Grundpelaren till ett slitstarkt hem

Är du en av många hus- eller villaägare? Har putsen från källarväggen börjat släppa, har väggarna synliga fuktgenomslag eller luktar det bara unket? Då är det hög tid för dränering.

Dränering är förmodligen inget man går runt och tänker på dagligen. Kanske vet man inte ens vad det är. Men det borde man ändå veta, i alla fall om man är husägare eller funderar på att bli det. Dränering syftar på de insatser som görs för att föra bort oönskat grundvatten eller ytvatten från ett område, vanligtvis en byggnad. En bra dränering kan hålla i 30–50 år, vilket kan vara bra att veta om du ska köpa en gammal kåk. Man bör ta för vana att alltid kolla när dränering gjordes senast. När det kommer till byggarbete så behöver man givetvis inte ha stenkoll på allt, men vissa grunder kan vara bra att känna till, exempelvis grunderna i dränering. Då kan man ställa krav och få en bättre dialog med den som utför arbetet.

Fördelarna med en bra dränering

Huvudsyftet med dränering är att föra bort oönskat vatten från byggnaden för att på så vis undvika fuktskador. Fördelarna med en bra dränering är många och enormt viktiga för att undvika stora och onödiga kostnader. En given fördel är exempelvis att det skyddar mot fukt och man därigenom får bättre inomhusklimat. Det ger även minskade uppvärmningskostnader. Och kanske viktigast, det säkerställer att vattnet tas om hand om och inte når källarväggen/sulan. En bra dränering är på så vis grundpelaren till ett slitstarkt hem och bör premieras vid köp eller bygge av hus. En väl utförd dränering håller länge men tillslut måste man, vare sig man vill eller inte, göra om den.

Därför bör man göra om dräneringsarbetet.

Självklart bör man genast kontakta en dräneringsfirma om man märker att det börjar lukta i källaren eller om man upptäcker fuktskador. Men det kan också vara en bra ide att genomföra dräneringen innan problemen börjar uppstå och på så vis undvika onödiga kostnader. En ny dränering är ibland nödvändig trots att man inte märker det. På exempelvis gamla hus kan jobbet vara genomfört utifrån helt andra regler än de som råder idag. Eller så kan det helt enkelt bara vara dags att rensa rören, då dessa ofta blir igentäppta av jord och smuts efter en tid. Hur som helst så kan det vara värt att se över sin dränering på huset och vara på det säkra. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.dräneringsödradalarna.se

16 Mar 2020