Fungerar PVC-fönster i Sverige?

Står man inför det faktum att man ser att fönstren man har på sitt hus har börjat tjäna ut sin rätt – något som man för övrigt kan göra genom att hålla sin hand vid fönstren och känna efter om det drar – så ska man vetat att det är lite av djungel att hitta rätt modell. Det vill säga – utbudet av fönster är betydligt större idag än vad fallet var förr och samtliga modeller har klara för- och nackdelar som man måste väga in i sin beräkning. Det vanligaste fönstret i Sverige är av trä – furu – och detta är också det överlägset snyggaste och det som är lättast att anpassa till de flesta villor och hus vi har i vårt land. Dock – träfönster behöver för den sakens skull inte vara det självklara valet och detta på grund av två anledningar.

Dels så är träfönster väldigt dyra om man jämför med andra modeller och dels så kräver de också extremt mycket underhåll. Årligen så bör man nämligen plocka ned sina träfönster och slipa, putsa och måla om dem – gör man inte det; ja då kommer de också att få en betydligt kortare livslängd. Trä är ett levande material och det kan ”sätta sig” – något som i allra högsta grad kan skapa springor och läckage.

Det vackra med träfönster ska alltså ställas mot både underhåll och mot en hög prislapp och vi anser därför att man inte ska negligera de andra alternativ som finns tillgängliga. Vi tänker här fräsmt på PVC fönster och om vi radar upp några fördelar (och en nackdel) med just dessa nedan så kanske vi kan peka på varför man som husägare ska överväga även PVC fönster i dagsläget.

  • Minimalt underhåll. Där vi nämnde det krävande underhållet man får på köpet genom träfönster så kan vi säga att PVC fönster i stort sett enbart behöver tvättas av. Lämpligen här efter vintern.
  • Den stora fördelen med PVC fönster är att de är mycket billigare än vad träfönster är och detta är något som man verkligen inte ska bortse från.
  • Hållbarhet. Förr var PVC fönster förknippade med dålig kvalitet och det ryktet lever – tyvärr – kvar fortfarande. Det mans ka veta är att dagens PVC fönster är utvecklade även med tanke på vårt klimat – kalla vintrar, varma somrar och varierande regn – och de tillverkas även i många fall i Sverige. Dagens modeller håller under en väldigt lång tid.
  • PVC fönster och det stora minustecknet då man talar om sådana handlar om att de är fulare än vad träfönster är. De är svårare att anpassa rent estetiskt till vår traditionella byggstil där trä ofta är det material vi väljer för våra hus. Här kommer man inte undan och även om PVC fönster numera finns i fler färger och i fler modeller så är trä fortfarande snyggare. Det är ingen stor skillnad, men att den finns där – det kan vi inte förneka.

Läs mer hos Arctic Windows.

1 Jul 2017