Då det kommer till enklare arbeten inom VVS så finns det ingenting som säger att du inte får göra det på egen hand. Som exempel på detta så kan du byta ut din gamla toalettstol, din blandare, byta dusch mot badkar (och vice versa) samt exempelvis förlänga dina mjuka kopparrör vid en renovering i badrummet.
Det är dock en skillnad på vad man får göra och vad man bör göra. Vi tycker att denna gräns är väldigt svår att balansera på och där man kan se att många hamnar på fel sida; något som kan komma att bli kostsamt i slutändan. Då det kommer till olika projekt som rör vatten eller VVS så anser vi att man - i de allra flesta fall - kommer att tjäna på att ta professionell hjälp.
Varför? Jo, för att du dels slipper oron över att någonting kan gå fel, att du dels får ett professionellt utfört jobb - som håller längre - och att du dels också kan påvisa detta vid en husförsäljning. Det senare är intressant.
Sälja hus i Malmö - vem skötte din VVS?
Dolda fel är ett problem som många nyblivna husägare stöter på. Problemet ligger i sakens natur; det har inte kunnat upptäckas vid en besiktning och det har inte på något sätt kunnat förväntats sett till bostadens ålder. Tyvärr är dolda fel ett luddigt begrepp som är svårt att leda i bevis.
Skulle du exempelvis köpa ett hus i Malmö där det efter något år kom fram en vattenskada i badrummet - trots att detta var nyrenoverat - så kan det bli svårt att få rätt mot säljaren: trots att det uppenbarligen är ett fel som kommer från en felaktig renovering. Om toalettstolen plötsligt börjar läcka och en vattenskada uppkommer - ska han betala eller är det du som står för notan. Glasklart på förhand, med svårt att bevisa i efterhand.
Tvister kring dolda fel är svårlösta och svårdefinierade. Därför bör A) en säljare alltid anlita professionella yrkesmän vid en renovering som sker i syfte att höja husets värde - oavsett om det rör VVS, vatten, elektricitet (definitivt - det är olagligt att dra el utan en behörig elektriker), en renovering i badrummet eller en köksrenovering. B) köparen bör alltid ställa frågor till både mäklare och säljare.
Även om man anlitat en besiktningsman så bör man ställa frågor. Vem drog vatten, vilket företag inom VVS i Malmö skötte installationen av bergvärmepumpen, vilken elektriker anlitades och så vidare. Frågor som direkt ger svar och dessa svar får gärna komma i skriftlig form för mer säkerhet i framtiden.
Ska du avstå köpet?
Om säljaren säger sig ha genomfört renoveringen på egen hand eller svarar lite vagt om att han anlitat “någon firma inom VVS i Malmö” men inte minns namnet då?
Vi tycker att det svaret ska få larmet att gå. Det låter väldigt suspekt. Är huset väldigt, väldigt intressant och där du verkligen vill köpa det så kan du på egen hand anlita en firma inom VVS som kontrollerar renovering och rördragningen.
Här bör du dock vara medveten om att en sådan kontroll inte ger hela bilden (då man exempelvis inte kan riva upp en badrumsvägg för att se vad som finns bakom). Den kan dock ge tydliga indikationer om skicket och definitivt mer kött på benen i ditt beslut. Det kan även ge dig förhandlingsutrymme och en chans att påverka köpeskillingen.
Andra inlägg
- Lastväxlarflak - fördelar med detta alternativ
- Bergsprängning med säkra och skonsamma metoder
- Isolering i Borlänge – en väg till lägre energikostnader
- Isolering i Dalarna – hållbar för alla årstider
- Brandtätning i Eskilstuna förhindrar spridning av eld och rök
- Säkerhetsdörrar i Stockholm för tryggare boendemiljö
- Låssmed i Stockholm – konsten att skapa säkerhet
- Hyr mark för utveckling i Stockholm
- Badrumsrenovering i Eskilstuna – användbara tips och råd
- Markarbeten i Hässleholm skapar stabil grund för framtiden