Hur gör man när man gjuter i betong?

Betong är mycket lättarbetat och starkt material som används bland annat när man behöver en stabil grund vid byggen av hus och fastigheter. Vissa betongblandningar kan även fungera utmärkt som golv som sedan målas. Kompletta hus kan också byggas i materialet. 

Betong består till 80 % sten, sand och grus men även cement och 4-8 % vatten. Cementen är ett hydrauliskt bindemedel som blir hårt när det blandas med vatten under processen men är självklart inte vattenlösning efter färdig process.

Vanligaste byggmaterialet

Betong är väldigt populärt som byggmaterial världen över på grund av sina överlägsna egenskaper. Det är lättarbetet och stelnar snabbt och ger ett väldigt hårt resultat med lång hållbarhet. Betongkonstruktion har med åren utvecklats och det finns ett flertal nya tekniker och metoder.

Hur miljövänligt är betongen då? Förutom cementen är betong helt naturlig. Men vid framställande av cement krävs mycket energi. Men med tanke på betongens långa hållbarhet så har inte betong speciellt stor miljöpåverkan.

Hur går en betonggjutning till?

När man ska gjuta en grund i betong måste marken vara jämn och stabil. Så det är vanligt med förberedande markarbeten med grävmaskin.

Sedan behöver man betongformar och armeringsjärn på platsen där där betongen ska gjutas. El och avlopp drar till platsen i speciella rör som klarar betongtrycket. Sedan fylls betongformarna med flytande betong. Dessa kommer oftast färdigblandad i betongbilar med roterande trumma för att inte härdningsprocessen ska börja. I vissa fall kan den blandas på plats. 

Från trumman pumpas betongen ner i formen via kraftiga och specialanpassade slangar. I vissa fall behövs det utrustning under vatten för att hålla rätt temperatur.

Det gäller sedan att betongen inte får luftbubblor i sig, vilket gör att betongen får svårare att ta sig in i vinklar och vrår. Det kan förhindras genom att man vibrerar betongen. Det finns även speciell betongmassa som inte ger några bubblor alls. Under härdningsprocessen måste betongen ha exakt rätt temperatur för att inte börja brinna för fort, vilket kan skapa sprickor. 

Det är i dessa fall man använder sig av vatten för att sänka tempen. Nu är det bara att vänta på att betongen torkar innan det är klart. 

Golv av betong 

Det går utmärkt att göra ett rent betonggolv. Görs det rätt kan det vara väldigt snyggt. Utseendet blir helt unikt och alla skiftningar ger golvet liv. Man slipar det samma dag som det gjutits 

Vissa vill göra stenen synlig i golvet. Detta gör man genom att slipa betongen helt slät för att sedan torrslipa golvet för att sedan ytbehandla betonggolvet geonom till exempel lackning.

22 May 2019