåla olika typer av lokaler och utrymmen. Kanske har du en vind eller en källare som behöver skyddas för att kännas trygg. Kanske förvarar du brandfarliga grejer och vill skydda din familj. Bor ni i ett trähus? Rådfråga de verkliga experterna på brandskyddsmålning så ni får rätt färg för ert hus och era förutsättningar. I ett trähus som är brandskyddsmålat kommer det att kunna brinna en längre tid och träet förkolnas. Detta i sin tur innebär att det tar än längre tid för elden att sprida sig och brandmännen vinner då mer tid för räddningsarbete och släckning.

En takläggare ger råd om ditt hus i Djursholm

28 jul 2020

Behöver du renovera ditt tak eller är det dags att lägga ett helt nytt? Kontakta en professionell takläggare i Djursholm och be dem göra en besiktning av taket innan du bestämmer dig.

Två saker är extra viktiga när det gäller att lägga ett nytt tak. Dels måste underarbetet göras ordentligt för att man ska slippa fuktproblem, och dels måste konstruktionen hålla för det nya takets tyngd. Har man ett gammalt papptak nu, måste man tänka på att tegelpannor väger betydligt mer. När du kontaktar en takläggare i Djursholm får du först och främst en genomgång över hur taket ser ut nu, om du bör lägga ett nytt eller om det räcker med att renovera det. Sedan är det en estetisk fråga om vilket slags tak man tycker är snyggt och hur det passar in i grannskapet.

Papptak eller tegelpannor

Har man papptak är det oftast bäst att lägga ett nytt, eftersom nya material i detta fall är bättre än de gamla. Ett papptak är billigare än takpannor, men det kräver visst underhåll. Tegelpannor kan man ta ner, rengöra och lägga tillbaka, och man kanske bara behöver byta ut några enstaka pannor. Då behöver man oftast också renovera tätskikt och läkt. Här har du nytta av takläggarens yrkeskunskaper när du vid besiktningen får hjälp med att kontrollera i vilket skick taket är. Vill man göra en renovering av sitt hus för att få det riktigt snyggt, kan man välja att lägga ett helt nytt tak efter egen smak. Exempelvis är takpannor i betongtegel både hårda och hållbara och kan fås i flera olika färgnyanser.

Ett nyrenoverat hus

Kanske kan du glädja dig över en alldeles nybyggd villa. Då kan du välja fritt från början precis vad du vill ha. Men ibland kan man ha köpt eller ärvt ett lite äldre hus, som behöver en rejäl översyn. Man kan få det i toppskick. Taket är bland det allra viktigaste på huset, det ska både hålla tätt och se snyggt ut. Det behövs också rännor, snörasskydd och även anordningar som gångbrygga och bärläktsteg så att det ska vara säkert att gå på. Det är din investering för framtiden, och när du låter ett nytt tak läggas ordentligt av proffs, kan din takläggare för huset i Djursholm göra underverk. Ibland går man förbi en sådan nyrenoverad villa och beundrar blanka, vackra takpannor. Det ser helt enkelt exklusivt ut. Är du i behov av en takläggare så kan vi rekommendera denna: https://www.takläggaredjursholm.se

En fasadrenovering kräver kunskap och rätt material

27 jul 2020

En fasadrenovering kan vara både liten eller omfattande beroende på behovet och byggnadens skick. Grundläggande för en lyckad renovering är val av duktiga, professionella hantverkare.

En fasadrenovering kan variera i omfång och svårighetsgrad beroende på byggnadens befintliga fasad. Om den är i gott skick kan det ofta räcka med en enklare renovering. En sådan oftast består av tvätt, ommålning och lagning av skador där det behövs. Planerar du att ersätta den gamla fasaden av en ny sådan blir renoveringen omfattande. Den gamla fasaden knackas ned och görs om. Ett känsligt moment är att proceduren skapar oljud och vibrationer som är störiga för boende och husdjur. Just det arbetsskedet kräver oftast att byggnaden lämnas tom. Att anlita ett erfaret företag med många fasadrenoveringar i ryggen är alltid en bra lösning oavsett om det gäller ett mindre eller mer omfattande projekt.

Behövs det bygglov?

Behövs det bygglov vid fasadrenoveringar? Ja, det gör det som oftast, men inte i alla fall. Bygglov behövs om du tänkt byta husets färg eller material. Om fasaden ändras på grund av insättning av nya dörrar, balkonger eller fönster bör man också ansöka om lov. Ifall huset förändras på något grundligt sätt, om detaljer läggs till eller det görs någon form av komplettering måste ett bygglov begäras. I sådana situationer rekommenderas det att anlita en konsult som kan hjälpa till med hela processen. Sammanfattningsvis, för att säga det på ett enkelt sätt så krävs det bygglov om någonting ändras i det befintliga eller nya saker görs med en fasad.

Varför lyckas Stockholm med sina fasadrenoveringar?

Stockholm är känt för sina vackra och välbevarade byggnader. Frågan är hur lyckas huvudstaden med att bevara sina fasader? Svaret ligger i det faktum att de flesta byggnader i Stockholm faktiskt ägs av bostadsrättsföreningar. Deras skyldighet är att åtgärda fasadproblem i tid, vilket gör att de flesta byggnader har ett fint utseende. Fasadrenoveringar som ger ett långsiktigt resultat brukar oftast börja med en grundligare behandling. Den anpassas till fasadtypen. Ifall det har gått lång tid sedan den sista renoveringen utfördes kan arbetsprocessen förlängas. Tanken är att återskapa byggnadens tidigare och önskvärda skick. En försummad fasad kräver större reparationer och leder till högre kostnader. För att säga det på ett lättförståeligt sätt så bör fel åtgärdas i tid för att spara pengar. Något som de flesta byggnader i Stockholm, speciellt i de centrala delarna faktiskt lyckas med. Läs mer om fasasdrenoveringar på denna sida: https://www.fasadrenoveringstockholm.net/

Det livsviktiga vattnet

16 jul 2020

Man säger att en människa kan leva ca 3 dagar utan någon form av vätska. Då förstå man varför det är så viktigt att ha tillgång till vatten. En lyx som inte är självklar för alla människor.

När man bor i ett hyreshus eller i en villa som har tillgång till vanligt vatten så tar man det för givet. Långa bad och rent dricksvatten är en självklarhet. Ja faktiskt något som man anser sig ha rätt till. Men är det så enkelt. Kan man vara säker på att det alltid kommer att finnas där när man vrider på kranen? Kommer det alltid att vara drickbart? Vad händer när vi inte får något regn? Som sagt, har man kommunalt vatten så tänker man inte så mycket över det. Men om man bor i ett hus som inte har det så måste man skaffa en egen brunn. Då blir genast frågan mer aktuell och viktig.

Att skaffa egen brunn

Köper man en tomt utan kommunalt vatten som man planerar att bygga hus på så måste man borra en brunn. Det gör man inte på egen hand, utan då kontaktar man företag som specialiserar sig på att just bl.a. borra brunnar. De lokala företagen känner bäst till marken där man vill borra, så om man söker på “brunnsborrning Norrtälje” exempelvis så kan de berätta vilken typ av mark eller grund som tomten är placerad på. Det är skillnad på om tomten ligger på mjuk mark eller om man ska borra ner i berget. Sistnämnda är att föredra då man inte behöver borra särskilt djupt för att få tillgång till bra vatten. En annan anledning att hyra in ett företag med kunskap inom området är om man till exempelvis bor vid havet. Då kan det nämligen finnas en risk att få in saltvatten om man borrar för djupt.

Bra att veta

Om man har en egen brunn på tomten så har man själv ansvaret för vattenkvaliteten. Därför är det viktigt att ta regelbundna tester på vattnet. Minst var tredje år enligt livsmedelsverket. Skulle det finnas två fastigheter som är kopplade till brunnen är intervallerna på bara ett år. För att få mer information kan man vända sig till kommunens miljöförvaltning. Proverna ska tas av vattenlaboratorier som har provtagningspaket som är rekommenderade av livsmedelsverket. För bästa resultat, låt alltså brunnen borras av företag med rätt kompetens och använd vattenlaboratorier vid provtagning.

Säkert byggnadsarbete med trygga byggnadsställningar

12 jun 2020

För att säkra upp säkerheten vid nybyggen eller ombyggnationer, framför allt på höjden, kan du vara i behov av byggnadsställningar. Läs mer här om alternativen och vad du ska tänka på.

Byggnadsställningar är vanliga att få syn på när det exempelvis utförs reparationer eller det byggs nytt på höjden i eller på byggnader. Det kan beskrivas som extra parallella våningar med golv som sträcker sig ut från området av byggnaden det utförs arbete på. Det är heller inte ovanligt att se en målare eller fönsterputsare jobba från en byggnadsställning när man målar väggar eller tvättar fönster högt upp. Byggnadsställningarnas främsta uppgift är alltså att kunna erbjuda en säker arbetsplats på höjd som både skyddar arbetaren från att trilla ned och förhindrar ras från byggnaden som riskerar att skada förbipasserande.

Olika varianter av byggnadsställningar

Det finns inget facit eller färdig mall för hur en byggnadsställning måste se ut eller hur den måste vara konstruerad. Men rimligtvis består stommen av varmförzinkat material i form av antingen stål, aluminium trä eller bambu. Ofta består själva belastningsytan, det vill säga ytan man står och arbetar från eller placerar sitt material, av plankor i trä eller plywood. Förr i tiden gjordes faktiskt byggnadsställningar helt och hållet av trä, men det är både mindre effektivt i byggnadsprocessen som i belastningsgraden. Vilket material som byggnadsställningen är i ser olika ut på olika platser i världen, även inom Europa. Intressant fakta är att man i vissa delar av Asien fortfarande använder bambu som material i byggnadsställningar. Vilket material man använder beror såklart både på tillgängligheten, pris och syfte.

Byggnadsställningar för varierande ändamål

Man vet aldrig när man behöver en schysst byggnadsställning. De förekommer nämligen vid betydligt fler sammanhang än när man bara ska bygga om gamla kyrktorn eller putsa fönster på höghus. Alla som har varit på någon konsert, det behöver sällan vara av någon större kaliber, har nog sett en eller flera byggställningar i bakgrunden. De är ofta nödvändiga för att säkra upp rekvisitan som används vid föreställningar, som högtalare, kulisser och annat.

Byggnadsställningar går i regel att hyra om det är så att man inte är intresserad av att permanent investera i en sådan. Ofta är ju byggnadsställningarna aktuella för tillfälliga arbeten vilket gör att det finns en stor marknad för att också bara tillfälligt äga tillträde till byggnadsställningar. Men givetvis finns alternativet att investera i byggnadsställningar till bra pris för den som önskar.

Är det värt att sätta in bergvärme i fastigheten?

9 jun 2020

Vad man väljer för uppvärmning i huset är självklart upp till var och en. Det finns både fördelar och nackdelar med de olika varianterna. Dessa kan vara bra att ha koll på innan man gör sitt val.

Alla hus använder olika typer av uppvärmning, men bergvärme är någonting som har blivit väldigt populärt och enkelt att använda under de senaste åren. Många väljer idag att gräva för bergvärme och installera det i huset de bor i. Har man till exempel tidigare behövt hålla på och elda för att få varmvatten och värme i bostaden så är det självklart ett stort lyft att istället få bergvärme installerat. Denna typ av värmekälla är enkel och man skulle kunna säga att den sköter sig själv. En bergvärmepump är smidig att styra och använda, bara man får förklarat för sig hur man ska sköta den. De som kommer och installerar bergvärmepumpen kan hjälpa till att guida er i hur den fungerar.

Fler fördelar än nackdelar

De allra flesta värmesystem har både fördelar och nackdelar, men beroende på vad man är ute efter och vad man är villig att lägga ned i både tid och pengar så kan det bli mestadels fördelar i slutändan. Det är en stor investering och därmed en stor kostnad att skaffa bergvärme. Sätter man in bergvärme i sin bostad så kommer värdet på huset att höjas automatiskt, vilket är fördelaktigt vid en eventuell försäljning. Energiförbrukningen är relativt låg när det gäller bergvärme och på så vis är det en ekonomiskt smart energiform. Det är både miljövänligt och enkelt att använda sig av bergvärme då den oftast sköter sig av sig själv. En nackdel kan vara att man behöver ha tillstånd från sin kommun innan man kan börja installera den.

Ett miljövänligt alternativ

För den som vill ha en enkel uppvärmning som i stort sett sköter sig själv så är bergvärme det perfekta valet. Det är inte särskilt krångligt vid installationen; den brukar ta en dag eller två för installatören att göra den klar för användning. Det som tar tid är istället allt grävande som måste göras runt huset innan det är klart för installation av själva pumpen. Det behöver borras djupt ned i marken för att man ska kunna nå ner till värmen, som sedan kommer att färdas upp till pumpen i fastigheten. Bergvärme är det enkla och miljövänliga valet för dig som vill ha tid över till annat.

← Äldre inlägg