Haka på den nya trenden och måla om golvet

Har vi något att lära av danskarna egentligen? Ja, det finns ett par saker som vi svenskar faktiskt kan låna och applicera till våra egna hem. Främst så gäller det inredningen. Danmark är ett av världens mest erkända länder - om inte det främsta landet? - så det kommer till formgivare. Vi skulle kunna sitta i timtal och tala om Arne Jakobsen, Fritz Hansen eller om Poul Henningsen och alla deras skapelser.

Vi nöjer oss dock med ett stillsamt konstaterande: där slår Danmark Sverige på fingrarna - sju dagar i veckan, dessutom. Gällande inredning och design så får vi svenskar vackert sätta oss ned, ta lärdom och föra anteckningar om hur våra skandinaviska grannar gör.

En tydlig trend som danskarna ligger bakom - såklart - handlar om golv och att måla sådana. Det har fler och fler svenskar börja att göra och det har blivit lite av en trend. En välkomnande sådan: ett vitt golv fungerar på samma sätt som vita väggar. dels så lurar det ögat att tro att rummet är större, dels så ger det ett fräscht och sobert intryck och dels så är det enkelt att använda som bas i inredningen. Kort sagt: ett golv målat i vitt kan förändra ditt hem radikalt.

Överväg att anlita en målare

Vi tänkte visa hur du ska gå tillväga, men innan det så ska vi även säga följande: det kan löna sig att anlita en målerifirma. Det är inte helt lätt att få till det och anlitar man en målare så kommer man att få ett professionellt jobb utfört. Måhända att det blir dyrare, men faktum är att kostnaden inte behöver sticka iväg så fruktansvärt mycket.

Detta med rot-avdraget i åtanke. Du kan, förutsatt att du är berättigad, använda denna skatterabatt och dra av 30 % av den totala arbetskostnaden som din målare fakturerar dig. Beloppet är dessutom ofta draget redan på fakturan. Överväg den lösningen!

Så här målar du golvet

Om du känner att du vill måla ditt vardagsrumsgolv i lägenheten i Stockholm i vit färg så följer du dessa två steg för bästa möjliga resultat. Naturligtvis så har du burit ut alla möbler och annat innan.

  1. Gör ett ordentligt förarbete Börja med att göra en ordentlig undersökning och se om det finns några spikar som sticker upp. Slå i så fall ner dessa med hjälp av en dorn. Tvätta därefter golvet med målartvätt (finns i färghandlar). Var noggrann och jobba extra hårt i hörnen. Då målartvätten torkat så kan du skrapa bort eventuella ojämnheter och annat som kan ha lossnat. Nästa steg i förarbetet handlar om slipning. Här kan du med fördel ta hjälp av en golvslipare. Det går att slipa på egen hand - men det handlar om tunga maskiner som är känsliga sett till att det är lätt att “ta för mycket”. Du vill definitivt ha ett golv kvar att måla. Slipar du på egen hand så kan du - mellan varven - måla med kvistlack samt spackla igen större springor, sprickor och eventuella hål. Det ska du naturligtvis göra även om du anlitat proffs (med där kan du även inkludera det i priset).
  2. Måla golvet Börja med den pensel - gärna en snedställd lackpensel - och måla längs med listerna. Du har säkert hört att man målar in sig i ett hörs? Gör inte det. Se till att måla golvet med ryggen mot utgången - hela tiden. Använd ett förlängningsskaft för att skona ryggen. Du ska använda en roller för större ytor. Låt färgen torka enligt anvisningarna och måla så många gånger som rekommenderas. Här kan du gärna rådfråga en målare - gratis - om vad denne tror.

Så, nu har du precis målat ditt golv. Det är, som man säger i Danmark: Dejlig.

5 May 2018