Lägga fiskbensparkett - med känsla och teknik

Ska du byta golv och är ute efter något tidlöst och klassiskt? Satsa på att lägga fiskbensparkett - ett vackert, hållbart och stilrent golv som tillför både liv och känsla till ditt hem.

Fiskbensmönstrade trägolv har länge varit ett av de allra mest populära golven i Sverige, och det är lätt att förstå varför. Det effektfulla mönstret, den höga kvaliteten och det stilrena uttrycket gör fiskbensparkett till ett mycket hållbart val av golv. Ett golv som är precis lika rätt i framtiden, som det är nu. Men hur lägger man då fiskbensparkett? Och är det verkligen så komplicerat som det ser ut? Både ja och nej. Har man vana av att lägga golv sedan tidigare, behöver det inte vara särskilt svårt. Men med tanke på mönstret och att det kräver en hel del precision, gäller det ändå att hålla i tungan rätt i mun. Noggrannhet med måtten är viktigt, och likaså att få det riktigt rakt från från början. Med det sagt, ska man dock ha i åtanke att långt ifrån alla golv och väggar är precis spikraka. Det gäller alltså att anpassa golvläggningen efter de mått och förutsättningar som finns.

Hur går det till?

En traditionell fiskbensparkett läggs på samma vis idag som det gjorde när det först introducerades i Sverige på 1800-talet. Varje stav läggs för sig, och fästs i underlaget genom att limmas eller spikas. Och på tal om underlaget - en förutsättning för att ditt golv ska bli bra är att just underlaget har fixats till. Noggrann spackling och slipning är ett måste om underlaget är minsta ojämnt, annars riskerar ditt nya fina parkettgolv att slå sig och spricka.

Ta hjälp av en golvläggare

Känner du att golvläggning kanske inte riktigt är din allra starkaste sida, är det naturligtvis bäst att anlita en golvfirma när det är dags att renovera där hemma. Visst kostar det en slant extra, men då kan du också vara säker på att det blir riktigt professionellt gjort och att du får precis det golv du drömmer om. En duktig golvläggare har den erfarenhet och kompetens som krävs för att lägga fiskbensparkett, och har dessutom både tekniken och verktygen för att det ska gå riktigt fort. Hör dig för med olika golvfirmor innan du bestämmer dig för en, begär in några offerter och gå på din magkänsla. Det är det hetaste tipset för att få både bästa resultat och bästa pris.

20 Feb 2020