De mest genomgripande problemen i trädfällning

Det är härligt med en lummig och uppvuxen trädgård. Men det gröna på din tomt kan behöva tuktas så solen når in. Här kommer några viktiga punkter när det gäller att ta bort träd eller stubbar.

Har du köpt ett hus med buskar, blommor och odlingar? Det är bara att gratulera. Ett hem med egen tomt är värdefullt och gör gott för både kropp och själ. En frukost i det gröna, eller en hörna där du kan avsluta kvällen med grillning är fantastiska kvaliteter. Men precis som insidan ibland behöver en renovering kan utemiljön må bra av en uppdatering. Är det så att du hör till dem som har haft trädgård några år är det lätt att bli hemmablind. Kanske kunde det bli lite ljusare i köket om den där höga björken åtgärdas? Eller är det dags att bygga en altan? Se till att rensa bort rötterna i marken.

Välutbildade trädfällare

Mycket av trädgårdsarbetet kan en glad amatör klara själv. Att sätta lökar, hålla efter rosorna eller vända jorden i grönsakslandet klarar de flesta som har intresse för det. Men när det kommer till att bli av med störande stubbar ska du vända dig till en professionell stubbfräsare, eller om du måste ta ner träd, kontakta en tränad och erfaren arborist. Det här är jobb som måste följa regler för säkerheten och utföras av någon som vet hur man tar hand om avfallet. I tätorter med angränsande tomter och hus är planering och framförhållning självklara. Vilken typ av maskiner får plats? Fungerar det med kranar eller ska människor klättra upp längs stammarna?

Tryggt för hus och människor

Vid nybyggda hus kan det kännas lite öde och många väljer att rulla ut färdiga gräsmattor och plantera häckar och träd direkt. Det är bra och kan kompletteras med stora krukor och om du har råd, större och äldre träd. Men som vi vet, tiden flyger och innan du hinner säga häcksax är det dags att ansa växtligheten. Att skapa rätt förutsättningar från början gör livet lättare. Vilka typer av träd och blommor passar på just din tomt? Klimat, väderstreck och jordens sammansättning har betydelse. Planera tillsammans med en trädgårdsmästare redan från början så får du ut maximalt av trädgården och underhållet blir rimligare. Det gäller förstås också om du har en mer mogen växtlighet runt huset. Det kan vara svårt att veta vilka stammar och blad som ska sparas och hur de ska kompletteras med nytt.

14 May 2020