Råd för renovering av innergård

Hur kan man inreda en innergård och bör man tänka olika beroende på vilken funktion innergården ska ha? Vad ska man tänka på när den nya innergården planeras och vilka utför renoveringen?

När man ska renovera en innergård bör man börja med att fundera över vilka funktioner det är man saknar. Är det en innergård som finns mitt i en stad så kan det bli flera funktioner som slåss om utrymmet. Det kan vara långt till närmsta lekplats och att husets barnfamiljer därför gärna vill ha lekutrymmen för sina barn. Samtidigt kanske det finns de som gärna vill ha en grillhörna att laga sommarens måltider på. Och gärna en myshörna där man kan lapa en smula sol och hänga under ljumma sommarkvällar. Men så finns det även de som saknar något helt annat och som ser just det behovet som absolut viktigast.

Parkering för bilen

Något som det brukar vara brist på i städer är parkering, och därför är det många innergårdar som består av parkeringsplatser. Men det finns också en gyllene medelväg, där man kan dela in gården i olika rum för att få plats med allt man önskar sig. Genom att asfaltera kan man få både parkeringsytor och ytor där barnen kan öva på att cykla eller med kritor rita in en hage att hoppa i. Genom att asfaltera är det även annat man slipper, som ogräsrensning och gräsklippning. Men det är vanligast att man gör en kombination av grönytor och hårdgjorda ytor, för att få både funktion och en lugnande och helande oas.

Hur man planerar en innergård

För renovering och planering av en innergård kan man ta hjälp av en landskapsarkitekt eller en trädgårdsdesigner. De brukar börja med att ta reda på vilka funktioner som man vill få in där, och även hur flödet går över gården. Det vill säga var ingångar och utgångar finns, och hur man tenderar att röra sig på gården, om det finns något soligt hörn och något hörn som är i lä. Det är även viktigt att man talar om vilka växter man önskar sig och kanske även i vilken mängd, och framför allt vilka som kommer att använda gården. Med det i åtanke kan man sedan börja planera innergården, och som ett pussel lägga ut de olika delarna för att kunna få en fungerande, vilsam och lekfull gård för alla husets boende, deras släkt och vänner.

28 Mar 2020