Lönar det sig att bygga hus med källare?

Det är många hus som numera byggs helt utan källare. Vad det beror på är svårt att svara på, på rak arm. Vi kan ju bara gissa oss till att det är kunderna som inte längre vill ha källare. Många tänker att en källare endast är en plats för fukten att sätta sig. För 100 år sedan var källaren det enda sättet att förvara stora mängder mat. Det var platsen för tvättstuga, dusch och förvaring. Idag kan man med fördel bygga källare med material som inte så lätt drabbas av fukt, om det skulle vara så att en kund önskar sig ett hus med källare. Här anser vi att bygga på höjden inte är någon dum idé, framför allt som man numera kan använda sig av källarmaterial som kan hålla fukten stången. Det som gäller för källarägaren är att dränera med jämna mellanrum.

Billigare bygga källare från början

Det är ju billigare om du bygger med en källare ända från början. Det som kan tillkomma är att arbetet med en källargrund kräver mer arbete med marken, än ett vanligt markarbete. Här rekommenderar vi en krypgrund för en källare som ger en bra stadga för källaren. Vill du vara säker på vad du ska välja är det bäst att ta kontakt med några olika företag som arbetar med schaktarbete. Du kommer troligen att få lite olika rekommendationer och priser på arbetet. 

Fördelar med en källare

Skaffar du ett hus med källare, finns det en del fördelar med att ha en källare. Det första är ju att en källare ger dig större boyta. En källare kan man ha till en hel del. Du kan alltid inreda en del av källaren för boyta. Du kan alltid förlägga allt som har med hushållets tvätt att göra i källren. Du kan bygga en bastu i källaren. Är du intresserad av vinsamling, är källare överlägset den bästa förvaringsplatsen. Med en källare får du utrymme för förvaring av mat, prylar, bilar, cyklar. Du kan alltid bygga en del av källare till ett garage. Kom ihåg att det kommer kosta extra om du bygger om en del av källaren till garage i efterhand. Bäst är att göra det från början.

Nackdelar med en källare

Den största nackdelen med att bygga ett hus med källare är att den kommer att kräva underhåll och att dy dränerar huset ungefär vart tionde år. Hur ofta du behvöer dränera, beror ju på vilket material som du väljer att bygga källaren med.

verktyg

30 Jun 2018