Konstverk med hjälp av kakel och klinker

Kakel och klinker är material som andas kvalitet och stabilitet. Det finns mängder av olika storlekar, färger och former så att alla kan skapa den ytan som man tycker passar den egna smaken.

När man tänker på kakel och klinker så tänker man oftast på våtutrymmen i hemmet. Det är ett mycket hållbart och tåligt material som tål väta. Men det är också ett material som är lätt att rengöra och hålla efter. I hemmet kan man se kakel och klinker i badrummet och tvättstugan. Men det är också ett material som ofta förekommer i ett kök. Såväl ovanför köksbänken som på golvet.

Går man lite längre söderut på jordklotet så kan man också se att kakel och klinker används i nästan alla ytor utom på taket. Kring medelhavet är det till exempel mycket vanligt att alla golv är lagda av klinkerplattor. Det är snarare mer sällan att få se andra golvbeklädnader än just klinker när man går in i ett hem. Men däremot är det inte så vanligt att man använder sig av värme under golvet. Vilket ofta sker när man monterar klinkergolv här hemma.

Måla med plattor

Eftersom plattsättare i Stockholm sätter upp en platta i taget så är det också ett material som är mycket lätt att skapa konstverk av. Kanske väljer man redan från början plattor med lite annorlunda form och textur eller så gör man olika mönster efter smak. Enbart vita plattor kan vara alltifrån fyrkantiga och släta. Eller avlånga och utbuktande med glansig yta. Men ger man sig på till exempel mosaik så är möjligheterna oändliga. Något man ofta kan få se på botten av pooler, där mosaik eller kakel är mycket vanligt.

En oväntad plats

Med tanke på att kakel och klinker oftast används i våtutrymmen så kan det ge en oväntad känsla om man blandar ihop det med andra material i exempelvis ett sovrum. Men däremot finns det flera platser i huset där det kan vara en god idé att använda sig av ett parti klinker. Under och runt en kamin brukar man lägga en plåt eller något annat som inte är brännbart. Ett parti klinker där kan förhöja kaminens plats och göra att man till och med slipper ha en plåt. Klinker är även bra att ha en bit in i hallen. En plats som är hårt utsatt för repor och smuts från utsidan.

5 Nov 2020