En balkong är ett uterum som ligger ovan mark. Men varför finns balkonger och vad kan man använda dem till? Hur stor kan en balkong vara för att kunna kallas det och när går den att använda?
Med balkonger är det precis som med allt annat inom byggnation att man bör planera noga innan man utför, för bästa resultat. Fundera över om man verkligen behöver en balkong och sedan över vad den ska användas till, och vilken storlek som behövs för att nå den funktionen. Många balkonger byggs alldeles för smala, så även om de kan vara väldigt långa så går de inte att använda till något vettigt på grund av sin smalhet. Med en balkong får man ett extrarum och en uteplats, allt i ett. Men om man inte får plats med mer än möjligen en stol, så kommer man inte att ha mycket glädje av den. Rätt storlek är alltså a och o, förutom alla säkerhetsregler som hur högt räcket ska vara, exempelvis. Så vad är då en balkong? När heter det balkong och när heter det terrass? Det kan man ju undra, eftersom de båda orden stundom blandas ihop friskt.
Balkong eller terrass
En balkong är en utbyggnad som svävar i luften medan en terrass har mark under sig. I stort sett så är det så som orden ska användas, men ibland kan man säga takbalkong, fast det borde heta takterrass. Hur orden än används så finns det alltså två olika sätt att kunna få frisk luft ovan mark, och båda brukar vara lika användbara och populära. Takterrassen har man möjlighet att göra större än balkongen, men i gengäld kan den vara blåsigare och mera ogästvänlig att använda, om man inte går all in och glasar in den förstås. Det är även ett knep som kan användas när det gäller balkonger, för att förlänga säsongen eller för att förstora boendeytan.
Förankrat eller i luften
När man bygger balkonger kan man antingen separera dem så att de hänger ut från väggen i luften, eller så att de vilar på balkongen under som ett radband från marken till översta våningen. Men hur man än bygger balkonger, är det oerhört viktigt att de är ordentligt förankrade i byggnaden, så att inget otäckt kan hända. Man brukar därför försänka förankringar långt in i byggnaden, för att det inte ska bli en påbyggnad utan vara en del av byggnaden som redan finns.
Andra inlägg
- Lastväxlarflak - fördelar med detta alternativ
- Bergsprängning med säkra och skonsamma metoder
- Isolering i Borlänge – en väg till lägre energikostnader
- Isolering i Dalarna – hållbar för alla årstider
- Brandtätning i Eskilstuna förhindrar spridning av eld och rök
- Säkerhetsdörrar i Stockholm för tryggare boendemiljö
- Låssmed i Stockholm – konsten att skapa säkerhet
- Hyr mark för utveckling i Stockholm
- Badrumsrenovering i Eskilstuna – användbara tips och råd
- Markarbeten i Hässleholm skapar stabil grund för framtiden