Märkning av kablar

Har man någon gång sett in i kabelskåp eller liknade vet man att dagens bostäder och byggnader har massor med kablar. Någonstans ska ju alla kablar och sladdar ta vägen i vårt digitala och elektroniska samhälle. 

Det är otroligt viktigt att man noga märker alla kablar när man ska dra nya ledningar eller ska utföra service. Det är ett måste med korrekt kabelmärkning för att kunna göra elarbeten, samma gäller för nästa person som ska göra någon form av service.

Tuffa miljöer

Det är inte alltid kablarna går i varma och torra miljöer varför det ställs höga krav på märkningen i sig. Texten måste vara läsbar och märkningen måste såklart sitta kvar under lång tid och inte lossna.

Det finns syrafast och rostfri för de allra tuffaste miljöerna. I andra miljöer ska märkningen tåla grov nedsmutsning och annat slitage. Det spelar ju ingen roll om alla kablar är märkta om det inte går att läsa vad det står. 

Tryckmetoder

Märkningen har på senare år utvecklats mycket. Det är vanligt att hantverkare kommer till gamla byggen där märkningen är obefintlig eller läsbar. Därför används idag ibland märkning med hjälp av gravyr. Det är en mycket beständig och hållbar metod.

När man utför märkning i PE-baserat material blir den mycket hållbar och följsam att arbeta med. Man har gjort många tester av märkningar. Då testas den på kemikaliebeständighet, brännbarhet och åldringsbeständighet.

Halogenfritt vanligare och vanligare

Det är idag vanligt med halogenfri märkning. Det gäller även att använda sig av markning som anpassar sig till olika dimensioner. Viktigt att tänka på är att använda ett UV-skyddat material om det är för utomhusbruk.

Kontakta en expert på märkning av kablar så får du alla hjälp du behöver. Det finns vissa aktörer som erbjuder beställning online. Då fyller man i allt som märkningen ska innehåll, text, färg och material. Sedan leveraras den färdiga märkningen smidigt via posten.

Märkning med krympslang

En populärt sätt att märka kablar är med krympslang. Men det är oftast enklare texter som funkar bäst. Men det går med avancerade maskiner att trycka detaljerade motiv och loggor. Användningsområdena för krympslang är närmast oändliga. Det går att sätta på kablar som tillhör flygplan till små elektroniska leksaker.  

Skyltar

Det är också viktigt att sätta upp skyltar som ska informera om var kabelskåp och andra tekniska installtioner finns. Dessa finns också att få med UV-skydd för utomhusbruk och finns att få i alla färger och storlekar. 

11 Jul 2019