De vanligaste taktyper

När man tittar på ett hus så tänker man oftast på formen och färgen på fasaden. Men taket är också en stor del som gör rejäl skillnad beroende på vilket slags tak och takbeklädnad som det har.

Troligen den allra vanligaste taktypen som finns är det brutna taket, eller sadeltak som det också kallas. Går man runt i ett villaområde så är de flesta husen toppade med dessa tak som är som ett stort stycke som man brutit av på mitten. Beroende på hur stora husen är, så får man rum med en vind eller en ovanvåning, trots det spetsiga utseendet. Men ofta är det ganska stor yta som inte har en beboelig takhöjd och huset blir gärna ganska mörk på ovanvåningen. Därför har många hus en eller flera takkupor, som gör att ljus släpps in och boendeytan blir större. Fönster brukar annars endast vara placerade på var sin gavel. Efter sadeltaket finns det flera andra taktyper som hamnar ungefär på samma plats och som ger husen helt andra känslor och utseenden.

Platt eller lutande

De platta taken, eller flackt tak som de kallas, sätter man gärna på funkishus men idag har de platta taken fått en konkurrent i pulpettaken. Ett pulpettak ger en högre väggyta på ena långsidan och samma takyta som ett sadeltak på den andra långsidan. Höjden kan man antingen nyttja till en ovanvåning eller ett loft, eller för mer luft och ökat ljusinsläpp. Moderna hus idag har ofta pulpettaket som ger en lite annorlunda och lättare känsla. Såväl pulpettaket som flackt tak har oftast beklädnad som papptak, men i vissa fall även av plåttak eller så kallade levande tak. Det vill säga en beklädnad av fetbladsväxter. Hus som byggs med flackt tak är lite billigare i byggnation än de med sadeltaken, medan pulpettaken är dyrare. Det beror på hur stor yta, fasad och fönster som husen har.

Mansardtak och valmat tak

Lite lyxigare och mer arbetade tak är mansardtaken och de valmade taken. Men medan man ofta ser mansardtaken på större och pampigare villor så kan de valmade taken hittas även på små fritidshus. Båda taken ger ett extra liv till husen och takbeklädnaden kan vara takpannor av något slag, men även plåttak eller papptak. Dock ser man sällan papptak på större villor utan de läggs oftast på modernare enplansvillor eller fritidshus. Enkelt men snyggt och modernt på sitt sätt för den som så önskar. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.takläggareborlänge.biz

16 Apr 2020