Årets trender i inredningsfärger

Ta hand om gamla hus innebär ett ständigt renoveringsarbete. Om man kan ta det lugnt och inte låter sig irriteras för mycket av skavanker, pågående renoveringsprojekt och att det innebär att man ständigt får arbeta på sitt hus, kommer det äldre huset att bli en mycket charmig villa. De äldre trähus som vi är vana vid i Sverige, ger stor mysfaktor. Äldre trävillor kan ofta ha snickareglädje på verandor och fasad. Har man ett trähus behöver man ta hand om träet på annat sätt än när man har en fasad av puts eller tegel. Då gäller det att man målar eller oljar in träet med jämna mellanrum, ofta så ofta som en gång om året. Hur ofta beror på hur utsatt träet blir av väder och vind. Inomhus är det inte på samma sätt. Där räcker det med ommålning efter 5-10 år, bereonde på hur slitet det blir inomhus.

När du ska välja färg inne

När det är dags att välja inredningsfärg, finns det några tydliga trender som har dominerat under de senaste åren. Dels har färgerna gått mot mer och starkare färger. För 2-3 år sedan såg vi färggranna väggfärger och tapeter, ofta med stora och lekfulla mönster. I år ser vi samma inredningsfärger men mer dämpat, mer rofyllt och en blandning av nyanser. Här presenterar vi några av årets inredningsfärger:

  • Hornbach har flera färger som går i brända färger med brun-beige nyans. Till exempel deras målarfärg "nr 23 Velvet earth" är en av de brända färgerna. Den behagligt brun-beige nyansen passar bra till vita eller svarta möbler, torkade blommor och vackra vaser i vitt.
  • Jotun har solnedgångsfärger i honungsgult, aprikos och rosa som till exempel deras färg "Savanna Sunset 20046". Här är det en varm färg i en ganska ljus nyans som påminner om rosa, utan att vara rosa. Den blir fin mot gröna eller grå möbler och möbler i träfärg.
  • Nordsjö presenterar årets färg som går i mild, rosa färg med lite svart i, som till exempel "Spiced honey". Grundtonen är honungsfärg men drar mot nyans av bärnsten. Passar bra med ockra eller svarta eller vita möbler.
  • Alcro har årets färg som till exempel "Morgonrodnad" som har en rosa färg med gyllene nyans eller inslag från soluppgångsfärger.
  • Becker har utsett sin färg "Sommarminne" och "puderrosa 673" till årets färg. Den går i en nyans av puderrosa, men med en varm ton och passar fint med naturmaterial och torkade växter, eller rosa och möbler.

Läs mer här om du behöver en målare i Täby.

31 Jul 2019