Att göra upp en budget för en köksrenovering

Om det är dags för en köksrenovering har du säkerligen redan tillräckligt att fundera på. Budgeten för projektet är dock något som är värt att fundera både en och två gånger extra på. Det är här man kan optimera projektet ekonomiskt så gott det går. Genom en tydlig budget ser du vad du kan spara in på, och vad som det kanske läggs lite för mycket pengar på.

Särskilt viktigt är det ju mindre budgeten är. Även hur högt man har satt budgettaket i förhållande till sina ekonomiska resurser är något som kan vara avgörande för hur köksrenoveringen fortlöper. Om ni har satt budgettaket högt är det av desto större vikt att maxsumman inte överskrids.

Hantverkare

Hantverkarnas priser utgör ofta en stor del av den totala kostnaden för en köksrenovering. Visserligen går det att göra stora delar på egen hand, men vissa saker krävs det helt enkelt fackmän för att utföra.

Ett exempel på det är elen. Om du inte råkar vara utbildad elektriker är det inget du bör försöka dig på att göra själv. För det första kan det innebära livsfara, för det andra finns en risk att det blir undermåligt gjort och för det tredje riskerar du att inte få ut några pengar från försäkringsbolaget om olyckan är framme.

När du planerar i budgeten för hantverkare är det viktigt att ha rot-avdraget i åtanke. För att få använda avdraget krävs dock att vissa villkor uppfylls. Till exempel behöver du ha betalat in tillräckligt mycket skatt under året. Du behöver även vara över 18 år gammal och äga bostaden som arbetet utförs i. Om du anlitar flera hantverkare för olika typer av arbeten – kontrollera då på förhand att rot-avdraget också gäller på dessa arbeten.

Materialinköp

Materialinköp är även det en stor utgiftspost i budgeten för en vanlig köksrenovering. Gör ni den här delen av budgeten riktigt noggrant finns möjlighet att se vad ni faktiskt kan unna er och vad ni kanske behöver spara in lite på. Kanske får ni slopa marmorbänken till fördel för ett finare golv? Utan att göra upp en budget först är det svårt att avgöra dessa frågor och en risk att budgeten överskrids är påtagande.

Precis som med hantverkare lönar det sig att göra en gedigen prisundersökning på materialet inför köksrenoveringen. När det gäller hantverkare handlar det främst om att ta in flera offerter från olika firmor. När det handlar om materialinköp kan det löna sig att prisjämföra olika affärers sortiment. Läs mer på http://www.köksrenoveringstockholm.com/.

30 Aug 2017