Har du koll på juridiken kring att bygga hus?

Att bygga hus innebär inte bara att ha koll på byggritningar och hantverksmetoder. Det har också mycket med juridik att göra. I Plan- och bygglagen samlas de lagar och bestämmelser som gäller kring att bygga hus i Sverige. Bygglov, krav på hållfasthet, krav på tillgänglighet och så vidare är alla exempel på lagar och bestämmelser som reglerar hur du får bygga ditt hus. När du bygger ditt första hus kommer du att bli bekant med en lång rad av lagar och byggregler och det gäller att du verkligen har koll på vad du får och inte får göra för att se till att ditt hus blir byggt enligt reglerna.

Juridisk hjälp när du stöter på problem

Du kommer antagligen även att behöva juridisk konsultation kring ditt husbygge, till exempel om det blir strul med bygglovet, eller om du hamnar i en tvist med en granne. Något oförutsett kanske inträffar under husbygget, som att någon skadar sig eller att du upptäcker att en underleverantör fuskar. Mycket kan hända under ett bygge och när det handlar om juridik så kan det vara bäst att kontakta en advokatbyrå som kan fastighetsrätt. En advokat med djupa kunskaper om fastighetsrätt vet oftast precis vad som ska göras utifrån ett givet läge, vilket kan spara mycket tid och bespara dig oro i onödan.

En advokatbyrå med inriktning på fastighetsrätt

En del advokatbyråer riktar in sig enbart på ett område, som till exempel familjerätt eller fastighetsrätt, men mer vanligt är att advokatbyråer profilerar sig inom en rad fält och har anställda advokater inom alla områden de behöver. Så bara för att en byrå profilerar sig in om en rad områden behöver det inte betyda att de vet mindre om fastighetsrätt än en helt specialiserad byrå; en advokatbyrå som inte har duktiga och specialiserade advokater inom sina profilområden överlever inte länge i branschen.

Fördelar med en större advokatbyrå

Tvärtom kan det vara bättre att vända sig till en större byrå med större resurser och kanske större tyngd i den juridiska och affärsmässiga världen. Inom bygg och anläggning, och över huvud taget inom fastighetsjuridik, handlar de om oftast väldigt stora värden och man vill ha en advokat som för respekt med sig och med en stor organisation i ryggen.

Kontakta en advokatbyrå

Om du vill veta mer rent allmänt om juridiken kring att bygga hus, eller om du har en specifik juridisk fråga kring ditt husbygge, kan du alltid höra av dig till en advokatbyrå med inriktning på fastighetsrätt och be om en kort konsultation. Det kan vara ett sätt att ”prova på” byrån och det är inte ens säkert att du debiteras för en inledande konsultation. Om du tycker att du får bra hjälp och känner förtroende för den advokat du talar med har du någon att vända dig till om du skulle få juridiska problem under bygget av ditt hus.

18 Jul 2019