Planera din tillbyggnad tillsammans med företaget

Oavsett om det handlar om att bygga exempelvis ett uterum, en inglasad altan eller om att förändra inuti huskroppen - bygga bastu, sätta upp väggar för att få ett extra rum eller kanske addera en toalett - så krävs det planering. En tillbyggnad ska aldrig ske för stunden, den ska vara hållbar, snygg och funktionell långt in i framtiden. Därför så kan man med fördel ta hjälp.

I många fall kan det dessutom handla om att man måste ha ett bygglov för en tilltänkt tillbyggnad. Där har kraven höjts och där en ansökan måste vara komplett. Inte minst gäller detta för ritningarna som måste vara korrekta och professionella sett till skalor och mått. Många ansökningar håller inte måttet och det innebär att en redan lång väntan förlängs ytterligare - dessutom så kostar det pengar. Ett råd i detta är att man anlitar en firma som har arkitekter i sitt stall och som i och med detta kan erbjuda en komplett tjänst där din tillbyggnad i Stockholm planeras och skapas utifrån dina behov, krav och önskemål.

Det senare är viktigt: ska du bygga en extra toalett så kommer detta att ställa krav på att alla tänkbara och möjliga utvägar utreds och där du - tillsammans med företaget - går igenom vad det är du behöver, vilken stil du tänkt dig och, rent praktiskt, vilka behov som finns i din familj. Man kan även addera framtiden i detta. Hur ser behoven ut om några år? Bör du kanske addera några extra kvadratmeter? Vanliga lekmän bygger ofta för stunden och fastnar i boxen - väljer man en partner som har arkitekter så tänker dessa utanför denna boxen och hittar lösningar som passar både för stunden och för framtida behov.

Så hittar du rätt företag för din tillbyggnad

Den stora frågan handlar inte om man ska ta hjälp - det handlar om hur man hittar rätt företag. Vi nämnde arkitekter som en nyckelfråga. Finns sådana inom företaget så är det en extremt stor fördel. Samma sak gäller för exempelvis elektriker och rörmokare. Bäst är att hitta ett företag som har kapacitet att ta hand om projektet från start till mål och enligt totalentreprenad. Det ger ett effektivt arbete där du slipper hålla på att ringa runt till en massa företag. Totalentreprenad är säkrare och tryggare - och ofta mer prisvärt.

Just kostnaden är såklart också en nyckelfråga. Hur mycket kommer det att kosta? Här kan - och ska - du ta dig tid att kontakta så många företag som möjligt och ta in offerter för din funktionella tillbyggnad i Stockholm. Gå vidare med de som, rent prismässigt, ligger i mitten. Ett alltför högt pris eller ett för lågt sådant indikerar att man bör dra öronen åt sig. Referenser är viktiga idag. Hur många nöjda kunder har företaget - och kan du kontakta dessa?

Ett annat tips handlar om att kontakta Skatteverket - vill du använda Rot-avdraget så är exempelvis F-skatt ett måste - och Kronofogden - finns anmärkningar? Viktigt är även följande: du betalar först när din tillbyggnad är färdigställd och besiktigad - aldrig innan. Se även till att det finns garantier på jobbet och att det dokumenteras i enlighet med lagar och regler. Det är bra om exempelvis en framtida olycka skulle ske och du behöver kontakta ditt försäkringsbolag.

7 Mar 2022