Håll koll på renoveringen med underhållsplaner

Har du köpt ett hyreshus eller gått med i styrelsen i bostadsrättsföreningen? Kolla upp att det finns ordentliga underhållsplaner för renoveringar och förbättringar, och driv frågan.

Anlita en specialist på underhållsplaner. Ingen kan begära att en nytillträdd styrelsemedlem i en BRF eller en ny fastighetsägare ska veta allt om husets historik, ritningar hur avloppsrören går och mycket annat. Men det är viktigt att den som har ansvaret för byggnaden också har en rimlig chans att klara av sitt uppdrag, så att pengarna räcker och huset hålls i bra skick. Man budgeterar och planerar för kommande reparationer, och man försöker få en effektiv hantering, så att hantverkare planeras in i god tid och material köps in med mängdrabatt.

Rättvisa bland hyresgästerna

Den yttre trivseln är mycket viktig, så att innergården är trevlig och lekplatserna i godkänt skick enligt nu gällande standard. Det är en ansvarsfråga som är viktig även för snöskottning och sandning, så att man inte får krav på skadestånd om olyckan är framme. Det är också trevligt att man håller ordning på buskar och träd och snyggar upp runt huset. Budgetera med en bra slant, så att det räcker till yttre underhåll.

Det är också viktigt att uråldriga spisar byts ut på ett rättvist sätt i huset, så att där inte finns en lägenhet i toppskick och de andra i betydligt sämre. Det lönar sig ofta att samordna insatserna när det gäller inventarier och hantverkare, men man måste budgetera i tid och upprätta underhållsplaner för hela huset.

31 Jan 2022