Kan man bygga en egen sporthall?

Bristen på hallar och lokaler för idrott gör att många tar saken i egna händer och bygger en egen hall. Ofta möts man av ovilja från kommunen och det innebär ofta att man får ta en ekonomisk risk. Det kostar pengar att bygga en idrottshall eller en anläggning för sport - men det finns även andra möjligheter som inte kostar fullt lika mycket.

Hitta en gammal lagerlokal

Om man ser till att det ofta finns lokaler som står tomma i Sverige så kan det finnas möjligheter i dessa. Våra större industrier har flyttat till andra länder. Det innebär att lokalerna ofta står och skrotar och där ingen användning finns; de är för stora för att passa mindre företag - de är för dyra att hyra i den nuvarande storleken och de blir därigenom svåra att hyra ut. Dessa ligger dessutom en bit utanför själva stadskärnan och det gör att de kan anses som oattraktiva av företag som kanske vi kombinera lager med försäljning - här tänker vi främst på bilhandlare.

Men, de är ofta perfekta att bygga om till sporthallar - i synnerhet för en ny sport som går under namnet padeltennis. Padel är en blandning av tennis och squash och det är en sport som kräver höjd snarare än yta. Det gör en lagerhall perfekt.

Kan man ta en investering så kan också addera andra idrotter - innebandy, vanlig tennis och inomhusfotboll. Det man ska tänka på är isolering, värme, ventilation och att investera i ett riktig bra sportgolv. Själva skalet finns där; skelettet i form av lagerhallen - allt som krävs är att addera köttet.

ny sporthall

Välj rätt sportgolv till din hall

Golvet är viktigt - oavsett sport. Det finns hur många olika typer av sportgolv som helst och de flesta är anpassade för specifika typer av idrotter. Gemensamt är dock att det moderna sportgolvet A) är skonsamt för kroppen B) är hållbart och C) inte kostar så mycket pengar att köpa in och lägga.

Det krävs dock ett plant underlag och där man måste gjuta en platta innan. Den saken är den stora pengaslukaren i sammanhanget. Ett sportgolv kan inte läggas på ett ojämnt underlag.

Går det att få bidrag?

Att en kommun ställer sig nekande till att bygga en hall behöver inte innebära att de stryper all finansiering. Nej, det finns ett värde i att det byggs nytt och som entreprenör kan man naturligtvis försöka få olika bidrag för att inkludera så många utövare som möjligt. Det gäller då att hallen byggs för alla: oavsett kön, ålder, eventuella handikapp och härkomst.

Dessutom kan man ofta söka stipendier och andra anslag - allmänna arvsfonden exempelvis. Kolla runt kring vads om gäller innan och lyft på varenda finansiell sten. Och: glöm heller inte att ansöka om bygglov.

Mer information: http://www.sportgolv.biz.

23 Nov 2018