Det är skillnad på en målare och en professionell målare

Alla kan måla, men alla kan inte måla bra. Funderar man på att måla om ska man anlita en riktig målare. Då får man ett hållbart och snyggt resultat och dessutom hjälp med att hitta rätt färg.

Det är inte alls så lätt att måla som många tror. För att det ska blir riktigt bra krävs det en hel del förarbete då väggar måste rengöras och håligheter spacklas igen och slipas. Ibland går det heller inte att måla direkt på tapeten och då måste man först riva ned denna och kanske också spackla hela väggen. Med andra ord är det ett omfattande arbete som tar längre tid än själva målningen. För ett perfekt resultat, och ett måleriarbete som håller länge, gör man bäst i att anlita en professionell målare. Men innan man gör det kan det vara bra att fundera över val av kulör. Färg, eller kulör, har en stor inverkan på oss och vissa kulörer kan uppfattas som lugnande medan andra har helt motsatt effekt. Det kan vara fint att också välja kulörer som passar ihop med inredningen så att det blir en bra helhet. Att välja kulör efter små färgkartor är svårt då färgen ofta upplevs som mörkare när den väl kommit upp på väggen. Därför kan det vara bra att först införskaffa små provburkar med färg och testa kulören på lite större ytor i rummet.

En målare vet hur man väljer rätt färg

Man ska inte bara välja kulör när man ska måla om, utan även färgtyp. Ofta väljer man färg efter hur rummet används. I ett kök där väggarna helst ska gå att torka av ska färgen klara detta, medan taket i ett badrum måste målas med en särskild färg så att inte svartmögel får fäste. En professionell målare vet hur man väljer rätt färg och detta brukar man inte behöva tänka på. Men det finns även annan färg som påverkar utseendet och känslan, som exempelvis helmatt färg, sandfärg, äggoljetempera, linoljefärg, kalkfärg och mycket mer.

Hitta rätt målare

Det är inte alltid så lätt att veta vilken färg som passar bäst, men en riktig målare drar sig inte för att föreslå mer tidskrävande materialval om det passar bättre, som exempelvis äggoljetempera och linoljefärg. Därför ska man välja målare med omsorg och ta hjälp av en utbildad målare med erfarenhet. Titta därför inte bara på pris utan ta hänsyn även till referenser och referensobjekt.

12 Sep 2021