Energilösningar med passivhus

Begreppet passivhus handlar om en bra lösning vid bygge av bostad. Med fullt fokus på liten energiåtgång får man en bostad med oerhört låga kostnader.

Det finns förstås mer än en anledning till att ett så kallat passivhus är en intelligent idé. Det som främst är intressant för de flesta är ändå att energiförbrukningen blir minimal. En låg förbrukning av energi ger fördelar som genast märks både i plånboken och i klimatavtrycket. Men hur åstadkommer man ett sådant hem?

Med de ökade kunskaper vi numer har finns helt andra möjligheter att bygga energisnålt. En extremt välfungerande ventilation kombinerat med speciella material ger ett passivhus som inte kommer att förbruka mer än högst 15 kWh/m2/år. Detta är alltså själva definitionen av ett passivhus. Lättbetong är det material som föredras som lufttätt skal i de flesta fall.

Hur värmer man upp ett passivhus?

I ett passivhus använder man alltid i första hand den värme som alstras av boende, apparater och solvärmen för uppvärmning. Detta brukar, i kombination med extra isolering, vara tillräckligt för de behov som finns. Man kan också komplettera med någon typ av värmepump eller med en braskamin för kallare perioder.

Ett kallt klimat ställer en hel del krav på en bostad. Den måste kunna värmas upp året om men ändå ha en välfungerande ventilation. De material som används ska vara hållbara och fungera tillsammans. Huset får dessutom gärna vara estetiskt tilltalande och ha en vettig planlösning. Hittar man allt detta i ett behändigt paket är det bara att slå till.

21 Feb 2023