Bygga hus i Stockholm – Anlita arkitekt eller välja färdigritat?

När det är dags att förverkliga drömmen om husbygget och den perfekta tomten är hittad är det dags att bestämma hur huset ska se ut. Man kan då antingen välja att anlita en arkitekt eller att välja ett hus från en byggfirma. För att klargöra rubriken något: ett färdigritat hus är så klart också arkitektritat, dock enligt en mall som ska passa för massproduktion av husdelarna, medan en arkitekt kan jobba med de faktiska tomtförhållandena och dessutom anpassa sig mer utifrån enskilda önskemål hos kunden. Ett färdigritat hus kan dock modifieras för att bättre passa in på platsen det byggs. Olika byggfirmor har olika lösningar på detta.

Snabbt med totalentreprenad

Ett färdigritat hus går snabbare att bygga eftersom delarna redan är förmonterade på en fabrik. När stommen reses handlar det därför oftast bara om en eller ett par dagar tills huset är uppbyggt och vädersäkrat. Därefter kommer förstås allt arbete inne i huset, som tar sin tid. Men totalt sett går det ändå betydligt snabbare att få ett färdigritat hus byggt.

När man beställer ett hus från en byggfirma ingår det vanligtvis i en totalentreprenad, som kanske började redan mad tomtvalet. Många byggfirmor erbjuder även tomter till försäljning, som man får köpa med villkoret att man väljer något av byggföretagets hus. Det finns många fördelar med att välja detta tillvägagångssätt, man vet ett tomten är besiktigad och klar och passar för husbygge. Byggföretaget har en rad hus som passar just på den aktuella tomten och man vet att det kommer att byggas av en van och erfaren firma som gjort det förut. För att hitta en bra byggfirma, klicka här.

Unika möjligheter

Dock är förstås valmöjligheterna begränsade när det kommer till husets utseende och stil. Väljer man att att anlita en arkitekt har man all möjlighet att få huset precis som man vill ha det utifrån plånbokens och tomtens förutsättningar. Ett hus i sten eller betong till exempel kräver oftast att man anlitar en arkitekt eftersom de flesta byggfirmors färdigritade hus är i trä.

När man kontaktar en arkitekt kan det vara bra att ha skissat på huset själv i något enkelt ritningsprogram, det finns flera gratisprogram på nätet. Arkitekten kan sedan hjälpa till att förverkliga skissen och omvandla den till en realistisk ritning utifrån era förutsättningar och behov.

Flera vägar

När väl arkitekten har ritningar klara kan man antingen låta denne fortsätta med entreprenaden och ta in en byggfirma eller enskilda hantverkare för att färdigställa huset. Man kan också låta en byggfirma ta över processen och färdigställa huset utifrån arkitektens ritningar. Du kan även själv välja att vara projektledare och samordna alla arbetsinsatser, dock får man vara beredd på at det kan ta upp en hel del av ens tid och frågan är om det är värt det.

Oavsett vilken entreprenadform man väljer måste det alltid finnas en oberoende kontrollansvarig som övervakar arbetet. Den kontrollansvarige tar fram en kontrollplan för husbygget och ser till att den följs, samt är med på slutbesiktningen.

22 Dec 2017