Börjar fasaden se sliten ut på ditt hus? När färg börjar flaga och kanske spricka är det dags att måla om fasaden. Många hus i Stockholm har över hundra år på nacken och har målats om flera gånger redan, i andra områden från 70- och 80-talen kanske man har att göra med ett hus som aldrig målats om tidigare och är i dåligt skick.
Göra själv eller anlita målerifirma?
Den första frågan man bör ställa sig är naturligtvis om man är villig att göra jobbet själv eller om man ska anlita en målerifirma. I Stockholm finns många målerifirmor med stor kunskap och erfarenhet av olika typer av fasadmålning. Den stora fördelen med att anlita en målerifirma är ju att arbetet blir professionellt utfört och att du har garanti på det.
En annan sak professionella målare aldrig slarvar med är förarbetet, vilket är något som hemmafixarna brukar vara lite halvnoga med. Det är dock otroligt viktigt för resultatet att man gör ett grundligt förarbete med tvättning, skrapning och slipning av fasaden. Experter menar att arbetsfördelningen mellan förarbete och målning bör vara 80%-20%, vilket ger en fingervisning om hur viktigt det är med förarbete.
Målerifirma rekommenderas
Vi rekommenderar att du anlitar en målerifirma i Stockholm om du är ovan vid att måla eller om du anar att du kommer att ha svårt att hinna eller orka med ett ordentligt förarbete. Att först förbereda och sedan olja, grundmåla och täckmåla ett helt hus innebär väldigt mycket arbete. Dessutom kan ROT-avdraget göra att målarräkningen känns lite snällare mot plånboken.
Om huset tidigare är putsat eller målat med linolja eller slamfärg bör du kanske också överväga att anlita en målerifirma. Det är lite krångligare och ställer högre krav på den som målar än att måla om ett hus med akrylatfärg eller alkydoljefärg.
Här följer en kort beskrivning av de olika arbetsmomenten vid en ommålning av en fasad tidigare målad med akrylatfärg.
Tvätta och skrapa fasaden
Börja med att täcka över rabatter och annat som kan ta skada av kemikalierna i tvättmedlet. Borsta fasaden noga med fasadtvätt utspädd med lite vatten. Använd gärna en tvåhandsborste så blir arbetet lättar. För att komma högre upp på väggarna kan du först använda ett förlängningsskaft och sedan en stege. Skölj sedan av väggen med en vattenslang. Var noga med att inte stå för nära eller använda för högt tryck, då du kan riskera att vattnet tränger in i fasaden.
Sedan ska du skrapa bort gammal och löst sittande färg. Använd en stålskrapa och skrapa uppifrån och ner i långa jämna rörelser. Återigen används förlängningsskaft och stege för att komma åt högre upp.
Rugga sedan upp den färg som blir kvar med en stålborsta eller grovt slippapper för att få en yta som färgen fäster på.
Olja och måla
En mulen sommardag med runt 20ºC i luften är perfekt för målning. Det är viktigt att aldrig måla när det är för soligt eller för fuktigt.
Först ska alla utsatta ytor, som ändträn, grundoljas. Därefter grundmålas hela fasaden innan oljan trängt in, alltså medan den fortfarande är våt. Använd gärna en pensel som har samma bredd som väggarnas panelbredd, så går arbetet smidigare. Se till att ha en varierad uppsättning penslar så du kan byta efter behov. Ett fasadrollerset är också bra att ha.
När ytan är grundmålad är det bra att vänta några dagar, kanske till och med en vecka, innan du gör den slutliga strykningen. Kolla väderrapporten och försök vara flexibel.
När grundfärgen torkat in helt i fasaden stryker du med ny täckfärg.
Andra inlägg
- Lastväxlarflak - fördelar med detta alternativ
- Bergsprängning med säkra och skonsamma metoder
- Isolering i Borlänge – en väg till lägre energikostnader
- Isolering i Dalarna – hållbar för alla årstider
- Brandtätning i Eskilstuna förhindrar spridning av eld och rök
- Säkerhetsdörrar i Stockholm för tryggare boendemiljö
- Låssmed i Stockholm – konsten att skapa säkerhet
- Hyr mark för utveckling i Stockholm
- Badrumsrenovering i Eskilstuna – användbara tips och råd
- Markarbeten i Hässleholm skapar stabil grund för framtiden