Detta ska du tänka på när du målar en fasad

Funderar ni på att måla om huset? Det är viktigt att sköta fasaden så att den håller sig frisk. Men olika fasader kräver olika typ av färg och det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst.

En fasad som inte sköts och målas om med jämna mellanrum riskerar att inte hålla särskilt länge. Därför är det viktigt att mellan ommålningarna även tvätta fasaden fri från alger. Då håller färgen längre och man behöver inte måla om lika ofta. Men skulle det ändå behövas är själva underarbetet jätteviktigt och att måla vid rätt tid på året. Maj till juni är de minst fuktiga månaderna på året och lämpar sig därför bäst för fasadmålning. Börja med att täcka alla fönster med plast och alla andra ytor som ska skyddas. Skrapa bort färg som flagnar och börjar lossna och tvätta rent. Använder ni rengöringsmedel för att få bort alger och mögel ska ni se till att också skydda växter. Kontrollera så att allt trä är helt med hjälp av en kniv och byt ut de delar som är ruttna eller fuktskadade.

Ibland måste man grundmåla

Har fasaden aldrig varit målad tidigare ska man börja med att grundmåla den med en primer. Detta gör att täckfärgen sen fäster bättre men skyddar även träet mot fukt. Det allra bästa är att göra detta innan fasaden spikas upp på huset. Då kommer man åt att behandla alla ytor och det går betydligt lättare än att stå på en stege eller byggställning. Även en gammal fasad i väldigt dåligt skick och där färgen har släppt kan vara bra att grundmåla eller i alla fall de partier som inte längre har någon färg.

Olika typer av färg

Då man målar en fasad brukar man använda samma typ av färg som huset var målat med tidigare.Vissa färger kan nämligen inte målas på andra. Har man en gång målat med akrylfärg kan man sen inte byta till exempelvis en slamfärg. Akrylfärg har lång hållbarhet och torkar snabbt. Slamfärg är annars billigt och kan dessutom målas direkt på obehandlat trä. Linoljefärg tar tid på sig att torka men tränger in i träet och åldras vackert. Fråga i färgbutiken eller läs på instruktionerna hur färgen ni valt ska hanteras. Måla sedan uppifrån och ner och täck alla områden med färg. Täckfärgen ska målas två gånger och enklast är att använda både pensel och roller.

7 Apr 2020