När är det dags att slipa golvet?

Varför slipar man golv? Vilka verktyg behöver man för golvslipning och hur går man tillväga? Vilka golv kan man slipa? Vem anlitar man för golvslipning och kan man slipa sina golv själv?

När golvet ser slitet ut på grund av tidens tand eller fläckar, så kan man börja fundera på att lägg in ett nytt golv. Men har man däremot ett golv som är slipningsbart så kan man spara mycket pengar och tid på att slipa golvet istället. Spetor, hål, skarvar som rest sig eller delat sig. Allt går att laga och slipa. Och med en ny snygg behandling så blir golvet som nytt igen. Viktigt är bara att man inte vill slipa om golvet så fort det blir minsta lilla skönhetsfläck, eftersom det finns en begränsning på hur många gånger det går att slipa ett golv. Och hur många gånger ett golv är slipningsbart finns som information när man lägger golvet.

Hur en golvslipning går till

Vid en golvslipning så börjar man med att rengöra golvet ordentligt och att slå ner alla spikar, om det finns några som sticker upp. Om golvet är lackat eller målat, så börjar man med att slipa bort detta innan man lagar eventuella skador. Det är viktigt att golvet är helt rent från såväl smuts, behandling samt slipdamm innan man lappar och lagar. Efter lagningen slipar man golvet till samma nivå tills slipningen är klar. Vid en golvslipning börjar man med ett grövre slippapper och arbetar sig sedan sakta ner till finare papper. I hörnor behöver man använda en mindre handslipmaskin för att binda hela golvet samman. Själva slipmaskinen arbetar man fram med en cirklande rörelse och det är viktigt att man inte stannar på en plats. Ordentlig dammsugning avslutar slipningen och efter det applicerar man valfri behandling som färg, lack, olja eller såpa.

Anlita en golvfirma

Golv som är slipningsbara är gedigna trägolv som plankgolv och parkett. Och det går även att slipa betonggolv och olika stengolv. Det går utmärkt att slipa golv själv men det är en noggrann teknik som kan vara svår innan man får in rätt kläm. Väljer man istället att anlita någon så finns det företag som slipar alla golv eller som inriktat sig på antingen trägolv eller sten och betonggolv. Dammfri golvslipning är ett nytt försäljningsargument och innebär att en dammsugare fästs på golvslipen och därmed undviker man den värsta nedsmutsningen. Vi rekommenderar att läsa mer på denna sida: https://www.golvläggaresödradalarna.se/

1 May 2020