Planerar du bygga en altan?

Längtar du efter en altan? Tänk att kunna gå ut, barfota på en trädäckad altan som har ett mjukt tryckimpregnerat trä, du sätter dig vid utebordet och dricker ditt morgonkaffe. När solen stiger på himlen är det kanske dags för att sola några timmar innan du åker iväg och badar i närmaste sjö eller hav. Eller så kanske du har byggt en pool i altanen? Då är det bara att hoppa i poolen och simma några längder innan frukosten. Hur som helst är en altan som är byggd invid din villa, ett bygge som höjer värdet på ditt hus. Det är nästan otänkbart numera, att inte ha en altan invid villan.

Planera bygga altan utan bygglov

Om du planerar att bygga en altan kan göra det på enklaste sättet. det vill säga direkt på markytan invid din villa, eller varför inte på din uteplats vid din bostadsrättsförening? Så länge altanen inte byggs högre än 1, 10 meter ovanför markhöjd krävs det inget bygglov för det altanbygget. Och bygger du altanen direkt på marken, behöver du inte bygga något skyddande staket runt altanen.

Planera bygga en altan med bygglov

Om du i stället vill bygga en altan som är högre än 1, 10 meter över marknivån, och du kommer därför att behöva bygga ett skyddande staket kring altanen, kommer du att behöva ett bygglov för altanbygget. Vill du dessutom bygga ett tak över altanen, behöver du även då ett bygglov. En altan som är så pass hög, kräver också att du har gjutit plintar för altanens stomme att stå på. Kanske du behöver bearbeta marken där altanen ska stå?

En altan intill villan gör den mer attraktiv

Numera förväntar sig alltfler att det finns en altan intill villan, när vi tittar på olika hus som vi vill köpa. En altan är så gott som en förväntad detalj när vi funderar på at köpa en villa. Med det i tanken är det mer eller mindre obligatoriskt att ha en altan invid villan. Vi förväntar oss möjligheten att kunna sitta utomhus på dagarna och kvällarna. Är det någon som till exempel funderar på att köpa en villa, men ser att det inte finns någon altan, kommer de att räkna på vad det kommer att kosta att bygga den altan som fattas och vill troligen pruta på priset. Då är det bättre att du bygger den altanen så att du som villaägare kan njuta av den innan du säljer villan. Läs här om hantverkare som du kan anlita för altanbygget på: http://www.byggaaltan.biz.

6 Dec 2018