Hur dyrt är det med golvslipning?

Flera olika typer av golv går att slipa. Men varför slipar man golv och vilka golv går att slipa? Vad ska man tänka på och hur mycket kostar det? Och hur behandlar man ett golv efter slipningen?

När man köper ett trägolv idag så kan man se att det på paketet står omslipbart, och olika antal gånger. Att ett golv går att slipa är ett försäljningsargument och mycket positivt för köparen. Det innebär att när ett golv annars blivit fult och kanske otrevligt att gå på, så kan man slipa ytan, behandla golvet och så är det snyggt och funktionellt igen. Att ha ett golv som går att slipa så många gånger som möjligt är alltså god ekonomi för framtiden. Men hur mycket kostar det att slipa ett golv? Det beror på om man kan göra det själv eller om man behöver anlita någon. En golvslipmaskin kan man både köpa och hyra, och kanske har man en själv eller känner någon som har en. Eller så har man ett arbete där man kan låna från jobbet. Det är i så fall det billigaste alternativet, om man också vet hur man gör och kan göra rätt. Annars blir det egna projektet dyrt i längden. För att slipa ett golv kräver att man vet vad man gör och har rätt handlag.

Varför man slipar golv

Såväl betonggolv som många trägolv går att slipa, men det är viktigt att man har rätt verktyg och rätt handlag. Annars kan det sluta med att golvet blir ojämnt och till och med gropigt. En slipning av golv gör man ofta när golvet blivit fult på grund av solblekning, repor, skador och fläckar. Genom att slipa golvet kan man börja om från början och välja vilken behandling, eller färg, som man vill använda till golvet. Eftersom man slipar bort ytan så spelar det ingen roll vilken behandling man använt tidigare. Och vips så har man ett golv som är som nytt igen.

Vad man ska tänka på

Om det är ett trägolv man ska slipa så är det viktiga handlag, handlag och åter handlag. Man ska hela tiden hålla golvslipen igång och även slipa i rätt riktning. Plus förstås att man använder rätt verktyg och tillbehör. Rengör och dammsug noga före slipning och efter slipning. Och behandla helst golvet så fort som möjligt eftersom det är känsligt för fläckar när det är nyslipat.

19 Apr 2020