När är det bäst att måla?

De flesta väljer att måla fasaden till sitt hus på sommaren under semestern. Men vädret spelar också roll - så när är det bäst att måla?

Det är ingen slump att vi i Sverige ofta målar om kåken under sommarens semesterdagar. Dels har vi tid att göra det då, men sommaren är i regel också den tid på året då målningen ger bäst resultat. Maj, juni, juli och augusti bjuder ofta på det väder som bäst lämpar sig för ommålning. Du får helt enkelt bäst utdelning ju torrare väder det är. Årets övriga månader är håller i regel för hög luftfuktighet för att du ska få lön för mödan.

För ett bra slutresultat gäller följande:

  • Maj, juni, juli och augusti är målarens bästa månader
  • Torrväder och jämna temperaturer ger bäst resultat
  • Vänta med att måla om det är risk för regn
  • Vänta med målningen om det är risk för dagg
  • När du målar - undvik solheta ytor, låt de delarna av husen hamna i skugga innan du stryker på färgen
  • Om temperaturen ute kan gå under 7 plusgrader någon gång på dygnet är det för kallt för att måla

Man målar vägg med vit färg

Går det att måla senare på hösten?

Ja, men det beror helt på vädret. Temperaturen ute ska alltså inte gå under 7 plusgrader, vare sig på dagen eller natten.

Under en varm höst med tillräckligt torrt väder och uppehållsväder kan du få ett bra resultat. Det viktigaste är att det inte regnar och är för fuktigt i luften. Så följ väderprognoserna noga.

Som regel kan du måla in i september och kanske även oktober om vädret är tillräckligt varmt och torrt. Men november och senare är inte att rekommendera eftersom vädret här i Sverige ofta är för kallt och fuktigt då.

Halvdant semesterväder perfekt målarväder

Alla som ska vila på semestern längtar efter sol och värmebölja. Men för dig som ska måla om huset är det bra om värmen väntar. Optimalt målarväder är halvmulet väder som inte gör ytorna som du vill måla stekheta. Tänk dig en sommardag som bjuder på en temperaturer mellan 20 och 23 grader - det är utmärkt målarväder! Om du har tagit ledigt för att måla om huset och kommer in i en riktig värmebölja, tänk på att du kan utnyttja de ljumma sommarkvällarna. Sommarkvällar ger färgen bra förutsättningar att fungera som bäst!

Om du känner dig osäker på fuktigheten i underlaget kan du låna en fuktmätare av din färghandlare. Ytan du ska måla får inte ha en högre fuktkvot än 16 procent. Är träet fuktigare än så måste du vänta ut torrare väder och göra en ny mätning.

Läs mer om måleri på https://www.målaregöteborg.biz

27 Nov 2019