Golvslipning är ofta ett bättre alternativ

Golvet är den yta som tar mest stryk om man ser till bostaden insida. Det är naturligt - men tyvärr väldigt bortglömt. Du går på ditt golv dagligen, på golvet har du placerat tunga möbler, du drar in smuts, någon kanske går i med klackar eller en liten sten under skon, barnen leker och så vidare. Allt detta gör att repor, sprickor och andra skador uppkommer och att golvet således blir av allt sämre kvalitet. Detta tillsammans med att golvet ofta har en förmåga att se solkigare ut ju äldre det är. Ett gammalt golv kan se väldigt matt och livlöst ut, trots att man nyligen städat det.

Då är det väl dags att göra en investering och byta ut sitt golv? Ja, det är en möjlighet. Men, det bör man göra först efter att man sett över om ett annat alternativ är möjligt att göra. Ett alternativ i form av en golvslipning som dels sker till en bråkdel av priset och dels också - i många fall - ger ett bättre resultat.

Slipa golvet med slipmaskin

Hitta rätt firma för golvslipning i Stockholm

De flesta golv går att slipa. Man brukar säga att ett massivt trägolv går att slipa ungefär tre gånger under sin livslängd. Golvslipning och livslängd hör för övrigt ihop också. Slipar du inte golvet så kommer det att få en kortare livslängd än den mansålder man brukar räkna med att trägolv ska ha. Därför så ska det alltså först och främst undersökas om ditt trägolv är möjligt att slipa. Det gör du lättast genom att anlita en firma inom golvslipning. Dessa brukar erbjuda fria hembesök för att kontrollera golvets skick och för att kunna räkna på en offert.

Offert, sa vi. Gällande golvslipning så tycker vi nämligen att man ska ta hjälp. Den går att genomföra en sådan på egen hand, men det blir sällan bra. Dels så handlar det om tunga maskiner och dels så handlar det om känsliga sådana. Ett vanlig misstag i samband med en golvslipning utförd av en lekman är att man tar för mycket och för ojämnt; det gör att själva syftet försvinner och att man i och med detta ändå kan tvingas till ett mer kostsamt golvbyte.

Ta hjälp, det är vår rekommendation. Men, ta inte hjälp av vem som helst. Tyvärr så skiljer det mycket i kvalitet mellan olika firmor inom golvslipning.

Referenser, F-skatt och anmärkningar

Som inom alla andra områden så är detta mer av ett storstadsproblem än någonting som gäller för mindre städer i Sverige. Ska du ha en golvslipning utförd i Stockholm så bör du vara lite mer vaksam än om du ska ha ett motsvarande jobb utfört i Kramfors.

Ta in så många offerter du orkar, kolla upp referenser, se att företaget är registrerat för F-skatt (du kan använda rot-avdraget, men det förutsätter denna skatt hos företaget du anlitar), kolla upp om det finns anmärkningar hos Kronofogden och så vidare. Ju mer tid du lägger ner på att undersöka ett företag - desto bättre effekt av din golvslipning kommer du att få.

Viktigast av det vi ovan nämnde? Definitivt referenser. Finns det många sådana så är det en tydlig indikation på kvalitet. Finns det inga referenser överhuvudtaget - ja, då bör du inta viss försiktighet.

12 Sep 2018