Få hjälp av en elektriker

Att arbeta med el är farligt och är något som du måste lämna åt en professionell. Behöver du hjälp med installation, reparationer eller besiktning kontakta då en elektriker i Uppsala.

Det finns mycket som du kan hantera själv i ditt hus, allt från renovering av ditt badrum och att byta ut dina fönster. Allt som krävs är att du har tålamod, lite kunskap om ämnet och sedan kan du försöka dig fram. Men när det kommer till problem med elen är detta inget som du kan eller får göra själv. Att hantera el är något enbart en professionell elektriker med den rätta certifieringen kan göra. Det är faktiskt olagligt att hantera el om du inte har den rätta utbildningen. Så vid behov av en elektriker i Uppsala är det bara att ta upp telefonen och ringa för hjälp. El kan vara livsfarligt och kan leda till döden i värsta fall om något går fel. Ta inga risker - utan ring för hjälp.

Olika typer av el-tjänster

I princip alla använder sig av någon form av el, privatpersoner, industrier och företag, och olika elektriker har olika kompetensområden. Det finns företag som kan täcka alla sorter av el-installationer. När det kommer till el finns det allt mellan underhållning, reparation till besiktning som en elektriker kan hjälpa till med. Om du funderar på att köpa ett nytt hus är det till exempelt viktigt att elen blir besiktigad innan du köper huset.

För privatpersoner som behöver hjälp av en elektriker gäller ROT-avdraget, vilket är ett skatteavdrag på arbetskostnaden. Det gäller alltså inte för materialkostnaden, utan enbart arbetskostnaden. Avdraget är upp till 30 % och kommer direkt av från din räkning. Det krävs dock att firman har F-skatt för att avdraget ska gälla.

Vad för utbildning behöver en elektriker?

Beroende på vilken ålder du är i finns det olika sätt för dig att gå till väga om du vill bli en elektriker. Om du är på väg att påbörja gymnasiet kan du välja att plugga till elektriker redan här. Du väljer då El- och energiprogrammet med inriktning på el-teknik för att påbörja din utbildning till att bli en elektriker. Efter att utbildningen är klar så är det sedan en lärlingstid på ett år. När denna är slutgjord och utbildningen är godkänd får du sedan ditt certifikat av Elbranschens centrala yrkesnämnd. Självklart kan du även plugga till elektriker senare i livet, detta genom bland annat yrkeshögskolan. 

1 Mar 2020