Är du i behov av en snickare i Stockholm?

En snickare kan göra en stor skillnad. Idag, i en tid av gör-det-själv-tänk, så vill många prova att utföra olika projekt utan någon professionell hjälp. Det är bra, men man bör tänka sig för både en- och två gånger innan man sätter igång. En del projekt kan man säkerligen klara av, andra kommer att innebära större svårigheter, fler risker och där resultatet kan komma att både bli undermåligt och direkt farligt. Man ska inte glömma att en snickare erbjuder en professionell tjänst och en yrkeskunskap som gör att man - förhoppningsvis - får exakt det man söker.

Vi skrev förhoppningsvis och vi gjorde det av en anledning. I större städer finns en konkurrens mellan snickare och om du bor i Stockholm så kan du egentligen välja och vraka. Ska du renovera i ditt kök och behöver hjälp så kan du välja att ta in offerter från flera olika snickare och genom detta också se att prisbilden varierar ganska mycket. Det är bra, eller? Nej, det finns problem med detta och vi tänkte rada upp några av de skäl som finns till varför.

Man med verktygsbälte

Varför är en billig snickare en sämre lösning?

Du vill anlita en snickare i Stockholm och du vill naturligtvis ha ett så bra pris som möjligt. Du har tagit in offerter och du har dels ett större segment i mitten där de flesta snickare ligger rent prismässigt - man har räknat på jobbet och hamnat ungefär på samma nivå. Men, du har även några snickare som ligger betydligt mycket högre i sin offert och så har du en snickare som ligger väldigt lågt i sitt pris.

En no-brainer, eller hur - du väljer den billigaste och kommer undan med bästa möjliga pris? Vi skulle avråda dig från detta. Troligt är att denne snickare lockar med ett lågt pris då detta är det enda sättet för honom att få kunder i Stockholm. Han saknar referenser, han kanske saknar riktig utbildning och han kan i och med detta vara en leverantör av en riktig farsot: fuskjobb.

Ska du gå vidare med denna snickare så måste du ha rejält med kött på benen. Kolla referenser, kolla upp betalningshistorik och eventuella anmärkningar hos Kronofogden, se över hos Skatteverket att det finns F-skatt - en förutsättning för att du ska kunna använda Rot-avdraget - och var beredd att besöka arbetsplatsen för att skaffa en ännu bättre bild.

Fuskjobben från snickare ökar i Stockholm

Man måste ställa kostnaden mot den risk som finns i att bli lurad och åka på ett undermåligt jobb. Vi säger inte att en billig snickare i Stockholm per se är sämre - det vi säger är att det krävs en rejäl undersökning innan man skriver ett avtal. Det senare gäller för övrigt även annars och för andra, dyrare snickare. Man måste kolla upp referenser och skaffa sig en bild av vilket företag man står inför att anlita.

Tyvärr har antalet fuskjobb fullkomligt exploderat i Stockholm under det senaste årtiondet och det måste man som kund vara medveten om. Det finns bra snickare - lejonparten är skötsamma och levererar toppjobb! - men man måste göra allt i sin makt för att undvika de sämre. Vårt råd är således att du väljer en snickare vars offert ligger i mellansegmentet. Den billigaste och den dyraste kan du välja bort med gott samvete.

20 Feb 2020