Med takmålning slipper man både mossa och rost

Både plåttak och betongtak mår bra av att få ny färg genom takmålning. Det ger dem nytt liv och gör att de håller längre. Men hur ofta måste man måla taket?

Takmålning är en viktig del av underhållet av ett plåttak, men även för ett tak med betongpannor. Ett plåttak som tappar färgen kommer ganska snabbt att bli angripet av rost, vilket gör att det kommer att börja läcka. Betongpannor som förlorar sitt ytskikt och färg får snabbt en beväxning av mossa.

Grön mossa må vara vacker, men på ett tak kan det orsaka fuktskador eftersom mossan binder fukt till takpannorna. Det är därför det är så viktigt med underhåll och takmålning av betong- och plåttak. Hur ofta man behöver måla om taket beror på var man bor och hur pass utsatt taket är för luftföroreningar och väder och vind.

Takmålning har också en estetisk funktion

Genom att årligen besiktiga taket håller man koll på det och ser när det är dags för takmålning. Men generellt brukar man säga att ett tak behöver målas om vart tionde till vart femtonde år. Tycker man att det är svårt att själv bedöma när det är dags kan man låta en takläggare besiktiga taket. Många takläggare gör detta kostnadsfritt om de samtidigt får lämna en offert.

Takmålning är en del av underhållet men det har också en estetisk funktion. Har man tröttnat på färgsättningen kan man faktiskt fräscha upp hela huset genom att välja en ny kulör när det är dags för takmålning. Det kan vara bra att känna till att det i vissa fall kan det behövas ett bygglov för detta.

20 Oct 2022