Ibland kan det vara kärlek vid första ögonkastet när man kommer in i ett hus. En inbjudande, mysig hall, en vacker trappa, ett elegant vardagsrum med stora fönster mot en vacker utsikt. Genast ser man sig om på de andra spekulanterna och drabbas av en känsla av att det måste bli mitt. Ofta ringer mäklaren efter några dagar och frågar om du är intresserad, kanske har budgivningen redan startat.
En andra visning
Begär alltid att få komma och titta på huset igen. Det är lättare att skaffa sig en nykter bild av huset på en andra visning. Kanske har man kunnat studera prospektet bättre och gjort en analys av prisbilden kontra den egna ekonomin. Kanske har man frågor man vill ställa till mäklaren och säljaren. Låt dig inte stressas av att det finns många spekulanter. Som köpare av ett hus har du undersökningsplikt. Ett hus säljs i befintligt skick och det är du som köpare som är ansvarig för att ta reda på hur det står till med huset. En säljare kan informera dig om kända fel och brister men han har inte skyldighet att göra det. Ta gärna in en besiktningsman som får undersöka huset.
Dolda fel i hus
En besiktningsman gör en grundlig okulär besiktning men han kan inte upptäcka allt. Även om han inte upptäcker några fel kan han peka ut riskområden i huset och sannolikhet för dolda fel. Sådana punkter bör du ta på största allvar. Gör en fuktmätning och mät efter radon. Spola ordentligt i alla kranar och toaletter. Kontrollera köksutrustning och radiatorer och be att få se elskåpet. Be en fackman kontrollera ventilationen. Om du senare upptäcker ett fel på huset och vill att det ska klassas som dolt gäller att felet inte ska kunnat upptäckas vid besiktning. Hänsyn tas även till husets skick och ålder. Att ett fel upptäcks i ett sekelgammalt hus räknas inte som osannolikt och du kan få svårt att få felet att klassas som dolt. Läs mer om dolda fel i hus här.
Kolla in området
Om besiktningen inte visat några fel och du själv har undersökt huset noga utan att hitta fel eller riskområden bör du också ta en tur i området och prata med grannarna. Genom att hälsa på några grannar får man lätt en känsla för stämningen i ett område och ibland kan man även få några värdefulla tips om huset man är intresserad av. Människor som bott länge i ett område har ofta väldigt bra koll på hela området.
Gå inte för långt
Om du bestämmer dig för att gå med i en budgivning måste du först ha gjort en ordentlig kalkyl på vad du har råd med. Här ska du även väga in det du har upptäckt vid besiktningen ifråga om renoveringsbehov, nya vitvaror etc. Det är lätt att sträcka sig för långt vid en budgivning och det kan man få lida för sen. Sätt ett första tak en bit under smärtgränsen och stanna där. Ta sedan en ordentlig funderare innan ert sista bud och försök se nyktert på situationen. Det finns många vackra hus och det kommer att dyka upp fler tillfällen om det nu skulle vara så att detta glider er ur händerna. Att dra sig ur en skenande budgivning kan bespara dig många sömnlösa nätter.
Andra inlägg
- Lastväxlarflak - fördelar med detta alternativ
- Bergsprängning med säkra och skonsamma metoder
- Isolering i Borlänge – en väg till lägre energikostnader
- Isolering i Dalarna – hållbar för alla årstider
- Brandtätning i Eskilstuna förhindrar spridning av eld och rök
- Säkerhetsdörrar i Stockholm för tryggare boendemiljö
- Låssmed i Stockholm – konsten att skapa säkerhet
- Hyr mark för utveckling i Stockholm
- Badrumsrenovering i Eskilstuna – användbara tips och råd
- Markarbeten i Hässleholm skapar stabil grund för framtiden