Hur går bygglovsprocessen till?

Det finns en del saker att tänka på innan man kan köra igång ett byggprojekt. Det finns lagar och regler som måste följas för att drömmen ska kunna bli sann. Så läs på innan det är dags att börja.

Det finns lite olika riktlinjer för vad som gäller om man måste söka bygglov eller inte. Om man exempelvis ska bygga om inomhus så behöver man inte ansöka om lov. Men om man däremot ska bygga till huset då är en ansökan om bygglov av största vikt. Om man börjar bygga utan de viktiga pappren kan det bli en riktigt kostsam affär.

En ny fin altan till sommarens grillfester vore väl trevligt? Kanske ideen kommer när festen inte är långt borta i tiden och man inte har tid att vänta på att få bygglov. Ingen fara. 2019 ändrades reglerna för altaner och numera kan man bygga en altan utan att be om bygglov. Men man måste komma ihåg att gå in och läsa den finstilta informationen om höjd och placering mot tomtgränsen och lite annat som är superviktigt att inte missa. Då kan man se fram emot den perfekta grillfesten med vänner, nära och kära.

Om man skulle vilja bygga en egen carport

Man kan tycka att en carport inte är någon direkt byggnad då den inte består av fyra väggar. Men det är den. Ska man bygga något som helst på sin tomt är ändå rekommendationerna att vända sig till en byggfirma för att få tips och råd om man inte själv besitter kunskapen. På så sätt behöver man aldrig oroa sig för dryga böter om man nu skulle missa någon liten paragraf. Varför inte låta firman göra hela jobbet så att man själv bara kan luta sig tillbaka och njuta av den färdiga produkten. Slippa allt slit och tandagnissel, för att inte tala om all tid som man får över till annat kul.

Lite vardagslyx

Varför inte skaffa lite extra lyx i vardagen genom att bygga ett helt nytt uterum. Ett rum som tar in naturen och dofterna på sommaren likaväl som på vintern när snön singlar ner utanför panoramafönstren i det då stängda rummet. Båda årstiderna med den värme som stunden kräver. Och sällskapet väljer man som vanligt alldeles själv, om man nu inte helst bara sitter i sin ensamhet och njuter av en stunds tystnad. Det är bara att ändra efter årstid och skapa sitt alldeles eget vilorum.

6 Apr 2020