I dessa fall krävs det bygglov

När det är dags för ett nytt bygge kan man förvånas över de enorma byråkratin man måste ta sig igenom. Det är en hel del, förutom bekymret över vem som ska utföra själva byggandet, vilket byggmaterial som ska användas, hur stor kostnaden kommer att bli, var vatten och avlopp ska tas ifrån.

Dessutom måste man be om rätt sorts bygglov för det framtida bygget. Har man inte gjort det så många gånger förut kan man bli överraskad över hur detaljerad en bygglovsansökan behöver bli. Det är inte nog med ifyllandet av blanketter för andra ansökningar, dessutom ska själva bygglovet gå igenom innan man kan börja själva byggandet.

Alla känner inte till vilka bygglov som ska till

Det är heller inte alla som vet i vilka skeden en bygglovsansökan måste till. Det är inte bara då man genomför förändringar utomhus, på fasader som ett bygglov måste till. Även när man inreder och renoverar måste ha bygglov innan man sätter igång. Det finns företag och konsulter som kan ge kompetent hjälp när det kommer till blanketter och byråkrati i samband med både nybyggnationer som renoveringar av hus.

I dessa fall krävs det ett bygglov:

  • Nybyggnationer
  • Om en tillbyggnaden du vill göra är större än 15 kvadratmeter eller ska förändras på annat sätt som till exempel att gräva ut en källare, bygga en balkong, krävs ett bygglov.
  • Vissa slags murar och staket kräver bygglov
  • Vill du bygga ett upplag på din tomt kan det kräva bygglov
  • Om du vill ändra användningen av ett hus och göra om till exempel ett garage till en bostad eller tvärtom, krävs det ett bygglov.
  • Om man vill ändra väggar inomhus ifall väggarna i byggnaden är bärande för konstruktionen.
  • Om du vill byta fasadfärg, eller material på fasaden eller taket krävs det bygglov.
  • Vill du ändra formen eller antalet fönster, kommer detta att kräva bygglov.

Så får du hjälp med bygglovsansökningar i Botkyrka och Huddinge

Olika kommuner handhar sina bygglov på olika sätt. Är det så att man råkar bo i Huddinge eller Botkyrka och behöver bygglov i Huddinge kan man gott och väl vända sig till en konsult som tar hand om det byråkratiska när det kommer till bygglov. Dessutom kan en del byggföretag också hjälpa till med bygglovsansökningar, då de har erfarenhet kanske av tusentals byggnationer och kan ansöka om bygglov nästan på löpande band. I vart fall går deras bygglovsansökningar snabbt, de vet hur de ska formuleras och hur lång tid de kan ta.

 

22 May 2018