Hur går en trädbeskärning till?

Snart är våren och sommaren här och det är dags att göra fint i trädgården. Är du din egen expert eller tar du hjälp för att lösa saker som att klippa buskar och träd? Eller bör du ta ner hela träd till och med?

När våren och sommaren kommer är det dags att se om sin älskade fristad och trädgård. Att luckra upp jorden i fina rabatter, att klippa ner fjolårets nedvissnade växter som legat som skydd mot frosten. Att se krokusar och snödroppar krypa fram bland de äldre bladen. Vad har du för planer för din trädgård denna sommar. Är marken fin, behöver du fler eller färre buskar och träd? Längtar du efter mer insynsskydd eller kanske skugga? Ska du fälla några träd som blivit för stora så kan du göra det när du vill. Ska du däremot beskära buskar och träd så är det alltid bäst att göra det i slutet av sommaren, vanligtvis juli - augusti - september.

Vad är egentligen en trädbeskärning?

Framförallt brukar man se till att ta bort döda grenar och kanske glesa ut kronan på ett träd. Är träden för stora så kan de beskäras just därför - för att de inte ska vara en säkerhetsrisk - eller för att de ska bli snyggare. Antingen kan du ju göra jobbet själv eller så finns proffs att hyra in. Kolla efter trädfällning bland företagen eller med en plantskola eller liknande. Som alltid finns klara fördelar med att ta hjälp av ett proffs då det går fortare och troligtvis blir snyggare. Det blir ju också gjort på helt rätt sätt. Hur du beskär dina träd beror lite på vilket typ av träd det rör sig om.

Beskärningen steg för steg

God teknik går ut på att beskära grenarna så nära stammen som möjligt - utan att skada den. Börja med att ta bort gamla stumpar som finns kvar från tidigare beskärning. Stumpar ska (på de flesta träd) inte lämnas kvar då det kan riskera angrepp på stammen när vatten söker sig in via stumpen. Friska grenar på ett träd är ofta ganska tunga och därför bör du börja med att kapa grenen någon decimeter från stammen. Såga ett jack underifrån utan att grenen går av och sedan sågar du av grenen ovanifrån. Slutligen sågar du av stumpen så nära stammen du kan - utan att skada den. Och som sagt - vid minsta osäkerhet - kontakta ett trädfällningsföretag som hjälper dig snabbt och smidigt.

24 Apr 2020