Pannplåt - tjocklek och färg

Du kan hitta rätt pannplåt till ditt tak. Här kan du ta reda på faktan du behöver för att göra rätt val. Behöver du 0,6, 0,7 eller 0,75 mm? Vill du ha ett svart, grått, brunt, rött eller grönt tak?

Passar inte takets färg med nya färgen på huset? Eller är det bara slitet? Ett slitet tak kan göra att det finaste huset ser övergivet ut. Förutom utseendet så påverkar skicket på taket hela husets hälsa. Se därför till att husets viktigaste skydd är i gott skick. Neutrala färger som svart och grått är trygga takfärger som passar till allt. Medan brunt och rött är en väldigt klassisk och snygg detalj. På vita hus ser röd eller brun pannplåt väldigt vackert ut. Det bryter av på ett mjukt och värmande sätt. Grön pannplåt på röda hus är klassisk och ger ett hemtrevligt intryck.

Så här lyckas du med din pannplåt

Det är viktigt att välja rätt pannplåt beroende på din hustyp. En inspektion av taket ger dig en uppfattning om vilken pannplåt som passar ditt tak bäst. Professionella takläggare ser till att montera din pannplåt på rätt sätt.

5 saker du kanske inte visste om pannplåt:

  • Tjockleken varierar beroende på plåttyp.
  • Moderna pannplåtar är ofta 0,6 mm. tjocka och 810 mm. breda.
  • Pannplåt är en gammal svensk klassiker sedan början på 1900-talet.
  • Pannplåt blir allt vanligare igen på moderna villor och funkishus.
  • Vissa tillverkare kopierar klassisk pannplåt - en fördel på K-märkta byggnader.
16 Jul 2021