Dags för takrenovering?

Är det dags att renovera taket? Är det många år sedan taket lades, om det är mer än 30 år sedan man gjorde något med taket, är det mycket viktigt att ge sig upp på taket och inspektera det. Troligen behöver man renovera det. Beroende på vilket material som man har lagt taket med, bör renoveringen se lite olika ut.

Tak med tegelpannor

Har man till exempel ett tak lagt med tegelpannor, kan man omsorgsfullt ta ner pannorna, borsta av dem, kontrollera så att ingen av dem är sprucken. Sedan kan man behöva se över underlaget, tätskiktet och kontrollera takstolarna. Har man sedan sett till det är det bara att lägga tillbaka tegelpannorna efter att man har lagt ett nytt tätskikt, läkten och reparerat takstolarna.

Tak med betongpannor

På samma sätt kan man göra om taket är lagt med betongpannor. Betong- och tegelpannor är material som egentligen inte går sönder, om de inte utsätts för yttre våld. Då kan de spricka. Faller det ner trädgrenar på taket kan de komma med sådan kraft att både teglet och betongen går sönder.

Plåttak kan målas om

Har man i stället lagt taket med plåt så kan man alltid måla om plåten och på så sätt förlänga livslängden på taket. Takläggaren bör du alltid kontrollera tätskikten, läkten och takstolar innan de målar om plåttaket. Man kan även som villaägare gå upp på vinden och se över sitt tak underifrån och leta efter tecken på att det läcker genom taket. I så fall måste man alltid riva upp taket och ersätta med nytt och fräscht material som man renoverar taket med.

Viktigt välja pålitlig takläggare

Det är viktigt att välja en pålitlig takläggare, som gör arbetet noggrant. Som takläggare måste man vara mycket noggrann, då slarv kan innebära omfattande skador på huset. Får man in nederbörd och fukt i huset, kan hela konstruktionen skadas av fukt. Då måste man riva ut allt som har skadats av fukten och bygga med nytt och fräscht material. En pålitlig takläggare brukar alltid få goda referenser från nöjda kunder. Så vill man få tag i en bra takläggare bör man alltid gå efter goda referenser. Läs på så mycket som det går om den takläggare som du funderar på att anlita. Har de goda referenser är det lättare att lita på en sådan takläggare. Läs mer här om du letar efter en takläggare i Stockholm: https://www.takläggarestockholm.net.

31 Aug 2019