Chevronparkett - ett klassiskt golv

Att välja ett golv är långt ifrån enkelt. Flera faktorer spelar in i valet där exempelvis din egen stil, tycke och smak har en avgörande betydelse. Likaså gäller din plånbok: golv finns i olika modeller, material och i väldigt varierande prisklasser. En annan faktor att basera valet av golv på gäller slitage.

Var golvet ska ligga är avgörande för vilket material man bör snegla på. Att exempelvis lägga in ett vackert trägolv i hallen är sällan en bra idé sett till att hallen ofta blir belamrad av saker, att det kommer in fukt och smuts och att slitaget är väldigt hårt. I ett rum där man vill uppnå det mer estetiska så blir emellertid ett trägolv ett bättre val.

Här nedan ska vi titta lite närmare på ett specifikt sådant och ge lite tips om hur du ska tänka om du ska investera i det och lägga det på plats i vardagsrummet. Vilket golv? En chevronparkett.

Kort information om chevronparkett

Chevronparkett påminner mycket om en fiskbensparkett. Den avgörande skillnaden ligger i att man sågar stavarna i en vinkel om 45 grader och att detta - i samband med att de sätts ihop - bildar mönstret av en pilspets. En chevronparkett är - liksom fiskbensparketten - en riktigt klassiker vars anor kan spåras till 1500-talets Frankrike. Golvet kallas även, lämpligt nog, för fransk fiskben.

En chevronparkett ger exakt samma visuella djup och har samma hypnotiska förmåga som en fiskbensparkett och kan, på samma sätt, höja ett helt rums inredning och interiör. Fördelen är att det ännu inte gått samma inflation i just denna typen av fiskbensmönster. Vilket innebär att du, på ett annat, sätt också får ett mer unikt och personligt golv.

Ta hjälp med att lägga golvet

Det finns två viktiga saker att tänka på om du planerar att köpa detta golv. Det första är att vara noggrann med valet av återförsäljare och att du ser till att få ett golv av högre kvalitet. Ek är det träslag som rekommenderas.

Det andra är att du också tar professionell hjälp i samband med läggningen av golvet. Det krävs kunskap och erfarenhet för att få stavarna på plats på ett snyggt och hållbart sätt.

16 Apr 2023