Att lägga lamellparkett

Lamellparkett har länge varit en populär golvtyp i Sverige. Lamellparkett är slitstarkt, snyggt, kan slipas om flera gånger och är dessutom lätt att lägga för den som är någorlunda händig. Lamellparkett är till skillnad från massiva golv uppbyggda av flera skikt, lameller, där fiberriktningen läggs omlott, vilket ger ett golv som är mindre känsligt för fuktrörelser och därmed stabilare. Toppskiktet i en lamellparkett är alltid massivt trä med en tjocklek på minst 2,5 mm. Det vanligaste träslaget är ek men lamellparkett finns i en lång rad olika träslag.

Golvbrädorna består av hoplimmade stavar, vanligen 2- eller 3-staviga men även enstavig lamellparkett och parkett med mer intrikata mönster förekommer. Kort sagt finns stora möjligheter att få ett golv som ser ut precis som man önskar sig.

Förbered dig noga

Den vanligaste typen av lamellparkettgolv tillverkas som klickgolv, med fogar som enkelt sätts samman och ”klickar” i varandra. Att lägga lamellparkett i ett helt kvadratiskt rum är mycket enkelt, men när det som i de flesta rum förekommer vinklar, trösklar och rör så blir det så klart lite mer komplicerat, dock helt klart genomförbart för den normalhändige.

Det viktigaste är att du förbereder dig och planerar arbetet noga. Om det är något moment du känner dig osäker på, läs på ordentligt, både i fabrikantens anvisningar och genom att söka på nätet. Hur ska du göra med golvlister, ta bort eller lägga ny kvartsstav mot den nya skarven? Hur lägger man brädor runt rör på bästa sätt? Det är alltid bättre att veta i förväg än att köra fast mitt i arbetet.

Arbeta metodiskt

Det är ett tungt och ganska monotont arbete att lägga golv, även lamellparkett. Det är viktigt att arbeta lugnt och metodiskt, och att pausa ofta. Det gör att du har krafter kvar även mot slutet och förhindrar att du börjar slarva. Använd dig av verktyg så ofta det går och undvik att ta i för hårt, annars är det lätt hänt du skadar dig.

Är ni två som jobbar går det förstås lättare och blir dessutom roligare. Är man två kan den ena mäta och såga till brädorna och den andre lägga ut dem. Byts man av då och då blir arbetet mer varierat och det blir lättare att fokusera och vara noggrann.

Anlita golvläggare i Stockholm för bästa resultat

Känner du dig osäker på din förmåga, eller bara vill ha bästa möjliga resultat på golvläggningen, är det alltid bäst att anlita en professionell golvläggare. Det finns hundratals golvläggare i Stockholm som kan lägga alla typer av golv, och med ett proffs får du förutom ROT-avdrag på arbetskostnaden även garanti på jobbet. En golvläggare gör alltid ett mycket noggrant förarbete och ser till att golvet läggs på ett helt plant underlag, vilket ger ett stabilt och behagligt golv som har goda chanser att ligga länge.

9 Mar 2019