Effektiv håltagning vid byggen och renoveringar

Håltagning kan behövas både vid nybyggnationer, renoveringar och rivningar. Men olika slags material kräver olika tekniker och det gäller att även ha koll på byggkonstruktionen.

Håltagning görs ofta både vid renoveringar och vid nybyggnationer av hus. Det kan vara att man vill öppna upp mellan kök och vardagsrum och få en öppen planlösning genom att ta bort en vägg. Men det kan även vara fasaden som behöver ett nytt hål för att kunna sätta in ett till fönster för att få in mer ljus. Håltagning kan också göras för hisschakt eller för att öppna upp så att man kan montera en trappa mellan olika våningsplan. Vid VVS och elinstallationer behövs även en expert på håltagning för att man ska kunna dra ledningarna.

Boka håltagningen i god tid för att undvika förseningar

Då håltagning är ett så stort ingrepp på en byggnad är det viktigt att det blir rätt redan från början och att det också planeras väl när det ska utföras. Felaktig håltagning leder till merkostnader och förseningar och kan göra att både renovering och byggnation avstannar. I värsta fall kan det leda till försenade inflyttningsdatum och förlorade pengar. Det företag som man väljer att anlita ska helst ha erfarenhet av liknande uppdrag och det kan därför vara bra att även be om referenser i samband med att man får företagets offert. Det är viktigt att sedan skriva ett ordentligt kontrakt där det står exakt vad som ska göras och när arbetet ska vara klart och vad som gäller vid eventuella förseningar.

21 Dec 2020