En takläggare i Uppsala har sett sin beskärda del av tegel

Börjar du fundera på om ditt tak egentligen borde läggas om? I Uppsala finns takläggare som vet vilken typ av tak ditt hus behöver och vad det klarar av.

Undrar du när det egentligen är dags att lägga om taket? Ingenting håller ju för evigt och om du vill att ditt hus ska stå kvar utan vattenskador bör taket läggas om med jämna mellanrum. Svaret på hur ofta det bör ske är dock ett irriterande ”det beror på”.

Olika typer av tak har olika livslängd:

  • Papptak – 20 år
  • Takpannor – 30 år
  • Plåt – 40 år

Om du har betongpannor vittrar de sönder ganska snabbt. Om du dessutom planerar att anlägga solceller är det viktigt att taket håller samma livslängd som solcellerna. Annars kan du få byta solcellerna tidigare än nödvändigt.

En takläggare vet vilket tak som passar på ditt hus

I Uppsala är det lätt att hitta en takläggare som kan lägga om ditt tak, oavsett vad det är gjort av. Det gäller nämligen att vara anpassningsbar och lägga taket efter husets förutsättningar. Om tegelpannorna är i gott skick kan de till exempel återanvändas så länge underlaget byts ut.

Om du vill byta från till exempel plåt till tegelpannor behöver du först undersöka om det passar på ditt hus. Vilken typ av tak man kan ha på ett hus beror till exempel på lutning och bjälklag. En takläggare i Uppsala har sett många tak och burit många tegelpannor i sina dagar. Mer om takläggare kan du hitta på denna sida: takläggareuppsala.se

22 Jan 2023