Hur mycket fukt är det i marken?

Är det verkligen viktigt att ta reda på hur marken är runt ett hus man just har köpt? Vad innebär det att ett hus är fuktskadat? Funderar du på hur du kan undvika mögel och fukt i ditt nya hus?

Tänk dig att du köpt ett alldeles eget hus. Det sjunger i hela kroppen av glädje och du kan knappt bärga dig tills du flyttat in. Drömmen har blivit sann efter åratal av letande och ännu fler år av sparande. Men efter alla turer och våndor är allt äntligen klart. Ingenting kan störa lyckan. Eller?

Finns det något som skulle kunna störa glädjen? Mardrömmen skulle väl vara om det första som hände var att man upptäckte att det finns tendenser till att huset skulle kunna angripas av fuktskador eller mögelangrepp. Har man köpt ett gammalt hus är det väl värt att dränera. Ju förr desto bättre. Såvida det inte helt nyligen är gjort.

Mota Olle i grind

Att ställa tillrätta en fuktskada eller få bort mögel ur en byggnad kan bli riktigt kostsamt och ta lång tid. Är det riktigt illa måste allt som finns i huset först tömmas och sedan magasineras. Därefter installeras det pumpar som står och går under lång tid. De bör gå minst sex månader efter att fukten försvunnit för att man ska vara riktigt säker på att allt är torrt och inget lämnats åt slumpen.

Men finns det då inget annat sätt att komma undan problematiken och vad är det egentligen som orsakar fuktskador? Det är allmänt vedertaget att en dränering är det bästa du kan göra för att hålla fuktskador borta. Hellre då göra det innan fuktangrepp sätter in än efter att det är ett faktum.

Tjänster och service

Tänker du utföra en dränering i Göteborg kan du välja att göra det själv eller anlita experter som gör det åt dig. Bara att googla så kommer det fram alternativ. Det är rätt enkelt att ta in en firma som gör jobbet jämfört med att gräva själv och kanske behöva hyra in en maskin för grävandet. Men allt är möjligt.

Gräva för hand ger starka muskler och kanske en öm rygg medan gräva med maskin kan vara en rolig erfarenhet. Men det är mer än gräva man ska göra. Byta rör och gå igenom fasaden så den inte släpper igenom vatten in i huset. Det är bäst att ett så viktigt jobb blir bra gjort.

5 Oct 2020